Kategoriat
Perhe & Ihmissuhteet Raskaus & Synnytys

Onko lapsen tekeminen eettistä?

DSC_3032.JPG

Kovasti toivottu postaus ja aihe, jota olen pohtinut paljon: onko lapsen tekeminen eettistä?

Ekologisesta näkökulmasta lisääntymiseen on aika vaikea keksiä hyviä puolustuksia. Se uusi ihminen, joka syntyy Suomessa ja elää suomalaisten keskivertostandardien mukaan kuormittaa ympäristöä paljon. Vaikka lapsi ei välttämättä suoraan vaikuttaisi vanhempien asuinmuotovalintaan, saastuttaa hän ympäristöä jo pelkästään syömällä, pukeutumisella ja kulkemisella – vaikka lautasella olisikin vain vegaanista ruokaa, päällä kirpparivaatteita ja auton sijaan käytössä bussi.

Mä en kuitenkaan halua, että senkään jälkeen miten olemme saastuttaneet maapalloa, ihmislaji kuolee sukupuuttoon. Ei se ole se tavoite. Tavoite ja unelmani olisi että jatkaisimme planeetassa asumista niin, että valintamme eivät jatkuvasti ylittäisi sen kantokykyä. Että eläisimme mahdollisimman harmoniassa luonnon kanssa. Ja vaikka kukaan ei lisääntyisi, meidän on silti kuljettava kohti tätä harmoniaa.

Uskon, että aitoihin ekologisiin muutoksiin tarvitaan nuoria, luovia ihmisiä. Teemme kaikkemme, että alkuvuodesta syntyvä lapsemme kunnioittaa ympäristöä siitä asti kun hän aiheesta jotakin ymmärtää ja elää toivottavasti ensin vanhempien kautta mahdollisimman vastuullisesti ja sitten myöhemmin itse. Mä toivon, että hän on yksi niistä miljoonista (toivottavasti miljardeista) ihmisistä, jolle luonnonsuojelu on yhtä itsestäänselvää kuin hampaiden pesu tai liikennevaloissa punaisessa pysähtyminen, aivan kuten tämän postauksen kommenttikentällä keskusteltiin.

DSC_2995.JPG

DSC_3005.JPG

Eettisyyttä pohtiessa ekologisuus on kuitenkin vain yksi osa-alue. Toinen näkökulma on kansantaloudellinen hyöty sekä tämänhetkinen, epätasapainoinen huoltosuhde. Jotta Suomi voisi jatkaa hyvinvointivaltiona, syntyvyyden on noustava n. 1,7-1,9 lapseen. Suomessa ja monissa länsimaalaisissa hyvinvointivaltioissa runsas väkiluku itsessään ei ole ympäristöongelma. Ongelma on väestön ikääntyminen sekä elämäntapamme. Ekologisuutta ei voida myöskään mitata aina vain suoraan kuluttamisen kautta vaan myös siitä, millaisia kansalaisia maailmalla elää ja millaisia ympäristökasvattajia he ovat omalle jälkikasvuilleen.

Ihan ensisijaisesti pitäisi kuitenkin ajatella synnyttäjän oikeuksia omaan kroppaansa. Se on mulle itsestäänselvä asia, että ketään ei tulisi painostaa lisääntymiseen. Samalla tavalla ketään ei saisi myöskään painostaa aborttiin tai sterilisaatioon, kuten jälkimmäistä nykyään Suomessa tehdään translaissa. Sen sijaan lapsilukuun ja pienempään perhekokoon voitaisiin mun mielestä vaikuttaa – tosin jos Suomessa syntyvyys on nyt jo niin alhainen, sillä on todennäköisesti huoltosuhteen kannalta enemmän haittaa kuin hyötyä.

DSC_3029.JPG

Ympäristöystävällisyys on mulle tärkeää, mutta ei se ainoa ja kaikenkattava ideologia. Haluan elämässä myös toteuttaa itseäni, unelmiani ja biologisia tarpeitani. Jollekin unelmien toteuttaminen on matkustaminen tai shoppailu – asioita, jotka myös saastuttavat ympäristöä, mutta eivät ole yhtään sen vähemmän arvokkaita asioita kuin lisääntyminen. Kukaan ei voi oikeasti määrittää mikä elämäntapa on parempi kuin toinen. Mulle lasten saaminen on tuntunut aina tosi luonnolliselta ja tärkeältä asialta, ja tietysti nyt kun olen jo raskaana, en subjektiivisesti osaa edes ajatella että tästä meidän pienestä ihmeestä olisi kellekään tai millekään mitään haittaa. Vaikka kommenttikenttä täyttyisi pelkillä syyttelevillä sormilla tai lapsestani tulisi seuravaa Trump, en voisi koskaan päätöstämme saada lapsi.

Adoptio on asia, jota olemme miettineet mieheni kanssa paljon ja jolle olemme edelleen hyvin avoimia. Jo ennen raskautumista punnitsimme, olisiko ensimmäinen lapsi biologinen vai adoptoitu. Pitkät jonot ja valitettavasti kalliit adoptiokustannukset, johon meillä ei juuri nyt olisi varaa, sulkivat adoption nykytilanteessamme pois. Jos kuitenkin päätämme joskus hankkia toisenkin lapsen, on adoptio meille ihan yhtä tasa-arvoinen vaihtoehto kuin raskaus, ja taloustilanteen salliessa ehkä se ensisijainen vaihtoehto.

Joku perustelee vapaaehtoista lapsettomuutta sillä, ettei halua lapsia tähän kamalaan maailmaan. Vapaaehtoinen lapsettomuus on aina oma ja kunnioitettava valinta oli syy mikä tahansa, mutta se, millaisena koemme maailman, on mielipideasia. Mä en todellakaan näe maailmaa kamalana paikkana, vaan uskon, että lapsemme tulee kokemaan täällä tosi paljon kauneutta ja onnea. Mä myös aidosti uskon, että monet ongelmat maailmassa, niin ympäristö- kuin ihmisoikeusasiat tulevat olemaan paremmalla mallilla kun meidän lapsemme kasvaa. Ja vaikka olen aina yrittänyt olla hyvä ihminen, oma lapsi kannustaa siihen jo nyt ihan eri tavalla.

DSC_3036.JPG

Tässä muutama näkökulma lasten tekemisen eettisyyteen ja ekologisuuteen. Varmasti on monia muitakin pointteja, jolla asiaa voisi tarkastella. Kommenttikenttä on vapaa.

Tekstiin linkitetyt postaukset:

Miten pärjätä vauvan kanssa kaksiossa?

Syyllistäminen ei toimi mutta lempeätkin keinot loppuvat kesken

Kuvat: Hanna Kärppä / editointi minä

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

34 vastausta aiheeseen “Onko lapsen tekeminen eettistä?”

Minulle on tulossa lapsi, enkä ole hänen hiilijalanjäljestään yhtään sen enempää vastuussa kuin mistään muustakaan, mitä lapseni omilla valinnoillaan ja olemassaolollaan saa aikaan muissa ihmisissä tai ympäristössä. Jokainen ihminen on oma uusi vastuuyksikkö, joka vastaa omista rikoksistaan, aiheuttamistaan vahingoista ja myös saavutuksista täysin itse. Vallan typerä ajatus, että joku hiilijalanjälki tekisi tässä minkään poikkeuksen.

Tämä on kyllä todella hankala aihe. Itsekin koen todella vahvaa tarvetta saada biologisen lapsen. En tiedä voiko sitä perustella biologialla vai onko se taas yksi itsekäs valinta. En tiedä, tuskin kukaan tietää, olemme niin erilaisia.

Olen itse miettinyt, että lapsesta voisi maksaa ”hyvityksen”, kuten lennoista, eli lahjoittaa rahaa esim. naisten koulutukseen kehitysmaihin. Eihän se toisaalta tätä ”ekorikosta” pelasta, mutta ehkä auttaa edes jotenkin, vähäsen. Tottakai tästä päästään taas siihen, että hyvää voi tehdä joka tapauksessa vaikkei lapsia olisikaan.

Aiemmin puhuttiin ympäristökiintiöistä, jotka voitaisiin antaa kaikille. Itse olen kuitenkin ehkä enemmän sillä kannalla, että yksilöinä meidän pitäisi tehdä ne ekoteot, jotka tuntuvat meistä helpoilta. Kun nämä on omaksuttu, voi taas tehdä uusia parempia valintoja. Nämä valinnat ovat varmaankin meille kaikille erilaisia. Toisaalta surullistahan on, että tämä ei ehkä riitä. Toisaalta nykytilassa olisi niin paljon parannettavaa, että uskoisin tämänkin olevan askel parempaan jos saisimme kaikki mukaan.

Kiitos kun otit aiheen esille, uskon ettei se ehkä ole helpointa tilanteessasi. Kommentit vastaan voivat kuitenkin pureutua syvälle ihon alle, koska omia valintojaan voi olla hyvin vaikea perustella niitä vastaan.

Surullista on se, että jos kaikki tekevät vain sen, mikä on helppoa, se ei *varmasti* riitä. Ei todellakaan. Ei lähellekään. Ja olet ihan oikeassa, tässä tilanteessa lapsen hankkimista on tosiaan hyvin vaikea perustella.

Hieno kirjoitus ja todella fiksua pohdintaa! Ei todellakaan mikään yksinkertainen aihe, mutta toit hienosti esiin monia tärkeitä pointteja. Ja täytyy sanoa, että olen iloinen, että juuri sinunkaltaisesi ihmiset lisääntyvät ja ovat kasvattamassa uutta ympäristötietoisempaa sukupolvea.

Vaikka lasten hankintaan liittyy eettisiä puolia, niin hankala kuitenkaan tehdä asiasta vain ympäristökysymystä. Monella varmasti tärkeämpiä ovat kuitenkin muut syyt. Itselläni ei ole lapsia ja olen lähes varma, etten tule niitä koskaan hankkimaan, mutta en ole tehnyt tätä päätöstä ympäristösyistä, vaan ennen kaikkea muista henkilökohtaisista syistä. Vastaavasti en voisi kuvitella hankkivani lapsia vain siksi, että se olisi yhteiskunnan tai muun kannalta hyödyllistä.

Todella hyvä kirjoitus ja mielenkiintoista lukea myös kommentteja aiheesta. Olen myös varma, että sinusta tulee aivan ihana äiti <3

Moi!
Tää on nyt vähän ironista ehkä, kun shoppailua pitäisi vähentää ja mun ainoa pointti kommentoida oli vaan kysy mistä sun hame on. Joka tapauksessa: ihana hame!

Moikka Saranda!
Törmättiin nopeasti rakastan itseäni messuilla ja ajattelin heti, että vaikutit ihanalle persoonalle! Luin ensimmäisen tekstisi koskaan ja valitsin selkeästi loistavan sellaisen. Kirjoitat sulavasti asiaa ja vaikutat yhä hurmaavalle. yst. Pinja

Hyvä postaus hankalasta aiheesta! Mulle itselleni äitiys on aina ollut niin iso haave, että en voisi ajatella jättäväni lapsia hankkimatta ympäristösyistä, vaikka muuten koitankin tehdä eettisiä ja ekologisia valintoja.

Ps. sun asu tässä postauksessa on niin söpö! Ihanasti vähän sellaiset ”vanhanaikaiset” vibat 🙂 ja sopii nätisti vauvamasun kanssa <3

Taas hyvä kirjoitus!

Itseäni tämä asia on myös mietityttänyt paljon, ja hieman helpotusta sain yhdestä artikkelista (taas kerran luin jostain) aiheesta, miksi ympäristöjournalisti ei puhu lisääntymisestä: koska valitettavasti ihmiskunnan historian tuntien me ryhtyisimme rajoittamaan (tai jopa poistamaan) ns. epätoivottua ainesta, jos ihmismäärää rajoittamaan laitettaisiin sääntöjä. Näin on käynyt esimerkiksi Kiinan yhden lapsen politiikan kanssa. Parempia, luonnollisia, ja vapaaehtoisia keinoja vähentää väestönkasvua ovat naisten koulutus ja tasa-arvon lisääminen. Länsimaissa kun syntyvyys on jo vakaassa laskussa, ja vapaaehtoisesti lapsettomia tulee varmasti jatkuvasti lisää. Hyvä niin.

Ilmastokriisi on olemassaolevien aikuisten aiheuttama ja ylläpitämä, ja meidän vastuullamme on myös sen ratkaiseminen. Meidän elämäntapamme määrittää paitsi sen maailman, missä lapsemme elävät, myös sen, miten he elävät. Enkä rupea osoittelemaan lapsia sanoen että nonni, pilasitpa (laskennallisesti) omalta osaltas meitin maailmaa kun synnyit. Pilasin itsekin, enkä ole itseäni poistamassa.

Vaikka uskon ihmisen kykyyn ratkaista tämä ongelma, uskon myös siihen, että kenenkään oikeutta olla olemassa ei pidä kyseenalaistaa, sillä siinä kohtaa lähdetään aika kyseenalaiselle kaltevalle pinnalle.

Tosi samankaltaisia ajatuksia täälläkin varsinkin näin raskauden viimeisinä kuukausina 🙂

Länsimaiseen hyvinvointivaltioon syntyvän uuden ihmisen ekologinen kuormitus mietityttää, kyllä, samoin erityisesti se, millaiseen maailmaan lapsi syntyy ja ennen kaikkea millainen maailma tulee hänen vanhetessaan olemaan. Oon ennen raskauttakin ollut varsin huolissani ilmastonmuutoksesta vuosia (niin kuin meidän sukupolvesta varmasti iso osa), mutta jotenkin vielä nyt esimerkiksi se IPCC:n raportti on pyörinyt tosi paljon mielessä: tarvitaan vakavia toimia nyt, ennen vuotta 2030, jotta maapallon lämpeneminen jne saadaan pidettyä edes jotenkin kohtuudessa. Ja 2030 se meidän tuleva perheenlisäys täyttää vasta 11! Se tuntuu pelottavalta.

Samaan aikaan kuitenkin ajattelen, että se oma lapsi ainakin omalla kohdalla tulee varmasti puskemaan jo pelkällä olemassaolollaan itseäni lisää toimiin maailman säilyttämiseksi elinkelpoisena, upeana ja entistä oikeudenmukaisempana paikkana. Eli vaikka lapsesta syntyy ympäristökuormaa, jaksan toivottavasti toimia itse yhä pontevammin varmistaakseni, että yhteiskunnan tasolla niitä rakenteellisia muutoksia ja vaikeita päätöksiä tehdään niin, että suomalaisten (ja toki laajemminkin) päästöt saadaan hilattua kestävälle tasolle.

Ei tämä ole yhtään vaikea ja kinkkinen aihe. Lisääntyminen on sekä vahingollista ympäristölle että julmaa sitä syntyvää lasta kohtaan. Ei tarvitse uskoa edes pahimpiin ennustuksiin ymmärtääkseen, että elinolosuhteet ei tosiaan tule olemaan mitään herkkua, näin lievästi sanoen, kenties jo muutaman kymmenen vuoden sisään. Jos ei ihmeitä satu. Ja on tosi julmaa laskea ihmeen varaan, kun on oman lapsen tulevaisuudesta kyse. Nyt ei puhuta mistään teiniangstisesta maailmaonpahapaikka-emoilusta vaan uhka on konkreettinen ja ilmeisen vääjäämätön.

Enää ei voi paeta päätöksen henkilökohtaisuuden taakse, sillä lisääntyminen vaikuttaa myös muihin. Eli kyllä, myös sinun lapsesi tahtomattaan aiheuttaa vahinkoa muille. Niin kuin kaikki muutkin ihmiset. Huoltosuhde on naurettavan pieni ongelma ilmastonmuutoksen rinnalla, näitä on ihan turha edes verrata. Niinku että mulle tulee ikävä vanhuus versus maailma kuolee. Ihmiset eivät myöskään kuole sukupuuttoon, vaikka 99% jättäisi lisääntymättä, eikä sellaiseen lukemaan päästä edes pakkokeinoilla. Ja eipä sillä, olisiko tuo edes kovin suuri vahinko. Maapallon muut lajit ainakin menestyisi huomattavasti paremmin.

Ja se biologinen tarve saada lapsi. Ehkä näin on, ehkä ei. Mutta ei se ole sellainen tarve, jota vastoin ei voisi toimia. Kysehän on vain perinteisestä mutku mä ha-luuun -ongelmasta isommilla panoksilla. Yksi lapsi per synnyttäjä vielä periaatteessa vähentää väestöä, mutta kaksi ja sitä enemmän on moraalisesti täysin perustelematonta, paitsi tietysti adoptiolasten suhteen. Ns. biologiseen tarpeeseen voisi kenties vaikuttaa sillä, että vihdoin luovuttaisiin lapsiperheidyllipropagandasta ja Väestöliitto upotettaisiin suohon.

Eli kyllä, elämäntavat voidaan hyvinkin laittaa paremmuusjärjestykseen tässä maailmantilanteessa. Ilmastonmuutoksen hidastaminen on tässä järisyttävän suuri mittari, eikä lisääntyminen missään tapauksessa tee sitä.

Tämä on niin karua, mutta aivan totta. Olen samaa mieltä siinä, ettei lisääntyminen ole mikään sellainen tarve, jota vastoin ei voisi toimia. Meidät on vaan aivopesty tähän ydinperhemalliin, eikä kovinkaan moni edes pysähdy miettimään lastenhankintaa, koska se on niin normi. Lastenhankintaa ei valitettavasti voi perustella muulla kuin itsekkyydellä. Vaikka lapsen kasvattaisi kuinka ympäristötietoiseksi, on hänen (ja hänen jälkeläistensä) ilmastokuorma ihan valtava.

Ja vaikka minkä tekisi, ei mitenkään voi tietää, tuleeko lapsesta ylimmäinen ympäristön ystävä vai kerskakulutuksen keisari.

Onhan tässä ollut tosi suuri ja nopea muutos. Ensin muutamankymmentä tuhatta vuotta lisääntyminen on oleellisen tärkeää ihmiskunnan säilymiselle ja nyt yhtäkkiä lisääntyminen onkin päinvastoin lajin suurin uhka. Tätä on vaikea sisäistää käytännössä yhden sukupolven aikana, vaikka nyt olisi vähän niin kuin pakko.

On ihan totta, että lasten hankkimista harvoin perustellaan sen kummemmin. Lapsettomuuden valinneet sen sijaan yleensä osaavat perustella valintansa, johtunee tosin osin harjoituksesta.

Ihan just vähän aikaa sitten Hesarissa joku asiantuntija sanoi, että huoltosuhde-epätasapaino kestää kuitenkin vain hetken ja tasaantuu sitten. Se ei siis periaatteessa ole hyvä syy kannustaa lastentekoon. En sitten tiedä, kuinka kauan tämä ”hetki” sitten kestää. Maailman mittakaavassa muutaman kymmenen vuotta lienee joka tapauksessa hetki, vaikka ihmisellä olisikin pitkä.

Ihan just vähän aikaa sitten Hesarissa joku asiantuntija sanoi, että huoltosuhde-epätasapaino kestää kuitenkin vain hetken ja tasaantuu sitten. Se ei siis periaatteessa ole hyvä syy kannustaa lastentekoon. En sitten tiedä, kuinka kauan tämä ”hetki” sitten kestää. Maailman mittakaavassa muutaman kymmenen vuotta lienee joka tapauksessa hetki, vaikka ihmisellä olisikin pitkä.

Okei, mihinköhän se perustuu, siihen että suurin ikäluokka ennen pitkää sitten kuolee? Ja nyt kun mietin että huoltosuhdettahan voisi parantaa myös maahanmuuttomyönteisellä politiikalla tietysti, ei vain lisääntyvyydellä. En jotenkin hoksannut sitä tekstiä kirjoittaessa!

Näin juuri, käsittääkseni!

Totta, monet kannattavat maahanmuuttoa osin siitä syystä, että saadaan uusia veronmaksajia. 

Hyvä postaus jälleen! <3

Tämä on kyllä kinkkinen aihe, paljon on tästä ystävieni kanssa puhuttu viime aikoina. Jos nyt katsotaan asiaa PUHTAAN objektiivisesta, tieteellisestä, ilmastokeskeisestä ja suorastaan linkolalaisesta näkökulmasta, niin siinä näkökulmassa ihmisten pitäisi varmasti lopettaa lisääntyminen tähän paikkaan. Sehän olisi luonnon, ekosysteemin, ilmaston jne kannalta parasta. MUTTA kuten tässä blogipostauksessa tuli hyvin ilmi, on monia muitakin seikkoja, jotka tähän aiheeseen vaikuttavat. Ja selväähän se on, etteivät kaikki maailman ihmiset ole tietenkään lopettamassa lisääntymistä, varsinkin kun vieläkin maailmassa on sellaisiakin kolkkia, joissa on heikko valistus ehkäisystä tai ehkäisyä ei ole saatavissa.

Mielestäni relevantti kysymys on oikeastaan sekin, olisiko edes hyvä asia, että juurikin kaikki tiedostavat, ympäristöasioista tietävät ja välittävät, valveutuneet ihmiset lopettaisivat lisääntymisen kuin seinään? Koska siinä skenaariossahan lisääntymistä jatkaisivat vain ja ainoastaan he, joita nämä asiat eivät kiinnosta ja jotka eivät huomioi niitä asioita elintavoissaan, eivätkä he todennäköisesti siten opeta kyseisiä asioita myöskään jälkikasvulleen. Silloinhan tuleva sukupolvi tulisi olemaan jälleen vain nykyistäkin "huonompi" näissä asioissa. Eli siitä näkökulmasta käsin on oikeastaan tärkeääkin, että myös ympäristöasioissa valveutuneet ihmiset jatkavat sukuaan ja täten jakavat omia arvojaan seuraavalle sukupolvelle. Sen sijaan sillä, montako lasta hankkii, on myös hyvin paljon merkitystä. On täysin eri asia, onko perheessä 1 vai 6 lasta. Tietysti nykytilanteessa Suomessa suurperheet eivät ole varsinaisesti edes "muodissa", kun syntyvyys on alhaisempaa kuin sataan vuoteen. Mutta on ihan höpsöä, että siitä tehdään mediassa kauhea tragedia. No, tietysti juuri kansantalouden ja eläkkeiden yms näkökulmasta se varmaan sitä onkin, mutta ympäristön kannalta taas ei. Osoittaa kyllä sen, että tätä maailmaa valitettavasti pyörittää hyvin pitkälti raha.

Meillä ei ole lapsia, mutta kyllä tämä ympäristökeskustelu on tehnyt sen, että mikäli niitä tulee, niin ehdoton maksimi meillä on 2, mutta harkitsisimme varmasti vakavasti yhtä lasta. Ja tähän keskusteluun voisi lisätä senkin, että varmasti tämä ympäristötilanne saa ihmiset pohtimaan lastenhankintakysymysten äärellä sitä, minkälaiseen maailmaan lapsi syntyy - mitä ympäristökatastrofeja hän voi joutua kohtaamaan tai voiko hän esim joutua joskus sotimaan näiden asioiden vuoksi. Ainakin itseäni nämä kysymykset huolettavat suuresti. Mutta sitten taas - onhan maailman historian kaikkina aikoina lapsia aina syntynyt kaikenlaisiin oloihin, eikä varmaan koskaan ole ollut sellaista tilannetta, että jotain uhkakuvia ei olisi leijunut ilmassa - se, mikä tuo uhkakuva on, on vain vaihdellut eri aikoina ja eri paikoissa. Esim omat isovanhempani ovat syntyneet sodan aikana.

On hyvä, että ilmastokeskustelussa on otettu esiin myös tämä lapsiasia. Olen kuitenkin vähän sillä linjalla, että sitä ei voida suoranaisesti verrata vaikkapa lentämiseen tai shoppailuun. Osalla ihmisistä on todella vahva biologinen tarve saada oma lapsi. Se voi olla todella perustavanlaatuinen tunne ja osa ihmisitä onkin valmiita muun muassa maksamaan todella paljon rahaa tai käymään vuosien ajan läpi todella rankkoja hoitoja, jotta tuo toive toteutuu. Kyse ei siis välttämättä ole asiasta, jonka voi noin vain rationaalisesti ajattelemalla poissulkea. Sen sijaan lentäminen, shoppailu tai autolla ajaminen eivät ole millään tapaa biologisia tarpeita - ne ovat vain tottumuksia, joista ei ehkä itsekkäistä syistä haluta luopua.

Niin hyviä huomioita! Netta sulla pitäisi olla oma talk show / vakituinen mielipidepalsta näistä jossain lehdessä. <3

Mun piti ottaa postauksessa kantaa vähän tohonkin että myös sillä on ympäristön kannalta väliä että minkä arvomaailman tyyppiset ihmiset lisääntyvät mutta se tuntui taas siltä että hei, enhän mä voi ottaa kantaa että kuka saa lisääntyä ja kuka ei. Kenen ajatusmaailma ja arvot ovat ”lisääntymiskelpoisimia” ja kenen ei.

Vitsi tekisi mieli kommentoida vähän kaikkiin kohtaan jotain mut ajanpuutteen takia tartun vielä vain tuohon viimeiseen pointtiin: en ollut ajatellut matkustamista ja shoppailua biologisina tarpeina, joten olet ihan oikeassa, jos asiaa tarkastelee biologisesta näkökulmasta, lisääntyminen on heti paljon oikeutetumpaa. Mutta sitten miten he joille ei tule tarvetta lisääntyä ja ovat vapaaehtoisesti lapsettomia, saako heillä olla omia ”ekorikoksia” kuten perheellisillä on lapsia? Tai siis jos olisi utopinen yhteiskunta jossa ihmisen haittavaikutuksilla ympäristöä kohtaan olisi kiintiö ja lapsi täyttäisi vaikka 80%, saako se lapseton sitten matkustella ja shoppailla sen 80% edestä? Hmm, en oikeasti tiedä. Kauheen vaikeita asioita!

(Ja kamalaa, mä muuten käytin lapsista just sanaa ekorikos. 😀 Saa keksiä parempaa termiä!)

”Netta sulla pitäisi olla oma talk show / vakituinen mielipidepalsta näistä jossain lehdessä. <3”

Hihih mä en kestä miten ihanasti sanottu! 😀 <3 Täytyy pistää harkintaan 😉 Tai sitten me voidaan perustaa joku oma podcast missä päästään jauhamaan näistä asioista sydämemme kyllyydestä 😀

”Mutta sitten miten he joille ei tule tarvetta lisääntyä ja ovat vapaaehtoisesti lapsettomia, saako heillä olla omia ”ekorikoksia” kuten perheellisillä on lapsia? Tai siis jos olisi utopinen yhteiskunta jossa ihmisen haittavaikutuksilla ympäristöä kohtaan olisi kiintiö ja lapsi täyttäisi vaikka 80%, saako se lapseton sitten matkustella ja shoppailla sen 80% edestä?”

Tää on oikeasti tosi hyvä kysymys. Jokuhan on esittänyt, että kaikilla pitäisi olla tosiaan joku ”ekologisuuden kiintiö” joka olisi 100 %, ja sen voisi sitten kukakin käyttää mihin itse haluaa. Lapsi varmaan veisi kiintiöstä aika paljon, ja sillä määrällä joku toinen taas voisi matkustella. Nyt tiestysti, kun mitään kiintiötä ei ole oikeasti olemassakaan, niin jokainen toimii täysin oman omatuntonsa puitteissa – ja meillä onkin aikamoinen villi länsi näissä asioissa.

Pakko vielä lisätä tähän keskusteluun se, että ilmaston kannalta paljon merkittävämpää kuin se miten me täällä Suomessa lisäännymme (koska meillä syntyvyys on todella alhaista), on se, miten esim kehitysmaissa lisäännytään. Eli myös ilmastonmuutosta voidaan torjua lisäämällä naisten koulutusta ja seksuaalivalistusta näillä alueilla.

Lapsen tekeminen on ympäristörikos tässä maailman tilanteessa. Turha yrittää viherpestä sitä nillittämällä lihansyönnistä tai shoppailusta. Ihan kuin kaikki lapsettomat eläisivät pelkällä naudanlihalla ja harrastaisivat shoppailua. Minusta maapallolle aiheutuva rasitus loppuu sillä hetkellä kun kuolen. Lapsia tehneet eivät voi mitenkään arvioida aiheuttamaansa hiilijalanjälkeä, koska se voi ulottua sukupolvien päähän.

Kukaan ei yrittänyt viherpestä mitään, sanoin että ekologisesti asiaa ei voi oikein puolustella mitenkään jo ekassa varsinaisessa kappaleessa… Otin postauksessa kuitenkin muutkin eettiset näkökulmat huomioon.

Edellinen kommenttini oli Iidikselle, tämä on Aamuisin valossa. <3

Et kuulosta ollenkaan negatiiviselta! Siis tää termistö on oikeesti tosi vaikeeta. Yleisin ja ehkä neutraalein (?) mitä käytetään taitaa olla lasten saaminen, mutta se ei mun mielestä sopinut tähän kontekstiin, koska halusin ottaa postauksessa kantaa siihen miten eettistä on tavallaan ”tahallisesti saada” lapsia tässä maailmanajassa. Eli kun voi puhtaasti valita että kyllä vai ei jos ei ole esimerkiksi biologisia rajoitteita.

Siksi en osannut ottaa postauksessa huomioon tahattomasti lapsettomia, oon siitä tosi pahoillani. Teksti olisi varmasti paisunut yli, eikä mulla oo mitenkään kokemusta tai ehkä myöskään oikeutta puhua aiheesta? Ei ollut millään tavalla tarkoitus loukata. <3

Ja kiitos, ihanaa syksyä myös sinne!

Hyvää pohdintaa tärkeästä aiheesta. Olen itse miettinyt ihan samoja asioita sekä ennen raskautta että nyt raskauden aikana. Joskus aikaisemmin pidin melko itsestään selvänä, että totta kai tulen hankkimaan tulevaisuudessa lapsia. Ympäristövaikutus ei käynyt edes mielessä, kun mietin lasten hankkimisen plussia ja miinuksia. Sen jälkeen, kun ilmastonmuutoksesta ja lastenhankinnan ympäristövaikutuksista on alettu enemmän keskustelemaan, asia on vaikuttanut myös omiin ajatuksiini. Tuntuu, että vastakkain ovat talouden ja ympäristön näkökulmat: kansantaloudesta ja huoltosuhteesta huolissaan olevat poliitikot kannustavat suomalaisia synnytystalkoisiin, ympäristön kannalta taas jokainen syntyvä lapsi kuormittaa maapalloa.
Tämä on niin moniulotteinen asia, ettei oikeaa vastausta ole mielestäni edes olemassa. Perheen perustaminen on kuitenkin niin henkilökohtainen asia, että siitä ei mielestäni saisi päättää kukaan muu kuin tulevat vanhemmat. Ihmisillä on kuitenkin sisäänrakennettu, biologinen tarve lisääntyä. Enemmän voitaisiin kiinnittää huomiota ekologisesti kestäviin elämäntapoihin ja lapsilukuun. Kuten uutisissakin on jo kerrottu, ratkaisut ilmastonmuutoksen estämiseksi on jo keksitty, enää tarvittaisiin maailmanlaajuista poliittista tahtoa.

Tosi hyvä pointti että talous ja ekologisuus ovat tässä aika vastakkain. Ei kapitalismi tai oikein sosialismikaan, okei MIKÄÄN talousmuoto, kannusta ekologisuuteen… Ja voi vitsi toi termi synnytystalkoot särähtää korville, haluaisin niin perua sen päivän kun joku (olettaen poliitikko?) on sen ensimmäisen kerran lauonnut ääneen. 😀

Mutta kuten sanoit, tää on niin henkilökohtainen ja moniulotteinen, biologisesta tarpeesta kumpuava asia, josta on tosi vaikea moraalisesti sanoa mitään.

Enemmän voitaisiin kiinnittää huomiota ekologisesti kestäviin elämäntapoihin ja lapsilukuun. Kuten uutisissakin on jo kerrottu, ratkaisut ilmastonmuutoksen estämiseksi on jo keksitty, enää tarvittaisiin maailmanlaajuista poliittista tahtoa. Näin just!

Joo, luulen että se kyseinen poliitikko joka termiä ”synnytystalkoot” ensimmäisenä käytti, katuu ehkä itsekin sanavalintaansa 😀 Reaktiot siihen ei nimittäin silloin eikä edelleenkään olleet ymmärrettävistä syistä kovin positiivisia 😀

Minulla on kaksi lasta, joista toivottavasti on kasvamassa ympäristöä ja kaikkea elävää kunnioitavia ihmisiä. On totta, että väkiluvun lisääntyminen on osa ongelmaa, mutta tämän ei pitäisi osua jo olemassa oleviin lapsiin – olivatpa he sitten vielä kohdussa tai jo syntyneet. En missään tapauksessa voisi luopua omista pojistani, mutta jos tilanne olisi toinen ja olisin tässä iässä yhä lapseton, voisin hyvinkin kuvitella että jäisin kokonaan lapsettomaksi tai harkitsisin vakavasti synnyttämisen sijaan adoptiota.

Sen verran vahvasti olen kuitenkin humanisti, että en voi mitenkään rinnastaa lapsia tai toivetta perheen perustamisesta matkailuun tai shoppailuun. Se olisi myös kamala ja satuttava vertaus niille, jotka ovat tahtomattaan lapsettomia tai pakkosterilaation uhreja.

Tosi hyvä kommentti, te olette tosi esimerkillinen perhe siitä miten koko perhe voi pyrkiä vastuullisuuteen arjessa päivittäin. <3

Mäkin omien arvojeni pohjalta ajattelen että tietysti lisääntyminen on oikeutetumpaa kuin esim. lihansyönti mutta tiedostan samalla että mielipiteeni pohjautuu siihen mitä ajattelen ja elämältä haluan. Ei siitä mikä on yleisesti oikein. 🙂

En epäile sun arvoja yhtään <3 Olen kuitenkin, kuten mieheni sanoo, ”paatunut humanisti”. Kaikki me katsotaan maailmaa omien silmälasiemme kautta. Niin kuin yksi lempi mietelauseeni sanoo: ”We don’t see things as they are. We see things as we are.”

Kunnioitan sun ajatuksia. Pyytäisin kuitenkin miettimään vielä sitä adoptiota mahdollisen seuraavan lapsen kohdalla. Suomessa on hurjan paljon tahtomattaan lapsettomia, jotka kovasti haluaisivat vielä joskus pienen ihmisen perheeseensä. Nämä ihmiset eivät voi valita adoptiota, vaan se on ehkä viimeinen mahdollisuus – jos sekään onnistuu. Jos te voitte valita, toivoisin että ette veisi tätä mahdollisuutta joltakulta.

Kiitos kommenttistasi ja hyvästä huomiosta. 🙂

Mä olen Kosovosta ja mieheni Turkista, ja luulen että adoptoisimme lapsen jommasta kummasta maasta (maan sisäinen adoptio kun olemme sen maan kansalaisia). Käsittääkseni Suomesta käsin on todella vaikeaa ellei mahdotonta adoptoida tällä hetkellä näistä maista lapsi ellei ole itse sen maan kansalainen. Viimeksi kun selvittelin asiaa, Kosovossa ei ollut pitkät adoptiojonot, valitettavasti päinvastoin – adoptio on siellä vielä tosi harvinaista vaikka lapsia ilman kasvattivanhempia on tosi paljon.

Pitää tarkemmin tutustua näihin sääntöihin ja olosuhteisiin sitten jos adoptio on ajankohtaista. Mutta tosi hyvä kun otit tämän esiin!

Kommentoi