Kategoriat
Uutiset & Yhteiskunta

Some-seksikkäät puheenaiheet

DSC_0190-001.JPG

Donalt Trumpin vaalivoiton aiheuttama somekohu ei varmastikaan jäänyt keneltäkään huomaamatta. Tuntui, että jokaisella oli jotakin sanottavaa hänen voitostaan – Facebookissa, Twitterissä, blogeissa… Aihe herätti paljon keskustelua maailman eri kolkissa ja sosiaalisissa medioissa.

USA:n presidenttivaalit ja sen lopputulos ovat olleet some-kuuma aihe. Sosiaalisessa mediassa avaudutaan nykyään myös herkästi ilmastonmuutoksesta, Lähi-Idän kriiseistä ja esimerkiksi Pohjois-Korean poliittisesta tilanteesta. Vaikka kansainvälisyys ja se, että otetaan kaukaisiinkin asioihin kantaa, on mielestäni todella hienoa, surullisen usein laimilyömme muita tärkeitä aiheita. Sellaisia, jotka koskettavat meitä tällä hetkellä ja nyt; nuorisotyöttömyys, sote-uudistus, liikenneturvallisuus, koulutusleikkaukset…

DSC_0100.JPG

DSC_0112.JPG

DSC_0190 – kopio.JPG

DSC_0127.JPG

Tuntuu, että jostain teemoista on vain paljon ”siistimpää” keskustella somessa. Tietysti muiden julkaisut kannustavat itseäänkin kannanottoon/julkaisun jakamiseen ja niin syntyy lumipalloefekti, kun samaan aikaan tapahtuu jotakin vähintään yhtä tärkeää joka ei vain saa ihmisten huomion.

DSC_0135.JPG

DSC_0133.JPG

DSC_0187.JPG

En itse tietoisesti ottanut kantaa Trumpin valintaan somessa. Niin paljon kun hänen voittonsa kiehautti, enemmän riipaisee sydäntä se, mille kaikille muilla maailman tapahtumille suljemme silmämme. Seuraavan kerran kun jaat artikkelin Twitterissä tai avaat kahvipöytäkeskustelun Jenkkien presidenttivaaleista, mieti, voitko sen sijaan jutella vanhusten yksinäisyydestä tai koulukiusaamisesta.

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN /SNAPCHAT: SARANDADEDOLLI

13 vastausta aiheeseen “Some-seksikkäät puheenaiheet”

Median ns. valmiiksi pureskelemiin, kaukaisempiin ja tietyllä tavalla popularisoituihin aiheisiin on paljon helpompi ottaa kantaa somessa, kun oletetaan, että kaikki ovat kärryillä, eikä kellään täällä ole vastuuta näistä aiheista. Kun taas liikutaan lähemmäs ja aletaan eritellä esim. omassa kotimaassamme tapahtuvia asioita, kaikkien pata ei kestä – siinä rytäkässähän saattaa tajuta, että on tehnyt itse väärin. On saattanut laiminlyödä jotakin osa-aluetta, pohjata tekojansa luuloihin tai asettautua hiljaiseksi sivustaseuraajaksi. Sellaisen tiedostaminen tuntuu varmasti melko pahalta, ja harvalla on kanttia aloittaa asioiden tutkiskelua peilin kautta. Mitä lähempänä olevia ongelmia käsitellään, sitä helpompaa on joutua (ansaitusti tai ansaitsematta) syytetyksi tai tuomituksi, ja luulen, että siksi lähelle osuvat aiheet eivät ole kovin mediaseksikkäitä. 

Ja median epäreiluudesta vielä: mun mielestä on kans surullista, että tälläkin hetkellä ympäri maailmaa (maissa, jotka eivät kiinnosta länttä tarpeeksi) tapahtuu kansanmurhia ja kaikkea muuta paskaa, ja ne eivät saa läheskään niin paljon mediatilaa kuin ansaitsisivat. Itse yritän kuitenkin nähdä, että yhden ”helpon” aiheen nostaminen esim. juuri somessa/blogeissa ei mitenkään ole pois muilta aiheilta, vaan voi parhaassa tapauksessa herätellä ja havahduttaa tietoisuuteen sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät normaalisti seuraa maailman tapahtumia kovinkaan paljoa. Toista sitten on esim. printti, jossa tilaa on usein hyvin rajattu määrä, ja jossa tehdään jo tiettyjä arvovalintoja jättämällä osa aiheista paitsioon ja nostamalla osa isosti tapetille.

Ja kiitos myös hyvistä viimeaikaista keskustelunavauksista sulle. Mun mielestä Lilyssä on kaivattu juuri tätä. 🙂

Moikka! Erittäin hyvä kommentti, kiitos siitä. Noin se valitettavasti varmaankin on; on helppoa ottaa kantaa kaukaisiin asioihin, koska niihin voi harvemmin vaikuttaa (tai näin ainakin luullaan). Läheiset asiat ovat jotenkin sensitiivisimpiä, ja koska niihin voi yleensä varmemmin vaikuttaa, päätetään olla ottamatta niihin tyystin lainkaan kantaa. (Koska oma mukavuus, laiskuus ja se, että pelkää toimivansa väärin/jäävänsä kritisoinnin kohteeksi.)

Ja tosi hyvin sanoit – kansainvälisten asioiden uutisointi tai niistä puhuminen ei ole pois kansallisista aiheista. Molemmilla on väliä!

Kiitos sulle ihanista sanoistasi ja hauskaa viikonloppua. <3

Hei! Olipa mielenkiintoista pohdintaa. Olisin mielelläni lukenut syvällisemmän ja pidemmänkin jutun tästä aiheesta. Nyt teksti jäi harmittavan lyhyeksi.

Varmaan ilmiön takana on osaltaan se, mikä vaikuttaa ihmisten tunteisiin ja mikä taas ei. Trumpin provosoivat jutut ja kuvat verta vuotavista ihmisistä kriisialueilta herättävät enemmän tunteita kuin abstraktimmat asiat, kuten yksinäisyys tai liikenneturvallisuus. Vanhuksetkin saavat kummasti mediatilaa, kun julkaistaan uutinen jostain vanhainkodista, jossa asiakkaat makaavat sängyssä samoissa pissavaipoissa päivätolkulla. Sellainen järkyttää ja on enemmän käsinkosketeltavaa, kuin vain mitäänsanomaton uutinen vanhusten yksinäisyydestä. Ja saa siten enemmän somenäkyvyyttä. Näin ainakin itse luulen.

Itseä harmittaa joidenkin ihmisoikeusloukkauksien ja kriisien toitottaminen uutisissa, kun taas jotkut pitkään jatkuneet ongelmat jätetään uutisoimatta. Kuinka moni on esimerkiksi perillä Keski-Afrikan tasavallan kriisistä verrattuna Syyrian tapahtumiin? Uutiset ja tietoisuus tapahtumista vaikuttaa siihen kuinka paljon ihmiset tukevat projekteja, jotka yrittävät lievittää ja ratkaista näitä ongelmia -niin ideologisesti kuin rahallisestikin. Luulenpa, että jos nuorisotyöttömyydestä ja sen vaikutuksista uutisoitaisiin yhtä paljon kuin Trumpista, ihmiset aktivoituisivat nuorisotyöttömyydestä puhumiseen somessa ihan eri tavalla.

No, nämä on näitä yöllisiä pohdintoja. Tunnelmallista joulukuuta sulle!

Moikka ja kiitos! Olet ihan oikeassa, aiheesta olisi saanut todellakin enemmänkin irti.

Tosi hyviä näkökulmia, nuo ovat varmastikin pääsyitä miksi asia on näin. Konkreettisuus herättää tunteita – niistä on helppo ottaa talteen kuvia ja materiaalia, ja sitä kautta herättää ihmisissä reaktioita.

Sanomalehdillä ja muilla mediataloilla on oikeesti törkeen iso vaikutus, ihan kuten sanoitkin! Ihmettelen itseasiassa miten he jaksavat ”edelleen” uutisoida Syyriasta: siis todella, TODELLA hienoa että uutisoivat, mutta olen niin tottunut siihen että näin pitkään jatkuneet kriisit jätetään jo uutiskynnyksen ulkopuolelle. Aivan kuten on tehty Nigerian, Sudanin ja Kongon kanssa… Myös Ukrainan ja Palestiinan.

Tosi mukavaa joulunodotusta sinnekin ja kiitos kommenttista. 🙂

Damn, ihania kuvia*_*

Tällänen postaustoive tuli mieleen, ja voi olla että oot aikasemminki jo kirjoittanut tästä, mutta jos et niin ois tosi kiva lukee sun ajatuksia näistä. Elikkä ajanhallintaa ja asioiden ”tärkeysjärjestykseen” laittamiseen liittyvä postaus!

Sulta tulee aina niin hyviä pohdintoja, niin jos sieltä löytää pari valaisevaa sanaa noihin asioihin liittyen, niin otan ilomielin vastaan:D

Kiitos Sofia! <3 Tosi hyvä postausehdotus: laitan talteen ja alan kasaamaan ajatuksiani noiden teemojen suhteen. 🙂 Hauskaa lauantaita!

Sama ilmiö raivostuttaa Itseänikin. Myös se että uutisia seurataan nykyään vain FB:ssa tai Twitterissä. Kummatkin kansainvälisiä kanavia (osittain myös valemedioita), kotimaiset tapahtumat unohtuu.

Hyviä kirjoituksia Sulla viime aikoina. Kiitos siitä.

Kiitos paljon kommenttistasi! Hyvä pointti, kansainvälisyys korostuu somessa. Globaalitason uutisissa ei mielestäni ole mitään vikaa, kunhan muistaa huomioida myös paikalliset tapahtumat, ongelmat ja huolet.

Mukavaa viikonloppua sinne. 🙂

Ihanat lasit, mistä? Itsellä uudet kehykset hakusessa mutta kivoja ei tunnu löytyvän 🙂 +Blogisi on muutenkin huippu!

Voi kiitos kommenttista ja suloisista sanoistasi. 🙂 Silmälasit on ehkä 4-5kk sitten ostetut SpecSaverilta, merkki on Bruuns Bazaar. Eivätkä olleet mielestäni mitenkään kalliit, päinvastoin! 🙂

Eikun anteeksi, nuo taitaa ollakin n. vuoden vanhat! 😀 Mutta toivottavasti löytyy vielä. 🙂

Kommentoi