Kategoriat
Uncategorized

Muutokset kasvissyöjäksi ryhtymisen jälkeen

Vegaaniset banaaniletut

Olen ollut kasvissyöjä nyt reilu puoli vuotta ja vegaani vajaa kolme kuukautta. Punaisen lihan jätin ruokavaliosta pois reilu vuosi sitten. Määrällisesti nämä ovat lyhyitä aikoja, mutta olen huomannut itsessäni suuria muutoksia.

Kun lopetin vaalean lihan ja kalan syönnin kokonaan, huomasin alussa tavanomaisempaa suurempaa väsymystä. Jonkun aikaa oli myös sellainen olo, että oli kokoajan nälkä. Vaikka söin kalorimäärältään varmasti riittävästi, kylläisyyden tunne ei ollut sama kuin syödessäni lihaa/kalaa.

Muutaman viikon totuttelujakson jälkeen en ole huomannut mitään negatiivisia muutoksia mielessäni tai kehossani kasvissyöjäksi ryhtymisen myötä. Posiitivisia muutoksia sen sijaan on lukuisia, etenkin sen jälkeen kun jätin kaikki maito- ja muut eläinperäiset tuotteet pois. Selkeimmät muutokset ovat olleet ainakin seuraavat: aineenvaihdunta on toiminut paljon paremmin, turvotusta on ollut selkeästi vähemmän ja yhtä vatsatautia/ruokamyrkytystä lukuun ottamatta en ole ollut kertaakaan kipeä. (Tavallisesti immuniteettikykyni on aina ollut huono.) Jaksan paremmin ja energiataso on tasaisempaa. Palaudun myös paljon nopeammin liikunnasta, mikä on ollut todella yllättävää ja tietysti miellyttävä asia.

Olen innostunut ruoanlaitosta myös ihan eri tavalla. Vieläkään en ole todellakaan mikään kokkikolmonen, mutta kasvisruoka on houkutellut minut hellan ääreen paljon enemmän kuin mitä eläinperäiset raaka-aineet koskaan.

Nämä ovat tietysti vain omia kokemuksiani, mutta rohkaisen silti jokaista kokeilemaan kasvisruokavaliota. Tai edes huomattavasti lisäämään kasvisruokaa ja vähentämään eläinperäisten ruoka-aineiden käyttöä. Lisään vielä, että vatsani, joka oli ennen tyypillinen stressivatsa, on voinut monikerroin paremmin ruokavaliomuutoksen jälkeen. Siitä lisää postauksessa Vatsa terveeksi.

 

Mitä muutoksia – hyviä tai pahoja – te olette huomaneet teidän ruokavaliomuutosten myötä?

 

Kuvissa näkyvien vegaanisten banaanilettujen resepti tulossa blogiin lähipäivinä!

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

11 vastausta aiheeseen “Muutokset kasvissyöjäksi ryhtymisen jälkeen”

Onpa mukavaa, että jollakin on tällaisia kokemuksia kasvissyönnistä! Itse olen ollut kasvissyöjä jo 6 vuotta ja lähes-vegaani vuoden, mutta en kyllä pysty samaistumaan tekstiin. Itselläni tosin on taustalla ärtyneen suolen oireyhtymä, minkä takia valtavan moni kasvis-/vegeruuan raaka-aine aiheuttaa vatsavaivoja. Lisäksi kiireisessä arjessa huomaa helposti kasvisruuan ravintoainesten ja vitamiinien puutteet, kun ei ole aikaa syödä tasapainoisesti – lopulta keho huutaa mättöruokaa ja joskus jopa lihaa, esimerkiksi silloin kun sairastan. En kuitenkaan missään nimessä vaihtaisi pois kasvisruuasta, sen verran tärkeitä sen eettiset ja ekologiset seikat minulle ovat 🙂

Voi ei, tosi inhottavaa. 🙁 Onhan se varmasti niin että ”perusterveellä” on helpommat lähtökohdat kokeilla ja ylläpitää erilaisia ruokavalioita. Älyttömän ihailtavaa kuitenkin että olet pysynyt päätöksessäsi kiinni! Toivottavasti osaat kuitenkin miettiä itseäsikin ja olemaan toisinaan armollinen. 🙂 Kaikkea hyvää sinulle!

Usein monet huomaavat isoja muutoksia kehossa kasvisruokavalioon siirtymisen myötä, mutta mulla kumma kyllä on vaan energiatasot noussut. Muuten aika sama fiilis kuin ennen, syödessäni ”terveellisesti” sekasyöjänä. Ilmavaivat on lisääntyneet todella paljon. Saattaa tosin johtua pavuista ja herneistä joita rakastan, enkä millään halua jättää niitä pois. Turvotusta ei ole jos olen syönyt terveellisesti koko päivän.

Mahtavaa, tosi kiva kuulla! Osaat selkeästi hyödyntää kasvisruoan antimia. 🙂 Ja mitä tulee ilmavaivoihin, oon lukenut että kyseessä on usein siirtymävaihe. Suoliston bakteerikannalla vie aikaa että pystyy hyödynttämään kasvisruoan kuidut. Sama kuulemma toisinpäin; jos pitkään kasvissyöjänä ollut henkilö palaisi lihansyöntiin, ilmavaivoja olisi silloinkin.

Se yleensä vie muutamasta viikosta pariin kuukauteen. 🙂 En tietenkään tiedä miten kauan sä oot ollut kasvissyöjä. Mutta toivotaan että ilmavaivat ei haittaa normaalia elämääsi!

Hyvä postaus! Itteäni kiinnostaa miten oot pitänyt rauta-arvot kunnossa ja onko ne tutkittu ja oliko jotain tiettyä mitä teit että pääsit mainitsemastasi väsymyksestä eroon. Olen ollut kasvissyöjä nyt kuusi viikkoa ja edelleen on sellainen väsymys mitä sekasyöjänä ei ollut. Mitenköhän voisin päästä eroon siitä?

Kiitos kommenttista. 🙂 Kävin viimeksi kuukausi sitten täydessä verenkuvassa ja kaikki oli ok, rauta mukaan lukien. Olen varmistanut raudansaannin lähinnä täysjyväviljoista, pavuista ja palkokasveista. Linsseissä ja soijassa on myös paljon rautaa, tosin soijakaan ei ole kauhean ympäristöystävällistä joten sitäkään ei kannatan nauttia mahdottomasti. Sen lisäksi yritän syödä paljon C-vitamiinia (marjoista ja suoraan purkistakin) jotta rauta ylipäätään imeytyisi elimistöön.

Jos väsymys jatkuu raudan ruokavalioon lisäämisestä huolimatta, kannattaa ottaa lääkäriin yhteyttä. Väsymys voi johtua muustakin kuin ruokavaliosta; unen laadusta, naisilla runsaista kuukautisvuodoista, stressistä jne.

Onnea matkaan, toivottavasti pääset väsymyksestä pian yli. <3

Mukava kuulla, että olet huomannut noin paljon positiivisia muutoksia kasvisruokavaliolla 🙂 Itsekin olen viime aikoina vähentänyt lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita ruokavaliosta ja olen kiinnostunut oppimaan kasvispainotteisempaan ruokavalioon. Syön kuitenkin varmasti jatkossakin hyvällä omalla tunnolla, kohtuullisia määriä, pienten tuottajien (luomu)lihaa ja riistaa sekä kotimaista kalaa kun tiedän, että sitä lihaa ei ole koko elämäänsä kidutettu 😉 Kommenttisi kidutuksesta on ehkä aiheellinen tyyliin tehotuotetun broilerin kohdalla, mutta ikävän provosoiva kommentti kun sitä lihaa kuitenkin voi kuluttaa myös järkevästi. Halusin tuoda ilmi tämän närkästymiseni koska yleensä tykkään kovin kirjoituksistasi (ja ehkä ollakseni malliesimerkki provosoinnin onnistumisesta) 🙂

Nääh, mä en sitä todellakaan näin ottanut mutta ihmiset käsittää tietysti tekstit ja sanat eri tavalla. Ja voisin aloittaa kokonaisen romaanin siitä miten luomu liha on ympäristölle moni kerroin kamalampi asia ja kuinka se vie paljon enemmän energiaa ja maatilaa kun tehotuotanto..

Kiitos kummallekin kommenttista! Nyt kun luin tekstin ”toisin silmin”, ymmärrän kyllä Vierailija mitä tarkoitat ja siksi poistin sen osuuden. Se ei tuntunut sopivan tämän postauksen ideaan, johonkin muuhun ehkä kyllä. 🙂 Kiitos siis palautteesta!

Ja Ollie, en tiedä aiheesta riittävästi mutta olen myös lukenut että luomulihan kasvatus vie enemmän pinta-alaa ja muita luonnon voimavaroja. Mutta silloin eläin on saanut kasvaa paljon inhimillisimmissä oloissa. Kyseessä on siis arvokysymykset, mutta välillä tosiaan tuntuu siltä, ettei koskaan voi valita oikein…

Kiva kuulla noista hyvistä muutoksista. 🙂 Täällä ilmoittautuu wannabe-kasvissyöjä. Itse oon kokeillut kasvissyöntiä pari kertaa. Ensimmäisellä kerralla näin itsessäni virkistymistä, hiusten paksuuntumista ja turvotusten lähtemistä, mutta yllättäen hemoglobiini putosi tuolloin 63:n ja jouduin päivystykseen rauta-tiputukseen. Siihen loppui ensimmäinen kasvissyöntikokeilu, en ollut ottanut raudansaantia huomioon. Toisella kerralla koin samat asiat kuin sinä alussa eli suunnattoman väsymyksen. Tarvitsin töissä ekstrasti energiaa, joten kokeilu loppui siihen. Nyt ajattelin tehdä muutoksen asteittain ja voisin sanoa olevani tällä hetkellä sekaani. 

Tällainen ”vegelehtijä” haluaisi siis mielellään kuulla vege-kasvisruokavinkkejä sulta jatkossa. 🙂 

Mahtavaa että oot yrittänyt! <3 Raudansaanti on kyllä älyttömän tärkeää, voisin tehdä siitä erillisen postauksenkin. Kiitos muistutuksesta! Ja tuollainen väsymysjakso on kyl paha jos se osuu huonoon hetkeen, ymmärrän kyllä.

Mutta oon kanssasi samaa mieltä, pienillä askeleilla on yleensä lopulta suuri vaikutus. 🙂 Ja vinkkejä tulee!

Kommentoi