Kategoriat
Vastuullisuus

Miten köyhä voi elää ekologisesti?

DSC_7504.JPG

Ekologisuus mielletään usein rikkaiden elämäntavaksi tai ainakin niin, että hyvätuloisimmilla ympäristön huomioiminen olisi helpompaa. Lihakorvikkkeet ja luomu maksavat muita ruokia enemmän, samoin ekobrändivaatteet ja sähköautot. Miten köyhä (tarkoittaen nyt länsimaalaista ihmistä, jonka toimeentulo on muuten turvattu: on katto pään päällä, riittävästi ruokaa ja vaatteet päällä) voi elää ekologisesti?

Omat vinkkini:

Tee paljon ruokaa itse. Se on halvempaa ja voit valmistaa juuri sen verran mitä tulet syömään. Vältä hävikkiruokaa loppuun asti. Muista, että monia ruokia joiden ”parasta ennen” -päiväys on mennyt jo, voivat edelleen olla syömäkelpoisia

Suosi kirpputoreja. Ja sen sijaan, että heität omat vaatteesi tai tavarasi pois, myy ne esim. FB-kirpputoreilla

Käytä kaikki kosmetiikkapurkit ihan loppuun saakka. Leikkaa purkit tarvittaessa auki

Älä anna markkinoiden uusien teknologialaitteiden huijata sinua. Jos vanhasi toimii hyvin, pysy siinä ja hyvällä mielellä. Uudet laitteet kuluttuvat ympäristöä todella paljon ja luovat melkoisen lovin lompakkoosi

Vältä kertakäyttätuotteiden ostamista. Ne ovat pidemmän päälle kalliimpia ja haitallisimpia ympäristölle

Harrasta edullisia ja ekologisia urheilulajeja. Lenkkeilyä, pyöräilyä, talvisin hiihtoa ja kesäisin luonnonvesissä uimista

Hyödynnä kesäisin ja syksyisin luontoa. Poimi ilmaiseksi marjoja ja sieniä pakkaseen

Hanki läheisillesi aineettomia ja halpoja ellei täysin ilmaisia lahjoja. Lupaa siivota ystävän asunto tai hoitaa sisarusten lapsia tai kutsu kaveri syntymäpäivänä kotiin syömään ravintolaillallisen sijaan

Muista, että asunnon ahtaus voi olla myös hyvä juttu. Alhaisemman vuokran lisäksi säästät mm. lämmityksessä, sähkölaskussa ja siinä, ettet täytä kaikkia neliöitä materialla

Syö kasvisruokaa. Kasvikset maksavat vähemmän kuin liha

Lainatkaa ystävien kanssa mahdollisimman paljon toisillenne. Monista tyyliäsi lainaamalla mm. vaatteita, kirjoja, astioita…

DSC_7481-001.JPG

DSC_7526.JPG

Meillä on menossa häiden takia säästökuuri, jonka seurauksena olemme mm. myyneet automme. Olen shoppailut vuoden sisällä myös todella vähän uusia vaatteita ja matkustellut säästeliäästi. Olen miettinyt, että tässä taloudellisessa tilanteessa sen sijaan että ostaisin ekoa, voin olla ostamatta saastuttamista.

Tässä asussa mulla on kaverin antamat farkut ja uuden paidan sijaan kaksi vanhaa paitaa päällekkäin. Hiuksia en ole pessyt viikkon, mutta se johtuu laiskuudesta. Yksi ekoteko on tietysti antaa hiusten löytää oma rasvatasapaino ja säästää vettä ja shampoota. 😀

DSC_7513.JPG

Tuleeko teillä muita ekosäästövinkkejä mieleen?

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

16 vastausta aiheeseen “Miten köyhä voi elää ekologisesti?”

En tiedä, kuulostaako tämä pähkähullulta: rakastan kauniita tavaroita, mutta yritän elää ekologisesti, säästää sekä välttää tavaran ajautumista meille kotiin. Kun kierrän kauppoja ja kirppiksiä, otan kuvia. Osan laitan omaan instaan tai Pinterestiin. Näin voin ihailla nättejä kapistuksia tuhlaamatta/lisäämättä kodin tavaramäärää. Minulla tämä toimii erinomaisesti. Useinhan ostoksen tuottama ilo on ohi jo ennen kuin ehtii sen kanssa kotiin.

Kiitos, luen tänään! <3 Toivottavasti muutkin lukijat bongaavat nää linkit. 🙂

Mun ympäristöajattelu tulee verenperintönä mun äidiltä, jolle on aina ollut itsestäänselvyys sekä luonnon suojeleminen että yleinen säästäväisyys. Eli kuten ylläolevat sanovat, ekologinen elämäntapa nimenomaan liittyy maltilliseen ja harkittuun rahankäyttöön. Brändeihin ympäristöystävällisyys liittyy melko vähän: luonnon kannalta on melko samantekevää ostatko H&M:n vai Papun ja Uhanan vaatteita, jos kuitenkin ostat vain siksi että mieli teki etkä siksi, että esim. vanha oli kulumassa puhki ja tarvitsit oikeasti uuden. Yleensä se menee niin, että mitä enemmän ihmisellä on rahaa käytössään, sitä enemmän hänellä on kiusaus kuluttaa sitä esim. ostamalla uusi auto/puhelin/tyylikäs vesipullo/laadukas merinovillaneule you name it vaikka ei välttämättä vielä olisi tarvinnut, vanhakin toimii. Samoin hyvätuloiset yleensä lentävät enemmän. Isompi lapsilukukin heillä saattaa olla.

Luonnon kannalta merkittävimmät ratkaisut elämässä liittyvät tavaroiden ostamisen lisäksi asumiseen, liikkumiseen, syömiseen ja perhekokoon. Asumisessa huomio on kiinnitettävä lämmitettävään pinta-alaan, vedenkäyttöön ja sähkönkulutukseen. Liikkumisessa lentomatkailun ja autoilun välttämiseen. Viimeisten tutkimusten mukaan eniten mikromuovia vesistöihin tulee autojen renkaista, ajaessa sitä irtoaa ja pöllyää ilmaan, josta se siirtyy ajan myötä vesistöihin. Syömisessä eläintuotteiden välttäminen on tärkeintä, koska eläinten pito sekä vie luonnonvaroja että aiheuttaa kasvihuonepäästöjä. Tässä jo vähentäminen on iso askel. Perhekoko on sitten se vaikein ja henkilökohtaisin asia, ja paljon riippuu sitten tietysti siitäkin, millaisia ihmisiä lapsista kasvaa, että mikä on heidän kokonaisvaikutuksensa maapalloon.

Minusta monet ympäristön kannalta tärkeät ratkaisut liittyvät myös itsetuntoon! Hyvän itsetunnon omaava ihminen uskaltaa tehdä omanlaisiaan ratkaisuja eikä esimerkiksi rakenna identiteettiään kuluttamisen kautta, mikä noin muuten nykymaailmassa on ihan hirvittävän tärkeää. Ja kuluttamistahan on – sen lisäksi että tunnistaa Weecoksen, Nudgen ja Ruohonjuuren jokaisen brändin – tavaroiden lisäksi myös monenlaiset elämykset, jotka nekin voivat olla ei-niin-ympäristö-ystävällisiä valintoja. Jos tänä talvena _kaikki_ käyvät Sri Lankalla / syövät tuoretta tonnikalaa / intoilevat siitä yhdestä berliiniläisestä vegaaniraflasta, osa ihmisistä tuntee painetta tehdä samoja juttuja, vaikka heitä itseään ei niin hirveästi kiinnostaisikaan, täyttääkseen tietyt odotukset, ehkä rakentaakseen itsestään kuvaa itselleen.

Ihan superhyvä kommentti, aamen! <3 Mulle tuli ihan uutena tietona tuo että autonrenkaat päästävät noinkin paljon mikromuovia ympäristöön. Tosi mielenkiintoista (ja surullista).

Ja mielettömän hyvä näkökulma itsetunnosta ja kuinka se ohjaa meitä ja vaikuttaa kaikkeen. Tosta voisi tehdä ihan oman postauksen! Kiitos vielä todella hyvästä kommenttistasi. xx

Lisäisin tähän vielä, että tällä tietoa auton renkaista aiheutuvien mikromuovien suuri osa perustuu laskelmiin – niitä ei ole pystytty toistaiseksi löytämään ympäristöstä. Myös renkaiden luokitteleminen muoviksi ei ole täysin ongelmatonta, sillä kyseessä on synteettinen kumi joka ei ilmene renkaassa yksinään. Suosittelen lukemaan esimerkiksi nämä kaksi tutkimusta aiheesta:

http://www.miljodirektoratet.no/Documents/publikasjoner/M321/M321.pdf

https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2017/03/978-87-93529-44-1.pdf

Tein diplomityöni aiheesta, jonka vuoksi asia on niin sanotusti lähellä sydäntä 😉 Mainittakoon kuitenkin, että en ole viime kevään jälkeen seurannut aktiivisesti uusia tutkimustuloksia, joten korjatkaa ihmeessä jos uudempaa tietoa löytyy!

Olen samaa mieltä edellisten kommentoijien kanssa siinä, että ympäristöystävällisesti eläminen on itse asiassa edullista. Sähköautoja käyttää ja ekovaatteita ostaa vain marginaali väestöstä. Sen sijaan kotitaloudet voivat minimoida ympäristökuormituksen muun muassa käyttämällä joukkoliikennettä ja pyöräilemällä, ostamalla kausivihanneksia, shoppailemalla vain tarpeeseen ja silloinkin ostamalla kestäviä materiaaleja, kierrättämällä niin paljon kuin pystyvät ja minimoimalla vedenkulutuksen kotona. Kaikki nämä säästävät rahaa pitkässä juoksussa, kuten myös tietenkin mainitsemasi asiat.

Toisaalta, ympäristöinsinöörinä uskon myös siihen, että itse asiassa monikin uusista teknologisista innovaatioista säästää ympäristöä sen kuluttamisen sijaan. Paljon mediassakin hehkutettu kiertotalous pätee sekä yrityksiin, että kuluttajiin. Harva yritys, jos yksikään, voi nykypäivänä olla välittämättä kestävyysasioista.

Ehkä saamme vielä joskus kokea sellaisen utopian, jossa ympäristöystävällisyys on suurimmalle osalle ihmisistä itsestäänselvyys!

Kiitos todella hyvästä kommenttistasi! ”Harva yritys, jos yksikään, voi nykypäivänä olla välittämättä kestävyysasioista.” Onneksi asia on juurikin näin tänäpäivänä vaikka parantamisen varaa on kaikilla. 🙂 Muutenkin jaoit tosi hyviä vinkkejä ja ajatuksia. Kivaa päivää sinne!

Hmm, jännä näkökulma koska itse ajattelen että köyhä/pienituloinem elää ekologisemmim kuin hyvätuloinen. Pienituloinen ei voi lennellä ympäri maailmaa kuten monet nykyään tekevät, jo se on iso ekoteko! Näkisin itse että hyvätuloiset kuluttavat enemmän koska voivat niin tehdä. Olen miettinyt viimeaikoina miten meillä Suomessa nuorten aikuisten keskuudessa normaalielämä onkin aikamoista ökyelämää jos ajattelee vaikka omaa lapsuutta 90-luvulla. No joo, tästä aiheesta voisi puhua tosi paljon mutta postauksen idea taisi olla enemmän arjen säästöissä. Tässä omia konsteja:
Ruoka on hyvä esimerkki ja säästökohde kuten sanoitkin. Halpaa ruokaa ovat esim. kotimaiset juurekset joista saa tehtyä hyvää tavallista ruokaa, nykyään ns. normaaliruoka on oikeastaan aikamoista hienostelua chilitahnoineen ynnämuineen. Ovatko kaikki erikoisainekset jotka on tuotu kaukaa varmasti oleellisia reseptin kannalta? Palkokasveja voi ostaa kuivattuna, liottaa ja pakastaa. Leivän leipominen itse on superhalpaa.

Omalla kohdalla paras tapa säästää on ajatella kaupassa tuotteen kohdalla tarvitsenko sitä oikeasti.

Mäkin uskon että köyhä elää ekologisemmin kuin rikas (riippuen tietysti siitä miten rahaa käyttää) Esim. vaikka olisi varaa käydä ekokampaampoissa, se ei kompensoi sitä että perheessä ajetaan useammalla autolla. Törmään vaan usein tähän ajatukseen että jos olisi enemmän rahaa, suosisi enemmän ekobrändejä jne. 🙂

Nuo olivat tosi hyviä vinkkejä! Ja just toi mitä sanoit viimeiseksi – tota kun pysähtyisi jokainen miettimään. 🙂

Kivaa viikkoa! <3

Ihan samaa mieltä! Koen, että näin pätkätyöläisenä elää pakostikin melko ekologisesti nimenomaan siksi, että hankintoja on pakko harkita tarkkaan. Meillä esimerkiksi ei muuteta sisustusta kauden mukaan esimerkiksi hankkimalla kevääksi uuden värisiä tyynynpäällisiä tai huopia niin kuin monella kaverilla tai hankita vaatteita muuten kuin tarpeeseen, ei vaikka siksi, että kevääksi pitää saada jotain keväistä jne. Toisaalta vaikka tämä elämäntyyli on lähtenyt ns. pakosta, olen jotenkin tykästynyt siihen ja haluan kasvattaa poikanikin arvostamaan jotain muuta kuin materiaalia, käyttämään tavarat loppuun ja syömään myös ne eilisen jämät, vaikkei aina olisikaan pakko.

Tosi ihana tuo tavoite että aiot yrittää saada poikasikin kuluttamaan ekologisesti. Ja kiva kuulla että jostain pakosta voi saada jotain noin tärkeää aikaseksi. 🙂

Mukavaa viikkoa, Laura! <3

Oman kokemukseni mukaan ekologisuuden huomioiminen omissa elämäntavoissa ennen pitkää nimenomaan vähentää kulutusta ja säästää luonnon lisäksi rahaa. Listaamasi keinot ovat hyviä ja pätevät myös niille joiden motiivina ei ole säästäminen. Mm. ruokahävikin, roskaamisen ja turhan kulutuksen välttäminen sekä kasvissyönti tuntuvat lompakossa ajan kanssa väistämättä positiivisella tavalla, ellei sitten lipsu lisäämään kulutusta jollain toisella saralla.

Tsemppiä hääjärjestelyihin ja säästämiseen!

Totta, ajattelen ihan samoin. 🙂 Toivottavasti mahdollisimman moni lukee tään sun kommentin ja tajuaa että ekologisuus on aika win-win!

Ja kiitos paljon. <3 Ihanaa päivää sinne!

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: