Moikka! Tänään sanon muutaman sanan aiheesta ja myytistä, jonka toivon kumoutuvan teiltä kaikilta: kasvisruokaa on kallista. No ei kyllä ole. Liha ja kala ne vasta kalliita ovatkin. Havainnollistan asian toissaviikon Lidlin kauppakassin sisällöllä ja kuitilla, joka kertoo paljonko kaikkeen tuohon upposi rahaa. Vihannekset ja hedelmät olivat päärynöitä ja kiiviä lukuun ottamatta kaikki luomua ja lähes kaikki kotimaisia.
Vierastan sitä ajatusta, että kasvisruokavalio olisi jotenkin elitistien valinta. Myönnän, että kasvisruokailija tarvitsee hieman enemmän mielikuvitusta ja viitsimistä, mutta ei paksumpaa lompakkoa. Pitkälle pääsee kun seuraa sesonkia ja tekee valinnat sen mukaan.
Edullista kasvisruokaa on mm: täysviljatuotteet, tietyt hedelmät ja vihannekset (vihanneksista voi tehdä wokkia, pihvejä, gratiinia, keittoa jne.), juurekset, soijarouhe, pavut ja linssit.
Sesonki- (ja alennus)tuotteiden suosimisen lisäksi kannattaa olla myös suunnitelmallinen ja miettiä etukäteen vaikkapa koko viikon ateriat. Näin ei synny ruokahävikkiä eikä myöskään turhia heräteostoksia. Samaa ruokaa voi syödä vallan mainiosti useamman päivän peräkkäin, varsinkin jos ruoan pakastaa. Kasvisruoka säilyy myös eläinperäisiä tuotteita pidempään.
Olen myös huomannut, että monissa etnisissä kaupoissa kasvisruoka voi olla reilusti edullisempaa kuin ”tavallisissa” ruokakaupoissa – erityisesti mausteet, erilaiset tahnat sekä pähkinät ja siemenet. Itse teen usein ostokseni Itäkeskuksen Alanya Marketista.
Moni myös yhdistää automaattisesti kasvisruokavalion superfoodeihin, jotka ovat tunnetusti kalliita. Kasvissyöjän ei todellakaan tarvitse nauttia kalliita spirulinatabletteja tai vihermehuja saadakseen kaikki välttämättömät ravinto-aineet. Ne löytyvät kyllä ”oikeastakin” kasvisruoasta. Kasvisruoan ei tarvitse myöskään olla luomua ollakseen hyvää ja ravinnerikasta. Tällöin muista vain vihannesten ja hedelmien kohdalla pestä ne hyvin ja kuoria.
Vielä viimeiseksi haluan sanoa, että kauppakuitissa voi leikata paljon muustakin kuin kasvisruoasta. Limut, sipsit, karkit ja valmisruoka ne vasta kalliita ovatkin. Jokainen voisi miettiä myös mihin kaikkeen muuhun, omasta mielestäni turhempaan asiaan menee rahaa. Se mitä syömme on kuitenkin niin iso osa meitä ja meidän jaksamista, ja määrittää myös ympäröivää maailmaamme.
SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN
13 vastausta aiheeseen “Kasvisruokaa edullisesti”
Syön pääasiassa kasvisruokaa ja olen kyllä huomannut, että kala ja laadukas liha on kallista ja hyvä niin. Jos teksti oli suunnattu lihansyöjille niin olisit voinut laittaa pari esimerkkiä mitä ruokia tuosta saa aikaiseksi. Monien syy siihen, ettei syö kasvisruokaa on se, etteivät osaa laittaa mitään hyvää kasvisruokaa!
Minä syön mieluiten kotimaisia (ei väliä onko luomua) kasviksia ja sellaisia, jotka on mahdollisimman kevyesti pakattu tai saa mieluiten itse ottaa tarvitsemansa määrän ohueen muovipussiin/paperipussiin. Muoviin käärityt luomuhedelmät eivät minusta ole kovin hyvä vaihtoehto.
Kasvissyöjänä vähän kyllä kritisoin tuota kauppalistaa kovin hyväksi esimerkiksi, siitä kun härkistä lukuunottamatta puuttuu proteiinit kokonaan, eli ei tuosta satsista saa kuin parin päivän ruoat. Muuten olen kyllä kanssasi samaa mieltä, kasvisruoka on edullista ja kun siitä on tullut tapa ei se sen haastavampaakaan ole.
Kiitos kommenttista. 🙂 Olisin voinut painottaa enemmän sitä että Lidlissä olivat mielestäni vihannekset ja hedelmät edullisia ja yllätyksekseni löytyi paljon luomua. Päivitin silloin InstaStoryyn siitä missä korostin nimenomaan vain hevi-osastoa ja jotenkin unohdin tuoda samat ajatukset postaukseen asti. 🙂 On tuossa onneksi härkiksen lisäksi myös papuja ja proteiinia sisältäviä vihanneksia kuten pinaattia ja paprikaa, mutta muuten olet kyllä oikeassa että vähän pliisuksi jäi.
Hyviä vinkkejä! Kasvisruokaa saa kyllä halvalla. Yksin asuessani en juuri ostanut lihaa. Kun sitä alkoi harvakseltaan päätyä perheen kauppakassiin, olin yllättynyt sen halpuudesta. Jauhelihaa, tavanomaista kanafileetä/-suikaleita, eineslihasta puhumattakaan, saa helposti 2-7 euron kilohintaan. Kyse ei siis ole ravitsemuksellisesti huippuruuasta mutta varmaan aika monen peruselintarvikkeista. Pavut, linssit, vihannekset ja juurekset ovat kyllä halpoja, mutta niiden laittamisessa on monien ruokalajien kohdalla paljon enemmän vaivaa. Pitää keitellä, turvotella ja tehdä taikinaksi, jos haluaa vaikka pihvejä. Jos taas haluaa kasvisruokansa ”valmiina pannulle”, nousee esimerkiksi soijanakkien, kasvispihvien, Härkiksen tai nyhtökauran kilohinta helposti 15-20 euroon. Maitotuotteiden vegaanikorvikkeet lisäävät hintaa entisestään.
En tarkoita ollenkaan puolustaa lihansyöntiä. Itse syön ehkä 90-prosenttisesti kasvisruokaa ja olen ratkaissut ongelman niin, että kokkailen pavuista, sienistä, soijarouheesta jne. helposti valmistuvia ruokia ja tuhlaan silloin tällöin niihin pakastealtaan valmistuotteisiin. Kasvisruokalajeja, jotka eivät imitoi liharuokia, on lukuisia, mutta joskus sitä vain haluaa nugetteja tai pihvin hampurilaisen väliin. Edullinen syöminen on mielestäni ikävä kyllä (lakto-ovonakin) välillä aika työlästä. Onneksi kasvisruuan menekki kasvaa koko ajan – toivottavasti se toisi myös hintoja alas!
Olet maininnut aiemminkin, että suosit luomua. Tuosta kuitista bongasin äkkiseltään, että esimerkiksi luomukirsikkatomaattien kilohinta on noin nelinkertainen ”tavallisiin” verrattuna, ja porkkanat sekä perunat maksavat suunnilleen tuplasti. Pienen luomukurkun kilohinnalla saisi ainakin viisi kiloa ei-luomua versiota. Onneksi kasvisruoka voi olla ilman luomutuotteitakin yhtä lailla tuoretta ja terveellistä, kuten sanoit! Reilulla 30 eurolla saa nimittäin Lidlistä (ehdottomasti opiskelijan suosikkikauppa) ainakin kolme kassillista perusterveellistä kasvisruokaa, jos luomu ei ole valintakriteeri. Arvostan kyllä luomua, mutta tällä hetkellä hinta on itselleni suurempi kriteeri.
Tosi hyvä kommentti, kiitos. 🙂 Kasvisruoan valmistaminen on munkin mielestä työläämpää, varsinkin jos ei halua käyttää (puoli)valmisruokaa tai aina vain samaa ruokaa. Ja kuten mainitsit, ”lihakorvikkeet” on kalliita. Toivottavasti tämä muuttuisi kasvavan kysynnän myötä…
Ja ymmärrän että luomu on kallista, toinen todella harmillinen asia. Kun olin itsekin opiskelija, ei luomutuotteet todellakaan päätynyt ensimmäiseksi ostoskoriin. Nyt työssäkäyvänä olen tietoisesti päättänyt satsata niihin, mutta säästää muissa asioissa. Mutta kuten sanoin, mieluummin ei-luomu vihanneksia kun ei-vihanneksia ollenkaan!
Mukavaa päivää sulle. 🙂
Toi on niin tottumuskysymys! Mä en yksinkertaisesti osaa tehdä mitään liharuokia.. Oon joskus yrittänyt jotain (ihan vaan kohteliaisuudesta), mut mun sekasyöjä mieheni ja vanhempani kaikella rakkaudella totesivat, että mun kannatta vaan pitäytyä niiden kasvisruokien valmistamisessa.
Niinpä! Kyllä meidänkin ruokakauppalaskua nostavat liha, kala ja juusto. Ja niistä etenkin tuo kala. Lihaa ostettiin juuri monta kiloa suoraan tutulta luomutilalta eikä se halpaa ole, jos vertaa papuihin ja muihin kasviproteiinin lähteisiin.
Toki minun mielestäni ruoka on edullista, suorastaan halpaa. (Se on minun suosikkipaasaukseni aihe). Kotitalouksien ruokahävikki on keskimäärin 20-30 kiloa henkilöä kohden, joten on se jonkun muunkin mielestä naurettavan halpaa että voi ihan roskiin heittää!
PS. En minä kuori aina ei-luomujakaan kasviksia ja hedelmiä: hyvin peseminen riittää minulle ihan hyvin.
Totta muuten, surullisen ironista just toi että ruokaa menee tuhottomasti hukkaan mutta silti siihen ei raaskita käyttää rahaa.. Ja hyvä tietää, ja itse asiassa tään postauksen jälkeen useampi tuttuni sanoi ettei kuori ei-vihanneksia. Ilmeisesti aika yleistä, en tiennyt. 🙂
Enemmän mua huolettaa kuorellisen porkkanan yersinia-bakteeri kuin mitkään torjunta- yms. aineet. Ja ne porkkanat siis kuorin, jos syön raakana. Jos kypsennän esim uunissa, niin en kuori esim perunoita, bataattia tai porkkanoita. Omenat syön usein kuorineen. Kai se on vaan tavasta kiinni. 😀
* tarkoitin siis että ei kuori ei-luomuvihanneksia. 😀
Yersina-bakteeri onkin ihan tuntematon asia mulle, täytyy heti ottaa selvää mistä on kyse!
Aaa! Älä ota selvää! 😀 Mun ainakaan ei pidä koskaan lukea mistään sairauksista, ettei turhaan ala pelätä, ihminen kun ei ole rationaalinen.
Kauhea tauti! Ei ole siis kovin todennäköisestä, että sitä saa (vaikka epidemioita on silloin tällöin). Lähipiirissä yksi pikku lapsi sairastui tosi pahasti, toipui toki.
Tää on yksi mun suosikkipaasaamisen aiheistani 🙂 Olen niin monta kertaa ollut keskustelussa, jossa valitetaan vähillä rahoilla terveellisesti syömisen mahdotomuutta. Laskun loppusumma kevenee huomattavasti, kun jättää eläinperäiset tuotteet ja einekset pois. Ja jos erityistä painetta loppusumman pienenemiseen ei ole, riittää hyvin rahaa myös johonkin hieman erityisempään – vaikka sitten niihin spirulinatabletteihin.
Sitten toisen suosikkipaasausaiheeni pariin: Lidlin hinnat on hyvin edulliset ja valikoimakin on laaja, mutta minua kauhistuttaa Lidlin hedelmien ja vihanesten mukana tuleva muovin määrä. En yksinkertaisesti voi ymmärtää miksi kaikki pitää pakata muoviin ja pahimmillaa vielä moninkertaisesti? Esimerkiksi omenat, jotka pistetään ensin muovialustalle ja kääritään sitten vielä uudelleen muoviin – en käsitä?!? Tällä tavalla omenasta (jolla on ihan kelpo kuori jo itsessään suojaamista varten) tulee roskan määrään verrattuna yhtä huono valinta kuin moneen kertaan muovii pakatusta einespöperöstä.
Tosi hyvä pointti! Ekalla kerralla kun kävin Lidlissä (vegaaniksi ryhtymisen jälkeen) olin haltioitunut vaan siitä valikoimasta mutta kävin toissapäivänä uudestaan ja mieleeni juolahti ihan samat ajatukset. Olet ihan oikeassa ja voisin jättää asiasta asiakaspalautetta ja kysellä syytä tähän toimintaan. Kiitos sulle muistutuksesta. 🙂