Kategoriat
Raskaus & Synnytys

Mikä lapsen nimeksi ja tarina oman nimen takaa

DSC_1247.JPG

Raskauden puoliväli on täällä, ja onneksemme toistaiseksi ainoa vauvaan liittyvä huoli on hänen nimensä.

Mä olen Kosovosta ja puhun äidinkielenäni albaniaa ja mieheni on Turkista ja hän puhuu turkkia. Asumme Suomessa ja meidän yhteinen kieli on suomi. Haluaisimme nimen joka sointuisi hyvin meidän kaikkien kielellä, ja jota olisi kohtalaisen helppo ymmärtää myös Kosovossa ja Turkissa.

Olemme käyneet läpi kymmeniä eri baby names -listoja netistä ja löytäneet ihan muutaman meihin kolahtaneen nimen, yksi on kyllä ylitse muiden. Mulla on kuitenkin ollut niin uskomattoman huono ”nimituuri”, ja kun mainitsen kerran vain ääneen jonkun potentiaalisen nimiehdotuksen vaikka vain itselleni mutisten, seuraavana päivänä mun pikkuserkku tai naapuri on saanut jo sen nimisen lapsen. Oikeasti itseäni ei haittaa ollenkaan jos kaveripiirissä tai suvussa on samannimisiä, tai jos joku muu päättää nimetä oman lapsensa meidän lapsen nimestä inspiroituneen. Mutta tiedän että kaikki eivät välttämättä tykkää jos lähellä on samannimisiä, ja haluan kunnioittaa sitä.

Nimen päättämistä tietysti vähän vaikeuttaa se, ettemme aio selvittää etukäteen lapsen biologista sukupuolta. Eli meidän on keksittävä yksi ”pojan nimi” ja yksi ”tytön nimi”. Onneksi erityisesti turkinkielessä on useampi kaunis unisex-nimi, jota olemme myös harkinneet. Meidän lapselle ei tule ristiäisiä, joten nimi tulee paljastumaan todennäköisesti pian synnytyksen jälkeen. Meillä molemmilla on myös vain yhdet etunimet, joten uskon että meidänkin lapselle tulee vain yksi.

DSC_1242.JPG

DSC_1255.JPG

Mä sain etunimeni Saranda mun isosiskolta jolla oli Saranda-niminen nukke ja joka kovasti odotti sisarusta perheeseen. Saranda on yleinen nimi Kosovossa ja tulee kaupungista, joka sijaitsee Etelä-Albaniassa. Dedolli ei tietääkseni tarkoita mitään ja on Kosovossa vain meidän suvulla. Nykyäänhän sukunimeni on Dedolli-Yasa, ja yasa tarkoittaa turkiksi karkeasti käännettynä elämistä.

DSC_1249.JPG

(Kuvat liittyivät postaukseen taas miten? Perustelu: mulla on reissussa vain pienempi kone mukana jossa ei juuri ole kuvia mutta nämä löytyivät luonnoksista…)

Ps. nimiehdotukset ENEMMÄN kuin tervetulleita!

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

9 vastausta aiheeseen “Mikä lapsen nimeksi ja tarina oman nimen takaa”

Mukava lukea ajatuksia nimen pohtimisen taustalta. Ei varmasti mikään helppo tehtävä, mutta uskon, että löydätte jonkin hyvän vaihtoehdon. Mielenkiintoista kuulla myös, että turkinkielessä on myös unisex-nimiä; niitä voisi olla enemmän suomen kielessäkin.

Hauska tarina sinun nimesä taustalla 😀 Ja Saranda on kyllä todella kaunis nimi, ja jotenkin sopii sinulle todella hyvin <3

Kiitos suloinen! Ei todellakaan helppo nakki tai sit oon vaan tosi nirso/en jaksa miettiä asiaa riittävän paljon. 😀 Ja kiitos, tulipa hyvä mieli. <3 Pitää kertoa mun siskolle että hän on valinnut oikein!

Meidän esikoisella on hyvin harvinainen nimi. 2011 kastettuja taisi olla alle 10. Sittemmin useampikin on nimen lapselleen valinnut. Nimi muodostuu minun ja miehen kirjaimista. Kuopukselle haluttiin esikoisen nimeen mätsäävä nimi ja sekin on vähän harvinaisempi, vaikkei niin harvinainen kuin esikoisella. Nimen saa muodostettus myös minun nimeni kirjaimista. 🙂

Tyttöjen toiset nimet ovat molempien sukujen naisilta. 🙂

Musta tuntuu et kaikki on miettinyt niin persoonallisesti ja oikeesti sydämellä omien lasten nimiä, siis niin ihanaa! Tykkään tosi paljon tollasista vanhempien nimistä muodostuneista nimistä. 🙂 Ja ihanaa kun suvun nimet pysyy sukupolvesta toiselle!

Mun esikoisen toinen isoisä on Nicaraguasta, joten nimen piti toimia paitsi suomeksi myös espanjaksi. Kuopuksen kohdalla ei ollut tätä tilannetta, mutta halusimme hänenkin nimensä toimivan mahdollisimman hyvin myös kansainvälisesti. Molemmilla pojilla on kolme etunimeä, joista puhuttelunimenä on ensimmäinen. Yksi toisista nimistä on kummallakin suvussa kulkeva nimi.

Esikoisen nimestä päätti lopulta hänen isänsä, joka ehdotti nimeä supistusten aikaan ja minä vastasin, että nimi oli mulle siinä hetkessä ihan yhdentekevä asia. Etunimi kuitenkin on siis yksi niistä, joita itse olin pojalle ajatellut odotusaikana ja se toimii hyvin suomeksi ja espanjaksi sekä monella monella muullakin kielellä.

Kuopuksen nimeä makustelimme vielä lapsen syntymän jälkeen ja yksinkertaisesti kokeilimme, mikä nimi pohalle tuntuisi sopivan parhaiten. Kuopuksen nimessä on mukana myös pala minun ja miehen yhteisen tarinan alkua.

Ihanan persoonallisia tarinoita nimien ja nimien antamisten takana! Mahtavaa. 🙂 Olisi tosi mukavaa jos omankin lapsen nimessä olisi joku symboli musta ja mun miehestä, tätä pitää ihan miettiä mikä se olisi…

Kiitos kun kommentoit ja ihanaa viikon alkua sinne. <3

Lasten nimeäminen on jotenkin hirmu mielenkiintoista – nimet on ihania! Ja etenkin, jos on monen kulttuurin nimistöä ”käytössä”.

Olen tavannut pienen Elda-tyttösen ja Elio-pojan, jotka taisivat molemmat olla jostain Kosovon tienoilta kotoisin. Tosi kauniita nimiä ja sopivat moneen kieleen niin kuin ilmeisesti monet sieltä suunnilta tulevat nimet. 🙂

Vitsi kunpa omaisin saman asenteen! Musta tää on tosi hankalaa nyt. 😀 En selvästikin tiedä tarpeeksi nimiä tai ole riittävän kiinnostunut nimistä. 😀

Mut Elda ja Elio on munkin mielestä tosi kivoja nimiä! Mä kirjoitan nää ylös. 🙂 Kiitos ihana kun kommentoit. <3

Kommentoi