Kategoriat
Hyvinvointi Yhteistyö

Palautuminen synnytyksen jälkeen

Kaupallinen yhteistyö: PUR-Hyvinvointikauppa

Kun menin Elan kanssa ensimmäisen kerran neuvolaan, olin hieman järkyttynyt. Yhdeksän kuukauden ajan kyse oli ollut minusta ja minun vointini seuraamisessa, siitä, mitä vitamiineja otan ja lepäänkö tarpeeksi. Ensimmäisellä käynnillä vauvan kanssa hyvä kun muistin edes mainita jatkuvan huimaukseni ja kun lopulta kuitenkin mainitsin, hemoglobiini unohdettiin mitata. Kaikessa oli yhtäkkiä kyse vauvasta ja oma hyvinvointi oli vähintäänkin toissijainen.

Ja niinhän se tietysti on äidinkin näkökulmasta, jokaiselle vanhemmalle lapsi tulee ensin. Mutta kyllä se muutos tuntui pitkän raskauden jälkeen oudolta. Onneksi en kuitenkaan täysin unohtanut omaakaan hyvinvointiani ja kävin itsenäisesti juttelemassa ravintoterapeutin kanssa raskauden jälkeisestä palautumisesta.

Minulle synnytyksen jälkeisessä palautumisessa ei ollut kyse laihduttamisesta vanhoihin mittoihini. Lihoin raskauden aikana vajaa 9kg, joka tippui itsestään pois kuudessa viikossa. Vatsani on edelleen pyöreä ja ihoa roikkuu siellä täällä, mutta suoraan sanottuna mä en välitä siitä. Mulle oli ja on paljon tärkeämpää se, miten voin sisäisesti.

Miten sisäistä hyvinvointia lähdettin sitten tavoittelemaan? Kevyellä liikunnalla, monipuolisella kasvisruokavaliolla, joka sisälsi riittävästi proteiinia ja hyviä rasvoja, riittävällä nesteytyksellä sekä ruokavaliota tukevilla maitohappobakteereilla ja lisävitamiineillä. Nämä ovat erittäin tärkeitä asioita myös vauvan kannalta, jos imettää.

Rautavarasto oli sellainen asia, josta olin tarkka koko raskauden ajan. Ryhtyessäni vegaaniksi ferritiiniarvoni oli matalalla, mutta sain sen muistaakseni reilu puolessa vuodessa kohotettua. Alhainen ferritiiniarvo näkyi väsymyksenä ja nopeana hengästymisenä. Raskauden alussa rautavarasto näytti hyvältä, mutta kun hemoglobiini laski kuukaudessa 127:sta 111, halusin mittauttaa sen uudestaan. Kunnallisella en saanut lähetettä, joten käännyin yksityisen puoleen ja vaistoni oli ollut oikeassa, ferritiiniarvoni oli taas tippunut ja näytti lukemaksi 38.

Aloitin taas lisäraudan syömisen ja nyt raskauden jälkeen myös suoliston hyvinvointia tukevan Living Nutrition Your Flora Family -fermentoidun ja luomulaatuisen ravintolisän. Your Flora Family sisältää 35 mikrobikantaa, jotka on saatu tuotteeseen kefiiri-kombucha fermentaation avulla, soijamaitoa fermentoimalla (sopii myös soija-allergikoille). Tuote siis tukee suoliston kuntoa, joka vaikuttaa raudan imeytymiseen. Fermentoidun ravinnon sanotaan myös edistävän raudan imeytymistä. Sen lisäksi tasapainoinen suolistobakteeristo vastaa serotoniinin tuotannosta, mikä on tosi tärkeää synnytyksen jälkeisen masennuksen ehkäisemiseksi. Terve suolisto on myös edellytys B12-vitamiinin imeytymiselle.

Your Flora Familyn lisäksi olen syönyt Wild Nutritionin C-, D- ja B12-vitamiineja. Wild Nutritionin tuotteet erottuvat hyvällä imeytymisellä, jonka taustalla on tuotteiden sisältämien ravintoaineiden ravintomuoto. Käytännössä kapselit siis sisältävät aitoa ravintoa, johon on valmistusvaiheessa lisätty esimerkiksi vitamiinit, jotka sulautuvat osaksi sitä. Näin keho tunnistaa kapselin sisällön ravintona ja ravintoaineiden imeytyminen on tehokasta.

C-vitamiini on vahva antioksidantti, joka edesauttaa kudoksen parantumista. Minulle tehtiin synnytyksessä episotomia, mutta erityisesti sektion jälkeen olisi hyvä varmistaa, että saa riittävästi C-vitamiinia koska se edesauttaa kudosten paranemista. C-vitamiini on myös tärkeä raudan imeytymisen tehostaja ja siksi ne kannattaa ottaa aina yhdessä.

B12-vitamiinia olen syönyt jo kaksi ja puoli vuotta. Haluan uskoa, että energiseen olooni on Elan hyvien unilahjojen lisäksi vaikuttanut nimenomaan se, että syön säännöllisesti Wild Nutritionin ravintomuotoista B12:a. Riittävä B12-vitamiinin saanti edesauttaa energiantuotantoa kehossa.

D-vitamiinia nyt tarvitsee jokainen. Kaikki tietävät, että Suomessa juuri kukaan ei saa riittävästi D-vitamiinia, vaikka se on immuunijärjestelmämme ja luuston ylläpidon takia aivan välttämätön. Minulle sitä suositeltiin tämän lisäksi tasapainottamaan hormonitasoja raskauden jälkeen, sekä tukemaan yleistä hyvinvointia. D-vitamiini vähentää myös baby bluesia.

Kaikki suosimani vitamiinit ovat Wild Nutritionin, koska tuotteiden sisältämät ravintoaineet ovat ruoan muodossa ja siksi mahdollisimman hyvin kehon käytettävissä siellä missä niille on eniten tarvetta.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin ollut stressin välttäminen. Esikoisen kanssa uuden elämäntilanteen edessä on mennyt sormi suuhun ja kyyneleet valuneet poskille useamman kerran. Lisästressi terveellisestä ruokavaliosta ja ravintolisien ottamisesta voi kääntyä itseään vastaan. Itse olen päättänyt, että otan vitamiinit ja ravintolisät päivän ensimmäisen vesilasillisen kanssa. Ruokailun suhteen pyrin syömään kaksi lämmintä ateriaa päivässä, vaikka yksi olisikin valmisruoka ja toinen kuriirilla kotiin toimitettu pizza. Luotan, että pidemmän päälle kokonaisuus on tasapainossa ja että synnytyksen jälkeinen palautuminen ottaa aikansa.

Mainitsemiani tuotteita myydään useimmasta luontaistuote- ja hyvinvointikaupasta, kuten esimerkiksi PUR Hyvinvointikauppa, Hyvinvoinnin Tavaratalo, House of Organic* ja Stockmann*.

*vain Wild Nutrition

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

9 vastausta aiheeseen “Palautuminen synnytyksen jälkeen”

Mitä käytännössä tarkoittaa, että ravintoaineet ovat ruoan muodossa? Mitä on se aito ravinto, johon vitamiinit on lisätty? Missä muodossa ne on kilpailevilla merkeillä?

Moikka! Mä laitoin maahantuojalle viestiä, koska pelkään etten osaa vastata ”oikein”. 😀 Toivottavasti he palaavat mulle pian ja voin vastata tähän sulle! 🙂

Vastaa

Moikka! Tässä maahantuojalta saamasni tarkennus:

”Wild Nutritionin Food-Grown tuotteiden ainutlaatuisessa valmistustavassa ravintoaineet, kuten vitamiinit ja kivennäisaineet, lisätään raakaruokamassaan. Esimerkiksi C-vitamiinivalmisteen kohdalla tämä massa on sitrushedelmän lihaa. Tässä valmistustavassa ravintoaineet (C-vitamiinin tapauksessa askorbiinihappo) kiinnittyvät ruokamassaan ja sulautuvat osaksi sitä. Lopputulos on ravinteikas ruokamassa, jonka ihmiselimistö tunnistaa ravintona ja imeyttää ravintoaineet siitä samalla tavoin kuin tuoreesta ruoasta.”

Toivottavasti tämä selkeytti. 🙂

Vastaa

Kiitos vastauksesta! Haluan aina suhtautua tällaisiin markkinointipuheisiin tietyllä kriittisyydellä 🙂

Miten tuo ”sulautuminen” on testattu & koettu & todistettu ?
Kuulostaa höpönlöpönjutulta.
Minäkin heitän vitamiinipillerin puuron sekaan, se sulautuu näin puuromassaan ja kehoni ei edes huomaa kuinka se sujahtaa sisään

Ihan mahtavaa, että kirjoitit palautumisesta nimenomaan tästä näkökulmasta! Vaa’an lukemasta ja venyneestä nahasta viis, tärkeämpää olisi tuntea olonsa hyväksi ja jaksavaksi. Oon itse tosi onnellinen, ettei vatsan arvet ja kropan uusi muoto oo varsinaisesti kiinnostanut, vaan henkinen ja fyysinen jaksaminen ja pystyvä energinen olo on tuntunut tärkeimmältä tavoitteelta. Raskaus toi kyllä kaivattua armollisuutta omaa kroppaa kohtaan.

Varsinkin nyt suolioireisen vauvan vanhempana musta on tullut älytön paasaaja mitä tulee maitohappobakteereihin – ne tekisi ihan jokaiselle hyvää ja uskon, että tukemalla suoliston kuntoa säästyttäisiin monelta muulta terveysongelmalta. 😅

Mahtavaa jos säkin oot samoilla linjoilla mun kanssa. <3 Se hyvä olo kantaa paljon pidrmmälle kun ”hyvä kroppa”, mitä lie se sit tarkoittaakaan. 😀

Mua hävettää et mä en ollut koskaan ajatellutkaan maitohappobakteereja kun vasta silloin kun kävin ekan kerran ravintoterapeutilla raskauden lopussa. Silloin oli puhetta, että äidin suolistobakteerit vaikuttaa vauvan bakteerikantaan ja tunsin jäätävän huonoa omatuntoa etten ollut raskana syönyt niitä aiemmin. Mut toisaalta, mistä sitä äitinä ei tuntisi huonoa omaatuntoa… 😀

Vastaa

Kommentoi