Kategoriat
Perhe & Ihmissuhteet

Näin paljon vauvani maksoi (klikinsäästäjä: aika vähän)

Monet bloggaajat ovat kertoneet julkisesti, kuinka paljon vauvavuoteen on uponnut rahaa. Mä olisin halunnut kirjoittaa tästä jo pari kuukautta sitten mutta en tiennyt kuinka lähestyä aihetta. Todellisuudessa kun saatiin n. 70% tavaroista siskoltani. Yhdistelmävaunut, unipesän, hoitoalustan alustoineen, kantorepun, rintapumpun, turvakaukalon, syöttötuolin, leluja ja kirjoja, kassikaupalla vaatteita… Törkeän arvokkaita tavaroita, jotka säästivät meiltä piiitkän pennin.

Ainoat omat, isommat hankinnat ovat olleet uusi rintapumppu vanhan, ahkerassa käytössä rikkomani tilalle, kehto ja pinnasänky, itkuhälytin (tämä oli sitten todella hyödyllinen 42 neliön asuntoon…) sekä turvaistuin kaukalon jälkeen. Pienemmät hankinnat ovat olleet jotkut vaatteet, harsot, pullot ja ruokailuvälineet ja tietysti never ending vaipat ja korvikkeet. Joskus olen sortunut ostamaan Elalle uutena leluja, mm. Ikeassa koirapehmolelun (ainoa koira, jonka se tulee saamaan) ja Plaston traktorin kun työmaan seuraaminen ikkunasta on heti koirien jälkeen parasta maailmassa. ”Tuhlasin” myös 25 euroa tori.fi puiseen syöttötuoliin kun muovinen vanha alkoi yksinkertaisesti kyllästyttämään.

Ihanalta ystävältäni ja kolleegalta Iidalta sain mm. imetystyynyn ja kylpyammeen ja raskauden ajaksi dopplerin lainaksi.

Rehellisesti meillä on mennyt vauvahankintoihin ehkä korkeintaan tuhat euroa. Yhteistyönä olen saanut toistaiseksi aika vähän, koska olen ensisijaisesti suosinut käytettyä. Nämä Elan rusetit (ja omat pinnini) ovat suomalaisen Gipsy Parrotin, jonne sain Instagram-yhteistyön kautta mun seuraajille 20% alennuskoodin 8.5. asti (koodi: SARANDA).

Vauvavuosi ei juurikaan vaikuttanut palkkapussiinikaan sillä sain äitiyspäivärahaa ja tein siinä sivussa töitä, joskus pyhinä, joskus arkena niin että sain niiltä päiviltä Kelalta minimirahaa. Lopputulos oli suurin piirtein sama kuin mitä olisi ollut aloittavana yrittäjänä muutenkin.

Postauksen pointti? Jos suvussa ja lähipiirissä on lainaamisen tai (halvalla eteenpäin) antamisen kulttuuri, vauvavuoden hintalapun ei tarvitse olla suuri. Jos suosit käytettyä eikä kaiken tarvitse olla niin justiinsa sisustuksen tai uusimman muodin kanssa, hinta sen kuin laskee vain. Jos imetät, voit säästää tuhatkin euroa ja jos käytät kestovaippoja, teet sekä hyvää että säästät. (Hävettää myöntää, mutta me ollaan edelleen kertiksillä, vaikka olinkin isompaan asuntoon siirtyessä miettinyt muuta.)

Idea on kuitenkin siinä että ihan yhtä lailla sun pitää olla myös valmis lainaamaan ja antamaan omia tavaroitasi eteenpäin. En kiintynyt yhteenkään vaatteeseen, leluun tai tavaraan vaan pakkasin ne varastoon eteenpäin annettavaksi. Emme tosin tienneet, että saisimme näin nopeasti toisen lapsen ja saankin sitten itse kierrättää ne tavarat takaisin itselleni. Imetystyyny ja jotkut äitiysvaatteet ehtivät olla kavereillani hetken aikaa lainassa.

Mulle oli tärkeä saada tällainen ”ekologinen” alku ensimmäisen lapseni kanssa. Toivoisin, että se olisi pohja myös Elan lapsuudessa aina jatkossakin. Samalla haluaisin opettaa Elan järkeväksi rahankäyttäjäksi ja osoittaa itselleni, että perhe-elämä voi olla todella ihanaa ja helppoa ilman paksua rahapussia.

Ps. Sunnuntain kunniaksi, alla koko viikon postaukset:

Ura 2.0

Näin paljon vauvani maksoi (klikinsäästäjä: aika vähän)

Seuraa: INSTAGRAM / FACEBOOK

Yhteydenotot: tyhjaajatus@live.fi

8 vastausta aiheeseen “Näin paljon vauvani maksoi (klikinsäästäjä: aika vähän)”

I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

[…] Yhdeksän kuukautta on pitkä odotus, ja sen aikana voi moni talouteen vaikuttava tekijä muuttua. Onneksi se on pitkä aika myös siinä mielessä, että silloin voi parhaimmillaan myös säästää (mitä mekin onnistuttiin jollain ihmeen kaupalla tekemään). Yhdeksän kuukauden aikana voi myös ainakin yrittää suunnitella mahdollisia vapaiden jakamista ja rahankäyttöä vanhempainvapaalla, etenkin jos on palkkatyössä. Ja kuten olen todennut, beibi itse ei paljon tarvitse! […]

Kuulostaa todella fiksulta moneltakin kannalta! Tässä tosiaan säästää varmasti paljon, kun saa käytettynä ja plussana myös ekologisuus. Vauvan tarvikkeet ovat kuitenkin yleensä suhteellisen lyhyen ajan aktiivisessa käytössä, joten hyvä antaa tai lainata eteenpäin, eikä jää turhaan täyttämään varastoja. Kannattavaa siis sekä saajan että antajan näkökulmasta 🙂

Tuo on tosi hyvä pointti että yleensä tilanne on aika win-win! 🙂

Vastaa

Erittäin vahva kyllä tälle! Toki jos ihmisillä on ihan hirveesti ylimääräistä, niin on toki ok ja ihanaa jos voi kaiken ostaa viimeisen muodin mukaan korkkaamattomana. Mutta mekin ollaan oltu onnekkassa asemassa tulevan esikoisen kanssa, että lähipiiriin on tullut viimeaikoina niin paljon vauvoja, että ollaan saatu paljon tavaraa omaksi ja lainaan. Kaikki hankinnat olen pyrkinyt itse tekemään käytettynä, esimerkiksi tiesin tarkalleen minkä lipaston haluan vauvan vaatteille, mutta tiesin että niitä myydään käytettynä säännölliseen tahtiin. Kuukauden päivät kyttäsin toria, kunnes saatiin haluamani lipasto puoleen hintaan ovh:sta uudessa vastaavassa kunnossa! Toki kirppistely vaatii oman vaivansa aina, mutta saan siitä ihan erilaisen tyydytyksen, kuin uusien tavaroiden hankkimisesta!

Odotan innolla että saa itse laittaa hyvän kiertämään, kun omat läheiset saavat lisää pieniä 😊

Ihana kuulla, että tekin olette saaneet paljon mitä olette tarvinneet. 🙂 Ja mahtavaa, että lipastokyttääminen tuotti sitten tulosta! Torittelu voi viedä ylimääräistä vaivaa mutta myös toisinpäin: me hankittiin just TV-taso Torista koska ei mitenkään oltaisi jaksettu kasata uutta. 😀

Vastaa

Mä aina kauhistelen sitä, miten jotkut tuhlaa satoja ellei tuhansia euroja kaikkiin vauvan tavaroihin. Me ostettiin suurin osa tavaroista käytettynä tai saatiin lainaan. Kaiken kaikkiaan hankintoihin ennen vauvan syntymää meni noin 900 euroa (kahdet rattaat, sänky, turvakaukalo, vaatteet ensimmäiselle neljälle kuukaudelle..kaikkea mitä vauvalle piti ostaa sisältyi tuohon summaan). Vaatteita ostan edelleen pääasiassa käytettynä esim. Facebookin kirppareilta ja Torista. Just eilen juttelin mun miehelle, että en millään viitsi tuhlata lapsen vaatteisiin rahaa koska seuraavaksi siinä on joku tahra mikä ei lähde pois.
Muutamia juttuja ostan uutena, mutta pääasiassa kaikki sisä- ja ulkovaatteet mitä käytettynä olen ostanut on ollut ihan uudenveroisia.

Täällä ihan samoilla linjoilla. 🙂 Nuo kasvaa niin nopeasti vaatteistaan ohi ja jos eivät ehdikään kasvamaan, siihen tulee just joku kinkkinen tahra tai sitten polvikohdat kuluu konttaamisesta. 😀 Oon ihan liian pihi maksamaan liikaa niin lyhytikäisistä vaatteista!

Vastaa

Kommentoi