Kategoriat
Uncategorized

Roosa

Tänään starttas mun viikonloppu, ja aloitin sen pitkällä lenkillä aurinkoisessa säässä. Vähän väliä oli pakko pysähtyä ihailemaan Suomen kauniita syyspeltomaisemia. Erityistä onnea koen aina siitä, kun havahduin ajattelemaan kuinka onnekas olen, kun olen terve, saan liikkua ja olla ulkona niin paljon kuin haluan.

Tänään 4.10 vietetään Roosa nauhapäivää. Ideana on, että kaikki pukeutuvat pinkkiin ja keräävät lahjoituksia rintasyövän vastaiseen työhön. Helpoin tapa on ostaa Roosa nauha, joita saa nyt lokakuussa joka puolelta, mm. kahviloissa, ruokakaupoissa ja kioskeissa. Minulla on nauhan lisäksi Roosa -merkkinen haalarimerkki ommeltuna opiskelijahaalareihin. Nauha on kansainvälinen symboli rintasyövälle ja maksaa muistaaseni 3-4 euroa.

Roosa nauha -syöpäsäätiö antaa mahdollisuudet lahjoittaa myös monella muulla tavalla. Itse ryhdyin tänään kuukausilahjoittajaksi, eli minulta menee kerran kuukaudessa suoraveloituksena tietty summa rintasyöpäsäätiölle. Valitsin summaksi 20e ja suoraveloituspäivä on 20., eli lähellä palkkapäivää. En todennäköisesti tule edes huomaamaan kun se kaksikymppiä tililtäni katoaa, mutta pidemmän päälle – esimerkiksi vuodessa lyhyellä matikallani laskettuna – se on jo 240e. Ja kun tarpeeksi moni tekisi näin, se olisi satojatuhansia ellei miljoonia. 

On olemassa kuitenkin muitakin lahjoitustapoja. Lisää voit lukea Roosa nauhan syöpäsäätiön sivuilta täältä.

IMG_20131004_113453_resized.jpg

 

Rintasyöpään sairastuu vuodessa lähes viisituhatta suomalaista naista. Heistä vajaa tuhat menehtyy siihen. Vaikka monet tekijät on tutkittu altistavan rintasyövälle (tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö ja jopa punaisen lihan syönti), suurin osa sairastuvat siiihen ns. syyttä, ilman että on voinut ennaltaehkäistä sitä omilla elämäntavoilla. Syöpään sairastuva voi olla kuka tahansa: sinä, tyttöystäväsi, ystäväsi, oma äitisi tai oma lapsesi. Jopa miehiltä diagnisoidaan rintsyöpiä.

Tästä huolimatta rintasyöpäseulonta, -hoito ja -terapia on todella hyvää luokkaa täällä Suomessa. Pidetään laatuamme yllä lahjoituksilla ja yhteiskunnallisella keskustelulla, parannetaan sitä entisestään ja parannetaan niitä ihmisiäkin.

Ja tänään: pukeutukaa pinkkiin.

Kommentoi