Kategoriat
Uutiset & Yhteiskunta

Nahkavaatteiden eettisyys

IMG_9570-2.jpg

Mä tykkään nahasta materiaalina, niin tekonahasta kuin oikeastakin. Viime aikoina olen kuitenkin pohtinut nahkavaatteiden käytön eettisyyttä. Onko tekopyhää olla kasvissyöjä ja käyttää nahkaa?

IMG_9582-4.jpg

IMG_9659-8.jpg

IMG_9593-6.jpg

Oikea nahkahan on eläimen nahkaa. Joskus se on karjatuotannon sivutuote eli samasta eläimestä saadaan esimerkiksi myös maitoa ja lihaa, mutta aina se ei tietenkään ole näin. Käytännössä kuitenkin nahkalaukun ostaminen tukee ihan yhtä lailla eläinten teurastusta kuin jauhelihapaketin nappaaminen ruokakaupan hyllyltä. Monissa merkitävissä maissa, jossa valmistetaan nahkaa, on eläinsuojelusäädäntö ihan olematonta.

Tekonahka taas tehdään öljystä, joka ei maadu. Ja kuten suurin osa tietääkin, tekonahkavaatteet harvemmin pysyvät pitkään hyvässä kunnossa, jolloin uusia tekonahkatuotteita joutuu ostamaan useammin kuin tavallisen nahan tuotteita. Sekään ei ole järin ympäristöystävällistä. Tekonahkatuotteidenkin valmistajien takana voi olla todella surkeat työolot.

IMG_9688-11.jpg

Tämä on taas näitä tilanteita kun tuntuu, että ei voi millään valita tai tehdä oikein. Sitten on myös villa, untuva, silkki jne. joista saisi myös ihan omat postaukset…

Mitä ajatuksia aihe teissä herättää? Oletteko nahan vai tekonahan puolella?

 

Kuvat: Enna Rautiainen

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN /SNAPCHAT: SARANDADEDOLLI

13 vastausta aiheeseen “Nahkavaatteiden eettisyys”

Haluaisin lisätä keskusteluun yhden näkökulman, mikä kannustaa ehdottomasti mieluummin käyttämään aitoa nahkaa: tekonahka ei ole biohajoavaa. Tekonahkainen tuote kuormittaa ympäristöä tuotteen elinkaaren lopussa huomattavasti enemmän kuin nahka.

Syön enimmäkseen kasvisruokaa ja käytän nahka-asusteita. Siinä missä kasvisruoka on minusta laadukasta, helppoa ja maukasta eikä mikään lihan huonompi korvike, tekonahka ei mielestäni valitettavasti vedä vertoja nahalle. Ehkä en vain ole törmännyt laadukkaisiin tuotteisiin. Ostan harkiten ja tarpeeseen ja tunnen kyllä pienen piston nahkatuotteiden kohdalla.

Tekonahkalaukut ja -kengät hajoavat helposti eikä niitä pysty korjaamaan yhtä hyvin kuin nahkaa. Tehonahkavaatteet ovat usein joustamattomia koppuroita, jotka sitä paitsi hiostavat kesällä ja ovat kylmiä talvella. Ostan nahkaisia kenkiä, laukkuja ja hansikkaita, koska ne tuntuvat mukavilta, lämmittävät, kestävät aikaa ja muotoutuvat oman kehon mukaan. Kengänkokoni on niin iso, että jalkineita on hankala löytää. Siksi panostan (hintaviin) nahkakenkiin, jottei kaupoille tarvitsisi palata vuosiin. Nahanhoito- ja suoja-aineet sekä hyvä suutari takaavat nahkatuotteille vuosien käyttöiän, mikä on ekologista verrattuna uusien osteluun.

Ostaisin kyllä mielelläni laadukkaita tekonahkatuotteita. Kasviparkittu nahka on tavallista ympäristöystävällisempi valinta, joskaan ei auta eläimiä.

Tosi hyvä kommentti. Kuvailit just ne kaikki syyt miksi nahka on niin suosittua. Mullakaan ei ole kovin montaa positiivista kokemusta tekonahkatuotteista… Miksi tekonahasta ei voida saada yhtä kestävää? (Ja jos saadaan niin se varmaan merkitsisi ympäristön kuorittamista monikertaisesti lisää…)

Mukavaa päivää sinne!

Heippa taas 🙂 Nämä asiat on paljon pyörinyt mielessä itselläkin. Mä en halua enkä pysty luopumaan lihasta, mutta yritän tehdä sen suhteen mahdollisimman hyviä valintoja (poislukien mäkkärissä käynti). Samoin olen yrittänyt parhaani mukaan toimia ”oikein” muussakin kuin syömisessä. Uskon että oikea nahka on eettisempää kuin tekonahka. Ihan vaikka jo sen takia että oikea nahka kestää pidempään ja on siksi ekologisempaa. Kannattaa myös valita kotimaisia nahkatuotteita, sillä Suomessa eläinten kohtelu ja siihen liittyvä lainsäädäntö on takuuvarmasti parempaa kuin monissa muissa maissa. Lisäksi samalla tukee suomalaista taloutta ja voi parantaa huonoa omaatuntoa suomalaisen yrittäjän tukemisella 🙂 Ihanaa keskiviikkoa!

Kiitos ihana kommenttista. <3 Just tollanen kultainen keskitie kaikissa valinnoissa toimii parhaiten. Ja todellakin, kotimaisuus kunniaan nimenomaan noista syistä! Jos nahan alkuperää on vaikeaa selvittää (esim. onko se karjatuotannon sivutuote vai vain nahkaa varten kasvatettu) niin alkuperämaa selviää ainakin yleensä helposti.

Mukavaa keskiviikoa sinne myös. <3

Joo, esim Sanna Hopiavuori tekee kierrätysnahkasta tosi makeita juttuja, joissa on hinta-laatusuhde kohdillaan. Sitten myös esim. poronnahkatuotteista puuttuu ainakin noi tehotuotanto-ongelmat (lisäksi poronnahka on ihanan pehmeää). Itselle kyllä nahkatuotteiden ostaminen on helpompi perustella kuin about minkään muiden vaatteiden, kun oma kokemus niiden kestävyydestä on niin hyvä. Olen toki muutenkin kasvispainotteinen sekasyöjä ja mulle kokonaisvaltainen ekologisuus on kuitenkin se tärkein juttu.

Kävin heti ottaa selvää enemmänkin Sanna Hopiavuoresta ja vau tosi makeet tuotteet!! Kotiin tilauksesta plussaa. 🙂 Kokonaisvaltainen ekologisuus kuulostaa myös tosi hyvältä, tohon kun kaikki pyrkisi niin…

Keinonahkakin voi olla tosi laadukasta, kun valitsee oikein 🙂 Mulla on esimerkiksi Vegetarian shoesin maiharit kuudetta vuotta melkein ympärivuotisessa käytössä, ja hyvässä kunnossa ovat edelleen.

Nahalla on laadukkaamman materiaalin maine, ja kyllä varmaan esim. hoidetut nahkakengät kestää pitkään. Ei tunnu kuitenkaan hyvältä verhoutua toiseen eläimeen, kun nykyaikana kerran ei ole pakko, joten tietoisesti valitsen keinonahan kengissä ja laukuissa, ja innostuin ostamaan tekomokkahameenkin. 

Ymmärrän hyvin. Ja kun ton asian päättää lujasti, siinä on helpompi pysyä! Onko tekomokkahame muuten ollut hyvä? 🙂

Hame ei ole ollut mulla vielä kauaa, mutta tähän asti erinomainen. 😀 Muut tekonahkatuotteet ovat kuitenkin yleensä kestäneet aika hyvin aikaa. 🙂

Kommentoi