Kategoriat
Pukeutuminen & Kauneus Työ & Opiskelu

Varastoon voi sittenkin elää (ja vähän opintolainan takaisin maksamisesta)

DSC_1536.JPG

Viime syksynä olin vahvasti sitä mieltä että varastoon ei voi elää. Näkökulmani oli ilmeisesti se että tulevaisuuttakin koskevia päätöksiä olisi hyvä tehdä tämänhetkisen tunnetilan ja vaiston mukaan eikä sen, mitä tulevaisuuden minä saattaisi ajatella.

Aloin kuitenkin tässä kuussa maksamaan opintolainaa takaisin, ja tajusin yhden tärkeän asian: varastoonkin voi elää. Varastoon voi kerätä kokemuksia. Nostin opintolainaa silloin kun mulla oli eniten aikaa mutta vähiten rahaa matkustella, ja käytin näemmä sitten useamman lainatun tonnin siihen. (Unohtamatta myös 2500e nykyisen asuntomme takuuvuokran! Muistan kun olimme muuttamassa tähän kämppään 1.1.2016, ja odotin että vuosi vaihtuu ja voin nostaa heti koko puolen lukukauden lainan ja maksaa sillä takuuvuokra pois. :D)

DSC_1501.JPG

Nyt maksan lainaa pois vähintään 50e/k varmaan seuraavat 10 vuotta. Eikä yhtään ketuta, päinvastoin! Olen iloinen että elin opiskelijana leveästi, olin spontaani ja näin maailmaa. Asioita joita arvostan kohta äitiyslomalle siirtyessä, kun kukaan ei tarjoakaan lähes korotonta lainaa (jota voi maksaa about ikuisesti ja josta saat ison osan verovähennyksenäkin takaisin, LOL). Leveää ja spontaania elämäntyyliä saattaa tulla kovakin ikävä kun vauva syntyy…

DSC_1515.JPG

En tiedä nostaisinko opintolainaa enää uudestaan, silloinen Saranda ei osannut säästää yhtään mitään eikä nykyinen Saranda välitä samalla tavalla matkustamisesta. Mutta jokin sen aikaisessa elämäntyylissä saa silti hymyn huulille ja ajattelemaan, että se vaihe oli palvelus myös tulevaisuuden minälle.

Tai sitten yritän vain saada opintolainan takaisin maksamisen tuntumaan muulta kuin kamalalta skeidalta…

Tekstiin linkitetyt postaukset:

Varastoon ei voi elää

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

14 vastausta aiheeseen “Varastoon voi sittenkin elää (ja vähän opintolainan takaisin maksamisesta)”

Musta se, että opintolainaa annetaan anteeksi, eli ilmaista rahaa niille, jotka opiskelevat nopeasti _eivätkä pitkitä opintoaikaansa tekemällä töitä opintojen ohessa tai esim. kärsimällä mielenterveydenongelmista_ on oikeistolaisin ratkaisu ikinä. Eli tulonsiirtoa valtiolta niille, joilla muutenkin pyyhkii hyvin.

Kaikkien ei ole mahdollista opiskella nopeasti. Nopeasti opiskeleminen onnistuu niiltä, joilla on siihen taloudelliset ja henkiset resurssit. Pelkkä opintolainan nostaminen ei ratkaise sellaisia kysymyksiä kuin että olenko valinnut oikean alan, onko tulevaisuususkoa, jotta uskaltaisin nostaa sitä lainaa, onko terveyttä joka tukee nopeaa opiskelua jne.

Eli opintolainan anteeksiantamista ei minusta tulisi kytkeä nopeuteen. Jos sen johonkin kannustimeen haluaa kytkeä, niin ehkä siihen, että ylipäätään joskus valmistuu jostain koulutusohjelmasta. Mutta tästäkään en ole ihan varma. Lainan sijaan tärkeämpää olisi korkea opintotuki.

Siis joo ilman muuta! En ottanutkaan tässä kantaa että kuinka oikeudenmukaista opintolainasysteemi on, itselleni sopi omaan tilanteeseen hyvin kun opinnot sujui, ja tossa sivulauseessa pohdinkin että nostaisinko enää edes ollenkaan. Ja täysi kannatus opintotuen nostamiseen! Kyllähän opiskelijana olisi tietysti kelvannut ennemmin tuet kuin laina.

+ valmistuin sosiaalialalle jossa työnäkymät ovat hyvät. 🙂 Ihan varmasti olisin joutunut kaksi kertaa miettimään jonkun epävarmemman alan kohdalla eli tässäkin mielessä olin tosi etuoikeutettu.

Jee vihdoinkin joku kirjoittaa opintolainasta! Minäkin nostin opintolainaa, koska opiskelujen ohella ei olisi ehtinyt/jaksanut tehdä töitä ja olin mm. vaihdossa. Ehkä täälläkin elättiin silloin varastoon, sillä nyt kun teen pienipalkkaista työtä saan silti maksettua 150e lainaa kuussa SEKÄ laitettua vähän säästötilille rahaa. Tällä tahdilla mulla menee alle vuosi lainanmaksussa ja sit vois taas elää leveemmin. Tosin tää elämäntyyli riittää mulle rahallisesti ihan hyvin nyt, ettei olisi edes tarpeen elää leveemmin 😀 Täytyy kyllä sanoa, että parisuhteessa eläminen auttaa kitsastelussa. Bongasin sut Julian kirjasta, teillä oli yhteiset rahat-juttu?

Tää postaus on ollut ihmeellisen suosittu joten ehkä opintolainasta pitäisi oikeasti puhua enemmän. Nyt kaduttaa että sivusin sitä näin vähän, täytyy ehkä jonkun ajan kuluttua kirjoittaa laajempi juttu!

Ja heti tohon viimeiseen kysymykseen vastatakseni niin joo, meillä on mun puolison kanssa yhteiset rahat. (Kirjan kirjoittamishetkellä avopuoliso, nykyään aviomies, vaikka eihän sillä lain/Kelan/what ever silmissä tai käytännössä juurikaan eroa ole. :D) Hmm, pitäisiköhän tästäkin kirjoittaa oma postaus?

Musta on tosi makeeta että pystyt lyhentää lainaa noinkin paljon! Musta tuntuu että suurin osa menee sillä minimimäärällä eli 50e/kk koska ei ole pakko maksaa enemmän. Ja ettet edes koe että pitäisi elää leveämmin niin toihan on ihan täydellistä! Mut vitsi mikä fiilis silti varmaan sit vuoden päästä kun sulle jää käteen 150e lisää kuussa! 😀

Mahtavaa yhteispeliä ”silloinen” ja ”nykyinen” Saranda! 😀 Hienoa, että olet osannut elää (jo varastoonkin) ja että osaat suhtautua asiaan tällaisella asenteella! Olet ihana <3

Iiih no niin sinäkin! 😀 <3 Maailman paras lukija! <3 Ja nauroin tolle yhteispelitermille, hauska käsite. 😀

Näissä jokainen valitsee oman tilanteensa ja tyylinsä mukaan. Tuo opintolainan käyttäminen takuuvuokraan on kyllä nerokas veto!

Mä en koskaan nostanut yhtään opintolainaa. Välillä oli opiskeluaikana tosi tiukkaakin enkä voinut matkustella, mutta olen silti tosi tyytyväinen valintaani. On myös tosi kiva tunne olla täysin velaton. Ja sillä rahalla millä nyt lyhentäisin ehkä lainoja laitan sen sijaan Kuukausittan rahaa säästöön ja sijoituksiin joilla elän toivottavasti hieman leveämmin sitten eläkeiässä kuin jos eläisin pelkällä työeläkkeellä. Mä en luota ihan siihen, että tulisin saamaan sellaista eläkettä, joka vastaisi sitä millaista vanhuutta haluan elää (varsinkaan tällä omalla alallani työskennellessäni). Uskon, että olisi ehkä hankalaa sopeutua alempaan elintasoon eläkkeelle jäädessäni. Ja ei se opiskeluaika lainattakaan mitään kärsimystä ollut, kun kävin kuitenkin opintojen ohella vähän töissäkin 🙂

Totta, toi tollasen ”leveesti elämisen” voi kääntää toisinpäin että sijoittaa sitä eläkeikään jolloin on toivottavasti enemmän rahaa käytössä. 🙂 Paremmalla suunnitelmallisuudella ja kärsivällisyydellä olisin varmasti itekin pärjännyt ilman lainaa! Mutta asiat tehtiin sen hetkisten osaamisen ja mieltymysten mukaan. 🙂 Nyt tarvitsisin seuraavaksi itsekin sen game planin eläkkeikään…

Kaikki jotka on miettinyt opintolainan nostamista, 2500 euron jälkeen nostetusta lainasta ei tarvitse maksaa kuin 60% takaisin! 😉 Valtio hyvittää loput kunhan vaan valmistuu ajallaan. Itse oon aika surutta nostanut lainaa. Ajattelen asiaa niin että kaikesta mihin nyt rahaa käytän saan periaatteessa 40% alennuksen. Tätä hyvitystä täytyy vaan muistaa hakea kelalta opintojen päätyttyä jos on pelkästään alempi tutkinto. Lisää tietoa täällä: https://www.kela.fi/opintolainahyvitys

Kannattaa kuitenkin muistaa, että siinä tosiaan on se ehto, että valmistuu ajallaan. Koskaan ei voi olla varma mitä elämä eteen tuo, joten vaikka suurimmalle osalle se tulee olemaan todellisuutta, että saa ison osan takaisin, niin kannattaa silti muistaa, että se ei ole taattua ja kaikki eivät tule sitä saamaan.

Hyvä pointti. 🙂 Onneksi mitään ”sanktioita” ei kuitenkaan saa opintolainasta jos valmistuu myöhässä. Sit se kokonaissumma täytyy maksaa + pienet korot.

Mahtava toi alennusajattelu. 😀 Mä aloitin opinnot 2013 eli mä saan verovähennyksenä n. 30% 2500e ylimenevästä summasta. 🙂 Tuon sun mainitseman edun taitavat saada vuonna 2014 eteenpäin aloittaneet. Korjatkaa jos oon väärässä!

Pakko sanoa että tää on PARAS.JUTTU.IKINÄ.

Kommentoi