Kategoriat
Vastuullisuus

Mä en ole enää koskaan naisellinen

DSC_1563.JPG

Jos mun pitäisi kuvailla omaa pukeutumistyyliäni, vahvin mieleeni ilmestyvä sana olisi ”naisellinen”. Ongelma on kuitenkin ensinnäkin siinä, että mun ei koskaan pitäisi luokitella tyyliäni miksikään, ja toiseksi naisellinen on aika katteeton adjektiivi. Se ikään kuin kertoo että naisellisuus käsittää vain tiettyjä asioita, eli omissa vaatemielikuvissani paljon käyttämiäni mekkoja ja punaista huulipunaa. Voiko mielikuvat enää tämän konservatiivisemmaksi muuttua?

DSC_1549.JPG

Mun vaatekaappi sisältää n. 80% mekkoja tai hameita ja loput ovat (nyt raskaana vyötäröstä pieniä…) housuja. Rakastan peplum-paitoja ja hiusten kihartamista sen neljä kertaa vuodessa kun jaksan ne kihartaa. Tykkään trenssitakeista ja korollisista nilkkureista.

Ja sitten on päiviä kun isken päälle ruutukuvioisen flanellin, farkut ja nahkatakin, ja vastaan tuleva kaveri sanoo että sulla on tänään tosi maskuliininen tyyli. Hmm.

Pukeutumiseen(kin) liitetään aina tietyt sukupuolistereotypiat ja se on alkanut jotenkin ärsyttämään itseäni. Yleisin vastareaktio minkä saamme kun kerromme ettemme aio kysyä lapsemme biologista sukupuolta on että tehän voisitte valmistautua niin paljon paremmin jos tietäisitte kumpi sieltä tulee. Pistää ihan vihaksi että jopa meidän syntymättömällä lapsella on jotain pukeutumisnormeja joita sen tulisi noudattaa oletetun sukupuolensa mukaan.

DSC_1547.JPG

Keskustelimme parin ystäväni kanssa siitä kuinka miehille ei löydy korkokenkiä juuri mistään (vaikka ne voivat parantaa ryhtiä ja tuoda itsevarmuutta, pituutta sekä tosi kivan lisän asuun, sukupuolesta huolimatta). Samoin sain Sidoste-postaukseen hyvän huomion siitä siitä, että miehille ei juuri missään kaupata sukkahousuja. Mua kummastuttaa se että vielä vuonna 2018 jokaiseen vaatekauppaan johon astun on edelleen miesten ja naisten osastot. Ja että käsilaukkua kantavaa miespuolista ystävääni katsotaan välillä oudosti. Ja että mun pitäisi tietää tulenko pukemaan lastani vaaleanpunaiseen vai siniseen…

Siksi mä en aio enää käyttää sanaa naisellinen kun kuvaan ittessäni ylipäätään mitään. En vaatetyyliä, persoona, käyttäytymistä, en yhtään mitään.

PS: Alla vielä viikon postaukset:

Mä en ole enää koskaan naisellinen

Voiko raskausarpia ehkäistä?

Masennus nosti taas päätään

Älä osta mitään (turhaa) -päivää

Kuvat: Hanna Kärppä, editointi minä

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

15 vastausta aiheeseen “Mä en ole enää koskaan naisellinen”

Hei Saranda,

Itse olen miehenä taistellut rajoja vastaan pienen ikäni. Lapsesta asti pidin sukkahousuista ja väreistä. Tämä tietenkin johti siihen, että nämä asiat karsittiin elämästä pois koska olin poika. Kun kasvoin ja aloin päättää asioista puin sukkahousut joka päivä ja ostin värikkäitä vaatteita. Äitini tyhjensi sukkahousut vaatekaapistani omaansa, siispä piilotin ne. Maailma on muuttunut siittä, mutta edelleen olet outolintu jos kuljet kaupungilla shortsit, sukkahousut ja ballerinat jalassa. Toisinaan kukaan ei huomaa.

Korkokenkiä, ballerinoja jne. löytyy nykyään hyvin kokoja. Naisten vaatteissa materiaalit ovat mielestäni mukavamman tuntuisia, parempia, ja vähemmän karkeita saumoja. Esim. lapsuuden löysät pitkätkalsarit ja villahousut tungettiin sukkiin, mikä oli hirveintä housujen alla. En koskaan tajunnut miksen voi vaan pukea paksuja sukkahousuja kuten sisko. Useille naisille taas sukkahousut ovat hirveintä maailmassa ja voivat surutta vetäistä pitkätkalsarit ja sukat jalkaan…

Kyllä tosiaan niissä perusvalmisvaatteissa on mitoituksen puolesta vaikka mitä eroja. Esim. mun pyöräilevä mieheni valittaa, että hänen lihaksikas peppunsa ei juuri ikinä mahdu ns. miesten housuihin. Ite oon ihan kyllästynyt elastaaniin, joka on saanut niin suuren suosion sen takia, että sitä käyttämällä sama vaate sopii hyvinkin eri kokoisten ihmisten päälle, mutta samalla aiheuttaa sen, että kangas vanhenee rumemmin ja tulee käytännössä mahdottomaksi kierrättää. Ihanaa olisi, kun olisi varaa teettää vaatteensa omien mittojensa mukaan ompelijalla!

Toi olisi ihan unelmien (ja taatusti ympäristöystävällisempi) yhteiskunta, jos vaatteiden teettäminen olisi kannattavaa. Ehkä joku päivä vielä…

Miesten bokseriessa kerran nukkuneena voin sanoa että minusta ihan jees että alushousut on miehille ja naisille erikseen, se etupussi ei ole niin kiva naisella tyhjänä edessä 😉 myös lantioissa on usein eroja, ei mahdu miesten toppahousut joissa oikea lahkeen mitta itsellä kiinni koska lantio on leveä.

Tottakai fysiologiset erot voi ottaa huomioon (tuossa aikaisemmin oli hyvä kommentti esim. rintaliiveistä, harvemminhan miehet niitä tarvitsee). Mutta tyylierojen et tarvitsisi olla niin sukupuolilatautuneita. 🙂

Kyllä tuossa unisex ajattelussa on vielä paljon kehitettävää. Vaatteiden suhteen kun ne miehen ja naisen fyysiset erot on oikeasti hyvin pieniä. Rintaliivejä nyt käyttää ne joilla on rinnat, ja se on naisilla yleisempää kuin miehillä. Muuten samat paidat ja housut kyllä sopii mielestäni molemmille. Muotinäytöksissä on jo vuosikaudet näkynyt hameita ja shortseja miehillä sukkahousujen kanssa. Pienillä lapsilla hyväksytään yleensä ne käytännölliset vaatteet sukupuolesta riippumatta, mutta kun lapsi tulee siihen johonkin kolmen vuoden ikään, niin alkaa viimeistään kauhistelu, jos pojalla onkin vielä sukkahousut jalassa. Eihän ne paksut sukkahousut kuitenkaan ole mitään muuta kuin kalsari ja sukka yhdessä, ilman päälekkäistä saumaa. Jotkut tietysti haluaa itse korostaa värityksellä lapsensa sukupuolta, mutta on se aivan järjetöntä, kun ulkopuoliset arvostelee sitä, jos lapsella on ”väärän” väriset vaatteet. Kyllä nykymaailmassa jokaisella pitäisi olla oikeus pukeutua niin kuin haluaa. Naisten pukeutumista ehkä arvostellaan helpommin kuin miesten pukeutumista. Toisaalta taas, jos mies laittaa päälleen hameen, nahkahousut, sukkahousut, pitsiä tai harrastaa balettia, niin aika äkkiä joku alkaa haukkua homoksi. Harvoinhan pukeutumisella ja seksuaalisella suuntautumisella on mitään tekemistä toistensa kanssa. Nainen taas voi vetää päälleen pikkutakin ja kravatin ilman, että ruvetaan lesboksi nimittelemään. Tosin katsoo sitäkin monet kieroon kyllä. Tässä vielä sukkahousuihin liittyen unisex /genderless vaihtoehtoja.
https://www.wolfordshop.fi/sukkahousut-sukat/unisex
https://www.emiliocavallini.com/en/discover/cult-edition-collection/
https://iseeyourlegs.com/en/

Apua ihan törkeen hyvä kommentti. En oikeasti keksi mitään täydennettävää. Etenkin tuon Deal with it -kommentojan jälkeen tuntuu hyvältä lukea tällaisia järkeviä ajatuksia aiheesta. Kiitos kun kirjoitit ja linkitit tuon!

Mutta miksi miehen pitäisi korkokengillä saada itselleen lisää itsevarmuutta ja pituutta? Eikö miesten pituuden ihannointi ole myös yksi haitallinen muotti? Eikö ole hyvä, jos lyhyt mies saa olla ihan rauhassa juuri sellainen kuin on? miksi mielikuvassa pituus ja itsevarmuus kulkevat käsikkäin?

Tosi hyvä pointti itseasiassa! En ajatellutkaan tätä tämän syvempää. Juteltiin tosiaan asiasta mun miespuolisen ystävän kanssa ja tää tuli esiin, mutta en sitten jäänyt analysoimaan sitä sen enempää. Pituuden ei missään nimessä pitäisi olla yhteydessä itsevarmuuteen. 🙂

Enkä alunperinkään ajanut takaa ”miesten pitäisi olla pitempiä” -ajatusmallia vaan automaattisesti yhdistin pituuden itsevarmuuteen sukupuolesta huolimatta – joka on siis ihan typerää. Huomaa kuinka jotkut kangistuneet ajatusmallit hiipii helposti tekstiin huomaamatta mutta se on maailman parasta kun lukijat kiinnittää niihin huomiota ja niitä voi lähteä kehittämään. 🙂 Kiitos siis kommenttistasi!

Vittu että ihminen voi olla pihalla.

”naisellinen” pukeutuminen kertoo esimerkiksi juuri vaikkapa KORKORKENGISTÄ JOITA EI LÖYDY MIEHILLE.

Jotain siis sellaista joka on naiselle ominaista, on NAISELLISTA.

En ole yllättynyt tosin että henkilö joka kirjoittaa sellaista aivosontaa kuten ”ettemme aio kysyä lapsemme biologista sukupuolta ” ihan omia ennakkoajatuksia sulkeakseen kirjoittaa jotain yhtä tyhmää kuin tämä.

Maailmassa on Naisellisia ja feminiinisiä asioita. Samoin Miehisiä ja maskuliinisia asioita.
Edellisiä yleensä tekevät tytöt ja naiset, jälkimmäisiä isommassa määrässä pojat ja miehet.

SE ON BIOLOGIAA JA TODELLISUUTTA.

Ei ideologista feminististä HEVONPASKAA.

Tää on ehkä järjettömin kommentti jonka oon ikinä saanut blogiini ja just siksi en sitä poistakaan: ihan hyvä välillä muistuttaa itselleni että maailmassa on ihmisiä jotka todella uskoo että meidän biologia määrittää sitä mitä me saadaan pukea.

Sulla on IHANA tyyli! Ja toi hymy vielä kruunaa kaiken! <3

Hyviä huomioita tyylin ja vaatteiden sukupuolittuneisuudesta. Ärsyttää kyllä, että vaatteet on melkein aina sukupuolitettu ja kaupoissa on erikseen naisten ja miesten osastot. Oma pukeutumiseni on aika kaukana siitä perinteisestä "naisellisesta", ja yleensä valitsisin mieluiten mahdollisimman unisex-tyylisiä vaatteita, mutta käytännössä tämä on aika hankalaa juuri tämän jatkuvan sukupuolittamisen takia. En usein edes löydä naisten osastolta mitään sopivaa, koska suurin osa vaatteista on liian "naisellisia" omaan makuuni. Välillä käynkin miesten osastolla, mutta silloin tuntuu kuitenkin usein, että olisin väärässä paikassa ja kiinnitän helpommin huomiota siihen, mitä muut (mahdollisesti) ajattelevat, vaikka toisaalta haluaisin olla välittämättä ollenkaan. Eilenkin juuri ostin pipon miesten osastolta, koska sieltä löytyi parempi ja käytännöllisempi kuin naisten osastolta 😀

P.S. Ihan huippu myös tuo Sidoste-postaus! Olen aivan ihastunut noihin tuotteisiin ja pakko varmaan tilata sukkia joululahjaksi ja itsellenikin jotain. Lisäpisteet myös siitä, että näitä tuotteita ei ole sukupuolitettu. Mahtavaa!

Kiitos, ihanasti sanottu. :*

Todella hyvä pointti siitä, että välillä on vielä sosiaalisesti ”kummallista” ostella toisen sukupuolen osastoista. Nyt tarvitaan uusia unisex-kauppoja, kuka lähtisi kehittelemään!? 🙂

Ja joo mäkin oon ihastunut niihin Sidoste-sukkiin täysin. 🙂 Tosi laadukkaita ja ajattomia, suosittelen testaamaan kun on sukille tarvetta, ja itse asiassa kuten sanoit, aivan mahtava joululahjaidea!

Ihanaa viikon alkua sinne. <3

Samaan kastiin menee ”naiselliset muodot”. Mä inhoan ja oon aina inhonnut sitä. Ihan kuin olisi jotkut tietyt muodot, jotka on naisellisia. Eikö jokaisen naisen muodot, oli ne sitten millaisia muotoja tahansa, ole naisellisia muotoja?

Kommentoi