Kategoriat
Työ & Opiskelu Yhteistyö

Kun mut lomautettiin, ammattiliitosta oli apua

Kaupallinen yhteistyö: SAK – Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö

Syksyllä 2017 mä olin vielä lähes kokopäivätyössä. Olin valmistunut vuosi aikaisemmin ammattikorkeakoulusta ja tein 80 % työaikaa. Perjantait olivat yleensä vapaita ja silloin työskentelin blogin parissa.

Työpaikalle tuli kuitenkin odottamattomia talousvaikeuksia ja suurin osa työväestä lomautettiin kuukausiksi. Mutta valehtelisin jos väittäisin, että lomautus olisi tuntunut pelottavalta. Nimittäin korkeakouluopintojen aikana tutustuin yhteen määrätietoiseen luokkalaiseeni, joka painotti jo silloin ammattiliiton ja työttömyyskassan merkitystä. Liityin hänen innostamana oman alan liittooni jo opiskelijana, ja aloin maksamaan jäsenmaksua työttömyyskassalle heti valmistuttuani. Kun työpaikan lomautusuutiset iskivät pari vuotta myöhemmin, tiesin saavani ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa ja etten ”tippuisi” Kelan peruspäivärahalle, toisin kuin jotkut kollegoistani.

Taloudellinen mielenrauha on osa mun kokonaisvaltaista hyvinvointiani. Mulle ei valitettavasti ole olemassa yhtä ilman toista. Mulle se ei tarkoita suurta palkkaa, sijoituksia tai kunnianhimoisia säästötavoitteita, vaan säännöllisiä tuloja, joita ei leikata ankaralla kädellä pois, mikäli jotain minusta riippumatonta sattuu.

Korona vaikutti monen ihmisen taloudelliseen mielenrauhaan. Yli 100 000 suomalaista on lomautettu. Huolestuttavinta on se, että suuri osa heistä on palvelualalla työskenteleviä naisia. Vielä huolestuttavampaa on se, että 30 % heistä on jäänyt Kelan peruspäivärahalle (670 e), koska he eivät ole kuuluneet työttömyyskassaan.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK haluaa varmistaa, ettei kukaan jää ilman riittävää tukea työpaikalla tai oikeudenmukaisia tuloja yllättävän irtisanomisen tai lomautuksen jälkeen. Oman alan ammattiliittoon kuulumisesta on paljon apua: liitot neuvottelevat työmarkkinoiden työehtosopimukset ja tarjoavat asianajapalveluja (joita olen muuten itsekin joutunut käyttämään). Nimenoman ammattiyhdistysliikkeet ovat neuvotelleet ne edut meille, joita pidämme nykyään varsin itsestään selvinä: mm. säädylliset työajat, perhevapaat, eläkkeet, opintovapaat... Kuten sanottu, itsestään selviltä tuntuvia juttuja, joita voidaan kuitenkin viedä meiltä pois ilman ammattiliittojen tukea. Eihän Jenkeissäkään juuri tunneta äitiyslomia ja ympäri maailman kuusipäiväinen työviikko on vallitseva normi.

Ja mikäli käy niin, että jää työttömäksi tai lomautetuksi (bingo), työttömyyskassaan kuuluminen yleensä oikeuttaa korkeampaan päivärahaan kuin Kelan peruspäiväraha. Jos työssäoloehto täyttyy, on oikeutettu saamaan kassalta omaan aikaisempaan palkkaan suhteutettua päivärahaa, siinä missä Kelassa se olisi n. 724 e / kuukaudessa (bruttona). (Työssäoloehto: on ollut 6 kk töissä vähint. 18 h / vko, eli ehto päti minuunkin vaikken tehnytkään kokopäiväistä työviikkoa. Ja tiedoksi muuten, että vuoden 2020 loppuun asti on voimassa muutos, että 3 kuukauden työssäoloaika riittää.)

Mulla ei ollut lomautusaikoina kummoisempi palkka, mutta sain silti työttömyyspäivärahaa kassalta n. 1 200 e. Eli melkein tuplat siitä, mitä olisin saanut Kelalta. Jäsenmaksua maksoin muistaakseni n. 90 e joka kolmas kuukausi (sekin suhteutetaan tuloihin eli on mielestäni reilu jokaiselle).

Mulle palkansaajana oli itsestään selvää kuulua ammattiliittoon ja työttömyyskassaan, ja ihmettelinkin aina ääneen, jos joku kertoi ettei kuulu kumpaakaan. Mutta olen monesti miettinyt, että ilman silloista opintojen aikaista, aktiivista ystävääni, en välttämättä kuuluisi liittoon ja kassaan itsekään. Koska kun ajattelen asiaa, ammattiliiton ja työttömyyskassaan jäsenyyksien tärkeydestä hyötyihin nähden ei puhuta tarpeeksi. On jotenkin yleinen harhaluulo, että ”kyllä Suomessa pärjää” ja ”aina töitä riittää”, vaikka asia ei olekaan niin. 

Siksi on kunnia olla SAK-kampanjassa mukana, osana onneksi taloudellisesti tietoisempaa sukupolvea. Suosittelen jokaista etsimään oman alan liitto tämän linkin takaa. Vertaan työttömyyskassaan kuulumista mihin tahansa muuhun vakuutukseen: onnekkaimmat ovat he, jotka eivät saa rahoilleen vastinetta eli joudu työttömiksi. Korona kuitenkin todisti, että töitä ei aina riitä ja moni munkin työprojekti on peruuntunut täysin. Myös puolisoni lomautettiin määräaikaisesti. Minä olin puolisolleni se, mitä opiskeluystäväni oli ollut minulle; liiton ja kassan sanansaattaja, jonka läksytyksen ansiosta puolisoni on aikoinaan liittynyt kassaan ja sai nyt lomautuksen aikana reilun työttömyyspäivärahan. Liity liittoon ja kassaan sinäkin.

Seuraa: INSTAGRAM / FACEBOOK

Yhteydenotot: 

contact@sarandadedolli.com

Kommentoi