Kategoriat
Perhe & Ihmissuhteet

Vauva tulee – mitä pitää ostaa?

Kerron uusille lukijoille sen, mitä vanhat jo tietävätkin: me ollaan ostettu/saatu vauvavuotta varten tosi vähän tavaraa.

Sivuvaunun ja siihen patjan. Turvaistuimen autoon. Vaippoja ja vaatteita. Alustan pesukoneen päälle hoitopöydäksi.

Hyödyllisimmiksi tavaroiksi olemme kokeneet seuraavat asiat:

– Tärisevä sitteri, joka muuntautuu myös sängyksi. Ela nukkuu parhaat, jopa seitsemän tunnin yöunensa siinä

– Auton turvaistuin

– Vaunut

– Kylpyamme, jossa on erillinen pienemmän vauvan tuki

– Vaatteet ja vaipat

– Muut pienet härpäkkeet kuten viltit ja harsot

Tämän lisäksi meillä on kantoreppu, jota emme ole käyttäneet vielä. Hoitolaukun virkaa ajaa yksi vanhoista repuistani ja vaippa tosiaan vaihdetaan pesukoneen tai sohvan päällä. Imetystyynyn voi korvata helposti tavallisella tyynyllä.

Meidän mentaliteetti on se, että odotetaan ja katsotaan mitä tarvitsee. Se on hyvä periaate, paitsi yhdessä asiassa: vakuutuksessa. Vakuutuksen hankkimisen kanssa ei kannata odottaa, sillä silloin kun tapahtuu jotain mihin sitä tarvitsee, on jo liian myöhäistä.

Meillä on lapsivakuutus OP Vakuutuksesta. Se mahdollistaa nopean avun, jos Elalle tapahtuu jotain. Oli se sitten lapsille kovin yleinen korvatulehdus tai sitten jokin (kop kop kop) vakavampi onnettomuus. Voimme huoletta asioida yksityisellä lääkäriasemalla, kun vakuutuskauden omavastuu on vain 100e. Jos sairastumisia ja lääkärikäyntejä tulee, vakuutus maksaa itsensä lyhyessä ajassa takaisin. Voimme myös konsultoida terveydenhuoltoalan ammattihenkilöä kuten sairaanhoitajaa Pohjola Terveysmestari -palvelun avulla puhelimitse tai sovelluksella jos meitä huolettaa Elan terveydessä jokin, eikä me olla täysin varmoja vaatiiko asia varsinaista käyntiä lääkärillä.

Vauvavakuutusta emme ottaneet vielä raskausaikana. En todellakaan tiedä mikä järki oli olla ottamatta vakuutusta silloin kun sen olisi saanut ilman mahdollisia rajoitusehtoja. Raskausaikana haetaan vakuutus äidin terveystietojen mukaan ja se on voimassa heti vauvan ensihetkistä lähtien. Se olisi siis vakuuttanut Elan juuri sellaisena kun hän olisi syntynyt. Vakuutus olisi ollut myös voimassa jo raskausaikana ja olisi korvannut kuluja myös silloin. Ennen syntymää otettu vakuutus jatkuu automaattisesti lapsen syntymän jälkeen. Olin raskaana vain niin pyörällä päästä kaikkien ”näitä asioita tarvitset vauvalle” netistä löytyvien listojen kanssa, että unohdin sen kaikkein tärkeimmän. Onneksi Ela syntyi terveenä, mutta jos näin ei olisi ollut, en tiedä olisinko katunut mitään maailmassa enemmän kuin vakuutuksen ottamatta jättämistä.

Jos saamme toisen lapsen, aiomme ehdottomasti ottaa jo syntyvän vauvan vakuutuksen. Se on voimassa jo ennen syntymää ja syntymästä lähtien läpi elämän. Vakuutus korvaa lääkärikäynnit, tutkimukset ja lääkkeet, huolimatta siitä, saako hoitoa yksityisellä vai julkisella sektorilla. Se korvaa myös monia sairauden paranemista tukevia terapioita, kuten fysio- tai toimintaterapiaa sekä apuvälineitä, kodin muutostöitä, kotiapukuluja jne… Toki vakuutuksen sisältöön vaikuttaa mitä turvia vakuutukseen on valinnut.

Vielä emme ole tarvinneet lapsivakuutusta, mutta sen maksaminen ei missään nimessä kaduta. Vaikka tämä postaus on kaupallinen yhteistyö, olemme ostaneet vakuutuksen itse. Parhaimmassa tapauksessa Ela pysyy terveenä koko sopimuskauden ja pahimmassa saatamme käydä muuten tuhansia euroja maksavilla lääkärikäynneillä mutta maksaa itse sopimuskauden vakuutusmaksun lisäksi edullinen omavastuu. Minusta aika hyvä diili mielenrauhalle. Ja tietysti kaikkein rakkaimman ihmisen terveydelle.

Mitkä tavarat te olette kokeneet hyödylliseksi vauvavuonna? Entä onko teillä (ollut) vauva- tai lapsivakuutusta?

Vakuutuksen myöntää OP Vakuutus Oy. 1.6.2019 alkaen OP Vakuutus Oy:n nimi on Pohjola Vakuutus Oy. Pohjola Terveysmestari -palvelun tuottaa Pohjola Terveys Oy.

Kaikki kuvat: Kriselda Mustonen

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

12 vastausta aiheeseen “Vauva tulee – mitä pitää ostaa?”

Esikoisesta otettiin rv 26 ja rv 28 olin vuodelevossa. Vakuutus ei korvannut osastopäiviä 5 vko ollenkaan eikä ennenaikaisesta syntymästä mitään eikä ole ollut muitakaan ongelmia joten nyt irtisanottiin vakuutus koska sieltä emme ole koskaan mitään korvausta saaneet. Toinen syntyi myös ennenaikaisesti emmekä kerenneet vakuutusta ottaa, voi toki olla ettei sitä olisi edes myönnetty.

Tällä hetkellä selvittelen eri vauvavakuutusten korvaavuuksia, omavastuita ja hintoja. Meillä vanhemmilla ei kummallakaan ole terveysvakuutusta (tapaturma toki on), mutta tulevalle lapselle vakuutus ajateltiin hankkia. Jos näyttää ettei vakuutukselle ole tarvetta parin ensimmäisen vuoden aikana, niin mahdollisesti lopetamme sen sitten ja siirrymme kokonaan julkiselle puolelle.

Uskon kuitenkin vakuutuksen tuovan ainakin henkistä turvaa vauvan ensimmäisiin hetkiin ja vuosiin, kun avun tarvekin saattaa olla erilaista kuin jo taaperon kanssa.

Me ostimme vauva vakuutuksen heti rakenneultran jälkeen. Kaikilla meidän lähipiirissä on vauva vakuutus (meillä op:ssä), en edes miettinyt sitä vaihtoehtoa ettei sellaista olisi.:)

Mäkin otin selvää missä muuallakaan kuin Facebookin vauvaryhmissä (:-D) että syntyvän lapsen vakuutus on tosi suosittu. Ehkä siksi moni munkin tuttu ihmetteli, miksi emme olleet hankkineet sitä.

Vastaa

Me suositaan myös käytettyä, eikä olla ostettu heinäkuussa syntyvälle vauvalle juuri mitään uutta. Kaikki vaatteet tulevat kirpparilta tai äitiyspakkauksesta, samoin vaunut, vaipparoskis, amme ja pinnasänky. Esimerkiksi sitteriä tai leikkimattoa emme edes aio hankkia ennen vauvan syntymää, vaan katsotaan sitten tilanteen mukaan, tuntuuko sellainen hyödylliseltä. Itselleni olen kyllä ostanut jonkin verran uusia raskausvaatteita, koska niitä on ollut kierrätettynä tosi heikosti tarjolla omassa koossani. Myös turvakaukalo aiotaan ostaa uutena, koska haluamme tulevaisuudessa lisää lapsia ja siten käyttöikä riittää todennäköisesti tarpeeksi kauan vielä seuraavallekin vauvalle. Myös kantoreppu pitää luultavasti hankkia uutena, koska toiveissani olevaa Tulan Free to Growta on niin vähän tarjolla käytettynä, eikä hinta ole merkittävästi alennusmyyntejä edullisempi.

Vakuutusta sen sijaan emme aio ottaa, ja päätös on ollut selvä alusta asti. Koen, että julkinen terveydenhuolto ja hyvinvointivaltion antama turva erilaisten vaikeidenkin tilanteiden sattuessa ovat Suomessa todella hyvällä tasolla. Emme itsekään käytä ikinä yksityisiä terveyspalveluita, joten haluan luottaa siihen, että myös vauvan kanssa asiointi hoituu julkisella puolella. Lisäksi henkilökohtaisesti näen yksityisten vakuutusten ja ”paremman terveydenhuollon” ostamisen kulttuurin eriarvoisuuden kannalta aika häiritsevänä. Mutta ymmärrän toki, että oma lapsi ja hänen terveytensä ovat tosi tunteita herättäviä teemoja, enkä sinällään mitenkään tuomitse ihmisiä, jotka haluavat lisäturvan vakuutuksen muodossa ottaa.

Hei ihan mielettömän siistiä, ihailen! Mekin saatiin sitteri vasta vauvan syntymän jälkeen kun kuulusteltiin millainen tyyppi vauveli on, leikkimatto on hankkimatta eikä ehkä tule hankittuakaan. 🙂

Ymmärrän näkökulman hyvin! Mullekaan ei ole itselleni terveysvakuutusta. Mutta kuten sanoit, oma lapsi on niin herkkä asia ja jotenkin sitä on yli(yli)suojelevainen, varsinkin esikoisen kanssa. 😀 Olen kuullut myös monilta lapsellisilta perheiltä kuinka vakuutus on helpottanut heidän elämäänsä ja muuten haastavalta tuntuvassa vauva-arjessa haluan valita helppouden aina kuin vain voin. 🙂

Vastaa

Me ollaan vakuutuksen kanssa tosi samoilla linjoilla. Aina on itsekin käytetty kunnallisia terveyspalveluita, sieltä tulee joskus maksusitoumuksia yksityiselle jossain erikoistapauksissa, mutta aina on saanut hoitoa ja apua, myös kiireellisissä asioissa. Mullekin moni tuota vauvavakuutusta suositteli, mutta ei me sitä oikeastaan edes harkittu. Käytiin toki aiheesta miehen kanssa keskustelu. Luotamme siihen, että jos apua tarvitaan, sitä saadaan. Terveydenhuollon ammattilaisia saa konsultoida puhelimitse kunnallisellakin, ainakin meillä päin. Jos kalliita lääkkeitä tai tukilaitteita tms. joskus tarvittaisiin, on rahaa säästössä ja säästetään koko ajan. Sellaisten tarve ei kuitenkaan ole mielestämme kovin todennäköistä, eikä meidän mentaliteettiimme kuulu olettaa, että pahin tapahtuu.
Mutta kuten Inaahkin kirjoittaa, ymmärrän, jos joku saa mielenrauhan vauvavakuutuksella.:)

Täällä aika samoilla linjoilla kaikessa. Vauvan vaatteet on kaikki käytettynä hankittuja, lukuunottamatta muutamaa esim. Vimman ja Aarrekidin ihanaa vaatetta, jotka olen ostanut hyvällä alennuksella jemmaan jo kauan aikaa ennen kuin perheen perustaminen oli edes ajankohtaista. Omat raskausajan vaatteet oon kans hankkinut käytettynä, lukuunottamatta yhtä mustaa perus trikoopaitaa. Oman vaatekaapin löysät vaatteet on myös olleet käytössä, ja onneksi mulla on kesälle paljon mekkoja yms. jotka menevät mallinsa ansiosta loistavasti myös ison mahan kanssa 🙂 Vauvan tarvikkeet on myös hankittu tai saatu kaikki käytettynä (vaunut, sänky, turvakaukalo, syöttötuoli, kylpytuki,lelut..). Aluksi ajattelin etten valitse äitiyspakkausta,sillä siinä tulee niin paljon sellaista vaatetta josta en tyylillisesti pidä, mutta nyt olen tullut toisiin aatoksiin. En jotenkin jaksa enää lähteä metsästämään kaikkea tarpeellista (tai ylipäätään miettiä mitä kaikkea tarvitaan) vaan helpottaa ajatus että ne tulee kätevästi kaikki samassa boksissa. Ja koska vaatteet olivat yllättävän neutraaleja, käytän niitä lapsella mielelläni ja ne joista en pidä, koitan joko värjätä tai sitten laittaa eteenpäin kiertoon. Vakuutusta meillä ei myöskään vauvalle ole, enkä usko että sellaista otetaankaan, kun ei meillä itsellämmekään ole. Taidan jutella tästä kuitenkin vielä miehen siskon kanssa, jolla on viisi lasta, jos hänellä on jotain hyvää näkökulmaa asiaan 🙂

Meillä on aika sama mentaliteetti eli katsotaan, mitä tarvitaan ja hankitaan sitten. Toki lähipiirissä on niin paljon lapsia, että olemme saaneet jo lahjoituksena tai ostaneet käytettynä monenlaista. Ainoa tähän mennessä uutena hankittu asia on vaunut, koska halusin panostaa niihin. Muita tarvittavia juttuja (lipasto lapsen vaatteille, sänky..) etsiskellään vielä varmaan nettikirpparilta tai kuulostellaan, olisiko jollain laittaa kiertoon, sillä kyllähän maailmassa tavaraa riittää =)

Tykkään tosta asenteesta tosi paljon. 🙂 Lastentavaroita on pilvin pimein ja kierrätettynä hankittuna voi säästää pitkän pennin! Te odotatte lasta vai? 🙂 Jos näin on, lämpimät onnittelut. <3

Vastaa

Heippa!
Me otettiin ennen oman vauvan syntymää OP:lta syntyvän vauvan vakuutus ja silloin oli juuri menossa kampanja jossa sai ensimmäisen vuoden ilmaiseksi.
No kun ensimmäinen vuosi oli mennyt niin meidän vauvan vakuutus maksu pomppasikin noin 800e/v.
Nettiä selatessani useimmat maksaa Max. 300e/v vaikka vakuutus ehdot olisivat täydet. Tuli vähän huijattu olo…
Ollaan onneksi käytetty ahkerasti vakuutusta joten sinänsä ollaan saatu siitä jotain takaisinkin.

Voi ei, oon tosi pahoillani. 🙁 En tiedä mitä sanoa. Onneksi olette käyttäneet vakuutusta mutta silti, ei varmasti tuntunut kivalta…

Vastaa

Kommentoi