Kategoriat
Matkat

Kätevät vinkit Balkanissa

 

DSC_0325.JPG

Huh huh, olkoon tämä viimeinen Balkanin reissuumme liittymä postaus vähään aikaan… Joko teiltä meinaa tulla nämä korvista ulos? Tuntuu, että aiheeseen liittyvää asiaa olisi loputtomasti, mutta toisaalta hinku kirjoittaa kaikesta muustakin on kova. Juuri Balkanin matkakertomukset ovat kuitenkin olleet todella kysyttyä kamaa. Viime aikoina niin lukijat kuin kaveritkin ovat omia ensi kesän suunnitelmia laatiessa lähestyneet paljon tästä meidän reppureissusta. Mitä kannattaa nähdä ja mitä välttää. Mitä ottaa mukaan ja mitä jättää kotiin.

Haastattelin reissukamujani, ja yhdessä päädyttiin tällaisiin ohjeisiin.

Unohda ennakkoluulot. Balkanissa on käyty Euroopan tuoreimmat sodat. Muistan lukeneeni lukiossa historian kirjasta, että Balkania on kuvailtu ”Euroopan ruutitynnyriksi”. Tästä huolimatta – ja jopa juuri tästäkin syystä – nähtävää ja koettavaa on ihan hirveästi. Balkanin maat ovat mielestäni toisenlaisia kuin mitkään muut maat Euroopassa. Luonto on erilaista, turisteja on suhteessa vähän, ihmiset ovat paljon ystävällisimpiä kuin mihin olen koskaan tottunut ja kulttuuri on täysin omanlaatuista.

Suunnittele. Kannatta jo Suomessa katsoa karttoja, pohtia mitkä maat kiinnostavat ja mihin olisi järkevää matkustaa suhteessa etäisyyksiin ja omaan rajattuun aikaan. Jos mielessä siis on nähdä useampi maa, suosittelen ostamaan menolippu yhteen kaupunkiin ja paluulippu toisesta.

Jätä silti aikaa spontaanisuudelle. Ei kuitenkaan kannata suunnitella jokaista päivää tai liikettä. Tietynlainen reittisuunnitelma on hyvä, mutta varaudu poikkeamaankin siitä. Mieti siis mitä bussilippuja tai yöpaikkoja on hyvä varata etukäteen ja mitä voi jättää myöhemmälle. Vasta paikan päällä voi nähdä tai kuulla paikasta, johon haluaa ehdottomasti käydä, ja jonka rinnalla omat orjalliset suunnitelmat kalpenevat.

DSC_0329.JPG

Luottokortti on must. Varasimme hostellit ja asunnot eri varaussivustoista (esim. Airbnb tai Hostel World). Iso osa varauksista tarvitsee luottokorttinumeron. Luottokortti nyt on muutenkin turvallinen välinen matkalle, jossa ei välttämättä tiedä mitä ja koska tapahtuu.

Älä luota aikatauluihin. Kuten monet tietävät, Etelä-Euroopassa aika ei ole ihan niin eksaatti kuin täällä pohjoisessa. Tämä näkyi eniten bussijärjestelyissä. Tämän takia on siis pakko varata ylimääräistä aikaa ja hermoja, sillä bussit voivat tulla etuajassa, todella myöhässä tai olla saapumatta ollenkaan. Juo odotellessa bisse.

Englannista on hyöytä. Balkanissa puhutaan, erityisesti nuoremman väestön kesken, sujuvaa englantia. Ei siis tarvitse murehtia liian korkeita kielimuureja.

Luota elämään mutta pidä laukustasi huolta. Kaikki neljä totesimme, että Balkanissa asuvat ihmiset ovat älyttömän ystävällistä ja vilpitöntä kansaa. Saimme paljon apua jokaiseen pulmaan. Muistan erään keskustelun Albanian hostellin omistajan kanssa – hän kertoi, että Albaniassa ryöstöt ovat todella minimaalisia verrattuna mihin tahansa muuhun maahan. Kannattaa silti pitää järki päässä ja piilopussi mukana. Siihen voi laittaa rahat, passin ja puhelimen. Meiltä ei viety yhtään mitään, ja olimme mielestäni kohtuullisen varovaisia.

Pakkaa fiksusti. Jos selässäsi on rinkka, pohdi tarkkaan mitä siihen laitat. Meillä oli hyötyä laadukkaista lenkkareista, täytettävästä tyynystä pitkillä matkoilla, pyyhkeestä, aurinkorasvasta ja omista eväistä. Kannattaa aina pitää mukana pari hedelmää ja proteiinipatukka. Jos unohdat jotain oleellista kotiin, kaikkea voi ostaa paikan päältäkin. Reppureissulla mitä vähemmän, sitä coolimpi.

DSC_0320.JPG

Mentaliteetti joka opittiin – älä säästä mitään kivaa. Jos näet suloisen kahvilan, mene heti istumaan siihen. Jos hostellissa tapaamasi ihmiset kutsuvat sinut juhlimaan ja haluat mennä, mene. Jos sinua houkuttaakin skipata kaikki välissä olevat kaupungit ja lähteä viimeiseen vain makaamaan rannalla, tee se. Matka on matka, eikä määränpää ja siitä kuuluu nauttia jokainen hetki. Tottakai rinkka selässä, rahat vähissä ja suunnasta kujalla tulee vastoinkäymisiä, mutta ajatuksena on ottaa kaikki ilo irti ja oppia mahdollisimman paljon. Älä säästä mitään myöhemmälle, nauti nyt.

Tuleeko lukijoille mieleen mitään omia matkavinkkejä, joista on ollut/olisi ensi kerralla hyöytä joko perinteisellä rantalomalla tai pidemmällä backpack-reissulla? Kertokaa ihmeessä!

 

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN
 

Saranda

2 vastausta aiheeseen “Kätevät vinkit Balkanissa”

Kommentoi