Hyvän dokumentin merkki: se muuttaa elämääsi vähän. Erinomaisen dokumentin merkki: se muuttaa elämääsi paljon. Tällainen oli Minimalism: A Documentary About the Important Things (Netflix, 2015).
Elokuvan omassa kuvauksessa kerrotaan että dokumentissa haastatellaan ihmisiä, jotka torjuvat amerikkalaisen ihanteen eivätkä usko tavaroiden tuovan onnea vaan näyttävät, että vähemmän on enemmän. Nämä haastateltavat ovat minimalisteja, jotka ovat lopettaneet onnen etsimisen tavaroista ja omistavat mahdollisimman vähän. Nykyään he harjoittavat minimalismia kukin omalla tavallaan – asuvat esimerkiksi pienissä taloissa tai ovat omasta halustaan jopa kodittomia.
Kiinnostukseni dokumenttiin heräsi siitä kun näin vähän aikaa sitten enoni ja hänen tyttöystävänsä: he ovat dokkarista inspiroituneena reissaamassa Euroopassa yhteensä vain yhdellä pienellä laukulla ja sen lisäksi ovat lopettaneet kokonaan muovin ostamisen.
Maailmassa, jossa kulutus on vallannut markkinat ja ihmismielen, minimalisimme on tarvetta. Jokaisen kannattaa mielestäni todella tarkastella, mistä omistamista asioista kukin saa iloa. Kuten dokumentissa annettu esimerkki, jos omistaa laajan kirjakokoelman ja se tekee iloiseksi (kirjoja lainataan eteenpäin, niistä keskustellaan, niitä luetaan uudestaan jne.) pidä ihmeessä ne hyllyllä. Jos kirjat ovat pölyttyneet vuosia koskemattomina, lahjoita ne eteenpäin.
Meillä on kohtuuyksinkertainen sisustus kotona ja hyvin vähän tavaraa, mutta dokumentti inspiroikin minimalisoimaan myös elämän muissa osa-alueissa. Elämään yksinkertaisemmin ja kesittymään niihin muutamiin hyviin asioihin, haluamatta ja haalimatta kokoajan lisää.
Muita dokumenttisuosituksiani Netflixistä voit lukea tästä postauksesta.
SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN
10 vastausta aiheeseen “Vaikutuksen tehnyt dokumentti: Minimalism”
Onkohan sun enolla ja sen puolisolla blogia? Kiinnostaisi todellakin lukea heidän matkastaan! Erityisesti se, kuinka he syövät matkalla ilman muovia.
Moikka! Heillä ei valitettavasti ole blogia eivätkä muutenkaan ole somessa. 🙁 Ihan mälsää! Olisi munkin mielestä tosi kiva seurata heidän elämäntapaansa. Ehkä voisin joskus tehdä jonkun juttusarjan ja haastattelun heistä ja tästä aiheesta. 🙂
Mä katoin tän dokkarin viime viikolla ja tykkäsin myös kovasti! Iski heti sellanen ”haluan päästä eroon kaikesta ylimääräisestä” -fiilis ja mä pakkasinkin kaikki ”turhat ja ylimääräiset” vaatteet säkkiin ja lähetän ne rakkaaseen kotimaahani, Ukrainaan. Siellä niistä on varmasti enemmän hyötyä ja iloa kun mun kaapin pohjalla. 🙂
Ihana teko Ani. :* Ihan liikutuin! <3
Hauskaa, että kirjoitit tästä dokkarista – mulla on ollut luonnoksissa valmiina postaus, joka käsittelee samaa Netflix-dokkaria ja paria muuta, jotka herättivät ajatuksia! Minimalism iski minuunkin voimakkaasti, ja aloin dokumentin katsottuani tyhjentää vaatekaappiani :–D Mutta kuten sanoit, kyse on kokonaisvaltaisesta elämänasenteesta, ei ainoastaan materiasta ja siitä luopumisesta. <3
Haha en kestä. 😀 <3 En malta odottaa että luen sen!
Olen nähnyt saman dokkarin ja pidin siitä kovasti!
Mikäli sua kiinnostaa lukea mun ajatuksia aiheesta, olen kirjoittanut omassa blogissani minimalismista täällä ja täällä. Kirjoittelen aiheesta varmasti jatkossa lisääkin 🙂
Kiinnostaa todellakin! <3 Luen noi heti tänään töiden jälkeen illalla! 🙂
Minusta tavaran määrään liikaa keskittyvä minimalismi on materialismin vastakohta eli elämä pyörii edelleen tavaran ympärillä, nyt niitä vain kierrätetään koko ajan johonkin pois omista silmistäö, lasketaan ja mietitään mikä tuottaa iloa ja mikä ei. 🙂 Minä ostan hyvin vähän tavaraa ja pyrin siihen, että käytän itse tavarat loppuun. Kierrätys on hyvä juttu, mutta usein sillä saadaan itselle ”hyvä omatunto” ostaa uutta, kun vanhat on ensin laitettu eteenpäin.
Suomessa etenkin pk- seudun kallis asuminen ajaa ihmisiä asumaan ahtaasti ja se ei aina ole niin herkkua, kun ei ole oma valinta. Toisaalta ahtaa tilat ainakin meillä tarkoittaa sitä, että uutta ei edes tee mieli ostaa, kun ei ole säilytystiloja ja kaikki tarpeeton on jo ajat sitten laitettu kiertoon tai roskiin. Minusta olisi kuitenkin kiva, että kaapeissa olisi vähän vapaatakin tilaa eikä kaikkea tarvitse aina kaivella esiin muiden tavaroiden takaa.
Hei! Mielenkiintoinen pointti. 🙂 Mä ehkä näen minimalismin sellaisena näkökulmana että joko eletään valmiiksi pienellä tavaramäärällä tai sitten kerran hankkiudutaan eroon turhasta eikä sitten enää osteta mitään ylimääräistä. Eli että sen nojalla ei saa hamstrata tavaroita ”kun voin kuitenkin luopua näistä”.
Ja sekin on ihan totta – jos asuu ahtaasti vastoin tahtoaan, se ei todellakaan ole mielekästä…
Mukavaa viikonjatkoa sinulle. <3