Kategoriat
Uutiset & Yhteiskunta

Miksi olen vegaani?

DSC_0238.JPG

Veganismi on elämäntapa, jossa ei tueta mitään eläimiä vahingoittavaa toimintaa. Veganismiin kuuluu ruokavalio, jossa vältetään eläinperäisiä ruoka-aineita ja johon suurin osa meistä päättyy omasta valinnasta. Syitä valintaan voi kuitenkin olla monenlaisia. Avaan tässä postauksessa ne perustelut, miksi olen itse vegaani.

Postauksen idea ei ole provosoida ketään tai saarnata oman näkemysteni puolesta. Tämä on kuitenkin aihe, johon monesti päädytään ruokapöytäkeskusteluissa ja jota blogissakin on monta kertaa kysytty. Perustelut muodostuvat siitä mihin uskon ja mitä olen lukenut/nähnyt. En kirjannut erikseen näihin lähteitä, mutta jos joku on kiinnostunut tutustumaan tarkemmin johonkin aihealueeseen, jaan linkkejä mielelläni kommenttiboksissa.

DSC_0155.JPGDSC_0021.JPG

Olen vegaani…

Koska ilmastonmuutos tuhoaa planeetamme. Karjankasvatuksen vaikutus (mm. siihen käytettävä maapintala ja vesi sekä metaanipäästöt) ympäristöön on kiistaton. Vesivarat vähenevät, maapallon lämpötila nousee ja lajit kuolevat sukupuuttoon. Luonnonvarat hiipuvat ja ekosysteemi horjuu – kalat loppuvat merestä kesken ja happea tuottavat sademetsät tuhoutuvat järkyttävään tahtiin.

DSC_0762.JPGDSC_0113.JPGDSC_0273.JPGKoska eläimilläkin pitäisi olla oikeudet. Vuodessa miljoonia eläimiä kidutetaan läpi elämänsä ja lopulta teurastetaan vain siksi, että kärsimme mielikuvituksen puutteesta ja saisimme lautasellemme lihaa. Minun silmissäni kidutusta on se että lehmää pakotetaan synnyttämään koko ikänsä vain tuottaakseen maitoa ja sen poikasia viedään emolta pois. Nykyaikainen tehomaateollisuus on mielestäni todella epäeettistä. Ja ihan oikeasti, en ole edes mitenkään erityisen eläinrakas, olen vain järkevä.

DSC_0118.JPGDSC_0149.JPGDSC_0547.JPGDSC_0002-001.JPGDSC_0305.JPGKoska kasvissyönti on ihmisen elimistölle terveellistä. Lukuun ottamatta B12-vitamiinia (ja Suomessa D-vitamiinia) ihminen saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet kasvikunnan tuotteista. Eläinproteiini aiheuttaa useiden tutkimusten mukaan lukuisia sairauksia. Minulle se on myös ällöttävä ajatus, että ihminen on ainoa nisäkäs joka juo toisen eläimen maitoa ja vieläpä aikuisiässä. Mä voin todella paljon paremmin ruvettuani vegaaniksi, kokemuksiani voi lukea Muutokset kasvissyöjäksi ryhtymisen jälkeen -postauksesta.

DSC_0219.JPGDSC_0114.JPGDSC_0306.JPG1.JPGDSC_0034.JPGDSC_0098.JPGKoska en pidä siitä, mihin suuntaan ihmiskunta on menossa. Eläinperäisestä ruokateollisuudessa hyötyvät usein (ei aina) isoimmat yritykset. Ne samat jotka yrittävät manipuloida ja maksaa monet ympäristöjärjestöt hiljaisiksi. Mä haluan kannustaa markkinoille eettisesti tuotettua ruokaa.

Nauta- ja siipikarjakasvatus ei ole kestävää eikä ruokaa todellakaan riitä kaikille. Periaatetasolla jos kaikki söisivät kasvisruokaa, kaikilla maailman ihmisillä olisi ruokaa. Nälänhädän pahentamisen lisäksi karjankasvatus aiheuttaa luonnonkatastrofeja ja kuivuutta, tuhoten tuhansia kyliä ja niiden asukkaiden toimeentulot. Ihminen on oikeasti riippuvainen luonnosta, ei eläinperäisestä ruokavaliosta.

En suostu edustamaan ihmistä, jolle laiskuus ja makumieltymykset tulevat näiden asioiden edelle. En suostu edustamaan ihmistä, joka saa määrittää kenen tai minkä henki tulee muiden edelle. En suostu kuolemaan sukupuuttoon pelkän typeryyden takia. Haluan jättää paremman maailman tuleville sukupolville.

DSC_0301.JPGDSC_0190.JPG

Vielä viimeiseksi haluan sanoa: maailmassa on yli 7 miljardia ihmistä, jotka syövät päivittäin. Miten ruokavalintamme eivät muka voisi vaikuttaa kaikkiin näihin asioihin? On myös pelottavaa, kuinka harva näistä seitsemästä miljardista oikeasti ymmärtää valintojemme päälle. Minun mielestäni meillä, jotka ymmärrämme, on vastuu toimia. Näyttää esimerkkiä – lapsillemme, kassajonossa seuraavaksi seisovalle, some-kanaviemme seuraajille ja koko maailmalle.

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

17 vastausta aiheeseen “Miksi olen vegaani?”

Todella hieno kirjoitus. Mahtavaa, että puhut tästä julkisesti, tietoisuuden levittäminen näistä asioista on tosi tärkeää 🙂

Jos haluat tutustua veganismi-aiheiseen kotisivuuni, linkitän sen tähän. Kyseessä on oma pieni projektini, jonka toivoisin myös herättävän mielenkiintoa aihetta kohtaan.
https://pikkuhippi.wixsite.com/vegaanikulma

Kaikkea hyvää sulle! <3

Hyvä postaus, joka tiivistää hyvin perustelut veganismille. Kiitos että jaksat kirjoittaa näistä tärkeistä aiheista <3<3<3

Hyvä kirjoitus! Samat syyt taustalla itsellänikin.

Veganismi on nimenomaan järkevä elämäntapa. Lihansyöntiä perustellaan sillä, että liha on hyvää. Silti vegaaneja pidetään tunteellisina ituhippeinä ja lihansyöjiä puolestaan rationaalisina ja järkevinä. Hmm…

Kiitos paljon! Ja tuo on muuten niin totta, en ole ajatellutkaan asiaa. Lihansyönti/lihateollisuus on mun silmissä vuonna 2017 kaiken olemassaolon tiedon jälkeen yksi epäjärkevimmistä asioista mitä on…

Mullakin juuri samat syyt välttää eläinperäisiä tuotteita. Jotkut sanoo että on luonnollista että ihminen syö lihaa, ainahan me ollaan metsästetty yms. Ihankuin riistan metsästystä vois mitenkään verrata tehotuotantoon :/ itsekin söisin mielelläni joskus jonkun koko ikänsä metsässä hyppineen peuran lihaa, mutta sattuneista syistä sitä ei ole kokoajan saatavilla lähikaupassa. 

Ainoa ongelma mikä mulle tuli aluksi vegaanipainotteisesta ruuasta, oli raudanpuute. Ihmettelin jatkuvaa väsymystä ja tehottomuutta ja sitä että hengästyin niin helposti. Mutta sitten aloin syömään nokkostabletteja ja olo parani heti 🙂 tääkin voi siis tulla yllätyksenä uusille vegaaneille, jotka varmaan aluksi keskittyy vaan siihen että sais proteiinia jostain. Proteiinia kasvisruuasta on tosi helppo saada, rautaa välttämättä ei. 

 

Olet ihan oikeassa. Ennen vanhaan ihminen kulutti myös paljon enemmän kun yritti saada sen peuran kiinni useita tunteja. Sitten sitä syötiin koko perheen kanssa ja sitten saattoi mennä taas pitkä aika ennen kun saatiin mitään lihaa ruoaksi. Monissa lämpimissä paikoissa kasviksia syötiin kuitenkin paaaaaljon enemmän kuin itse lihaa.

Hei toi oli hyvä pointti! Tostakin pitäisi kirjoittaa oman postauksen, kiitos vinkistä ja kommenttista. 🙂

Hyvä teksti! Aika paljon samoja ajatuksia kuin itselläni. Nykyään en enää millään tavoin osaa edes itselleni perustella, miksi pitäisi syödä lihaa. Tai juoda maitoa. Tai pukeutua nahkaan. Josta tullaankin pieneen juttuun, mikä heti alussa pisti silmiin. Veganismihan ei ole pelkkä ruokavalio 🙂

Kiitos! Ihailen sun elämäntyyliä vau, oot esimerkkinä meille kaikille. 🙂 Ja menen heti korjaamaan asian, kiitos huomiosta!

Kiitos kauniista sanoista!

Haittaako, jos lainaan tätä ideaa vähän omaa blogiini? Voisin itsekin tehdä jonkun tiivistelmän siitä, miksi. Sitä kun saa aika paljon selitellä.

Moi Saranda! Kiitos tästä postauksesta, olen lukenut paljon veganismista mutta tämä jotenkin kolahti – itse olen lakto-ovo-vege ollut vuosia ja vuosia, rakastan juustoa ja jugurttia, ja siitä huolimatta aloin nyt kiinnostua jonkinlaisesta vegaanikokeilusta. Voisin alkaa vaikka hiljalleen ostamaan maitotuotteiden tilalle vegevastaavia ja kokeilla, istuisivatko ne omaan makuun sittenkin 🙂

Hei ihana, kiitos kommenttista!

Mahtavaa että olet ollut eräällä tapaa kasvissyöjä jo kauan, ihailtavaa. 🙂 Mulle jogurtti oli ehkä kaikista pahin; rakastan turkkilaista jogurttia ja harva ateria oli sellainen johon sitä ei päätynyt. Mut vieroiduin siitä pikkuhiljaa pois – ostin sen kylkeen soijajogurttia ja käytin sitä, ja joskus kun teki oikeasti mieli ”tavallista” jogurttia, laitoin sitä. Jossain vaiheessa vaan huomasin että se soijajogurtti oli tullut tavaksi ja makumieltymykset oli muuttuneet ja nyt en ole kuukausiin koskenut maitoperäisiin jogurtteihin. En usko et tykkäisin enää!

Jos muutos tuntuu vaikealta, suosittelen nimenomaan baby stepsejä. 🙂 Tsemppiä ja kiitos vielä kommenttista! <3

En ole aikoihin lukenut mitään näin pysäyttävää.. kiitos. En keksi tähän hetkeen muitakaan sanoja.

Kommentoi