Kategoriat
Raskaus & Synnytys

Olinko tyytyväinen äitiysneuvolaan?

Kirjoitan tätä postausta neuvolan kotikäyntiä seuraavana päivänä. Ela on viikon vanha ja olemme olleet kotona neljä päivää. Terveydenhoitaja kävi meillä eilen ja antoi ihania uutisia: Ela on saavuttanut kuudessa päivässä syntymäpainonsa siitäkin huolimatta, että se oli alunperin laskenut lähes kymmenen prosenttia.

Terveydenhoitaja oli kotonamme vajaa kaksi tuntia. Hän oli meille entuudestaan tuntematon mutta tuntui heti tosi tutulta. Selitti meille juurta jaksain vauvan hoitoon liittyviä asioita ja lähestyi arkojakin aiheita vankan lempeästi. Ajattelin kahta asiaa koko vierailun aikana: Miten tulen muistamaan tämän kaiken ja Miten tämä palvelu voi olla näin arvokasta ja silti ilmaista?

Muistan ensimmäisen neuvolakäyntimme 16. heinäkuuta. Kärsin huijarisyndroomasta enkä voinut edelleenkään uskoa olevani oikeasti raskaana. Olin tehnyt vain pari raskaustestiä (ja joo kärsinyt aivan jumalattomasta pahoinvoinnista) ja ajattelin että vien vain turhaan kaikkien aikaa kun tämä on kuitenkin vain yksi iso väärinkäsitys. Tapasimme oman terveydenhoitajamme ensimmäistä kertaa, hän oli mukava ja kiltti, eikä esim. sanallakaan kritisoitunut vegaanista ruokavaliotani.

Yhdeksän kuukauden tapaamisten aikana mua välillä kuitenkin turhautti käydä neuvolassa. Sekin vain siksi että voin koko raskausajan hyvin, verenpaineet olivat matalat, en saanut raskausajan diabetestä, kuuntelin vauvan sykkeitä kotona doplerilla ja tunsin vauvan liikkeet taukoamatta. Luin ja otin itsekseni selvää kaikesta mahdollisesta raskauteen, synnytykseen ja vauvan hoitoon liittyvistä asioista itsenäisesti. Kun terkkari ehdotti synnytyslaukun pakkaamista, omani odotti jo eteisessä. Kun hän ehdotti synnytysvalmennusta, olin sellaisen jo käynyt.

Turhautuminen loppui ja kiitollisuus neuvolasysteemiä kohtaan palasi viimeistään siinä vaiheessa kun vatsani ei kasvanut raskauskuukausien edetessä. Saimme terveydenhoitajalta lähetteen erikoislääkärille tarkistamaan tilanteen. Vaikka kaikki oli lopulta hyvin, havahduin siihen, kuinka onnekas olen, että saan käydä kuukausittain tarkistamassa oman ja vauvani voinnin turvallisella ammattilaisella. Vaikkei mitään aihetta huoleen olisikaan.

Toissapäivänä kävimme itse neuvolassa Elan kanssa. Tuntui vähän hassulta, että yhdeksän kuukauden oman vointini seuraamisen jälkeen kyse olikin yhtäkkiä vain vauvasta. Elalle tuli nälkä, emmekä ehtineet tarkistamaan edes hemoglobiiniarvoani huimausten syyn tarkistamiseksi. Tämä kai on nyt sitä, että vauvan tarpeet laitetaan ensin. 😀

Tekstiin linkitetyt postaukset:

Huijarisyndrooma neuvolassa

Miltä alkuraskaus tuntuu?

Pieni vauva iso huoli

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

4 vastausta aiheeseen “Olinko tyytyväinen äitiysneuvolaan?”

Ihana kuulla, että olet saanut noin hyviä kokemuksia. Noilla kohtaamisilla on varmasti tärkeä merkitys raskausaikana ja vauvan kanssa, kun kaikki on uutta ja epävarmaa. Hienoa, että alalla on ihmisiä, joilla on taitoa ja halua tehdä työtä inhimillisellä otteella 🙂

Näin just, hyvin sanottu. 🙂 Raskaana on jotenkin erityisherkkä kaikelle ja asiakaslähtöiset kohtaamiset on todella arvokkaita. <3

Vastaa

Esikoista odottaessa yhdellä neuvolakäynnillä sydänäänet eivät kuulostaneet siltä miltä piti ja meidät ohjattiin käyrille Naistenklinikalle. Tutkimukset jatkuivat Lastenklinikalla sydäntutkimusyksikössä ja vielä vauvan syntymän jälkeen. Selvittiin säikähdyksellä ja kaikki oli ja on hyvin, mutta kyllä siellä huolen alla oli tosi kiitollinen olo neuvolaseurannasta jossa huomattiin poikkeama ja erikoissairaanhoidosta jonka piiriin päästiin.

Vaihtuiko sulla siis terveydenhoitaja lastenneuvolaan siirryttäessä vai oliko oma th vaan estynyt kotikäynniltä? Saman neuvolan asiakkaana tekisi ihan uteliaisuudesta mieli kysyä kenellä käyt. Näin kaksi raskautta ja vauvavuotta putkeen eläneenä arvostan jatkuvuutta, tykkään kun sama ammattilainen on pysynyt mukana koko ajan.

Kaikkea hyvää teille sinne vauvakuplaan!

Moikka! Vitsi en voi edes kuvitella miten pelottavaa tuo on ollut. Onneksi kaikki oli ilmeisesti hyvin! Ollaan kyllä tosi onnekkaita että asutaan maassa jossa raskausajan poikkeavuudet otetaan tosissaan ja pääsee heti hoitoon.

Meidän oma terkkari ei päässyt kotikäynnille (kotiuduimme perjantai-iltapäivänä kun soitin neuvolaan ja käynti oli maanantaina, joten se varmaan vaikutti). Voit laittaa mulle meiliä tyhjaajatus@live.fi jos haluat jutella meidän yhteisestä neuvolasta jotakin! 🙂

Vastaa

Kommentoi