Kategoriat
Matkat Vastuullisuus

Kaikesta saarnataan paitsi lentämisestä

DSC_7880.JPG

Hesarissa oli juttu, että merkittävin yksittäinen asia mitä ihminen voi ympäristön suojelemiseksi tehdä, on syödä vain kasvikunnan tuotteita. Kasvisruokailu onkin nyt tosi in – aivan kuten vaatteiden kierrättäminenkin, roskien lajittelu ja muovin välttäminen. Kaikki ekotekot saavat kauheasti jalansijaa ja huomiota – kaikki paitsi lentäminen.

Lentämättä jättäminen on se toinen yksittäinen asia mitä ihminen voi tehdä ympäristön suojelemiseksi. Silti elämme kulttuurissa, kuplassa, jossa uutuuden viehätys ja eksoottiset maisemat sijoittuvat arvoasteikolla ympäristön suojelemista korkeammalla. Ei osteta take away -kahvimukia mutta New Yorkiin voi lähteä. Syödään kasvisruokaa mutta mennään joogaretriittiin toiselle puolelle maapalloa.

Samainen Hesarin juttu oli huonosti otsikoitu, koska se painotti sitä että vegaaniksi ryhtyminen on suurempi ekoteko kuin lentämisen vähentäminen. Tätä on tosi vaikea laskea. Se että olet kasvissyöjä vuoden ei todellakaan kompensoi viittä lentomatkaa saman ajan aikana.

Matkailu on eettisestikin arvailuttavaa. Paikan päällä saatat tukea turismia ja luoda työpaikkoja, mutta monissa kohteissa turismin tuoma raha jakaantuu tosi epätasaisesti kun suositaan suuria ketjuhotelleja ja -ravintoloita. Turismi synnyttää myös valtavasti jätteitä ja monissa lomakohteissa jätteiden lajittelu on todella alkeellista.

Olen joskus kuullut, että turismi on 2000-luvun koloniliasmi – hyvin toimeentuleva länsimaalainen lentää kehitysmaahan hyödyntämään halpaa hintatasoa ja palaa kotimaahan mainostamaan kavereilleen ”siellä oli niin halpaa!” Siellä missä paikallisilla ei ole rahaa ruokaankaan.

DSC_7896.JPG

En ole todellakaan mikä pyhimys. Olen tänä vuonna lentänyt Australiaan, johon on pahimmillaan laskettu että yksittäinen henkilö päästää 11 tonnia hiilidioksidia menoopaluumatkalla. Sillä voisi ajaa seitsemän vuotta kaikki työmatkat. Lensin maaliskuussa myös Turkkiin. Kerroin kuitenkin jo alkukeväästä näistä reissuista ja perustelin vähäisiä syitä niiden takaa – ukkini oli Australissa sairas ja jos hän olisi vielä elossa, lentäisin sinne samantien uudestaan. Australia on ehkä maanakin sellainen että siellä on ihmisoikeusasiat kunnossa ja monipuolinen ympäristöstä huolehtiminen kovassa kasvussa. Turkkia taas en koskaan tukisi sen nykyisen hallinnon takia jos mieheni ei olisi sieltä kotoisin, ja lensimmekin sinne kihlajaisiimme, ettei hänen koko suvunsa tarvitsisi lentää tänne meidän häihin.

Tulen varmasti lentämään vielä puhtaan ilonkin takia. Mutta toisin kuin aikaisemmin, aion tarkkaan pohtia jokaista matkaani ja sen tarpeellisuutta. Aion suosia kotimaan matkailua ja jos lennän ulkomaille, maksan jakossakin vapaaehtoisen lentomaksun päästöjen kompensoimiseksi.

Meillä on edessä vielä honeymoon (tammikuussa) ja haaveilen sellaisesta täydellisestä täysihoitorantalomasta – joka sotii siis noin jokaista jo tässä postauksessa mainitsemaani syytä vastaan… Mutta sitä suuremmasta syystä halusin ottaa tämän aiheen esille: siitä täytyy puhua, niin epämukavalta tai epärealistiselta kuin lentämisen vähentäminen tuntuukaan. Me länsimaalaisina ollaan oltu oikeutettuja lentämään ja siksi nyt vastuussa myös sen vähentämiseksi.

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

43 vastausta aiheeseen “Kaikesta saarnataan paitsi lentämisestä”

Paljon matkustavilla usein unohtuu, että keskiverto suomalainen matkustaa varmaan kerran vuodessa ulkomaille, jos sitäkään. Silloin minusta on aika kohtuutonta jeesustella, että kaikkien pitäisi vähentää lentämistä tai on muuten tekopyhä. Toki lomia voi viettää kotimaassakin tai laiva/juna/automatkan päässä. Minusta esim. viikonloppulomat tai vaikka häiden järjestäminen ulkomailla ilman, että kumpikaan osapuoli asuisi ulkomailla, on asioita, jotka ovat lisääntyneet halpojen lentojen myötä ja asioita mitkä on helppo toteuttaa ilman lentämistä. Toisaalta useimmilla lomapäivien määrä on rajoitettu, joten siksi lentäminen usein valitaan auton/juna sijaan.
Itse olen vähentänyt lyhyet lentomatkan edellyttämät lomat ja ensi vuonna en varmaan lennä ollenkaan, kun uusi koti vie sen verran rahaa (ja kuluttaa luonnonvaroja, kun talo on uusi ja muutamia huonekaluja ym on ostettu uusina). 😉

tosi hyvä kantaaottava teksi, tän avulla saadaan tietoa ihmisille miten suojella sitä ympäristöä, kyllähän vastuu luonnosta kuuluu kaikille:)
itse ongelmaan en tiiä mikä toimisi, mutta Ruotsissahan esim otettiin käyttöön lentovero (?), ovat aika paljon suomea edellä luonnonsuojelussa, sekä valtio että ihmiset ylipäätään 🙂 aika uskomatonta et matkustelua ei otettu huomioon siinä hesarin artikkelissa, vaan keskityttiin vaan ihmisen ruokavalioon. where`s the point?

Tämä menee vähän aiheen ohi, mutta jos haluatte kokeilla kotimaanmatkailua häämatkalla, löytyy Kolilta siihen aivan ihana Sokos hotel Break Koli. Siellä on aikuisten spa, jossa saa lillua paljussa ja altaassa skumppalasin kanssa, saunoa ja rentoutua. Kylpylästä on aivan ihanat näköalat ja Kolin luonto on aivan vieressä. Vietettiin siellä miehen kanssa romanttisin loma ikinä 🙂 

Tärkeä aihe. Mulla on kummitellut takaraivossa lentomatkustamisen haitat, mutta tässä elämäntilanteessa rakkauden takia olen lennellyt koulun ja kodin välillä, kun muu matkustustapa on ollut mahdoton. Tosin Euroopan sisällä matkat 99% tehdään junalla kun se on niin kätevää ja egolokisempaa. Toivottavasti muut matkustustavat yleistyy enemmän niin, että olisi luonnollisempaa valita niitä 🙂

Olen samaa mieltä aiempien kommentoijien kanssa, että ”haluan herättää keskustelua” on yksi maailman turhimpia asioita. Mielessäni menee samaan tekopyhyyden telttaan lauseen ”en ole rasisti mutta…” ja ”pojat on poikia” lauseiden kanssa.
Ja kyllä toisin kuin muut kommentoijat sanon että juurikin blogin kirjoittaja on tuossa teltassa.

Samaan hengenvetoon ei kannata voivoitella sitä kuinka maailma kuolee ja lentäminen saastuttaa ja heittää
”Ja aivan varmasti lentäisin mieheni luokse jos hän asuisi ulkomailla! Olen sen verran itsekäs.”
ja
”Tulen varmasti lentämään vielä puhtaan ilonkin takia”

Saat lentää, ei siinä mitään, mutta älä turhaan esitä olevasi kauhean vaivaantunut asiasta. Nauti sitten täysin rinnoin siitä ja totea, että long hair don’t care ja postaa pari kivaa instakuvaa.

Ja maailma on varmaan niin paljon parempi paikka kun täällä on tuollaisia tiukkapipoja? Menikö kenties osa tekstistä sulta ohi? Saranda kertoi että on mm vähentänyt lentämistä, maksanut lentopäästöt ja aikoo suunnitella tulevat matkansa tarkemmin. Ja se että hän aloittaa keskustelun suositussa blogissaan ON iso juttu. Se herättää ajatuksia ihmisissä ja ehkä myös siksi pientä muutosvirtaa.

Sä kuulut ihan siihen samaan telttaan jos syöt eläinperäistä ruokaa, lämmität asuntoasi tai olet edes olemassa. Ihminen itsessään ei ole koskaan ekologinen teki mitä tahansa…

Vähän mustavalkoiseen suuntaan uhkaa mennä keskustelu täällä kommenttiboksissa. Jos vain kaikista ekosynneistä vapaat henkilöt (eli ketkä?) saavat keskustella ympäristöaiheista, niin keskusteluareenoilla tulee aika hiljaista. Myös ”Minulla on oikeus” -ajattelun taakka liittyy jollakin tavalla aika helkkarin moneen asiaan (esim. juuri tuo lämmitys ja vaikka vaatteet ja muut mukavuusjutut), joita pidämme Suomessa tavallisina, eli sitä harjoittavat kyllä muutkin kuin lentokoneella matkustavat avokadonsyöjät. Mun mielestä lentämisen ilmastovaikutuksista puhutaan jo aika paljon, mutta tiedonjakamista ja rakentavaa keskustelua tarvitaan vielä lisää. Hienoa, että kirjoitit aiheesta!

Hyvä, että näistä asioista puhutaan nykyään enemmän. Itse olen lentänyt viimeksi viisi vuotiaana vuonna -91. Kun olen matkustanut olen käyttänyt laivaa, junaa ja/tai autoa. En tuomitse lentämistä, mutta jos kauhean usein matkustelee jo pienikin vähentäminen auttaa.

Itseänikin ärsyttää tämä sama asia kuin näissä kommenteissakin on tullut esiin, että kun MINULLA ON OIKEUS.. Asiat tiedostetaan, mutta missä on teot. Enkä tarkoita tämän blogin kirjoittajaa vaan yleisesti ihmisten asenteita ja tekoja. Kaikki pienetkin ekologisemmat valinnat vievät eteenpäin, vaikka eivät maailmaa ehkä pelastakaan. Itsellänikin on vielä petrattavaa esimerkiksi autolla ajon ja muovin kulutuksen suhteen. Haluaisin kuitenkin, että tulevaisuudessakin täällä olisi hyvä ympäristö ihmisten ja eläinten elää.

Loistava aihe, kiitos hyvästä kirjoituksesta – toivottavasti moni lukee! Itse kuulun valitettavasti siihen ryhmään, joka tiedostaa lentoliikenteen tuhoisat vaikutukset ympäristöön, mutta silti jatkaa lentelyä. Tosin mä en lennä saadakseni uutta freessiä matskua ja upeita kuvia blogiini. En myöskään etsi ulkomailta sieluani, enkä liioin käy siellä töissä. Mä lennän enimmäkseen sen takia, että asun ulkomailla ja lennän tapaamaan perhettäni ja Suomeen sekä Tanskaan jääneitä ystäviä.

Mun sydän teki vuosia sitten epäekologisen valinnan rakastumalla saksalaiseen mieheen. Kumpa oisin voinut kääntää sen pään, mutta näin ne asiat joskus menee. Pahensin asiaa entisestään muutettuani Saksan sijasta ensin Kööpenhaminaan ja olin kaukosuhteessa kolme vuotta lennellen n. 4000km kuukaudessa Saksa-Tanska-väliä, plus siihen päälle Suomi-vierailut. 

Alussa ravasin Suomessa tämän tästä, melkein joka toinen kuukausi, mutta nyt havahduin ensi kertaa, että viimeisestä visiitistäni on puoli vuotta! Tästä päätinkin vetää lentämiselleni rajan: kerran vuodessa Kööpenhaminaan tapaamaan ystäviä, kaksi kertaa vuodessa Suomeen, ja kerran vuodessa johonkin lomalle. Tiedän, kuulostaa ihan säälittävältä. Pelkästään noi kolme kotikäyntiä on 10.000km lentämistä vuodessa! Yritän tosin parhaani kompensoida huonoja lentotapojani jättämällä kaukaa tuodut vihannekset ja hedelmät ostamatta, tiedostamalla että avocado on EVIL, syömällä kasvisruokaa ja välttelemällä muovijätettä. En myöskään aja autoa (toin Joponi Saksaan <3).

Tilanteita on monia, ja en tiedä onko mun ”tekosyy” lentämiseen laisinkaan pätevä, mutta toivon että karsimalla kaikkia muita asioita, joilla kuormitan luontoa, olisin edes vähän sujut. Niin, ja olishan sitä miehiä varmaan Suomessakin ollut 😀

”Niin, ja olishan sitä miehiä varmaan Suomessakin ollut :D” Huikee hahah. 😀

Mun mielestä vähentäminen on aina hyvä, oli määrä mikä tahansa. Ja tollanen asenne johtaa varmasti tulevaisuudessa vieläkin isompiin leukkauksiin. Ja matkat jotka lennät on suhteessa aika lyhyitä verrattuna kaukomatkailuun ja esimerkiksi tuohon Australiaan jonka itsekin mainitsin postauksessa. 🙂

Älä oo liian ankara itelles. Joku täällä kommentoikin että ympäristön kannalta on ihan sama minkä syyn takia lentää mutta kyllä mä aion mennä vielä Kosovoon viettämään aikaa mun mummin kanssa. Ja aivan varmasti lentäisin mieheni luokse jos hän asuisi ulkomailla! Olen sen verran itsekäs. 🙂

Köpiksestä pääsee junalla tosi näppärästi mm. Berliiniin kuudessa tunnissa (joka helposti tulee lentäessäkin koska kentälle ajoissa, matkat kentiltä ja turvatarkastukset) ja Muncheniinkin kymmenessä tunnissa. Että kyllä se on ihan omaa tyhmyyttä lentää yhtään mihinkään.

Kiitos kommentista! Meillä oli vain lauantait aikaa viettää yhdessä, eli matka oli tehtävä niin lyhyeksi kuin mahdollista. Olin itsekäs kun halusin viettää rakkaan kanssa mahdollisimman paljon aikaa – en suinkaan tyhmä, kuten väitit 😉 tai ehkä tyhmä ja romantikko on lähellä toisiaan? Sen kuitenkin tiesin, että  Köpiksestä olis tietty päässyt Stuggiin 14 tunnissa junalla… ehkä sitten ensi kerralla jos tulee hinku päästä taas pyörittämään kaukosuhdetta. Pistän mahtavan vinkkisi korvan taakse, parahin vierailija (ei varmistettu).

Tuntuu omituiselta että lähes jokainen lentomatkailusta pohdiskellut bloggaaja päätyy siihen että ”aion kuitenkin lentää jatkossakin vaikka sydän itkee verta”. No jaaha. Eli puhua saa ja pitää mutta siihen se sitten jääkin. Täytyyhän juuri Minun päästä näkemään ja kokemaan maailmaa vaikka se muilta jäisikin kokematta. Vaikka merikilpikonnat tukehtuvat muoviin ja ilmasto lämpenee. Juuri Minulla on silti oikeus kuluttaa kohtuuttoman paljon luonnonvaroja oman mukavuuden takia, uteliaisuudesta ja seikkailunhalusta.

Olen surullinen siksi että ihmiset tiedostavat nämä asiat ja silti päättävät toimia itsekkäästi. Ihan vain kyllästynyt siihen että nämä asiat jäävät puheen tasolle. En tarkoita juuri tätä blogia ja bloggaajaa, näitä tekstejä on vaan vähän eri tavoin muotoiltuina tullut niin paljon vastaan.

Tässä väkisinkin pahoittaa jonkun mielen mutta ongelma on olemassa ja tiedostamisen jälkeen minkä tahansa muun asian suhteen odottaisi tekoihin siirtymistä.

Suoraa puhetta, mutta mielestäni totta 🙂 Itsekin olen pohtinut paljon tätä lentämistä ja miten voisin tehdä toisin. Samoin näitä blogitekstejä eri bloggaajiltaa yleisesti aiheesta. Ei riitä, että miettii matkat tarkkaan. Pidän itse ihan 2+ vuoden taukoja kaikesta lentämisestä. Vaikka olisi tulevaisuuden häämatkani tai muu kovasti odotettu matka, mutta, jos olen lentänyt sinä vuonna tai aiempana vuonna niin en lennä sitten seuraavana vuonna tai kahteen vuoteen. Sillä tavalla teen valinnan, mikä on arvojeni mukainen ja ”oikea teko”. Toki kukin tekee mitä tykkää ja en tuomitse. Olen vaan tässä itse pohtinut pari vuotta, miten voi parhaiten matkustaa ja mitä se tarkkaan pohtiminen tarkoittaa. Itselle tuli ahaa-elämys, että hei, täytyy kyllä omilla teoilla tehdä jotain. Esim 1-2 vuotta matkustusta pelkästään kotimaassa tai esim Euroopassa junilla ja sitten vaikka säästää pidempään (vuosia mieluuiten) reissuun, mikä kestäisi pidempään ja olisi toiv muuten mahdollisimman ekologinen matka.

Hyvät kommentit molemmilla. 🙂 Kuten kerroin en oo mikään pyhimys ja tarkoitus oli herättää keskustelua ja tietoisuutta. Tekstissä ei kai tullut riittävän ilmi se että koska pohdin reissujani tarkemmin, lentäminen on omalta osaltani vähentynyt. Ja just sen takia lykkäsimme häämatkan ensi vuodelle ettei tarvitse lentää enää tänä vuonna ja sekin on vähän epävarmaa että millainen se matka tulee olemaan. Jos saamme siirrettyä lomaamme myöhemmälle keväälle, ehkä menemme roadtripille tai reilaamaan Eurooppaan. 🙂

Ei ollut tarkoitus antaa ymmärtää että kenenkään pitäisi pyrkiä pyhimykseksi 🙂 Oikeasti iloitsen jo siitä että joku lihaa syövä pitää välillä kasvispäivää, kaikki pienetkin teot ovat parempia kuin ei mitään. Mutta se keskustelu jota on ollut esim Henriikan Aamukahvilla -blogissa, Stellan blogissa, Lähiömutsissa.. näissä keskusteluissa vain podetaan hiukan syyllisyyttä mutta koska matkustelu antaa niin paljon niin siitä ei vaan luovuta vaikka mikä olisi.

Sen vähän perusteella mitä olen blogiasi vilkuillut olet tosi virkistävä poikkeus arvoinesi 🙂 Toivon että moni muukin miettisi mihin haluaa elämässään keskittyä ja mitä asioita vaalia. Tarvitseeko kaikkea sitä hälinää ja kulutusta täytteeksi. Ihanaa kesää sinulle!

Kiitos sulle kommenttistasi, tästä tuli hyvä mieli. <3 Mun mielestä maailma pysyy vanhana samana (pahana) jos ihmiset ei ajattele enemmän niin kuin sinä. 🙂 Ja onneksi monet bloggaajat ottavat nämä aiheet esille vaikka toki itsekin toivoisin että ne eivät jäisi vain puheen tasolle.

Ihana kommentti ja kiva keskustelu 🙂 tuli hyvä fiilis ja oli tosi kivaa pohtia syvällisesti aiheesta!

Oon niin iloinen että tää sai tällaisen vastaanoton. <3

Siis tämä! Että jokainen ihan oikeasti ja varmasti tasan tarkkaan tietää, miten älyttömästi liikaa meillä on muoviroskaa, kuinka paljon ruokaa heitetään roskiin, kuinka iso ympäristökatastrofi lentäminen on ja niin edelleen. Sitten kirjoitetaan blogiin tiedostava ekoteksti, ja seuraavana aamuna haetaan kiireessä take away-kahvi, ostetaan avokadoja, tilataan ja palautetaan netistä vaatteita ja varataan kaukomatka, koska kyllähän nyt minulla on Oikeus ja pitäähän nyt elämää elää eikä voi koko maailmaa pelastaa.

Ei niin, ei voikaan maailmaa pelastaa. Minua siis tismalleen sama asia suututtaa ja surettaa: että tajutaan, ymmärretään ja tiedetään, eikä SILTI olla valmiita luopumaan Aasian reppureissusta, koska pitäähän nyt ihmisen nähdä ja kokea ja mitä ikinä. Vaikka just sun avokadosmoothiet tarkoittaa sitä, että joku toinen ei saa puhdasta juomavettä.

Eli kyllä, vähän ikävästi sanon kanssa, mutta toimikaa ihmiset älkääkä vain puhuko ja tiedostako.

Täällä on ollut ihan todella mielenkiintoista keskustelua, vau! Tosi mielenkiintoista lukea. Hyvä postaus, kun laittaa ihmiset ajattelemaan ja keskustelemaan. Mä toivon myös, että ekoteoista tulee oikeasti normi, eikä ne olisi vain marginaalin harrastamaa, muiden silmissä ”epämääräistä” pipertelyä. Oon kyllä ihan oikeasti ollut huomaavinani isoakin asennemuutosta ja uskonkin jopa, että asiat ovat muuttumassa. Esimerkiksi Sarandahan nimenomaan sanoi, että hän ON vähentänyt lentämistä nimenomaan ilmastotietoisuuden takia. Se on hienoa. <3

Nii, eihän tää kommentti ollut Sarandalle? Sarandralle joka ei edes osta uusia vaatteita ja suosii lähiruokaa? Ja on vegaani? Et taida tuntea Sarandaa jos tää oli sille..

Kirjoitin etten tarkoita erityisesti juuri tämän blogin kirjoittajaa. Monet lentomatkailusta kirjoittaneet bloggaajat ovat niitä jotka tekevät muuten ekologisia valintoja ja vieläpä mielellään. Mutta kun on kyseessä se teko jolla voisi eniten vaikuttaa niin se jää tekemättä. En juurikaan lue tätä blogia mutta jokusen vilkaisun perusteella kirjoittaja vaikuttaa ihanalta tyypiltä, siitä ei ole kyse.

Miten moni tupakoimaton inhoaa tupakansavua ja voi bussipysäkillä tupakoivalle huomauttaa (ihan asiasta) että älä pilaa mun hengitysilmaa sun pahalla tavalla? Voiko lentomatkaajalle sanoa että älä tuhoa mun maailmaa? Kellään ei ole oikeutta myrkyttää toisia tupakansavullaan mutta lentää saa ja massaturismin raiskaama luonto on ok?

Kiitos. <3

Toi oli muuten tosi mielenkiintoinen vertaus! Jotenkin pienet, konkreettiset ja silmillä havaittavat vaarat on kai helppo kieltää. Lentämisen aiheuttama saaste ei tunnu niin konkreettiselta (mitä nyt vesihöyryä näkyy joskus taivaalla) ja siksi se ei ehkä kosketa samalla tavalla. Siis toistan, tosi hyvä vertaus! Jään pohtimaan tätä pidemmäksikin aikaa.

Ei ollut missään nimessä Sarandalle suoraan, luen kyllä blogia ja tiedän nämä seikat 🙂 Ihan tähän jatkoksi yleiseen keskusteluun.

Haluan antaa raikuvat aplodit tälle. <3 Kunhan kukaan ei ajattele ettei voi kirjoittaa ekotekstejä jos ei elä 100% ekologisesti. Pienet ekoteot eivät välttämättä alkuun riitä mutta se on parempi kun ei mitään ja parhaimmillaan kannustaa aina isompiin ja merkittävimpiin valintoihin.

Jos on käynyt esim. Aasiassa niin tietää, ettei muoviongelma ole vain länsimaisten (lento)turistien syynä vaan syynä on toimimaton tai olematon jätehuolto sekä järjetön kertakäyttömuovin käyttö ja kulttuuri, jossa ei ympäristöasioista huolehdita samalla tasolla kuin vaikka Suomessa.

Itse aion jatkaa edelleen 0-1 lentoa vuodessa matkailua, toki pyrin matkustamaan muuten kestävästi ja miettimään kulutusta paikan päällä. Itsekäs tässä suhteessa olen ja sen myönnän. Toisaalta myös kaikki kulutus, jossa tuotteet tuodaan lentoteitse, osaltaan ylläpitää lentoja. Lentomatkustaminen on myös helppo lopettaa, jos ei pidä matkustamisesta ja sitten kokea ehkä itsensä myös paremmaksi kuin muut.

Minusta lentomatkailun haitoista puhutaan jo jonkin verran, mutta oon mielenkiinnolla odottanut, koska paljon lentelevät bloggarit alkavat ottaa asiaan kantaan. No, sellaisiakin kirjoituksia olen muutamia lukenut 🙂 Itse rakastan matkustamista. Se on yksi parhaista asioista, joita tiedän. Haaveilen siitä, koska saan taas pakata rinkan ja olla jossain ainakin kuukauden. Se vapauden tunne Olen kuitenkin ”päässyt” matkustelemaan varsin myöhään. Lensin ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten, 26-vuotiaana. Kyseessä oli kuukauden reppureissu Aasiaan. Seuraavan kerran pääsin ulkomaille parin vuoden päästä, kyseessä oli 3kk reissu Aasiaan. Siellä tuli kyllä lenneltyä saarelta toiselle, koska se oli niin vaivatonta ja edullisempaa, kuin esim. laivamatkailu. Ja turvallisempaa, oletan. Aion siis lentää jatkossakin, mutta en mitään tolkuttomia määriä tai lyhyitä matkoja. Nykyisessä elämäntilanteessa yksi ulkomaanmatka/vuosi on ehkä maksimimäärä, minkä edes voisin tehdä. Vapaaehtoinen lentomaksu on hyvä idea.

Olen kuitenkin valmis joustamaan muissa asioissa; meillä ei ole esimerkiksi autoa, vaikka se helpottaisi mieheni työmatkaa huomattavasti. Emme myöskään haaveile perheenlisäyksestä, mikä ei tosin johdu ilmastonmuutoksesta ja ekologisuudesta (pelkästään), vaikka kyllähä se mietityttää. Tuo on minusta sellainen aihe, josta ei tunnu kovin luontevalta ja mukavalta puhua, koska ihmiset ottavat siitä itseensä ja loukkaantuvat. Jos aiheesta kirjoitetaan netissä, niin kommenttiosiot täyttyvät ”entäs afrikassa” tms. kommenteista. Meiltäkin kysyttiin Filippiineillä, miksi Suomessa on niin vähän ihmisiä, että eivätkö ihmiset tykkää lapsista ja niiden tekemisestä. En oikein tiennyt, mitä vastata 🙂

Kuulostaa siltä että sun suhtautuminen lentämiseen on aika hyvällä pohjalla (mun mielestä). <3 Ja toi lapsien hankkiminen tai hankkimattomuus on kyllä kinkkinen juttu: jokaisella tuntuu olevan mielipide siihen oli syy sen taustalla mikä tahansa. Kaikki propsit jos teette just niin kuin teistä tuntuu! <3

Eikä vain turistimatkustaminen, mutta myös työmatkustaminen. Vapaa-ajan matkailua on helppo säädellä (vaikka harva siitä on tosiaan valmis luopumaan, kuten kirjoititkin), mutta työn puolesta matkustaminen on usein välttämätöntä, ainakin työnantajan näkökulmasta. Olen itsekin välillä tehnyt työmatkoja, jotka olisivat jälkikäteen ajateltuna hoituneet esimerkisi Skype-puheluna. Useassa työsopimuksessa on velvoite matkustaa tarvittaessa ja se on välillä välttämätöntäkin asiakkaan ollessa ulkomailla. Työntekijällä ei ole kovin suuria mahdollisuuksia vaikuttaa siihen mitä matkoja tekee ja mitä ei, mutta ehkä muutoksen tulisi tulla työnantajien ja asiakkaiden puolelta? Tosin, on vaikea arvioida mikä matka on oikeasti tarpeellinen etukäteen. Ehkä ensihätään olisi hyvä maksaa ylimääräisiä päästömaksuja, vaikka nekään eivät ainakaan omasta mielestäni ongelmaa ratkaise. 

Tosi mielenkiintoista! En oo koskaan ollut paljon matkustelua vaativassa työssä joten maaperä on sinäänsä vähän tuntematonta mulle. Mut tään perusteella sä olisit sellaisen työpaikan hyvä pomo! 😀

Hyvää pohdintaa. Luin kirjoituksesi kolleegoilleni ja tästä syntyi hyvää keskustelua lounaspöydässä. Muutenkin tykkään kun blogi maailmassa jossa muuten matkustetaan tuhottoman paljon, joku ottaa tällaisenkin näkökulman esiin 🙂

Minusta lentomatkailun ja massaturismin haitoista puhutaan paljon. Matkustelu ei myöskään ole vain länsimaalaisten juttu ja toisaalta turismilla on myös hyvät puolet, koska se tuo työtä ja sen myötä saattaa tulla uusia normeja esim. jätehuoltoon joissakin maissa. Aasiassa kertakäyttökulttuuri on suosittua ja jätehuolto paikoin onnetonta ja luulisin, että turistit (tai osa turisteista) alkavat enemmän vaatia huomion kiinnittämistä näihin ongelmiin.
Turismi myös lisää ihmisten arvostusta omaa maataan ja kulttuuria kohtaan, koska toiset matkustavat paikan päälle ihastelemaan paikallisille arkisia asiota. Suomessakin olen havainnut tätä. Itse olen aina harrastanut myös kotimaan matkailua, mutta olen huomannut, että monet eivät tunne kotimaataan ollenkaan tai innostuvat siitä vasta kun huomaavat, että ulkomaalaisia turisteja kiinnostaa tietyt kohteet.

Itse lennän yleensä 0-1 kertaa vuodessa ja yleensä pidemmälle lomalle. Joskus olen tehnyt lyhyemmän matkan Eurooppaan myös lentäen. Ympäristökuormituksen kannalta on sama onko lentomatkan syy loma, työ vai se, että menee tapaamaan läheisiä.
Työmatkoja on kyllä valtavasti vähennetty sellaisissa tehtävissä, joissa asia voidaan hoitaa netissä, koska työmatka vie niin aikaa kuin rahaa sekä on väsyttävää. Tietyt työtehtävät pitää tietenkin tehdä paikan päällä, esim. pidemmät koulutukset on tehokkaampaa pitää livenä, laitehuollot yms. vaatii usein paikalla oloa jne. ja toki monet neuvottelut yms. halutaan hoitaa kasvotusten.

Tosi hyviä pointteja. 🙂 Turismista ja sen + ja – -puolista voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan! Kiitos hyvästä kommenttista. 🙂

Mä en ole lentänyt melkein 9 vuoteen! Koska ensinnäkin lentäminen aiheuttaa ajatuksena jo nykyään paniikkifiiliksen. Ahdas tila, paljon ihmisiä ja helkkarin korkealla. Ei kiitos. 😀 

Mutta, haluaisin joskus vielä matkustaa kauas. Ehkä eniten se, että joo lentäkää, mutta ei päivän kahden takia. Voisin lähteä kuukaudeksi Amerikkaan tai Balille jne. Mun mielestä sellaset on hyväksyttävämpiä. Mutta niin kotimaan, kuin ulkomaan lennot joita tehdään työn tai parin päivän huvin takia pitäis mun mielestä kieltää. Siis ei toki kaikkia, jotkut työjutut toki pitää hoitaa, mutta eikö osaa muka pystyttäisi hoitamaan tietokoneen kautta jne? Täytyykö kokoustaa naamatusten ja porukan lentää yhdeksi iltapäiväksi paikalle?

Haha, voi ei. No ainakin sulla on hyvin ympäristöystävällinen fobia. 😀

Ja oon samaa mieltä! Ilman muuta mieluummin pidempiä reissuja pitkälle kuin useampi pätkinä. Ja just toi että teknologia on kehittynyt jo niin pitkälle että monet edestakaiset ravaamiset on täysin korvattavissa!

Olen myös huolissani päästöistä.

Samaan aikaan olen huomannut että vaikka teknologia mahdollistaa, on f2f tapaamiset aina hedelmällisempiä kuin skypettely. Meidän duunissa ollaan isojen muutoksien takia nyt tehty paljon enenmän f2f tapaamisia jotta kaikki ymmärtävät ja pääsevät mukaan muutokseen. Näissä ei ikävä kyllä skypettely vaan oikeasti onnistu. Sen aikana ihminen voi multitaskailla eikä olla yhtä läsnä kuin f2f ja menetettäisiin todella paljon lähikontaktin tuomaa etua. Itsekin saan päivittäin selvitellä sähköpostin kautta sotkuja jotka naamatusten selviää aina helpommin.

Kommentoi