Olen vegaani koska haluan tehdä ympäristön (ja siten ihmistenkin) kannalta ekologisempia valintoja. Sillä, mitä syömme, on luonnolle älyttömän suuri merkitys. Ja vaikka olen siltä osin itsestäni ylpeä, tiedän, että muillakin valinnoillani on väliä.
Viime aikoina on tuntunut tekopyhältä valita ruokakaupassa kasvisperäisiä ruoka-aineita mutta käyttää sulfaatteja sisältäviä ihovoiteita tai kiikuttaa kassalle vaatteita, joiden tiedän selviävän käytössä korkeintaan vuoden. Myös kyyti töistä kotiin kelpaa usein, vaikka bussillakin pääsee ja matkakortti lepää lompakossa ladattuna.
Haluan, että ympäristöystävälliset valintani ovat kokonaisvaltaisempia. Siksi aion jatkossa kiinnittää enemmän huomiota muuhun kulutukseeni ja elämäntapoihini. Olen luvannut, että käytän nyt käytössä olevat kosmetiikkapurkit loppuun, jonka jälkeen siirryn luonnonkosmetiikkaan. Olen tutustunut ja rakastunut Weledan tuotteisiin, ja tajunnut, että ekologisemmin valmistetut tuotteet voivat olla ihan yhtä hyviä ellei parempia iholle.
Toinen paljon mielessä pyörinyt asia on vaatteet. Olen jo kauan suosinut kirpputoreja, ja tehnyt tarkkaa harkintaa jos aikeissa on ollut ostaa jotakin täysin uutta. Nykyään käytössämme on myös Facebook-kirpparit ja esimerkiksi mobiilisovellus Zadaa. On kuinkin tärkeää, ettemme kuluta liikaa vetoamalla että ostamme kierätettyjä tavaroita. Ympäristö kuormiutuu siitäkin. Vaatteita pitäisi mielestäni muutenkin lainailla ja korjata paljon useammin sekä niitä ostaessa kiinnittää erityisen paljon huomiota laatuun.
Näissä kuvissa minulla on isosiskoni neule. Nappasin sen itseasiassa pikkusiskoni vaatekaapista sillä se oli ollut hänellä lainassa ensin. Laukku on Ivana Helsingin, ja se on ollut minulla siitä asti kun täytin 18. Suomalaista käsityötä, joka ei ole mennyt vajaa kuudessa vuodessa miksikään.
Kehitys piilee mielestäni pienissä muutoksissa. Toivoisin, että mahdollisimman moni tai oikeastaan kaikki heräisivät tekemään silloin tällöin ekologisempia valintoja. Sillä olisi maailman mittakaavassa paljon isompi merkitys kuin sillä, että pieni joukko menee äärettömyyksiin. Aina voi valita paremmin, mutta itselleen on oltava armollinen ja kiitollinen pienistäkin valinnoista. Tärkeää on pyrkiä pikku hiljaa parempaan, oikeastaan kaikissa elämän osa-alueilla.
SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN
32 vastausta aiheeseen “Tekopyhä vegaani”
Mahtavaa että otat kantaa ja tuot esiin keskustelua vegaanisemmasta ja eettisemmästä otteesta ruokailuun ja muuhun kulutukseen. Uskon, että kaikkien olisi hyvä miettiä miksi ostaa lisää tavaraa ja vaatteita vaikka olisikin kirpparilta, sillä useinhan tulee itsekin himoshoppailtua ja ostettua jotain ”ylimääräistä” jolle ei ole suurta käyttöä. Ihailen valintojasi 🙂 Musta on kans mahtavaa, että on tullut lisää kasvisvaihtoehtoja ”taviksille” ja porukka on innostunut mm. härkiksestä ja nyhtökaurasta, mitä on helppo käyttää arkiruokana lihansyöjillekin.
Silti monen kasvissyöjän kohdalla kiinnittäisin huomiota vegaanivalintoihin ja huomauttaisin, että eettisyys tulee kyseenalaiseksi, kun kuluttaa päivittäin esim. kookosmaitotuotteita, chiaa ja avokadoja. Suomalaista juuresruokaa löytyy Suomesta runsaasti, ja kotimaisten tuotteiden kulutus ei rasittaisi ympäristöä ollenkaan niin paljon kuin vegaanisten kaukomaiden tuotteiden syöminen. Itse en sulje pois kasvisruokailijana riistaruokia, sillä riistallekin on myös paikkansa. Hienoa kuitenkin kuinka kasvisruokavalio yleistyy, mutta kasvisvalintoja kandee jokaisen myös miettiä jos haluaa kuluttaa eettisemmin 🙂
Kiitos paljon kommenttista! Ja olet ihan oikeassa. Itse olen ollut kasvissyöjä n. 9kk ja myönnän että tämän aikana olisin voinut miettiä enemmän että mistä se syömäni kasvisruoka oikein tulee. Mä luulen että tässä alussa energia on kulunut lähinnä miettiessä uusia vegaanisia reseptejä ja sitä, mistä kaikesta saan tarpeeksi ravinto-arvoja.
Mutta todellisuudessa tiedän että sillä on valtava merkitys, jos tukee kotimaisuutta ja siltä osin vähemmän kaukaa tuotettuja raaka-aineita. Se kuljettu matka on älyttömän huono ympäristölle, ja onhan lähellä tuotettu paljon tuoreempaa. Ja chiasta puheen ollen; sehän on ollut lyhyen ikuisuuden väliamerikkalaisten käyttämä perusraaka-aine, mutta sen länsimaalaisen trendikkyyden myötä se on kallistunut hirveästi ja nyt paikallisilla ei ole varaa siihen. Kamala ajatus.
Mä haluaisin tehdä ihan erillisen postauksen siitä miten voi olla kasvissyöjä mutta samalla tukea kotimaista ruokateollisuutta, kunhan olen perehtynyt aiheeseen lisää. Kiitos vinkistä. 🙂
Toivoisin vaan että kenenkään tekosyy ei ole olla jättämättä liha pois ruokavaliosta koska lihansyöjänä voi tukea Suomessa kasvatettua karjaa ja koska suomalaisia kasvisperäisiä ei (muka) ole riittävästi. On todistettu että söisit kuinka läheltä teurastettua eläintä (ei riista) on se ympäristön kannalta monikertaisesti tuhoisampi vaihtoehto kun toisella puolella maapalloa poimittu avokado.
On kyllä mahtavaa, kuinka paljon nykyään on kotimaisia kasvisperäisiä tuotteita ja koko ajan tulee lisää. Söin just tällä viikolla härkispihvejä välipalaksi kun olin menossa suoraan töistä keramiikkaan, oli oikein oiva tuote!
Jos on vähävarainen kasvissyöjä / vegaani on aika ”helppo” syödä myös ekologisesti. Ainakin mulla tuo yhdistelmä on opiskeluaikoina tarkoittanut paljon juureksia ja papuja. Kuivapapuja keitän aina 500g pussillisen ja pakastan 2-3 dl:n rasioissa niin on helppo ottaa sieltä ja sulattaa kaatamalla keitettyä vettä päälle, siivilöidä ja heittää ruokaan. Juureksista taas saa loputtomasti ihania ruokia: sosekeittoja, patoja, höystöjä, pihvejä, ihan perus uunijuureksista puhumattakaan!
Kotimaisuudessa on se hyvä puoli, että ei tarvi miettiä minkälaisissa työoloissa kasvikset on viljelty tai hedelmät poimittu. Kyllä mä silti syön aika paljon esim. sitrushedelmiä talvisin. Marjat on hyviä, mutta niin on hedelmätkin. Tosi paljon c-vitamiinia saa kyllä myös esim. hapankaalista. Mutta on kiva syödä myös makeaa. Laivarahtiliikenne on aika ekologista, mutta suren kyllä myös merien melusaastetta, valaiden ja muiden merinisäkkäiden & kalojen puolesta. Mutta tässä taas tullaan siihen, että on vaikeaa elää täysin oikein tämänlaisessa maailmanjärjestyksessä. Oikealla tarkoitan siis sitä, mikä tuntuu itselle oikealta. Sitä on vaikea toteuttaa, kun maailma on tälläinen, ellei muuta omavaraistalouteen ja syö koko talvea villivihanneshapatteita ja säilöttyä omaa kasvimaan satoa. (Totta puhuen kyllä sellainenkin elämä mua tietyllä tavalla houkuttelee, mutta en oo niin ahkera ihminen kun siinä elämässä pitäis olla. Tykkään liikaa löhöilystä 😉 )
Eettisyys (usein oikeudenmukaisuus ja vastuullisuus) ja ympäristöystävällisyys voivat olla ihan eri asia, vaikka moni tietysti miettii molempia.
Ruoan ympäristövaikutuksissa olennaisia asioita on kaksi: mahdollisimman vähän lihaa ja toisaalta ruokahävikin minimoiminen. Kuljettamisen ja pakkauksen osuus esimerkiksi hiilijalanjäjestä on yllättävän pieni verrattuna siihen itse ruoan tuottamiseen. Moni luulee sen olevan suurempi. Toki joidenkin yksittäisten tuotteiden nopea kysynnän lisääntyminen voi tuottaa hankaluuksia paikallisesti.
Hyvin kirjoitettu! Typerämpää on kieltäytyä tekemästä mitään ympäristöystävällisiä elämäntapamuutoksia tekopyhyyden pelossa kuin tehdä edes muutama ja pyrkiä kohti parempaa. Itse yritän siirtyä kohti kasvisruokavaliota, tosin se on toistaiseksi hankalaa, kun en voi syödä palkokasveja. Silti yksikin ostamatta jätetty jauhelihapaketti on askel kohti parempaa!
Kiitos! Ja just näin, hyvä asenne. 🙂
Hyvä kirjoitus. Itseäni on harmittanut näissä keskusteluissa usein tietynlainen ehdottomuus. Muistan kun vasta luin täältä Lilystä jonkun vegaanin postauksen, jossa häntä selvästi ärsytti se kuinka sekasyöjät usein mainitsevat ”syövänsä harvoin lihaa”. Siis anteeksi mitä? Miten se, että syö harvoin lihaa, voi olla huono asia? Itse söin aiemmin päivittäin lihatuotteita, nykyisin voi useampi viikkokin vierähtää pelkkää kasvisruokaa syöden, eli olen juuri se ärsyttävä tyyppi joka syö ”harvoin lihaa”. Mutta eikö nykyiset ruokatottumukseni ole kuitenkin huomattava parannus entisestä? Mutta ei, kun se pitää olla niin ehdotonta – olet joko äärimmäisen vegaani tai syöt joka aterialla laarikaupalla tehotuotettua lihaa. Kaikki siltä väliltä on tekopyhää tai muuten vain ärsyttävää, riittämätöntä ja väärin. Onneksi on kaltaisiasi kultaisen keskitien vegaaneja, jotka rohkaisevat tekemään parempia valintoja!
Ymmärrän turhautumisesi! Ja ihailen muutostasi. 🙂 Täytyy vaan luottaa omaan tekemiseen ja siihen että ”suunta on oikea”. Ja nimenomaan, että vertaa vaan omaan aikaisempaan elämään ja valintoihin, ei kehenkään muuhun!
Itselläni juuri alkoi tunteet kuumeta ruokapöydässä, kun kolmen (miespuolisen) työkaverin kanssa puhuttiin kasvisruoasta – kun perustelee miksi kasvisruoka on sekä eettisesti, ekologisesti että terveyden kannalta parempi vaihtoehto, niin kommenttina on vain ”no mä kyllä syön silti lihaa, se on niin hyvää” ja ”en usko että aion koskaan maistaa tofua, lihaa sen olla pitää”. Harmittaa, että oman näkemyksen perustelut nähdään siten, että haluan kaikkien heti ryhtyvän vegaaneiksi, vaikka en suinkaan tarkoita sitä – toivoisin vain että lihaa käytettäisiin kohtuudella, jos sitä välttämättä haluaa käyttää ja muistettaisiin pitää myös kasvisruokapäiviä. Usein kyse on siitä ettei haluta ja viitsitä opetella uusia reseptejä ja totutella uusiin makuihin. Mieheni esim. on sekasyöjä, mutta kotona hän syö tekemääni kasvisruokaa, mistä olen tosi iloinen 🙂 ei tarvitse sitä paitsi kokkailla monia ruokia!
Muusta kuluttamisesta puheen ollen, tuskailen juuri että mistä ostaisin uudet farkut, sillä eettisissä on aika vähän vaihtoehtoja. Ehkä odotan että kirpparilla tulee sopivat vastaan tai sitten on pakko vain ostaa yhdet normikaupasta :/ harmittaa myös että luonnonkosmetiikan meikkivoiteet on usein liian tummia tai punaisia, en ole vielä löytänyt sellaista missä olisi haluamani väri ja koostumus.
Joo tiedän tunteen. Mistäköhän se kumpuaa että ihmiset luulee että pitää olla jokotai? Tai tietynlainen ennakkoluuloisuus kasvisruokaa kohtaan, onko jäänyt vaan paha maku suuhun jostain kouluajan einespihveistä? Noiden mainitsemiesi syiden lisäksi siihen vaikuttaa varmasti myös se että monet ei edes oikeasti tiedä/viiti ottaa selvää a) miten epäeettistä ja epäekologista lihatuotanto on b) lihansyönnin terveydelliset haitat.
Onnea farkkuhankintaan! Jos löydät jonkun hyvän merkin, tuutko kertoo? 🙂 Tuskailen tismalleen saman asian kanssa; mulla repes alle vuosi sitten ostetut farkut pari kuukautta sitten jonka jälkeen ostin uudet, ihan normikaupasta. Nyt jännittää et miten ne selviää käytössä ja vähän kaduttaa miksen vertaillut laatujen väliltä enemmänkin ja ostanut niin ympäristön kun laadunkin kannalta kestävämmät…
Joskus aiemminkin tutkin jo farkkuasiaa ja Nudgessa sovitinkin kerran KOI -merkkisiä farkkuja. Mutta ainakaan sillä kertaa ei löytynyt mieleistä mallia. Voisin kyllä käydä uudelleen sovittamassa. Aika hyvän kuvan tuotannostaan antaa mielestäni myös Masi company http://www.masicompany.fi/site mutta ei oikein ole selvinnyt missä noiden kivoimpia / nuorekkaimpia malleja pääsisi sovittamaan. Esim prismat myy lee coopereita mutta mallit ja koot oli kyllä ihan jotain muuta kuin mitä tarvitsisin…
En tiedä oonko jotenkin sivistymätön mut Lee Coopereita lukuun ottamatta (koska oon ollut Prisman pukeutumisen osastolla töissä:-D) nuo muut merkit oli uusia mulle! Kiitos siis kun kerroit. 🙂
Mun pitää perehtyy tähän asiaan kyllä kunnolla ennen kun nää nykyiset farkut repee, etten vaan hädässä osta uusia ekasta vastaantulevasta kaupasta.
Ja mä todella toivon et löydät jotkut kivat byysat itekin! <3
Suosittelen 90-luvulla tehtyjä farkkuja. Niitä löytyy netistä ja ilmeisesti Helsingissä on joku vintage-farkkua myyvä kauppakin, en ikävä kyllä tiedä nimeä. Etsyssä on aika paljon 501 ainakin. https://www.etsy.com/search?ref=auto1&as_prefix=levis+&q=levis+501&order=most_relevant&view_type=gallery&ship_to=FI
Mulla on Zuii:n meikkivoide ja se on tosi hyvä. Ruohonjuuresta ostin.
Hyvä postaus 🙂 aihe on lähellä sydäntä koska itsekin pyrin elämään mahdollisimman ekologisesti kestävällä tavalla, siten että pääkoppakin kestää eli en ole fanaattinen valinnoissani :p
Kiitos paljon ja ihana asenne! Toivottavasti se kantaa aina. 🙂
Amen. Tosin itseäni jäi mietityttämään miksi käytettyjen vaatteiden ostelu kuormittaa ympäristöä. Rohkaiseeko se ehkä joitain muita ostamaan sitä sekunda kamaa, jonka voi sitten heittää kirpparille pian, koska muut kuitenkin ostaa sen? – Itse olen päättänyt ostaa vain vegaania, mutta koska olen niin kova hävikki-intoilija en ravintola-alalla työskennellessäni voi olla ottamatta täysin hyvää (ja usein mestarikokkien valmistamaa) ruokaa kotiini, jos tiedän sen menevän muuten roskiin. Ruokin sillä lailla nelihenkisen perheeni aika hyvin. Kauppalasku pysyy pienenä. – Niin ja lopuksi piti vielä kehua kuinka kauniilta näytät näissä kuvissa. Ihanan sopusuhtaiselta! Suurin osa life style -blogi kuvistakin on sellasista (liian) laihanpuoleisista yksilöistä aina, että on virkistävää nähdä jotakin muutakin muottia. Ja toivottavasti et nyt ota tätä niin, et ”iik, olen lihava”! Et todellakaan ole. #vaakakapina !
Eikä, ihana kommentti 😀 <3 Kiitos paljon! (Enkä todellakaan ota.)
Ja kiitos tarkennuksesta, tota tarkotinkin. Ettei ihmiset osta uutta koska ”voin kuitenkin myydä sen pois”. Ja sitten kun muut ostaa kirpparilta sen kummempia miettimättä, kannustaa se näitä kirpparimyyjiä ostamaan uutta. Sellainen kierre syntyy, mutta tottakai yleensä käytetyn ostaminen on parempi kuin uuden.
Ja en tiedä montaa kamalampaa asiaa kuin ruolahävikki. Mahtavaa kun taistelet sitä vastaan, meidän kaikkien pitäisi!
Pienet muutokset on hyviä ja kestävät myös aikaa.
Itse olen ollut kasvissyöjä viimeiset 18 vuotta, mutta en ole täysin vegaani. Ruokalautaseltani löytyy toisinaan maitotuotteita ja kananmunaa – ei päivittäin eikä itseasiassa edes viikottain, mutta toisinaan. Kaikki käyttämäni kosmetiikka on ripsiväriä lukuunottamatta (en ole löytänyt kokeiluista huolimatta sopivaa tuotetta) luonnonkosmetiikkaa. Samoin kaikki kodin pesuaineet on ekologisia. Olemme myös luopuneet vanulapuista, sillä pestävät flanellilaput ajavat saman asian. Kulutustottumuksiani muokkaan jatkuvasti kohti kestävämpiä valintoja.
Mikään näistä nyt itsestään selvistä asioista ei ole tullut elämääni sattumalta. Muutokset on tulleet elämääni hitaasti ja vakaasti vuosien kuluessa. Uskon vastaavaan omien valintojen kehittymiseen jatkossakin.
Tsemppiä sinun taipaleellesi!
Vitsi teidän arjen valinnoista oli kiva lukea. 🙂 Mä toivon että meillä on
joskuslähitulevaisuudessa myös tollanen talous, jossa kaikki pesuaineet ja kosmetiikka on luonnonmukaista.Tykkään sun asenteesta, jatka samaan malliin!
Hieno teksti, kiitos! Itsekin pohdin ja ahdistun välillä näistä valinnoista. Mutta elämäntapamuutoshan on pysyvämpi, kun tekee pienen muutoksen kerrallaan omien arvojensa pohjalta. Itse kun vielä pähkäilen sen ekologisuuden ja eettisyyden lisäksi, että valintani tukisivat suomalaista työtä.
Kiitos paljon kommenttista. 🙂 Ja hieno juttu että haluat tukea kotimaisuutta! Myönnän että itselläni on siinä petrattavaa mutta inspiroit mua just yrittämään enemmän. 🙂
Valitettavasti meidän on tehtävä aika isoja muutoksia, jos haluamme esimerkiksi leikata kasvihuonekaasupäästöjä niin, ettei ilmasto lämpene tolkuttomasti. Mutta yksittäisenä kuluttajana valinnoistaan ei kannata ahdistua, se ei auta mitään. Vegaanina olet leikannut omia päästöjäsi huimasti! Onnittelut!
Tärkeintä on keskittyä olennaiseen. 🙂 Siitä postauksen tässä kevään mittaan.
Kiitos paljon! Ja ajattelen just niin että kannustamalla pieniin muutoksiin, ihminen tajuaakin että ”ei tää ookaan niin vaikeaa, ja kokeilenpa leikata vielä ton ruokavaliosta ja lisätä kierrätystä tossa” jne. Ja sitten huomaakin tekevän isoimpia juttuja. 🙂
Jään innolla odottelemaan kirjoitustasi! 🙂
Hienoa! Aina on parempi tehdä jotain kuin ei mitään. Tuntuu, että ne ihmiset, jotka eivät tee kirjaimellisesti mitään, vaativat suurimpaan ääneen vegaaneja olemaan täydellisiä.
Tykkäätkö yllätyksistä? Mä tilaan jolie.fistä Jolie boxia, joka sisältää kerran kuussa valikoiman luonnonkosmetiikkaa. Sisältö on yllätys. En ole kertaakaan joutunut pettymään – luonnonkosmetiikka on ympäristölle ystävällistä ihanaa luksusta itselle. 🙂
Hei Jolie on näin muuten tuttu merkki mutta en tiennyt niiden yllätysboksista. 🙂 Hauska idea, kiitos kun vinkkasit!
Piste tälle kommentille! Vegaanina olen kyllä monesti törmännyt siihen, että moni valittaa vegaanin epätäydellisyyttä (jos käyttää vaikka synteettistä kosmetiikkaa välillä) ja unohtaa sen ison kuvan, eli sen että vegaanius on itsessään jo iso ympäristöteko ja että veganismin tarkoitus ei ole egon täydelliseksi pönkittäminen. 🙂 Toki kannustan itseäni parempiin valintoihin veganismin sisälläkin päivittäin mutta samalla yritän muistaa oman tahtini, sillä olen myös nähnyt monen droppaavan veganismin juuri siksi että ajattelivat vegaanisen elämän ”täydellisten vaatimusten” olevan niin rankkoja omalle elämälleen.
Mä en edes tiedä, mikä on sulfaatti… :’D Kuten itse sanoit, äärimmäinen nipottaminen ei kannata – ennen kaikkea siksi, että siihen väsyy aikanaan ja silloin ihminen heittää helposti koko homman lekkeriksi (vrt. kitudieetit ja repsahtaminen). Parempi tiedostaa yleisellä tasolla oman kulutuksen ekologiset vaikutukset ja tehdä parempia valintoja siellä, missä se kohtuullisen helposti on mahdollista, kunkin hetken voimavarojen mukaan.
Joo mä oon kans maailman huonoin kemiassa. 😀 Sulfaatti on käsittääkseni rikkihapon suola ja sitä käytetään paljon just kosmetiikassa ja tietysti kauhean isommassa määrissä kemiallisissa teollisuuksissa. Se on siis kemiallinen aine ja kun sitä pääsee vesistöihin, sitä on tosi vaikeaa poistaa sieltä ja se on suoraa myrkkyä kasvistolle, kaloille ja muulle ympäristölle…
Ja hei tosi hyvä kommentti ja vertaus juurikin kitudietteihin. Tykkäsin kans tosta lauseesta ”– kunkin hetken voimavaojen mukaan.” ♡
”Toivoisin, että mahdollisimman moni tai oikeastaan kaikki heräisivät tekemään silloin tällöin ekologisempia valintoja. Sillä olisi maailman mittakaavassa paljon isompi merkitys kuin sillä, että pieni joukko menee äärettömyyksiin.” Samaa mieltä. 🙂 Hyvä teksti!
Kiitos Taru taas sydäntälämmittävästä kommenttista. <3
Oot kyllä oikeassa tossa; ihan sama mikä muutos, niin pitää osata arvostaa juurikin niitä pieniä askelia! Mä myöskin olen miettinyt oman elämäntyylin vaikutusta ympäristöön, ja tehnyt paljon harkitumpia ostoksia mitä vaatteisiin tulee, verrattuna aiempaan ostokäyttäytymiseeni. Se kun vaan on niin fakta, että jokaisella kuluttajalla ON valtaa vaikuttaa, vaikka maapallon mittakaavassa oma olemassaolo tuntuisikin pieneltä 🙂
Mahtava kuulla. <3 Ja toi on älyttömän hyvä asenne, ton kun omaksuis mahdollisimman moni.. 🙂