Kategoriat
Hyvinvointi

Vaativuus, rankaisevuus ja muut haitalliset tunnelukkoni

DSC_8599.JPG

Hei ihanat! Eilen oli kuukauden ensimmäinen päivä kun en julkaissut postausta. En yksinkertaisesti ehtinyt kirjoittaa sellaista. Treenit, ei-blogiin liittyvä työpäivä, kahvittelu ystävien kanssa, hääpalaveri ja illalla iso kauppareissu. Kotona meinasin nukahtaa ennen kun sain toppatakin niskasta.

Tämän kuukauden tavoite oli päivittää blogia päivittäin, mutta eilen tavoite petti. Normaalisti olisin suhtautunut siihen ankarasti ja rankaissut itseäni monella masentavalla sanalla, mutta yllättäen olenkin ollut tosi rento ja armollinen asian suhteen. Tuntuu, että olen oikeasti onnistunut lisäämään annos lempeyttä elämään.

DSC_8618.JPG

DSC_8668.JPG

Ajatuksesta tuli mieleen Tunne lukkosi -testi, jonka tein ensimmäisen kerran viime syksynä. Onko testi teille tuttu? Sen on tarkoitus selvittää mitkä sellaiset lapsuudessa tai nuoruudessa opitut haitalliset ajattelutavat aktivoituvat nykypäivänä ja lukitsevat meidät itsellemme haitallisiin toimintatapoihin. Se on osa Kimmo Takasen Tunne lukkosi: vapaudu tunteiden vallasta -kirjaa.

Sain ensimmäisellä testikerralla sekä vaativuudesta että rankaisevuudesta tuloksen ”erittäin vahva” (tarkoittaen että nämä tunnelukot ohjaavat elämääni voimakkaasti ja laaja-alaisesti). Halusin tehdä noin puoli vuotta myöhemmin testin uudestaan, ja sain omasta mielestäni nyt edellistä kertaa miellyttävämmät tulokset. Sekä vaativuudessa enkä rankaisevuudessa ollaan tultu yksi porras alemmas, ja monet sellaiset kohdat jossa oli aikaisemmin edes jonkun asteen tunnelukko, ovat hävinneet kokonaan.

Vaativuus: vahva
Rankaisevuus: vahva
Uhrautuminen: keskivahva
Hyväksynnän haku: keskivahva
Suojattomuus: keskivahva
Epäonnistuminen: heikko
Pessimistisyys: heikko
Ulkopuolisuus: heikko
Alistuminen: heikko
Riippuvuus: ei tunnelukkoa
Emotionaalinen estyneisyys: ei tunnelukkoa
Kietoutuneisuus: ei tunnelukkoa
Vajavuus: ei tunnelukkoa
Kaltoin kohtelu: ei tunnelukkoa
Tunnevaje: ei tunnelukkoa
Riittämätön itsekontrolli: ei tunnelukkoa
Oikeutus: ei tunnelukkoa
Hylkääminen: ei tunnelukkoa

DSC_8639.JPG

En tiedä kuinka tosissaan tällaista testiä pitäisi ottaa, etenkin kun en ole lukenut edes siihen liittyvää kirjaa. Mutta kaikenlaiset persoonallisuuskokeet kiinnostavat aina. Ja kyllähän mä tunnistan noista jokaisesta kohdasta itseni.

Oletteko tehneet saman testin ja millaisia tuloksia te olette saaneet?

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

13 vastausta aiheeseen “Vaativuus, rankaisevuus ja muut haitalliset tunnelukkoni”

En ole lukenut vielä tätä kirjaa enkä tehnyt testiä, mutta ovat to-do-listalla. Taisin Kriseldan blogista vähän aikaa sitten tämän kirjan bongata ja ajattelin jo silloin että tuo on kyllä luettava.
Ps. Ihanat kuvat jälleen kerran :)!

Mulla oli myös noi samat tällä kertaa! Itse valaistuin kirjan jälkeen siinä mielessä, etten halua joskus tulevaisuudessa välittää omille lapselleni omia lapsuuden tarumojani. Tai ylipäätään purkaa niitä läheisimmille.
Kirja on vähän pelottava siinä mielessä, kun se pakottaa tekemään aikamatkan niihin hetkiin, kun tunnelukot ovat syntyneet. Äärimmäisen vapauttavaa. Suosittelen!

Hei joku täällä mainitsikin et sun blogissa on ollut postaus tästä kirjasta! Linkkaatko? <3

Aiheeseen liittyen olen itse(kin) painiskellut aikamoisen itsekritiikin kanssa. Kuuntelen parhaillani Irti itsekritiikistä –kirjaa, joka vaikuttaa varsin lupaavalta. Varovainen suositus sille. 🙂

Oon tehnyt ton testin joskus teininä, ja sit joskus melkein pari vuotta sitten uudelleen, ja oli munkin tilanne parantunut huomattavasti ja tunnelukot vähentyneet, tosin johtuu osittain varmaan siitä että teininä kärsin jonkin sortin masennuksesta… Mut ehkä pitäis tehdä vielä nytkin uudelleen, jos vain löydän vielä ne vanhat tulokset jostain että voin verrata 😀

ps. Noi silmälasit näyttää kivoilta sulla! 🙂

Kiitos ihana kommenttistasi. <3 Joo masennus on varmasti vaikuttanut tuloksiin! Kannattaa katsoa omasta sähköpostista (hakukentästä ”tunnelukot”) jos on sattumoisin lähettänyt tulokset omaan meiliin. 🙂

Oon tehnyt ton testin joskus aiemmin, ja tein sen nyt tän postauksen inspiroimana uudestaan. Mun mielestä ihan hyvä vähän peilailla itseään tämmösistä, koska niistä voi tulla ilmi sellasia asioita, joita ei itsestään välttämättä tajua. Mulla oli kans tuo vaativuus siellä kärkikahinoissa, seuranaan uhrautuminen ja ulkopuolisuus. Huomasin myös jotain muutoksia aiempaan testikertaan, et ehkä tässä jotain kehitystä on tapahtunut 😀

Kiva kun oot tehnyt ja teit uudestaan. <3 Ja samoista syistä kuin mäkin tein. 🙂 Kiva verrata vanhoja tuloksia ja reflektoida omaa toimintaa!

Kommentoi