Kategoriat
Uncategorized

Vegaani, huolehdi raudan saannista + linssikeittoreseptejä

vegaaninen_linssikeitto

Vegaanin riittävä raudansaanti puhuttaa monia. Rautaa tarvitaan hapenkuljetuksessa, vastustuskyvyn ylläpitämisessä, vieraisaineiden poistamisessa elimistöstä sekä energian muodostumisessa. Naisilla on luontaisesti miehiä vähemmän rautaa elimistössä, mutta naisten raudentarve on kuukautisten takia suurempi.

Raudanpuute voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä ja ihonkuivumista. Pahimmillaan raudanpuutteesta voi seurata masennusta ja anemiaa. Vegaanin kannattaakin käydä säännöllisesti mittaamassa omaa hemoglobiiniaan, jotta mahdollinen raudanvaje voidaan huomata ajoissa.

Kasvissyöjä saa rautaa linsseistä, pavuista, täysjyväviljatuotteista, kurpitsansiemenistä, pähkinöistä ja soijasta. Lisäksi on hyvä syödä ruoka-aineita, jotka auttavat raudan imeytymisessä: hedelmiä ja marjoja ja muita hyviä C-vitamiinin lähteitä, mieluiten rautaa sisältävien ruokien yhteydessä.

vegaaninen_linssikeitto

Linssistä on helppo tehdä nopeita ja rautapitoisia keittoja. Parhaat reseptit ovat mielestäni TÄMÄ, TÄMÄ ja TÄMÄ. Yksinkertaisimmillaan linssikeittoon ei tule muuta kuin linssejä, kookosmaitoa, tomaattimurskaa, sipulia, mausteita ja loraus oliiviöljyä.

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

7 vastausta aiheeseen “Vegaani, huolehdi raudan saannista + linssikeittoreseptejä”

Lisäyksenä haluan kommentoida, että raudanpuute ei välttämättä näy hemoglobiiniarvossa. Varastorauta, eli ferritiini, on se arvo joka kertoo rautavarastojen määrästä.

Kommentoi