Kategoriat
Uncategorized

Paholainen pukeutuu kaikkeen?

DSC_0214-001.JPG

Tänäkeväänä löysin kauan kadoksissa olleen pukeutumisinspiraationi. Raivasin vaatekaappini tyhjäksi, vein kaikki vähänkäytetyt vaatteet vastaanottokeskuksiin ja ostin tilalle lukuisia uusia vaatekappaleita. Ketjukaupoista.

Olen viime aikoina puhunut paljon siitä, kuinka meidän tulisi tarkastella kulutustottumuksiamme ja panostaa määrän sijaan laatuun. Olen valehtelematta tehnyt omien sanojeni vastaisesti jo useamman vaatekappaleen kohdalla kuluneen kuukauden aikana. Kaikki uudet ja värikkäät röyhelöpaitamallit ovat houkutelleet puoleensa, ja sen sijaan että olisin kiertänyt ensin kirppareilla tai miettinyt pidempään, onko vaatekappaleelle todella tarvetta, olen kiikuttanut sen suoraan kassalle.

Toisaalta, ehkä poikkeus vahvistaa säännön? Ehkä kestävämpää kehitystä tukeva vaatekappi tai ekologinen maailmankuva ei horju muutamasta heräteostoksesta. Ja aion itse yrittää pitää ”ketjukaupan vaatteista” myös ihan yhtä hyvää huolta kuin niistä kalleimmistakin yksilöistä. Käyttää suoja-aineita, pestä ohjeen mukaan ja korjata napit tai ommella reiät uuden vaatteen ostamisen sijaan.

Pitkä trenssitakki on Lindexin ja rakastan sitä. Rakastan materiaalia, väriä ja muotoa ja toivon, että tulen rakastamaan sitä vielä monta vuotta eteenpäin.

DSC_0235-001.JPG

DSC_0204.JPG

DSC_0181.JPG

Ulkoänöstään ja vaatetyylistään voi pitää huolta ympäristöä liikaa kuormittamattakin. Monet yritykset ovat huomanneet, että kestävä kehitys on kuuma aihe ja vaikuttaa yhä useamman kuluttajan ostopäätökseen. Se taas on taas johtanut ekologisimpien mallistojen kehittämiseen. Markkinoilla tarjonta vastaa yleensä kysyntää; jos osaamme ja viitsimme pyytää hyvää, ympäristöystävällisempää laatua, sitä tulemme myös saamaan.

Mitä ajatuksia aihe herättää teissä? Miten pinnalla oleva ekologisuus näkyy teidän vaateostoksissanne?

DSC_0238.JPG

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

26 vastausta aiheeseen “Paholainen pukeutuu kaikkeen?”

”Ärsyttää että kaikkeen pitää suhtautua mentaliteetilla että parempaankin pystyy.” < Niinpä! En ymmärrä miksi kaikessa pitää nähdä jotain negatiivista… Jos ihmiset auttaisivat toisiaan ja tsemppaisivat, mollaamisen sijaan, tämä maailma olisi paljon parempi paikka.

Musta on tosi hienoa, että yrität tehdä koko ajan parempia valintoja ja muuttaa ostoskäyttäytymistä (ja paljon muutakin) ekologisempaan suuntaan! Moni ei siihen pysty eikä monia edes kiinnosta.. Yhdessä yössä ei tosiaankaan voi muuttaa koko elämää ja pienikin askel parempaan suuntaan on mielestäni todella iso juttu! Olet mahtava <3 🙂 haleja!

 

Ihana Ani, sä osaat aina piristää ja sanoo oikeat sanat! Mä ajattelen ihan samalla tavalla. ”Jos ihmiset auttaisivat toisiaan ja tsemppaisivat, mollaamisen sijaan, tämä maailma olisi paljon parempi paikka.” Voitaisiinko muistaa tää about jokaisessa asiassa ja aina? ♥

Mä oon samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa. Miten te ketkä arvostelette täällä, kuinka moni teistä muutti elämänsä yhdessä yössä? Isot asiat vaatii pieniä askelia ja joillekki ne pienetki askeleet voi olla oikeesti aika vaikeita.

Ottakaa hei tosikot huomioon että sarandan lukijakunnasta ehkä 95% ei ole ituhippejä ja meille tavallisille shoppailijoille on askel eteenpäin jos innostutaan ostamaan VÄHEMMÄN ketjuvaatteita tai opitaan HYÖDYNTTÄMÄÄN ne pidempään. Kertaheitolla ei ryhdytä vegaaniksi ja osteta jokainen vaate kierätettynä. Mä ainakin aloin kelaamaan tään postauksen jälkeen että kiva, mä hommaan tälle vuodelle YHDEN kivan kevättakin kahden sijaan ja sekin on edistys!! Ärsyttää että kaikkeen pitää suhtautua mentaliteetilla että parempaankin pystyy.

Kiitos. 😀 Ihanaa jos tämä sai ajattelemaan ostoskäyttäytymistäsi! 🙂 Ja mä ajattelen ihan samalla tavalla: kertarysäyksellä ei välttämättä voi eikä tarvitse muuttaa asioita. Joka päivä voi tehdä enemmän kuin edellisenä, mutta turha soimata itseään jos ei ole täydellinen. Kunhan suunta on oikea!

Ihana postaus ja kivoja ajatuksia!

Mun silmään pisti erityisesti tuo vaatteiden huolto ja oon ihan samaa mieltä että oikealla huolenpidolla saa pidennettyä kaikkien vaatteiden elinkaarta!
Itse lukioaikoina pesulassa työskenteleenä voin sanoa että kaikki suoja- ja pesuaineet (etenkin kuivapesu!!) kuormittavat hirvittävästi ympäristöä kemikaaleilla ja eivät välttämättä lisää vaan päinvastoin lyhentävät vaatteen käyttöikää. Monet kauppaketjut kehottavat nykyään pesemään esim 100% puuvillaisetkin vaatteet 30 asteen lämpötilassa, mikä on ympäristölle paremmaksi, mutta aiheuttaa sen ettei vaate peseydy koskaan kunnolla ja se menettää pian tuntonsa, alkaa näyttämään nopeammin ”aikansa nähneeltä” ja päätyy herkemmin kierrätykseen tai roskiin. Suosittelen pesemään vaatteita harvemmin ja oikeissa lämpötiloissa (tietenkin viskoosi, silkki ja villa ovat oma asiansa…) ja luonnonmukaisemmilla pesuaineilla. Vaatteet puhdistuvat ja säilyvät parempina pitkään!

Itsekään en aina pysty karttamaan ketjuliikkeitä vaikka pyrin suosimaan ekologisempia vaatteita, vaikka nykyään on melkein mahdotonta selvittää koko tuotantoketjua. Tärkeintä olisi suosia luonnonkuituja, sillä öljystä valmistetut muovikuituvaatteet eivät ikinä maadu ja joka kerta kun niitä pesemme tulemme samalla saastuttaneeksemme myös vesistöjä, sillä niistä irtoavat mikromuovikuidut päätyvät vesistöihin (joista eläimiin ja kaloihin, ja sitä kautta lautasellemme…)

Huh, tulipas tekstiä…

Tarkoituksena oli sanoa että pienetkin valinnat mitä teemme on aina askel parempaan! 🙂

Suosittelen katsomaan dokkarin Machines. Ehkä saat jotain ajattelemisen aihetta, Saranda.

Kiitos, olet ihan oikeassa! Myönnän että mulla on aiheesta paljon opittavaa, tässäkin tuli uutena asiana että kaupat painottaa 30 asteen pesua, en tiennyt sitä. Suosin ehdottomasti tuulettamista ennen pesua sekä luonnonmukaisia pesuaineita. 🙂

Pienet valinnat = <3 Samaa mieltä! <3

Vähän turhan perinteisesti näet tämän ekologisuuden, kun ei se oma jalanjälki parane pelkästään reikiä jne korjaamalla vaan koko elinkaaren pohtiminen on se juttu. Ja itse voin sanoa, että hankin kaikki vaatteet pl alusvaatteet, uikkarit jne hygieeniaherkät vaatteet kirppikseltä. Se on ihan omasta viitseliäisyydestä kiinni. Sielläkin tärkein asia on vaatteen materiaali. Sen tarkkailu on ainakin kestävän kulutuksen kannalta tärkeää. Mutta kun ei ole pakko eli toisin sanoen on varaa elää niiden kertakäyttövaatteiden kanssa niin siitä vain. Itse olen työtön ja sitäkin enemmän olen kestävyydestä kiinnostunut vaatehankinnoissani.

Kiitos kommenttista! Kuten aikasemmin jollekin vastasin, aion edetä tässä asiassa askel kerrallaan. Ehkä joskus olen siinä tilanteessa missä säkin. 🙂

Tää on nyt ehkä vähän kurja kommentti, mutta se että vanhat vaatteet roudaa kierrätykseen ei mun mielestä millään lailla oikeuta ostamaan tilalle uusia epäekologisia ja epäeettisesti tuotettuja. Ymmärrän hyvin että joitain vaatekappaleita on tosi vaikea löytää käytettyinä tai niiden metsästämiseen ei halua tuhlata järjettömän paljon aikaa jolloin niitä tulee hankittua uusina, mutta maailmasta löytyy tänäpäivänä niin paljon eettisesti ja ekologisesti tuotettuja vaatteita kaikenlaisille budjeteille että mun mielestä halpisketjuissa asioimista ei voi oikein oikeuttaa millään muulla kun tietämättömyydellä vaatteiden alkuperästä. Jos ekologiset arvot ei paina niin paljon vaakakupissa niin kannattaa tsekata esim. The True Cost mikä ruotii vaatetuotannon eettisyyttä 🙂

Olen katsonut The True Costin ja siksi ostan nykyään uusia vaatteita todella harvoin mutta joskus kuitenkin koska uskon että hiljaa hyvää tulee. 🙂 Sillä tavalla muutuin vegaaniksi: ensin liha pois, sitten kala, sitten maitotuotteet ja lopulta kaikki eläinperäinen. Tällä periaatella jatkan tässäkin asiassa.

Se, että kippaa vaatekaapin sisällön vastaanottokeskuksiin ei ole kestävää kehitystä eikä mielestäni oikeuta ostamaan kaappia täyteen uusia vaatteita. Niiden vanhojenkin vaatteiden tekemiseen on käytetty luonnonvaroja eikä ”poissa silmistä, poissa mielestä” hävitä niitä maailmankartalta.

Olen samaa mieltä, postauksessa jonka linkkasin (tämä) kerroin just siitä että ”ei se mitään vien nämä kirpparille”-tekosyyn nojalla tai jatkuvasti kirpparillakaan shoppailu ei ole kestävää. Tässähän just soimasin itseäni siitä että olen ostanut useamman (yhteensä neljä) uutta paitaa ja yhden takin kuluneen viiden kuukauden aikana?

Mutta jos niin kuitenkin käy, on mielestäni parempi ettei vanhoja vaatteita vaan heitetä roskiin vaan niille keksitään käyttöä. Ja mikä sen parempaa kun antaa ne niitä oikeasti tarvitseville?

Kylläpä ihmiset jaksaa aina etsiä jotain negatiivista. Saranda, jatka vaan samaan malliin! Minullakin on tuttuja, jotka ostelevat uusia vaatteita viikottain, joten Kiitos, että pohdit ekologisuutta blogissasi ja olet valmis tekemään muutosta pikkuhiljaa:)

Kiitos paljon sydäntälämmittävistä sanoistasi! Arvostan hirveästi. ♥ 🙂

Minä annan ensin muksujen valita vaatteistani heille sopivat. Osan annan äidilleni ja osan anopille, osan myyn facen kirppareilla. Kierrätystä parhaimmillaan. Pari viikkoa sitten myin 14 neuletta pakettina 10€. Joku tuli onnelliseksi ja minä sain tilaa kaappeihin. Anopille annoin pahvilaatikollisen vaatteita. Tiesin, että täältä Funchalista tulee ostettua uusia, kuten on tapahtunutkin 🙂 Ihana tuo trenssi!!

Älyttömän ihanaa toimintaa, hyvä sä! Teet hyvää niin muillekin kuin itselleskin. 🙂 Ja kiitos, mäkin tykkään siitä. xx 🙂

Todella hyvä kommentti, että myös vaateketjujen tuotteista voi pitää hyvää huolta. Monelta löytyy jo ympäristöystävällisiä vaihtoehtojakin, kuten sanoit. Ja hitsi sentään kuinka kivaa on kierrättää! Viime vuoden puolella taisin kolmeen otteeseen raivata vaatekaappini vaatteista, mitkä vain istuivat paikoillaan – kierrätykseen meni suurin osa ja noin kassillinen Reloven kirpparille. Hyvä fiilis siitä, että hyvä lähti kiertämään ja oma mieli sai rauhan, kun vaatekaappi muuttui järkevämmäksi. Sen jälkeen muutama heräteostoskin on ok! 🙂

Kiitos ihana kommenttista! Tuo tunne on kyllä maailman parhaimpia kun saa raivattua vähänkin tarpeettomat vaatteet pois ja aloittaa ”puhtaalta pöydältä” (tai kaapilta). 🙂

Nauti päivästäsi! <3

Ihana trenssi, indeed. Itse olen myös pitkään nyt pähkäillyt haenko kaupasta sykähdyttäneen roosan trenssin vai en. Ehkäpä käyn sovittamassa sitä vielä kerran ja mietin sitten vähän lisää. En olisi nuorempana koskaan uskonut, että vaatteidenkin ostaminen voi olla näin hankalaa. 😀

Kiitos paljon. Ihailtavaa että oot kuitenkin oikeasti miettinyt asiaa! 🙂 Jos ostat sen, toivottavasti olet todella onnellinen sen kanssa. <3

Ja joo sanos muuta! Muistan kuinka ihmettelin miten kauan omalla äidillä kesti tehdä ostospäätös. Nyt oon ihan samanlainen…

Ottamatta kantaa ekologisuuteen, halusin vaan sanoa, et tuo takki on ihana!

Iiih eks ookin!! 🙂 Oon vaan tottunut toppatakin mukavuuteen että tuntuu vielä vähän kylmältä vaihtaa kokonaan kevyempään.. Mutta jospa viimeistään pääsiäisen jälkeen! 🙂

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: