Luvassa postaus, josta olen muistaakseni kirjoittanut aikaisemminkin, mutta joka kiinnostaa useimpia: vinkit aamuista tykkäämiseen. Omasta mielestäni aikaisin heräämisen ei tarvitse olla mikään itseisarvo (välillä jopa ihailen esimerkiksi yöllämyöhään työskenteleviä taitelijoita), mutta se on kuitenkin monien tavoite. Mun vinkki on totutella siihen ennen pahinta kaamosta, jolloin rutiini jää päälle ja talvella herääminen on helpompaa.
Viisi askelta aamuihmiseksi ovat…
1. Riittävä uni. Harva kykenee valvomaan myöhään ja heräämään silti aikaisin ja energisenä uuteen päivään. Aluksi on varmasti hankalaa selviytyä peiton alle riittävän aikaisin, mutta muutaman aamuherätyksen jälkeen luomet alkavat varmasti painautumaan itsestään iltaisin kiinni. Tiedosta siis se, että aamuihminen ja yökukkuja harvoin mahtuvat samaan ruumiiseen.
(Tylsin osuus tässä on se, rytmistä kannattaa pitää kiinni seitsemän päivää viikossa. Jep, myös viikonloppuisin…)
Tähän kohtaan on mainittava myös unenlaatu. Unenlaatua voi mitata nykyään erilaisilla puhelinaplikaatioilla ja unenlaatuun voi vaikuttaa monella tavalla: kahvinjuonnin säännöstelyllä, mukavalla patjalla ja sopivilla petivaatteilla sekä makuuhuoneen ilmanlaadulla. Tiedän pariskuntia jotka nukkuvat eri sängyissä ja jopa huoneissa pelkästään paremman unen takia.
2. Mikä saisi sinut pinkaisemaan ylös sängystä? Uusi aamutakki? Jääkaapissa odottava tuorepuuro? Joogatunti tai puntti? Postiluukusta tippunut Hesari? Rauhoittava soittolista? Aamiaistreffit? Aidosti kiva työ?
Tarvitset siis porkkanan, ainakin näin alkuun. Itse pyrin suunnitelemaan lähes jokaiselle aamulle jotakin pientä ohjelmaa ennen töitä, jolloin päivä alkaisi aina mahdollisimman mukavasti ja ”omaehtoisesti”.
3. Tee puhdistusrutiineista ihanat rutiinit. Hanki sellaiset suihku- tai kasvojenpesutuotteet, jotka kuukausien (tai vuosienkin) jälkeen saavat sinut hyvälle tuulelle. Mulla on käytössä Dr. Hauschkan* puhdistusmaito, kasvovesi ja päivävoide, joita olen vannonut käyttäväni loppuikäni. Puhdistusmaitoa levittäessä tuntuu, että päivä alkaa aina lyhyellä hemmotteluhetkellä ennen kuin silmät ovat edes kunnolla auki. Näin saan kenties alitajuntani uskomaan, että ansaitsen päivän aikana vain parasta.
(* tuotteet saatu blogin kautta)
4. Älä hyvä ihminen torkuta. Poista vaikka koko torkutusmahdollisuus herätyskellosta. Se ei johda koskaan mihinkään hyvään. (Been there done that.)
5. Aamu alkaa edellisestä illasta. Siitä, mitä päätät laittaa päälle, siitä, miten osaat rauhoittua ennen nukkumaanmenoa, siitä mitä olet syönyt iltapalaksi ja kuinka nukut (ks. kohta yksi). Hyvin suunniteltu on puoliksi herätty.
Tuleeko teille muita aamuvirkkuvinkkejä mieleen?
SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN
2 vastausta aiheeseen “Viisi askelta aamuihmiseksi”
Kuten kirjoitit, niin aikaisin herääminen ei ole mikään itseisarvo. 🙂 Joskus mietin, että haluavatko ihmiset ”väkisin” olla aamuvirkkuja siksi, että siihen liittyy jotain stereotypioita (aamuvirkut ovat tällaisia, ja iltavirkut sellaisia, kuten niitä taiteilijoita!), toivottavasti ei. Tietysti monella on kyse siitä, että on kai pakko herätä ja haluaisi tehdä sen kivuttomammin.
Minähän olen aamunvirkku, jopa aika äärimmäinen sen jälkeen, kun valvoin muutaman vuoden lapsen takia/kanssa. En käytä herätyskelloa, vaan herään, kun olen nukkunut riittävästi eli noin kahdeksan tuntia. Menen nukkumaan kymmeneltä ja herään kuudelta. Pidän siitä, tänäkin aamuna kirjoitin blogipostauksen ennen kun lapsi heräsi, sitten syötiin aamupala, samalla luin Hesaria, ja vein hänet päiväkotiin ja olin töissä yhdeksältä. Ilman kiirettä.
Mutta minä herään joka aamu kuuden aikoihin ja menen myös nukkumaan kymmeneltä. Myös viikonloppuisin. Joskus olisi kiva valvoa, katsoa elokuva loppuun, juhlia tms. Joskus pakotan itseni pysymään hereillä, esim pari viikkoa sitten valvoin häissä yli puolen yön. En kuitenkaan osaa nukkua pitkään (tai edes yli seitsemään), joten seuraava päivä on tosi väsynyt… 🙁
Just näin. Olisin voinut korostaa asiaa (sitä ettei aikaisinherääminen ole mikään se oikea tapa) enemmänkin – ehkä siitä pitäisi tehdä oma postauskin? 🙂
Sun rytmi kuulostaa (mun korvissa) ihanalta. <3 Ja kuten kommenttistakin tulee ilmi, ei vähäisillä yöunilla pärjää – yleensä täytyy siis vain valita että nautiiko aamuisin tai öisin. 🙂