Kategoriat
Hyvinvointi

Miten vältän kaamosväsymyksen tänä vuonna?

Masentava marraskuu koputtaa ovella. Osa elämäni marraskuista ovat olleet mukavia marraskuita, mutta pari edellistä ovat jättäneet pienet traumat: marraskuussa 2017 olin uupunut ja masentunut ja marraskuussa 2018 kävin läpi kirjan kirjoittamisen synkintä aikaa. Eli sitä kun olet saanut pari painavaa kritiikkiä kustannustoimittajalta, deadline painaa päälle ja ainiin; olet viimeisellä kolmanneksella raskaana ja pelkäät, että kaikki se stressi vaikuttaa syntyvään esikoiseesi peruuttamattomasti.

Vähän näyttäisi kuitenkin siltä, että tämä syksy on erilainen. Vanhempainvapaata on vielä reilu kuukausi jäljellä. On melkein kohtaloa, että viimeinen vanhempainvapaakuukauteni sattuu marraskuulle. Saanpahan viettää päivän harvinaiset, valoisat hetket ulkona. Ja jos ulos ei huvita mennä, sinne on mentävä silti vauvan takia. (Palkinto: niin paljon paremmat päiväunet.) Annos D-vitamiinia ja raitista ilmaa tulee vasten tahtoakin. Toki ensimmäistä otan purkistakin.

Herkkua on myös työtilanteeni, jossa voin tehdä töitä niinä pimeinä tunteina. Olen löytänyt kustannustehokkaimmat ajat työskentelyyn: aamuisin pari tuntia ennen Elan heräämistä ja illalla pari tuntia Elan nukahdettua. Silloin seurassani on kuppi teetä, pari palaa suklaata, indie coverit ja joskus jopa kynttilä tai kaksi. Usein hyödynnän myös Elan päikkäriajat, mutta silloin voin hyvällä omatunnolla myös käpertyä paksuun vilttiin ja lukea kirjaa terassilla. Koska D-vitamiini. Ja kirjat.

Muuten pyrin pitämään saman unirytmin, vaikka pimeys olisikin eri mieltä. Mulle on aina riittänyt seitsemän tunnin yöunet vuodenajasta riippumatta enkä anna kaamoksen juksata muuta. Kymmeneltä sänkyyn ja viideltä ylös. Jos seuraisin valoa, se olisi viideltä sänkyyn ja kymmeneltä ylös.

Millä muulla tavalla vältän kaamosväsymyksen tänä vuonna? Lehtivihreällä, lenkeillä, pirteän värisillä mekoilla ja hyvällä seuralla. Harkitsen myös kirkasvalolampun ostamista. Jos olet ollut erityisen tyytyväinen kirkasvalolamppuun, kerrohan kommenttilaatikossa. Olen ihan liian pihi ostamaan sellaista ilman täyttä varmuutta ja hyviä suosituksia.

Parasta on kuitenkin antautua ”pimeän kauden asioille”: leffoille, romanttisille illallisille (joita toki vauva-arjeassa on puolivalmisateriat, jotka katsotaan Netflixin edessä), saunomiselle ja ylenpalttiselle mukavuudelle. Syksyllä on myös erityisen ihanaa juhlia ja odotankin niin monen läheisen syntymäpäiviä, pikkujouluja kuin baby showereitakin.

Mitkä ovat teidän aseet kaamosväsymystä vastaan?

Mekko: People Tree (saatu), kengät kirpparilta, takki Lindexin monta vuotta vanha

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

16 vastausta aiheeseen “Miten vältän kaamosväsymyksen tänä vuonna?”

Ihanaa, että voit hyödyntää päivän valoisan ajan! Mun mielestä ulkoilmassa oleilu ja liikkuminen on parasta kaamosväsymyksen välttelyä. Itse karkaan ulkoilemaan kesken työpäivän aina kun se on mahdollista. Kävely luonnossa myös lievittää stressiä ja toisaalta huomaan löytäväni päivittäin jotain kaunista vallitsevasta vuodenajasta kävelyilläni. Ulkoilun jälkeen jaksaa myös keskittyä paremmin kaikkeen.
Kirkasvalolamppu pitäisikin taas kaivaa kaapista esille. Kiitos muistutuksesta! Omani sain mieheltäni lahjaksi opiskeluaikana, kun hän huomasi minun väsyvän pimeinä kuukausina.

Ihan helmi mies sulla. <3 Ja kiitos sulle kun muistutit kävelyn merkityksestä: mä vähän luulen, että kävely valoisaan aikaan (mielellään luonnossa) on paras lääke kaamokseen!

Vastaa

Kannattaa huomata, ettei sarastus- tai herätysvalo ole aina kirkasvalolamppuja, vaan usein ihan tavallisia lamppuja, jotka menevät pikku hiljaa päälle ja simuloivat auringonnousua. Varsinainen kirkasvalolamppu on se, joka voi auttaa kaamosväsymykseen.

Kirkasvalo best ❤️

Sain sellaisen varmaan 5v sitten miehen (aka silloisen poikaystävän) vanhemmilta joululahjaksi opiskeluaikojen keskelle ja käytin sitä mitään suurta Eros huomaamatta tunnollisesti, kunnes viime vuonna se unohtui kokonaan kaappiin. SE OLI NIIN UUVUTTAVA TALVI, että nyt olen ottanut valon jo kiltisti takaisin käyttöön ja ah- aamuherätykset on niin paljon lempeämpiä ja tuleva suosikkivuodenaika varmasti taas pelastettu. 🙏🏻

Siis suosittelen lämmöllä! ☺️

Okei, MYYTY! Oon pitänyt kirkasvalolamppua kalliina sijoituksena, mutta jos se parantaa arkea noin paljon niin sehän on halpa kuin mikä. 😀

Vastaa

Kirkasvalolampun omistaneena ehdoton kyllä, ja perään iso MUTTA. 🙂

Lampun edessä on syytä istua 30min—-> jotta lampusta saa hyödyn irti. Itselleni tämä osoittautui useimpina aamuina liian pitkältä ajalta irrottaa istumiseen, ja nyt jo toista (alkavaa) talvea nautin toisesta, huomattavasti tehokkaammasta ratkaisusta.

Ostin philips hue-polttimoita ja kattovalaisimen, ja saan kotiin nyt täyden päivänvalon (koska kirkkauden ja lämpösävyn voi säätää portaattomasti miksi tahansa) perus 6-18 ajalle, jolloin ihmisen pitäisi pysyä hereillä ja toimintakykyisenä 🙂 valo on kaikissa huoneissa jatkuvasti, ei pelkästään yhden pöydän ääressä rajatulla alueella. Voin kertoa, että talvet ovat olleet huomattavasti tehokkaampia ja mieliala parempi! 🙂

Siis apua. Ihanaa! Pitää pitää mielessä noi Philips Hue -polttimot. Tosi hyvä tietää myös tuo että vaikutus tulee vasta puolin tunnin jälkeen. 🙂 Mahtavaa, että sulla on tuollainen vippakonsti talvesta selviytymiseen. Kuulostaa varsin toimivalta!

Vastaa

Täältä yksi iso kyllä-ääni kirkasvalolampulle. Toimii minulla, ehdottomasti! Myös valaisimena, kunhan muistaa sammuttaa sen hyvissä ajoin alkuiltapäivällä, ettei mene unet.

Suloista marraskuuhun laskeutumista!

Kiitos paljon kommenttistasi! Ja totta, sitähän voi käyttää ihan peruslamppunakin. 🙂 Meillä ei taida olla tällä hetkellä kotona yhtäkään lamppua, kaikki katto- tai seinävalaisimia. 😀

Ihanaa syksyä sinne myös. <3

Vastaa

Moikka! D-vitamiinia ei vain tähän vuodenaikaan enää saa auringosta: Suomessa se onnistuu vain muutamana kesäkuukautena noin huhtikuulta elokuulle (d-vitamiinin muodostamiseen tarvitaan auringonsäteille oikea kaltevuuskulma, syksyllä aurinko ei nouse tarpeeksi korkealle). D-vitamiinin puoliintumisaika elimistössä on lisäksi suhteellisen lyhyt, eli kesänkin varastot on yleensä käytetty jo elimistössä jo lokakuun alkupuolella – hyvä siis että otatte purkista! 🙂

(Toivottavasti otat kommentin hyvällä, tarkoitus ei ole besserwisseröidä. Suomalaiset vaan saa lähes poikkeuksetta liian vähän d-vitamiinia, joten toivottavasti mahdollisimman moni muistaisi napsia sitä purkista varsinkin pimeinä talvikuukausina 🙂 )

Heii kiitos paljon kommenttistasi, en tiennyt tätä! Tai siis tiesin että Suomessa ei voi saada riittävä määrä d-vitamiinia talvella, mutta kuvittelin sen johtuvan siitä että päivät ovat lyhyitä. Tää tieto oli siis vähintääkin hyödyllinen, kiitos vielä! 🙂

Vastaa

Itselläni on pieni kirkasvalo”tabletti” (se halvin mikä prismasta löytyy :D) ja kyllä se on hieman auttanut kun sen vieressä aamuisin silmät vielä puoliummessa syö aamupalaa! Suuria hyötyjä en kuitenkaan oo kokenut saavani. Hyvä meikkivalo se kyllä on myös :D. Aiemmin oli myös tuollainen edellä mainittu herätysvalo, joka aluksi kyllä toimi, mutta siihen tottui aika nopeaa, eikä siitä valosta enää hyötyä ollut.

No mut tollanen pieni ja edullinen voisikin olla hyvä tapa testata, että toimiiko homma itelleen. 🙂 Kiitos vinkistä!

Vastaa

Me ostettiin viime syksynä kirkasvalolamppu, joka pikkuhiljaa valaistuu aamulla ja lopulta pitää jotain ääntäkin herättääkseen meidät jotenkin pehmeästi. On ollut aika hyödytön kapistus ainakin meillä, ei vaikuta heräämiseen sen enempää kuin jos napsauttaisin valon päälle herätyskellon soidessa.

Aamut on jo pitkään olleet pimeitä ja lamppu on edelleen kesän jäljiltä kaapissa. Senhän voisikin kyllä kaivaa esiin. Kai sitä täytyy käyttää, kun se on kerran hankittu!

Hei kiitos kun kerroit! Tosi kiva kuulla tällaisiakin kokemuksia. 🙂 Oon kuullut niiiin paljon hehkutusta kirkasvalolampuista mutta ajatuksentasolla en saa mitenkään kiinni mikä niissä on niin hienoa. 😀 Toivottavasti lamppu palvelee teitä paremmin tänä vuonna!

Vastaa

Kommentoi