Kategoriat
Matkat

Matkailu ei aina avarra

DSC_0282.JPG

Matkailu avartaa on varmaan eniten käytetty sanonta mitä tulee reissaamisen puolestapuhumiseen. Se ei mielestäni kuitenkaan aina pidä paikkaansa.

Karkeasti sanottuna valmis kahden viikon pakettiloma Thaimaahan, jonne matkustat satojen muiden suomalaisten kanssa – ja jossa päivän ohjelmasi sisältää nähtävyyskierroksia suomalaisen oppaan kanssa ja illallisia suomalaisessa karaoke-baarissa – ei välttämättä laajenna maailmankatsomustasi. Vaikka se tosiaan tapahtuisikin toisella puolella maapalloa. Tunnin ajomatka taas esimerkiksi niinkin eksoottiseen paikkaan kuin Lahteen voi opettaa ja ammentaa jo paljon enemmän. Kyse on enemmänkin siitä, että miten matkustaa, ei minne tai kuinka paljon.

On tietysti eri asia, jos lomalla haluaa vain lomailla, eikä hae sen ihmeellisempiä ahaa-elämyksiä. Hotellin uima-allas ja aamiaiset sekä läheisin turistikauppa voivat tässä tapauksesssa olla ihan riittäviä. Sekin on ihan fine, ja joskus tuntuu että oon itsekin sellaisen tarpeessa.

Jos tavoitteena on kuitenkin tutustua toiseen kulttuuriin, kehittää omaa yleissivistystään, laajentaa mukavuusaluettaan ja oikeasti saada ulkomaanmatkasta kaiken mahdollisen irti, kokeile näitä niksejä:

DSC_0565.JPG

DSC_0609.JPG

1. Älä varaa pakettilomaa, vaan osta lennot ja majoitus erikseen. Näin vältyt todennäköisemmin siltä, että nukut hotellissa, jossa samassa kerroksessa kanssasi on 25 muutakin suomalaista, ja alakerrassa on tosiaan se karaoke-baari. Vertailemalla ja vaihtoehtoja ammentamalla voit saada paljon erikoisempia tarjouksia.

2. Hostellit eivät todellakaan ole vain hippien tai ylisosiaalisten ihmisten juttu. Jos olet mukavuuden haluinen matkustaja, arvostat yksityisyyttä ja haluat mahdollisimman suuren turvan tavaroillesi, voit varata hostellissa yksityishuoneen. Voit kuitenkin viettää aikaa hostellien yleisillä tiloilla ja osallistua hostellin järjestämiin tapahtumiin muiden kanssa,

Olen nukkunut niin monessa hostellissa, enkä ole koskaan katunut sitä. Siellä tapaa ihan eri tavalla ihmisiä ja saa aivan varmasti samalla korvaamattomia nähtävyysvinkkejä niin työntekijöiltä kuin asukkailtakin.Yleensä hostelleissa asuvat matkustajat ovat itsekin elämäntyyliltään reissaajia. Heiltä voi ottaa selvää, minkälainen matkailu avartaa ja miksi he ovat päättäneet jäädä sille tielle. Vastaukset voivat yllättää ja rikastuttaa.

DSC_0112 (2).JPG

4. Ota etukäteen selvää. Kannattaa tehdä tutkimustyötä tulevan maan tai kaupungin kohdalla – lukea historiasta, taiteesta, paikallisesta ruokakulttuurista ja ihmisten tavoista. Näin osaat varautua mahdollisiin yllätyksiin, mutta saat myös selville mikä sinua kiinnostaa. Saat tietynlaisen ”tarkoituksen” ja ehkä ihan erilaisen innostuksen matkallesi.

5. Tai ole ottamatta selvää. Mä en yleensä hirveästi googlette/kysele, koska en halua asettaa itselleni matkalla tavoitteita tai to do -listoja. Luotan todella paljon siihen, että kyselemällä paikallisilta ja luottamalla omaan intuitioon pääsee pitkälle. Kuinka järkevää tämä on, en tiedä.

6. Ruokailu. Unohda mahdolliset ruokarajoitteet (jos se ei ole terveydellesi iso haitta) ja syö rohkeasti sitä, mitä tarjotaan. Ruoka on niin iso asia, enkä lähde sitä sen enempää perustelemaan. Se on vain parasta.

7. Älä shoppaile. Joka reissullani ostan aina vain vähemmän ja vähemmän. Olen esimerkiksi luopunut melkein kokonaan tuliaisperinteestä. Sen sijaan kotiin palatessa on mukava laittaa läheisilleen reissumaan ruokia, pitää kuvista slide-showta ja opituista asioista tietovisaa. Aika voittaa materian ylivoimaiesti. Monesti ulkomailla ostetaan paljon asioita koska ”ne on halpoja”, vaikkei niitä asioita tarvitsisikaan. Se vie rahaa ja varsinkin todella arvokasta aikaa reissun muista olennaisuuksista.

DSC_0146.JPG

8. Tutustu rohkeasti ihmisiin. Muista turisteista ja varsinkin paikallisista voi saada todella hauskaa seuraa. Paikalliset asukkaat osaavat aivan varmasti neuvoa paremmin kuin yksikään turistiopas.

Mietin aina, että ihmiset tekevät kulttuurin ja maan – ihmisiin tutustuminen reissulla on siis ehdotonta.

9. Laatu korvaa määrän. Se, että sulla on pitkä litania eri maista, ei kerro sinusta oikeastaan mitään. Yhdestä valtiosta tai kaupunginosasta voi saada kymmenenkin kerran jälkeen paljon irti. Jokainen ihminen näkee eri paikoissa eri asioita. Tärkeintä on siis nähdä ne asiat, ei vaan laskeutua lentokoneesta ja tuumata että jes, yksi maa lisää.

Minulla on ystävä, joka matkustaa Barcelonaan monta kertaa vuodessa ihan muuten vain. Hän käyttää jokaisen lomansa ja kaikki rahansa sinne. Hän saa aitoja elämyksiä sieltä, eikä hän koe tarvetta hakea niitä sen kauempaa. Mun mielestä tää on ihailtavaa.

10. Ja kaksi tärkeintä: luovu ennakkoluuloista ja luota elämään. Näillä pääset niin Suomessa kuin Suomen rajojen ulkopuolellakin todella pitkälle.

DSC_0156.JPG

DSC_0511.JPG

Puhunko asiaa vai oletteko eri mieltä? 🙂 Saa olla! Se, miten matkailun kokee on täysin subjektiivista, mutta olisi silti kiva lukea muiden kokemuksia siitä, minkälainen reissaaminen avartaa ja onko se taas ristiriidassa ylenpalttisen rentoutumisen kanssa.

PS: Muistathan, että blogin koti ja osoite muuttaa pian! Kerron muutosta lähempänä, joten pysykäähän kuulolla. 🙂

Saranda

Ota yhteyttä: tyhjaajatus@live.fi

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

2 vastausta aiheeseen “Matkailu ei aina avarra”

Oon kans samaa mieltä tästä. Tunnen monia ihmisiä jotka vaan matkailee ja ovat yhtä kapeakatseisia kuin ennenkin. Itse matkustelen paljon itsekseni, missä on tietty hyvät ja huonot puolet… Mut itse oon oppinu että iloisella mielellä, positiivisella asenteella ja hymyilyllä pääsee jo pitkälle !

Oot ihanan rohkea jos matkustelet yksin! 🙂 Se on varmasti tosi antoisaa ja kasvattavaa.

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: