Kaupallinen yhteistyö: PUR

Meidän kodinhoitotottumukset ovat vaihtuneet sen jälkeen kun muutimme tähän uuteen asuntoon helmikuussa. Silloin raskauspahoinvointi oli vahvimmillaan ja iso osa kodinhoitovastuusta siirtyi aviomiehelle. Jotkut arjen askareet sujuivat yököttelystä huolimatta myös minulta, mutta muuten imurointi, moppaus, pyykit, ruoanlaitto ja jopa kasvien kastelu jäivät puolison vastuulle. Minun onneksi ja Ferhatin harmiksi huomasimme, että hänen kädenjälkensä on paljon minua parempi, ja vaikka raskauspahoinvoinnista on nyt muisto vain, kodin siivous on nykyään Ferhatin vastuualue.


Pyrimme ottamaan ekologisuuden huomioon kaikissa arjen osa-alueissa, enemmän tai vähemmän. Kotona käytämme luonnonkosmetiikkaa ja varomme tuhlaamasta vettä yli tarpeen. Meidän kenties kymmenen vuotta vanha mutta vähän kuluttava pesukone toimii ehkä joka toisella kerralla, mutten raaski ostaa uutta. Olemme sisustaneet maltilla ja ajatuksella ja olen siitä ylpeä.


Ihmettelen kuitenkin, että jos kerran olemme muuten vannoutuneita luonnonkosmetiikan käyttäjiä, miksen ole aikaisemmin sijoittanut ajatusta kodin siivousaineisiin. Meillä ei ole ollut mitään vakiomerkkiä vaan olen valinnut kaupan hyllyltä sen tuotteen, mikä on sattumoisin vanginnut silloin katseen: jos nimi on sisältänyt sanan eco tai pullon etiketti on muuten vihjannut ympäristöystävällisempää sisältöä, olen heittänyt sen kauppakoriin. Olen ajatuksissani vedonnut siihen, että ihan kaikki elämän osa-alueet eivät tarvitse olla viimeisen päälle mietitty ja juttu jos toinenkin voi olla jotenkin sinne päin. Toki näinhän asia oikeasti onkin, mutta loppujen lopuksi aidosti puhtaisiin siivousaineisiin siirtyminen olikin luultua helpompaa. Nyt voinkin höllentää moraalisesti muissa asioissa. (Vaikka saunoa paremmalla omatunnolla…)


Minulle tarjoutui mahdollisuus testata PURin valikoimaan tullutta uutta pesuainesarjaa Probiotic Craftia. Se on ainoaa laatuaan, sillä koko pesuainesarja perustuu probioottiseen siivoukseen ja pesuun. Olet ehkä kuullutkin probiooteista ennen: vaikutumme kun probiootteja löytyy käyttämässämme ravintolisissä, kosmetiikassa tai erilaisissa juomissa. En vain ollut ajatellut, että niitä voisi hyödyntää myös kodin siivouksessa ja pyykinpesussa.


Yleisesti probiootit suojelevat suolistoamme huonoilta bakteereilta, stimuloivat immuunijärjestelmää ja nopeuttavat tervehtymistä silloin kun elimistömme oireilee. Probioottiset pesuaineet vahvistavat kodin omaa bakteerikantaa siinä missä perinteiset kemikaalipesuaineet tuhoavat huonojen bakteerien lisäksi myös hyviä. Silloin valitettavasti luonnollinen mikrobitasapaino kärsii.
Probiotic Craft on kodin lisäksi luonnollekin parempi valinta: ”perinteiset” pesuaineet ovat usein raakaöljypohjaisia ja sisältävät luontoa kuormittavia ainesosia. Probiotic Craftilla on useampi sertifikaatti sekä kodin asukkaiden että luonnon turvallisuuden takaamiseksi. Ne ovat vegaanisia ja 100% biohajoavia ja pakkauspullot on tehty kierrätetystä muovista.



Meidän käytössä on ollut Probiotic Craftin yleispuhdistusaine, pyykinpesuaine, astianpesuaine, huuhteluaine ja kylpyhuoneen puhdistusaine. Kaikki pesuaineet ovat hajusteettomia, mutta tuoksun voi ”tuunata” itse saman sarjan tuoksuaineilla. Meillä on ollut käytössä relaxation ja sensation -tuoksut, joita olen ripotellut pesuaineen joukkoon esim. siivousliinassa. Näin myös tuoksun voimakkuutta on helppo säädellä.




Luonnonmukaisuus on toki kiva juttu, mutta sotkuisessa taaperoarjessa pesuaineilla ei tekisi paljon mitään jos niissä ei olisi tehoa. Ja rehellisesti koen, että Probiotic Craftin pesuaineiden teho on vähintään yhtä hyvä kuin kemikaalisissa pesuaineissa. (Tai sitten Ferhat on vain niin hyvä siivoamaan. Näettekö kun yritän käyttää positiivista psykologiaa häneen?) Toinen mikä tuotevalinnassa painaa on tietysti hinta: me vasta opettelemme syömään ja pintoja saakin siivota useamman kerran päivässä, pyykkimäärästä puhumattakaan. En voisi sijoittaa kalliisiin vaikkakin laadukkaisiin pesuaineisiin, mutta Probiotic Craftissa on mielestäni hintalaatusuhde todellakin kohdillaan. Lapsiin uppoa yllättävän paljon aikaa, rahaa, ruokaa ja pesuaineita, ajatella!

Taaperon lisäksi on mietittävä tietysti myös tulevaa beibiä. Probiotic Craftia on kehitetty herkälle iholle ja on ihotauti- ja allergialääkäreiden hyväksymä. Se on yksi harvoja pesuainesarjoja, joka ei sisällä lainkaan säilöntöaineita. Siksi mä uskalsin pestä vauvan ensivaatteet Probiotic Craftin huuhteluaineella, vaikka emme ole muuten käyttäneet huuhteluainetta niiden kemikaalien takia vuosiin. Katsotaan mitä vauva tykkää lopputuloksesta, mutta aikuisen käteen lopputulos tuntuu ihanan pehmeälle ja yleelliselle. Lucky baby.

Probiotic Craftsta voit lukea lisää tämän linkin takaa. Tuotesarja on saatavilla PURin verkkokaupasta ja myymälästä.

Lupaan olla parempi vaimo ja skarpata siivouksessa viimeistään kun vauva syntyy. Olen jo unohtanut ne puklutahrat, maidosta litimärät lakanat, ohivuodot vaipoissa… Toisaalta tuntuu hyvältä tietää, että vauva syntyy kotiin, jossa yritetään ylläpitää kodin omaa luonnollista mikrobitasapainoa ja jossa käytetään mahdollisimman vähän kemikaaleja. Jotta äiti voisi saunoa sitten useammin ja paremmalla omatunnolla. Valintoja, valintoja.
2 vastausta aiheeseen “Probiootit kodin siivouksessa (ja kumpi meillä siivoaa)”
[…] Lue lisää Probiotic Craftin tuotteiden käyttökokemuksista kahden lapsen äidin Saranda Dedollin blogista sekä ekologisiin tuotteisiin luottavan Idan […]
”Yleisesti probiootit suojelevat suolistoamme huonoilta bakteereilta, stimuloivat immuunijärjestelmää ja nopeuttavat tervehtymistä silloin kun elimistömme oireilee. Probioottiset pesuaineet vahvistavat kodin omaa bakteerikantaa siinä missä perinteiset kemikaalipesuaineet tuhoavat huonojen bakteerien lisäksi myös hyviä. Silloin valitettavasti luonnollinen mikrobitasapaino kärsii.”
Itse asiassa asia ei ole näin. Ensinnäkään edes suun kautta annostelluista probiooteista ei voi väittää noin vahvasti. Tästä ei lääkärit ole ihan yksimielisiä. Toistaiseksi näyttö on niin ristiriitaista että suun kautta otettavia probiootteja ei suositella oikeastaan kuin harvoissa indikaatioissa, esim. ärtyneen suolen oireyhtymässä voi jotkut potilaa siitä hyötyä. Missään ei ole ehdotonta näyttöä että varmasti hyötyä olisi. Sen sijaan haittoja voi tulla ainakin immunosuppressoiduille. Vieläkään ei myöskään tiedetä, mikä on se haluttu ja ”optimaalinen” suolistobakteerikanta. Sen muuttaminen suuntaan, josta ei olla yksimielisiä, on pahimmillaan uskomushoitoa.
Toiseksi ainakaan kodin siivoamisesta probiooteilla ei ole mitään näyttöä että ne vaikuttaisivat ihmisen bakteerikantaan.
Toivon jatkossa kiinnittämään huomiota myös kaupallisissa yhteistöissä väitteiden oikeellisuuteen. Paikkaansa pitämättömien terveysväitteiden esittäminen mainoksissa on laitonta (vaikkakin tällä hetkellä vielä toistaiseksi törkeästi sormien läpi katsottua eli älä nyt säikähdä liikaa).
t. Immunologiasta väitöskirjaa tekevä lääkäri