Kategoriat
Hyvinvointi

Uhraukset, jotka unelmani ovat vaatineet

Mikään ei ole ilmaista, unelmat ainakaan. Omani ovat maksaneet paljon. Suoraa rahaa mutta ovat verottaneet myös ihmissuhteitani ja pienempiä unelmiani.

Raha

Valmistuttuani sosionomiksi aloin tekemään oman alan töitä vain osa-aikaisesti. Se tarkoitti pienempää palkkaa, mutta tiesin, että haluan keskittyä myös kirjoittamiseen. En saanut silloin blogista rahaa kuin vain tosi vähän ja harvoin, mutta tiesin sen olevan sen arvoista. Arkiviikon vapaapäivänä kirjoitin, aivan kuten kirjoitin jokaisena arki-iltana töiden jälkeenkin.

Myös kirjoittaessani kirjaa tein tosi vähän muita töitä. Kirjan myyntitulot saattavat maksaa silloin menetetyt ansiot takaisin – tai sitten ei. En tiedä sitä vielä enkä varsinkaan tiennyt sitä silloin. Silloin en tiennyt edes, että julkaiseeko kukaan kirjaani.

Olin onnekas, että pystyin elämään niukemmin, sillä mulla ei ollut vielä lapsia tai lainoja. Ja totta puhuen, meillä on mieheni kanssa yhteiset rahat, eli niin kauan kuin toinen kävi säännöllisesti töissä, tiesin pärjääväni. Tästä puhutaan aika vähän: taloudellisesta turvaverkosta, jonka esimerkiksi puoliso tai vanhemmat mahdollistavat. Tottakai turvaverkon avulla uskaltaa ottaa riskejä helpommin.

Olen sijoittanut työhöni tuhansia euroja myös suoraa rahaa esim. valokuvauskalustolla tai tietokone-ohjelmilla. Mutta ne ovat pitkäaikaisia investointeja, jotka olisin ehkä tehnyt vaikka koko tämä touhu olisi ollut vain täysin harrastuspohjalla.

Ihmissuhteet

Rehellisesti: elän sellaista aikaa, jossa minulla ei ole kunnolla aikaa aviomiehelleni. Ne tunnit viikossa, johon voin aidosti keskittyä vain häneen, voidaan laskea yhden käden sormella. Sekin on yläkanttiin. Tuntuu pahalta mutta tällaista se on nyt: päiviin ei mahdu oman lapsen ja työn lisäksi juurikaan mitään muuta. Toivon, että tilanne muuttuu hieman vanhempainvapaan loputtua, kun voin tehdä töitä vapaammin ilman lasta. (Vaikka aavistan vahvasti, että silloin kuvioihin astuu eri aikataululliset haasteet.)

Tapaan ystäviäni Elan kanssa. Näin se on tehokkainta ajankäytön kannalta. Maanantaina tapasin yhtä parasta ystävääni ensimmäistä kertaa kahdeksaan kuukauteen ilman Elaa, silloinkin yllättävän muuttujan takia. Mutta ystäväni ymmärtävät ja juuri siksi he ovat niin rakkaita.

Vapaa-aika

En halua korostaa kiirettä mutta kuukausiin ainoa säännöllinen hetki vapaa-ajasta tai omasta ajasta olivat suihku/sauna ja lounas Younger-jakson verran. Nyt syön lounaankin Elan kanssa samaan aikaan, että ehtisin käyttämään lounasajankin työntekoon, kun Ela nukkuu. Mutta mua ei haittaa yhtään. Teen työkseni sitä, mitä tein ennen mielelläni juuri vapaa-ajalla. En kaipaa siitä samalla tavalla taukoja. Ja Elan kanssa on nykyään niin helppoa ja kivaa, että en rehellisesti kaipaa ollenkaan yksinolohetkiäkään.

Itsensä nolaaminen ja ei-vastauksen saamisen opettelu

Välillä tuntuu, että unelmani ovat maksaneet kasvoni. Olen monesti epäonnistunut ja saattanut itseni noloisiin tilanteisiin, tehnyt virheitä ja saanut kuulla lukuisia kertoja ”ei kiitos”. Tämä onkin ollut unelmieni toteutumisen kannalta vaikein ja kuitenkin oleellisin osuus: täytyy pistää itsensä likoon ja nousta pystyyn joka kerta, kun tulee torjutuksi.

Muut pienemmät unelmat

Ihminen voi haaveilla samaan aikaan useammasta asiasta. Monesti kaikkia unelmia ei voi kuitenkaan toteuttaa, ei samaan aikaan. Tällöin täytyy priorisoida ja miettiä, mitä haluaa tehdä nyt ja mille on mahdollisesti sijaa ja aikaa myöhemmin.

Keskity mieluummin yhteen unelmaan kuin useampaan, jos ne eivät ole keskenään synkassa.

Mulle olisi tosi tärkeää päästä tekemään joskus vielä pidempään vapaaehtoistyötä kotimaassani Kosovossa, mutta koska mulla on pieni lapsi (joka on ollut unelmistani suurin), en vielä voi. Olen lykännyt vapaaehtoistyöunelmani lähivuosiin. Olen lykännyt myös haaveeni säännöllisestä ja tavoitteellisesta urheilusta (ei ole aikaa) ja haaveeni omistaa asunto nykyisestä asuinseuduista (ei ole ollut mahdollisuutta säästää). Uskon tosin vahvasti, että kummatkin toteutuvat vielä aikanaan.

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentoi