Kategoriat
Matkat

Matkavinkit Kosovoon

DSC_0390.JPG

Kosovo on toinen kotimaani, mutta paikka, jonka yhä useammat ovat löytäneet viime vuosina. Mulla on ollut kunnia näyttää useammalle ystävälleni kotiseutuja, mutta oon saanut myös muilta tuttavilta ja tuntemattomilta sähköpostia ja kommentteja siitä, että he ovat käyneet Kosovossa tai suunnittelevat matkaa sinne. Vitsi se jotenkin lämmittää aina sydäntä.

Alla omat vinkkini Kosovoon. Sanokaa ihmeessä, jos tulee jotain muuta kysyttävää.

 

Lennot

Kosovoon lentää helpoiten Istanbulin kautta Turkish Airlinesilla (lentoja on päivittäin). Norwegian lentää Helsingistä Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan suoraan, mutta harvoin, joskin tulevana kesänä enemmän.

 

Milloin

Kosovossa on kuuma kesä mutta suhteessa siihen aika kylmä talvi. Kävin siellä viimeksi joulukuussa, jolloin lämpötila vaihteli +5, -5:een. Kesäisin on +20-35 astetta.

”Kesäsesonki” on kesäkuun puolesta välistä elokuun loppuun asti. Kevät ja syksy ovat kauniita ja suomalaiselle lämpimiä. Eniten elämää siellä on kuitenkin kesäisin ja uuden vuoden aikoihin, jolloin monet ulkomailla asuvat kosovolaiset matkustavat sinne. Talvisin ottaisin kuitenkin huomioon sen, että kaikissa rakennuksissa ei ole samalla tavalla keskuslämmitystä kuin Suomessa, jolloin sisällä voi tulla paikoin kylmä.

DSC_0013.JPG

DSC_0114.JPG

DSC_0116.JPG

Lempikaupungit

Pristina on Kosovon pääkaupunki. Se on väkiluvultaan ja pinta-alaltaan suhteessa muihin Euroopan pääkaupunkeihin pieni, mutta väkitiheydeltään jättimäinen ja siksi täynnä ihmisiä ja elämää. Pristinasta on viimeisimpien havaintojeni mukaan muodustamassa siinä mielessä ”hip” paikka, että kaupunki täyttyy ulkomaalaisilla nuorilla ja suosituilla terveyskahviloilla.

Sen lisäksi ainakin kaksi kaupunkia ovat kaapanneet sydämeni; lämminhenkinen ja sotaa kärsinyt Mitrovica (myös vanhempieni synnyinkaupunki). Mitrovica on jaettu kahteen kosovolaisten ja serbialaisten kesken, mikä herättää usein mielenkiintoa. Toinen mielestäni ihana kaupunki on ikivanha ja kulttuuririkas Prizren. Siellä järjestetään joka elokuu isot lyhytdokumenttifestarit Dokufestit.

 

Luonto

… on kaunista. Ja monin paikoin täysin koskematonta. Korkeiden vuorien kukkuloilla on linnoituksia ja muita kohteita, jonne pääsee haikkaamalla tai autolla. Hiking Njerin -sivuston kautta voi varata itselleen kätevän päiväretken henkeäsalpaaviin maisemiin.

DSC_0190.JPG

DSC_0202.JPG

DSC_0241.JPG

Ruoka

Kosovossa syödään paljon samanlaista ruokaa kuin mitä Kreikassa, Turkissa ja Lähi-Idässä. Meze-lautasia, jogurttia ja fetaa, uunituoreita leipiä, paprikaa ja muita vihanneksia, erilaisia tahnoja, lammasta… Kasvissyöjänä olen pärjännyt siellä hyvin, vegaanina syöminen voi olla pieni haaste.

Ruokaan kuitenkin panostetaan ja se syödään yhdessä perheen kanssa. Ruokaa kasvatetaan pääsääntöisesti puhtaasti eikä massiivista eläinteollisuutta juurikaan ole. Vuohia, josta perheet saavat juuston, ulkoiletaan vuoden ympäri kuin koiria ja monet tilaavat leikkeleet ja kananmunat pieniltä yksityisyrittäjiltä suoraan.

Ravintoloita ja kahviloita on paljon ja hinnat ovat edullisia.

 

Hintataso

Kosovo on ehdottomasti Euroopan edullisimpia maita ellei edullisin. Erityisesti ruoka ja ulkonasyöminen on halpaa, samoin majoittuminen, taksit ja erilaiset kauneushoidot. Vaatteet ovat huomattavasti muita asioita kalliimpia.

P8010208.JPG

DSC_0221.JPG

Lähellä

Kosovosta on erinomaiset kulkuyhteydet muihin Balkanin maihin; Albaniaan, Bosniaan, Montenegeroon, Kroatiaan… Lyhyessä ajassa ja pienellä budjetilla voi käydä monessa maassa.

 

Muuta

Vaikka Kosovon sodasta ei ole Euroopan mittakaavassa kauan aikaa, on Kosovossa maalaisjärjen nojalla turvallista ja helppo liikkua. Nuorta väkeä on paljon, ja siksi nuorille suunnattua kulttuuria ja tapahtumia riittää (sekä hyviä bileitä). Huhu myös kertoo, että kosovolaiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia ihmisiä, ja suhtautuvat turisteihin lämpimästi.

 

Kosovolaiset / Kosovossa käyneet, kommenttiboksiin voi jättää lisää vinkkejä. 🙂

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentoi