Kategoriat
Uncategorized

Kysyttyä: Kosovosta

img-20140730-wa0028_resized_0.jpg

Voisitko koskaan muuttaa (takaisin) Kosovoon? Millä tavalla Kosovo eroaa Suomesta ja mitkä on molempien paikkojen hyvät ja huonot puolet? Tuleva aviomieheni on sieltä kotoisin joten tällaiset on aina tosi kivoja.

Kiva kysymys. <3 Olen syntynyt Suomessa, ja vaikka olen pisimmillään viettänyt yli vuoden Kosovossa kerrallaan (ja käynyt kouluakin siellä), koti on Suomessa.

Loppujen lopuksi siihen ei edes vaikuta se, että olen syntynyt tai elänyt täällä kauemmin tai että osaan suomea sujuvammin kuin albaniaa. Ihmiset tekevät kodin. Jos kaikki läheiseni muuttaisivat Kosovoon, lähtisin epäröimättä heti perään ja sopeutuisin ihan hyvin. Ja nyt taas kun Kosovosta on lähtenyt paljon sukulaisia pois, maa ei houkuttelekaan lomailuun enää niin paljon.

dsc_0241_0.jpg

dsc_0268.jpg

Mutta niin, ne erot! Mistä mä aloittaisin!? 😀 Suomen hyvät puolet: siisteys, järjestelmällisyys, hyvät elinolosuhteet, turvallisuus (verrattuna moniin muihin paikkoihin) ja ihmisten rehellisyys ja vilpittömyys. Kosovon hyvät puolet: nuoriso (kolmasosa kosovolaisista on alle 30v ja se näkyy mm. erilaisissa tapahtumissa, kahvilakulttuureissa ja uudistuvissa aatteissa), spontaanius ja läheisyys ihmisten kesken, sekä sää ja perhekeskeisyys.

Hieman negatiivisemmat puolet kummastakin paikasta (omasta mielestäni): Suomessa on kylmä, vähän tylsää (ei ole niin paljon menoa ja meininkiä) ja monimutkainen bryokratia. Kosovossa taas asiat on joskus ihan miten sattuu ja siellä taas tarvittais vähän sitä byrokratiaa. Kosovossa on myös valitettavan huono työllisyystilanne, mikä sotii taas sen faktan kanssa että siellä sitä nuorta työvoimaa olisi. Mun olisi kyllä myös tosi vaikea tottua siihen että ystävät, naapurit ja enon serkun mummin kaima tulisi ilmoittamatta kylään. 😀

Kaiken kaikkiaan: kaksi niiiiin erilaista mutta silti niin rakasta paikkaa.

PS: Onnea naimisiinmenosta kysyjälle! <3 😀

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN /SNAPCHAT: SARANDADEDOLLI

Kommentoi