Kategoriat
Uncategorized

Näihin asioihin hukkaat aikaasi huomaamatta

Kotikuva ja Rooma-postikortti, Fontana di Trevi

Helpoin tapa saada lisää aikaa päivään? Luopumalla ylimääräisistä asioista, jotka vievät sitä. Seuraavat viisi asiaa ovat ainakin omassa ja monien tuttavienikin elämässä varsinaisia aikasyöppöjä. Ne kun tunnistaa, voi kalenteriin ilmestyä lisää vapaa-aikaa kuin tyhjästä.

Työmatkat jos niiden aikana ei tee mitään hyödyllistä. Jos työmatkasi kestää 30min suunta ja haluat lukea ainakin tunnin päivässä kirjaa, lyö nämä yhteen. Bussi/metro/ratikka on myös hyvä paikka vastata meileihin, hoitaa päivän soitot, maksaa laskuja jne… Ja jos työmatkat on hetkiä, jolloin haluat rentoutua, tiedosta se. Laita puhelin äänettömälle, katso ulos ikkunasta ja anna mielen virrata. Näin ollen et välttämättä tarvitse samanlaista rentoutumisaikaa kotona vaan voit siirtyä suoraan ilta-askareisiin.

(Ps. Hyvä syy jättää auto ja suosia julkisia. ;))

Tarpeeton puhelimessa hengailu. Kaikki sen tietää; puhelimessa ja somessa roikkuminen vie hirveästi aikaa. Toki puhelimessa ja somessa voi tehdä paljon hyödyllisiä ja innostavia asioita, mutta kiinnitä puhelinkäyttöön huomiota sellaisina hetkinä, kun se ei palvele sinua mitenkään.

Itse en edes pidä puhelimen nettiä päällä vaan kytken sen päälle ”puhelintaukohetkinä”. Surffaan siis netissä (julkaisen postauksen, vastaan kommentteihin, selaan ja päivitän Instagramia, vastaan Whatsapp-viesteihin jne.) n. 4-6 kertaa päivässä, 15min erissä. Netin kytkeminen päälle ja poispäältä auttaa keskittymään ja olemaan läsnä arjessa ja muissa tehtävissä.

Murehtiminen asioista, joihin et voi vaikuttaa. Tämä vie aikaa ja energiaa muista elämän tärkeistä asioista. Vai kuinka moni tunnistaa itsensä siitä, että on herännyt keskellä yötä miettimään työasioita?

Turha rahansäästö. Mieti, millä kustannuksella säästät tietyissä asioissa. Onko järkevää käyttää ruokakauppamatkoihin ylimääräinen tunti jos loppulaskusta tulee vain muuama euro pienempi kuin lähikaupan kuitista? Kannattaako kirpputoripöytää varata koko viikonlopuksi ja pyytää ne päivät vapaaksi töistä jos kirpputorituotot eivät ole suuret?

Voit myös vaihtoehtoisesti miettiä, mitkä ovat sellaisia palveluita, joita olet valmis maksamaan säästäksesi aikaa. Kenties maksettu kotisiivous kerran kuukaudessa tai taksin tilaaminen yöllä kotiin jos aamulla on aikainen herätys? Aika on rahaa ja yksi arvokkaimmista pääomistamme, rahaakin kultaisempaa.

Epäjärjestelmällisyys. Tehokkuus kärsii turhasta ja ”mitäköhän tekisin seuraavaksi” -haahuilusta. Sellaisiakin päiviä ihminen tarvitsee joskus rentoutuakseen ja inspiraatiota ruokkiakseen, mutta muuten asioiden aikatauluttaminen säästää oikeasti aikaa ja hermoja. Hyvin suunniteltu on todellakin puoliksi tehty.

 

Tuleeko teille muita asioita mieleen?

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

 

Kommentoi