Kategoriat
Uncategorized

Tänään olen vihainen Suomelle

Suomi on yksi mun kahdesta kotimaasta. Olen syntynyt täällä, kasvanut täällä, käynyt päiväkodit korkeakouluun asti täällä, työllistynyt täällä ja saanut tukea elämäni eri osa-alueisiin täällä. Aina ilmaisesta terveydenhuollosta opiskelijan asumislisiin asti. Olen saanut ulkomaalaistaustaiseksi uskomattoman ihanaa ja ennakkoluulotonta kohtelua. Olen saanut muista suomalaisista sydänystäviä.

Tänään olen kuitenkin Suomelle vihainen. Ensimmäistä kertaa koen aitoa katkeruutta ja epäoikeudenmukaisuutta täällä. Ensimmäistä kertaa koko 23-vuotiselämäni aikana kyseenalaistan sitä, haluanko elää täällä.

2016-06-08 11.23.31 1.jpg

Meillä on koko suku täällä. Kaikki tulleet Kosovon sodan aikoihin. Isäni on ollut yli 20-vuotta rehellinen suomalainen yrittäjä, äitini äitiyslomia lukuun ottamatta joka ikinen vuosi töissä. Olemme kaikki Suomen kansalaisia, kaikilla putipuhdas rikosrekisteri. Me lapset olemme työskennelleet 16-vuotiaista asti täällä, jokainen meistä neljästä on joko valmistunut korkeakoulusta tai opiskelemassa siellä para-aikaa, veljeni palvelee tällä hetkellä suomalaisessa armeijassa.

Ja sitten meillä on Kosovossa asuva isoäitimme. Mummi. Jolla on lukuisia iän myötä tulleiden sairauksien lisäksi myös vakava ja pitkälle kehittynyt Parkinson tauti. Jolla ei ole yhtään ketään Kosovossa, sillä koko hänen perheensä on muuttanut aikoinaan Suomeen – neljä lasta, 12 lastenlasta, 4 lastenlastenlasta. Jolle tarjottiin kädestä pitäen perheenyhdistämissyistä turvapaikkaa Suomesta käsin Kosovon sodan aikana mutta joka kieltäytyi siitä silloin, sillä Mummi oli silloin omasta mielestään vielä terve ja hänen miehensä oli elossa.

Ja sitten on Suomen valtio. Jolta ollaan pari vuotta anottu oleskelulupaa Mummille sillä hän ei yksinkertaisesti pärjää enää yksin Kosovossa. Kosovossa ei ole hyviä hoitokoteja tai muita hoitomuotoja iäkkäille ihmisille kuten meillä Suomessa. Eikä Mummi niitä kaipaisi täällä Suomessakaan. Täällä hän kaipaisi vain omaa perhettään, joka on asunut 25 vuotta Suomessa ja joka pitäisi hänestä huolen vanhempieni omassa kodissa, ilman valtion ylimääräisiä kustannuksia.

Mummin oleskelulupaprosessi on yhdessä lakimiehemme kanssa ollut pitkä ja työläs. Maahanmuuttovirastosta tuli kielteinen päätös. Valitettiin. Hallinto-oikeudesta tuli kielteinen. Valitettiin. Korkeimmasta hallinto-oikeudesta tuli viimeinen kielteinen päätös. Enää ei voi valittaa vaan nyt täytyy palata 30 päivän sisällä omaan kotimaahan Kosovoon.

Mä en ole tyhmä tai sokea. Mä tiedän, että yhteiskunnan silmin tämä on vain ”toinen isoäitiongelma”. Mä tiedän, että tänne tulee lukuisia Suomen oikeuksia ja etuja väärinkäyttäviä ulkomaalaisia. Olen tässä asiassa subjektiivinen osapuoli ja tässä tunnemyrkyssä saatan kärjistä sanojani liikaa. Mutta haloo, vähän tapauskohtaisempaa tilannetajua pyydän! Kun kyseessä on henkilö, jolla on yhteensä kymmeniä Suomen kansalaisia perheenjäseninä ja joka on niin huonossa kondiksessa, että on lääkärintodistuskin siitä, että matkustaminen kotimaahan on hengenvaarallista – eikö silloin voida löystää hitto vie? Henkilö, joka on parivuotien oleskelun aikana täällä tehnyt jokaisen hakuvaiheen rehellisesti ja laillisesti. Joka ei ole yrittänyt kikkailla työviisumin tai tekaistun avioliiton avulla. Joka on käynyt kaikissa lääkärihoidoissa yksityisellä sektorilla jottei kuormittaisi julkista puolta. Joka taisteli vielä muutama vuosi sitten Kosovossa oman terveytensä kanssa vaikka olisi päässyt aikoinaan Suomeen, ja hakee oleskelupaa vasta nyt, kun muuta keinoa ei ole.

Tämän takia mä olen tänään silmittömän vihainen Suomelle. Suomen oikeusjärjestelmälle. Niille lukuisille virkailijoille, joille empatiat eivät riittäneet tähän. Vihainen kaikille rasisteille, joille tämä on vain toinen isoäitiongelma.

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN /SNAPCHAT: SARANDADEDOLLI

36 vastausta aiheeseen “Tänään olen vihainen Suomelle”

Hei. Kaverini sai perhejuhliinsa kauan sitten Irakista sekä äitinsä että veljensä turisti visalla. Paperisotaahan siinä oli, piti tehdä erillaisia sitoumuksia ja vakuutukset olla kunnossa. He eivät kuitenkaan jääneet Suomeen, vaan käyvät aina sillointällöin Suomessa. Viisumi Suomeen kaverin äidillä on 3kk kerrallaan ja pääsee sukuloimaan Suomeen aina halutessaan. Tätä tietä kannattaa kokeilla, ellei tie ole jo tuhottu.

Suomessa monet asiat ovat lakien ja pykälien takia hankalia. Virkamiesten mahdollisuudet venyttää noita rajoja on rajalliset ja siksi tällaista ja paljon muutakin epäoikeudenmukaista tapahtuu. Voimia kovasti tilanteeseen. Toivottavasti löydätte kuitenkin jonkinlaisen ratkaisun tilanteeseen ettei mummo jää yksin vaille hoivaa.

”Niille lukuisille virkailijoille, joille empatiat eivät riittäneet tähän.”

Ymmärrän turhautumisesti, mutta ymmärräthän etteivät ne virkailijat tee päätöksiä empatian perusteella, vaan lain ja säädösten.

Paljon paljon voimia <3 Olen samaa mieltä että vaikka sääntöjä ja järjestystä tarvitaan yhteiskunnan toimivuuden kannalta, niin niistä pitäisi pystyä tilannekohtaisesti joustamaan, kuten esim teidän tapauksessa. xxx

En osaa edes kuvitella turhautumisen määrää. Voimia, etenkin mummille <3 Toivottavasti kaikki järjestyy.

Voi ei, olen pahoillani teidän puolesta, tosi inhottava tilanne. Tsemppiä ja voimia koko perheelle ja toivottavasti tähän saataisiin jokin parempi ratkaisu..!

surullinen üksittäistapaus.
varmaan suurin harmi on se ettei osattu olla kauaskatseisia ja hakea sitä perheenyhdistämistä. no se laiva meni jo. ei varmaan olisi mitään ongelmaa jos mummo voisi matkustaa niin voisi olla turistina täällä sen sallitun ajan ja taas kiva pieni loma kosovoon muistoja verestämään. sillähän tämä olisi jo ratkaistu. suomi niinkuin ei mikään muukaan maa maailmassa ei ota turvallisista paikoista ihmisiä jos ne eivät itseään pysty elättämään. siksi en ymmärrä suomi vihaasi tässä asiassa. se oikeastaan vain laimentaa tilanteenne traagisuuden. jos on vaikea olla vihaamatta rasisteja niin on myös vaikea olla vihaamatta suomi-vihaajia. vihan oikea osoite on ne henkilöt joiden takia ylipäätään joudutaan siirtämään ihmisiä toisiin paikkoihin.
hyviä voimia teille!

Kiitos kommentista ja voimien toivottelusta. En ole missään nimessä Suomi-vihaaja, kaikki blogiani lukevat, lähipiiristä puhumattakaan tietävät että rakastan tätä paikkaa. Mutta kun tapahtuu tällaista tunteet välisin alkavat myllertämään. Siksi käytin lauseita että olen vihainen enkä että vihaan ja korostin että nimenomaan tänään on tällainen tunne. Mainitsin blogissa myös että nyt on tämmönen tunnemyrsky ja että sanoja tulee kärjistettyä. Voin taata että lähes kaikki ihmiset, niin ulkomaalaiset kuin suomalaisetkin kokevat joskus tällaisia tunteita – esimerkiksi jonkun omasta mielestään väärän puolueen vaalivoiton jälkeen tai jos joutuu odottamaan liian kauan lääkärinaikaa byrokaattisista syistä jne.

Rasisteista en tule ikinä pitämään, tänään enkä minään muunakaan päivänä.

Miten epäinhimillinen ja julma tilanne. Oon todella pahoillani tästä.

Sun teksti sai mut suuttumaan Suomen valtiolle entistä enemmän ja se inspiroi mua kirjoittamaan oman postauksen aiheesta.

varmasti homma toimii niin kosovossa kuin suomessakin paremmin siten että maksamalla voi taata isovanhemmilleen hyvän kodin.
kait kosovossakin toimii jonkinlaisia täysihoitoloita minne mummin voi laittaa viettämään eläkepäiviään? jos teillä ahkerilla ja työtäpelkäämättömillä kosovon suomalaisilla kerta niin paljon maksettuja verojakin, niin luulisi olevan myös varaa taata mummillesi hyvä hoitokoti.

Kyse ei ollekaan nyt rahasta vaan niin fyysisestä kuin henkisestä hyvinvoinnista, joka säilyy parempana jos saa olla oman perheen ympärillä. Vanhuksia kuolee yksinäisyyteen kokoajan. Selvästi ymmärsit asian ihan väärin.

Voi ei, voimia kovasti sinne <3 🙁 

En osaa kuvitella miten kamalalta tilanne omalla kohdalla edes tuntuisi! Omat isovanhemmat on mulle tosi läheisiä ja olisi hirveää, jos joku yrittäisi hallaa heidän hyvinvoinnille. 

Kiitos kauniista sanoistasi <3 Mulle tuli lämmin fiilis siitä että toisetkin on yhtä läheisiä isovanhempiensa kanssa ja että ymmärtävät miten kamalalta tää tuntuu. Kivaa päivää sinne<3

Voimia koko perheelle. Tosi epäreilua tämmönen. Toivottovasti asiat kuitenkin järjestyy <3

Kerropa siinä vihaisuudessasi sitten, kun varmaan asioista tiedät, että miksi Suomeen tulee ja on tullut Kosovosta nuoria miehiä, mummoja, nuoria poikia, keski-ikäisiä vaimoja, lisää nuoria poikia, keski-ikäisiä miehiä, nuoria miehiä, mummoja, nuoria miehiä, mutta ei ollenkaan nuoria naisia?

Mikä hemmetti siinä on, että joka puolelta maailmaa tulee Suomeen nuoria poikia, nuoria miehiä ja nuorehkoja miehiä, muttei ikinä tuon ikäisiä naisia/ tyttöjä? Ja oletko tullut ajatelleeksi, että tämä on yksi asia josta rasismi syntyy? Tämä nimittäin näkyy käytännössä niin, että suomalainen mies ei juurikaan kohtaa ulkomaisia naisia Suomessa, jotain satunnaista huivipäätä lukuunottamatta sekä joitain venäläisiä naisia lukuunottamatta. Mutta muuten, voin kertoa ihan henkilökohtaisena, kolmekymppisen miehen kokemuksena, että en ole ulkomaisia naisia ikinä tuntenut Suomessa, ja harvoin näen niitä missään kadullakaan. Samaan aikaan kuitenkin olen tuntenut (jollain tavalla) erittäin paljon ulkomaalaisia miehiä. On afrikkalaista on kosovolaista on brasilialaista on irakilaista on puolalaista. Ulkomaalaisia miehiä on, ei lopu. Ulkomaalaisia miehiä kaikkialla.

Ihan oikeasti, mieti mitä tämä tekee suomalaisten miesten kokemukselle ulkomaalaisisista.

Tämä koko postaus koskee ulkomaalaista naista. Tämän postauksen kirjoitti ulkomaalaistaustainen nainen. Viimeisimmän väestöliiton tutkimuksen mukaan, tasan 50% Suomeen muuttavista ulkomaalaisista on naisia.

Se, mihin nyt otat kantaa on asia erikseen. En pitänyt puheenvuoroa siitä, miksi nuorten miesten kuuluisi päästä Suomeen. Keksisin siihen kanssasi niin yhteneviä kuin eriviäkin mielipiteitä, mutta ne eivät liity tähän postaukseen. Kiitos kuitenkin kommentista ja iloisempaa päivää sinne.

Saranda, kertoo susta niin paljon, että vastasit tällaiseen kommenttiin noin asiallisesti. Itse en olisi siihen sijassasi luultavasti kyennyt. Voimia koko perheellesi tähän sydäntäsärkevään tilanteeseen! <3

Kiitos Elina, tästä tuli hieman parempi olo jo <3 Osaat joka kerta sanoa ne oikeat sanat!

Ootko miettinyt, että matka euroopan läpi on varsinkin naisille ja lapsille ihan helvetin vaarallista? En jaksa tähän kaikkra kirhiittaa mutta yritäppä vaikka googlea!

Hei suomalainen mies,

En tiedä, missä asut tai liikut, tai millaista päivittäinen arkesti on. Mutta voin kertoa, että Suomessa asuu paljon ulkomaalaisia naisia. Minulla on heitä paljon ystäväpiirissäni. Tunnen Suomessa asuvia naisia mm. Puolasta, Liettuasta, Brasiliasta, Kuubasta, Espanjasta, näin muutaman esimerkin mainitakseni.

Tämä ei mitenkään liity tekstiin kirjoittajan mummista, mutta halusin vain kertoa sinulle tällaisen faktan. Hyvää päivänjatkoa.

Ystävällisin terveisin,
Suomalainen nainen

Ihan kamala tilanne! Tsemppiä ja voimia koko perheelle!

Mutta asian poliittisen puoleen. Mä luulen, että te olette nimenomaan ”taas yksi isoäititapaus”, joita varmaan käy maahanmuuttoviraston läpi kymmeniä päivässä. En usko, että teidän tilanteenne on kovin erilainen kuin monenkaan muun; todennäköisesti jopa useimmilla Suomeen muuttaneilla on jossain kohti huonokuntoiset (iso)vanhemmat kotimaassa. Mikä tässä on pielessä, on se, että perheen ydistämiseen ei anneta lupaa kategorisesti. Minusta ei ole reilua, että ketkään perheet joutuvat asumaan erillään toisistaan, jos joku perheenjäsenistä todella tarvitsee toisia, tai ihan ”normaalissakaan” tilanteessa. Jos ihminen on saanut Suomessa oleskeluluvan saati kansalaisuuden, hänellä tulisi olla oikeus tuoda mukanaan vähintään omat lapset, puoliso ja vanhemmat, alaikäisenä saapuvien lasten kohdalla ehdottomasti myös sisarukset. Piste.

Kiitos!<3

Pistää vihaksi miten moni muukin on ollut ja tulee olemaan tällaisessa tilanteessa, tavallaan perustetuista syistä mutta silti toisesta näkökulmasta hyvin epäoikeudenmukaisista. Munkin mielestä syysteemin pitäisi olla just noin kuten kuvailit, mutta taitaa taloudella, politiikalla ja ennakkoasenteilla olla vielä pitkä matka tuonne…

Kiitos vielä ihana kommentistasi. <3

Jos asiaa tarkastelee täysin objektiivisesti; miksi Suomen valtion pitäisi olla velvollinen maksamaan mummosi hoito ja kansaneläke?

Ei olekaan eikä me sitä missään nimessä haluttukaan. Mut just äsken juttelin erään ystävän kanssa siitä että näissäkin asioissa pitäisi olla joku takaajalakipykälä kuten asunnonostoissakin. Että olisi paperinpala, jota allekirjoittamalla sitoutuu pitämään toisen taloudesta huolen, jos ne kustannukset on ainoa syy käännyttämiselle. Ihan syvältä että sellaista ei ole…

sehän se vasta sitä rasismia olisi, jos oletettaisiin että ulkomaalaistaustaisen vrt. kantasuomalainen pitäisi taata se että täällä kyetään pitämään huolta hänen isovanhemmistaan.
suomi ei halua lisää vanhempaa sukupolvea ihan pelkästään siitäkin syystä että suurien ikäluokkien jäädessä eläkkeelle täällä senkun harvenee eläkkeen ja verojenmaksajat.

Monissa Euroopan valtioissa oleskeluluvan saaneet eivät saa esimerkiksi tukia vaan ”joutuvat” menemään töihin. Pallottelen ajatuksella että olisi sellainen systeemi että esimerkiksi jos iäkkään ihmisen lähiomisen tulot ois X määrää isommat, olisi hän taloudellisesti vastuussa tästä. En tiedä tarkemmin miten se toimisi mutta minusta se ei ole rasismia vaan nimenomaan sitä, että annetaan mahdollisuus ulkomaalaisille päästä Suomeen kuormittamatta valtiontaloutta entisestään.

Enkä nyt missään nimessä tarkottanut että pitää olla tietyt tulot että voi ottaa jonkun oikeasti apua tarvitsevan perheenjäsenen Suomeen vaan että jos on korkeat tulot niin sitten on myös se vastuu. Kuten verotkin. Mitä enemmän tienaat sitä enemmän joudut maksamaan.

Jos henkilöllä on pitkälle edennyt, loppuvaiheen sairaus, on väistämätöntä, että hän kaipaa pian sairaalahoitoa. Sairaalahoito on todella kallista. Tehohoito vielä kalliimpaa. Kustannukset voivat nousta satoihin tuhansiin.

Miten tällainen systeemi voisi toimia, että joku voisi taata nämä kustannukset kattavansa? Vai karkotettaisiinko sitten potilas, jonka läheisillä ei ole enää varaa hoitoon?

Voi Saranda! Olen kauhean pahoillani! En pysty edes kuvittelemaan miten kamalalta tää tuntuu. Katkeruuden ja surun ymmärrän täysin… On kyllä todella epäreilua ja käsittämätöntä, ettei sitä tilannetta ole mietitty riittävän monesta näkökulmasta ja empatiakykysesti. Tai sit jos sitä on mietitty puolin ja toisin, päätöksentekijät eivät kyllä taida ymmärtää koko tilannetta oikeudenmukaisesti. Koska tämä päätös nyt kyllä vaikuttaa siltä, ettei enää ole mitään menetettävää (koska kielteinen päätös on jo tehty ja seuraukset tulee nopeasti), sinuna kirjoittaisiin lehtiin ja yrittäisin tästä tehdä ison numeron. Medialla on paljon valtaa. Esittelisin tilanteen juuri sellaisena kuin mitä olet tähän blogiin kirjoittanut ja jos asia saataisiin julkisuuteen, olen aika varma, että moni ymmärtäisi epäoikeudenmukaisuuden. Siihen voisi ehkä pyytää apua myös joistain järjestöistä, saadakseen lisää huomiota ja apua…? Sillä saattaisi olla jopa vaikutusvaltaa siihen, miten tilanne etenee… No, ne oli vaan nyt mun ensiajatuksia ja toisaalta tiedän kyllä, että en ole sinä ja tilanteessa on varmasti kaikkea sellaista, josta en ole tietoinen. Mutta rankkaa on varmasti joten joka tapauksessa kovasti tsemppejä!!!

Kiitos älyttömän kauniista ja rohkaisevista sanoista <3 Mä luulen et meidän Mummi on jo vähän kyllästynyt yrittämiseen, vanha ihminen ei taida jaksa yhtään enää taistella… Mutta ollaan mietitty kyl tota mediajuttuu ja saattaa olla et tähdätään siihen kyllä ikään kuin viimeisenä oljenkortena. Ja kuten sanoit, järjestöistä ja kirkosta voi olla myös apua!

Kiitos vielä ja aivan ihanaa päivää sulle. <3

Mutta onko mahdollista jos te menisitte hänen luo? Ymmärrän jos koulut ja duunit estää mutta eikö hänellä ole sielä mitään sukulaisia t.toinen kosovolais taustanen

Ei ole muita sukulaisia. Eli tosiaan jos ei muuta niin sitten pitää yksitellen vuorollaan ottaa lomaa töistä ja kouluista ja mennä sinne seuraksi.

Mukavaa päivää sinne:)

Kommentoi