Kategoriat
Koti & Sisustaminen

3 + 1 kirjaa tälle syksylle

Kesällä löysin taas lukemisen. Silloin kun en lue vähän aikaan, todella mietin, että missä välissä muka ehtisinkään. Mutta sitten kun jollain ihmeen keinolla aloitankin kirjan ja se on hyvä, en keksi paikkaa ja aikaa, jossa en voisi lukea. Johan unohtuu Netflixit, musiikin kuuntelu metrossa ja turhapäiväiset Instagram-strollaukset.

Kesällä löysin myös kirjastossa seikkailemisen ilon. Ela alkoi nukahtamaan vaunuissa metromatkalla kotiin ja tiedättehän te nää vauvat; ne herää heti sillä sekunnilla kun työnnät vaunut kotivoesta sisään. Siispä aloin käymään kotimatkalla kirjastossa ja tunsin itseni taas 9-vuotiaaksi Sarandaksi, joka saattoi viettää tuntikausia kirjahyllyjen välissä. (Tai yleisellä tietokoneella niissä foorumeiden chateissa. Muistatteko ne chatit??)

Viime kerralla nappasin muutaman kirjan tositarkoituksella syksyä varten. Tänä syksynä aion lukea ainakin…

  1. Anna-Leena HärkönenKaikki oikein. Tämän olenkin jo aloittanut ja hyvältä vaikuttaa. Anna-Leena Härkönen on kuulunut lempikirjailijoihini siitä asti, kun yläasteella pakotettiin lukemaan Häräntappoase. Kirja kertoo pariskunnasta, joka voittaa lotossa ja joutuu rahapsykoosiin. Ihmisten suhtautuminen rahaan kiehtoo mua ja salaa toivon, että kirjan lopussa koen taas ”nonni ei se raha tee onnelliseksi” -elämyksen. Kulunut, mutta erittäin tarpeellinen muistutus.
  2. Khaled Hosseini Ja vuoret kaikuvat. Khaled Hosseinin Leijapoika ja Tuhat loistavaa aurinkoa ovat kaksi lempikirjaani. Odotin hänen kolmatta romaaniaan Ja vuoret kaikuvat muutama vuosi sitten kun kuuta nousevaa ja jotenkin petyin. En ihan täysin ymmärtänyt sitä. Siispä annan sille uuden mahdollisuuden. Haluan rakastua siihen edes puoleksi yhtä palavasti kun Hosseinin edellisiin teoksiin.
  3. Cecelia AhernValintojen vuosi. Aah, Ahern. Mun guilty pleasure -kirjailija. Aina viihdyttävä, aina mukaansa tempaava, aina hauska. Aina palauttamassa uskoni ihmisiin. Tuntuu, että olen lukenut sata Ahernin kirjaa, ja silti nämä eivät koskaan lopu kesken.

+ 1 Otin listalle mukaan myös kirjan, jonka ehdin lukemaan jo kesähelteiden keskellä. Vein Elan anopille hoitoon koska ”mun täytyy tehdä töitä”, suuntasin rannalle ja kaivoin sen esiin. Pajtim StatovciBolla. Statovcin aikaisemmat kirjat Kissani Jugoslavia ja Tiranan sydän olivat molemmat niin uskomattoman kauniita, herkkiä ja koskettavia teoksia, että todella pelkäsin kolmannen kirjan kohdalla käyvän samalla tavalla kuin Hosseinin kolmannen kanssa. Etten tajua sitä tai että petyn.

Mutta Bolla oli Statovcin kolmesta kirjasta paras, jo valmiiksi parhaista kirjoista vielä parempi. Aivan uskomattoman hyvä. On niin ainutlaatuista lukea omasta kotimaasta ja kulttuurista sellaisista näkökulmista, joita ei ole itselleen käynyt välttämättä mielessäkään. Se on niin silmiäavaavaa ja voimaannuttavaa.

Ja kuvitelkaahan se allekirjoittaneen tuplaylpeys, kun alunperin Kosovosta kotoisin oleva suomalainen menestyy maailmanlaajuisesti kuten Statovci on tehnyt? Vielä kirjoittamisella, kielellä, joka ei ole oma äidinkieli? Ei se ylpeys mahdu sanoihin.

Mitä sinä aiot lukea tänä syksynä?

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

14 vastausta aiheeseen “3 + 1 kirjaa tälle syksylle”

Kiva kirjapostaus ja hyviä vinkkejä!

Pakko myöntää, etten ole lukenut yhtään Anna-Leena Härkösen teosta – en edes Häräntappoasetta, vaikka se niin ”yleissivistysteos” onkin 😀

Muutenkin ihan uusia kirja- ja kirjailijatuttavuuksia. Statovcin Kissani Jugoslavia on kyllä nimeltä ja ulkonäöltään tuttu ja näiden perusteella vaikuttaa jotenkin hyvin kiehtovalta. En ole kuitenkaan saanut luettua, ja yleisestikin olen aika laiska lukemaan kaunokirjallisuutta, vaikka muuten luenkin paljon, mutta lähinnä tietokirjallisuuden puolelle meneviä teoksia.

Kiitos paljon kommenttistasi. 🙂 Suosittelen sekä Härköstä että Statovcia, kaksi niin erilaista kirjailijaa, mutta molemmat todella hyviä vaikkei kaunokirjallisuus muuten olisikaan täysin se oma juttu! 🙂

Vastaa

*Napoli- sarja, Elena Ferranten luoma. Lähtemätön vaikutus!
*Keskusteluja ystävien kanssa ( muistaakseni tekijä Sally Rooney)
*Manhattan Beach (tekijä Jennifer Egan?)
*Koodinimi Alice (en muista tekijää)
* naisilta naisille kirjoja: Alma, Hertta, Lempi, Stella
* Eevan kolme tytärtä ( en muista tekijää, mutta kulttuuriaspektina mm.”lännen ja idän törmäykset”)

Hei kiitos paljon vinkeistä! Eevan kolme tytärtä on lempikirjailijoihini kuuluvan Elif Shafakin kirja. 🙂

Vastaa

Tuli niin paljon muistoja mieleen kirjaston tietokoneista! Joskus 2000-luvun alussa käytiin kavereiden kanssa kirjaston koneella mm. Habbohotellissa… 😀 Se oli sitä aikaa kun olin luonut itselleni ekan sähköpostiosoitteen (jippii.fi tai luukku.com 😀 ), enkä ikinä tajunnut kirjautua ulos mailistani kirjaston koneella..

Hahahah alkoi ihan naurattaa, kuulostaa niiiin tutulle. :D:D Ja ai saakeli jippii.fi :D:D:D Ne oli kovia aikoja ne!

Vastaa

Kiitos kirjavinkeistä! Juuri mietin, että pitäisi kirjoittaa blogiin omalla lukulistalla olevista kirjoista 🙂 Syksy on niin täydellistä aikaa lukemiselle!

Pliis kirjoita! Mäkin haluan kuulla muiden lukulistoista. <3

Vastaa

Sulla on hyvä maku, koska olen kohta lukenut sen ja tykkään hirveästi! 🙂

Vastaa

Kiitos näistä! Laitoin heti varaukseen nuo kirjat ja Khaled Hosseini onkin ollut jo aiemmin ihan lemppari! Ahmin ”Ja vuoret kaikuivat”-kirjan yhdessä päivässä ja tykkäsin kyllä eli kannattaa antaa uusi mahdollisuus! 🙂

Hei kiitos kannustuksesta. 🙂 Kirja on jakanut selvästi ihmiset kahteen eri leiriin.

Vastaa

Cecilia Ahernin kirjat on niin iahnaa ja rentoa luettavaa. Kiitos vinkistä, en ollut huomannutkaan, että häneltä on tullut uusi kirja!:)
Mukavia lukuhetkiä toivottelee Ida Kotona kaupungissa -blogista

Sanos muuta! Rentoa luettavaa kuvailee niin hyvin. 🙂 En tiedä kuinka uusi tämä Valintojen vuosi on, itselleni ainakin!

Vastaa

Kommentoi