Kategoriat
Työ & Opiskelu

Mistä haen inspiraatiota – 7 vinkkiä

Aikoinaan Voiko luovuutta harjoitella? -postauksen yhteydessä tuli mielenkiintoisia kommentteja ja kysymys Instagramin puolelle, johon halusin viimein vastata erillisenä postauksena. Mistä haen inspiraatiota kirjoittamiseen?

Kirjoittaminen on hengittämisen, syömisen ja rakastamisen jälkeen seuraavaksi tärkein ja ominaisin asia minulle. Opin kirjoittamaan viisivuotiaana ja ”kirjoitin kirjoja” jo seitsemän vuotiaana. Se on aina ollut primääri-ilmaismuotoni eikä se ole muuttunut senkään jälkeen kun siitä tuli työni.

Silti aina silloin tällöin en yksinkertaisesti keksi kirjoittamisen aiheita. Ja koska tosiaan teen tätä myös palkkaa vastaan, inspiraation odottamisen sijaan mun pitää vartavasten hakea sitä. Ja jos en saa sitä kiinni, avaan usein tyhjän sivun ja alan naputtelemaan ensimmäisiä mieleen tulevia sanoja, luottaen, että inspiraatio löytää taas luokseni.

Kokosin silloin saadun kysymyksen innoittamana alle, mitkä seitsemän asiaa toimivat itselläni sen inspiraation hakemisen suhteen. Mielestäni nämä keinot toimivat kaikessa (luovassa) tekemisessä. Kommenttiboksiin saa jättää omia vinkkejä, niitä olisi ihana ja varmasti hyödyllistä meidän kaikkien lukea.

1. NOLLAAN JA OTAN AIKAA. Kuormittuneena mun pää ei koskaan tahdo toimia. Olotilasta riippuen hyvän idean keksimiseen voidaan tarvita muutaman minuutin meditaatiosta useamman viikon mökkilomaan. Mutta kuten luovuuspostauksessakin mainitsin, uudet ideat eivät synny ilman joutilasta aikaa. Joskus kahdeksan tunnin työpäivästä viisi ovat vain olemista.

2. OLEN VUOROVAIKUTUKSISSA MUIHIN. Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa mutta kehittyäkseen tarvitsee vuorovaikutusta muihin ihmisiin. Joskus kun olen tuijottanut tyhjää ruutua kaksi tuntia, paras asia, jonka voin silloin tehdä, on pyytää kaveria kahville.

3. KLISEINEN PINTEREST. Kauniiden kuvien ja kliseisten aforismien nauttiminen ruokkii ainakin allekirjoittaneen aivoja. En pidä itseäni visuaalisesti taitavana ihmisenä, mutta esteettisesti kauniiden asioiden katseleminen on minulle ja luovuudelle elintärkeää.

4. MENEN JOHONKIN UUTEEN PAIKKAAN TAI LUEN JOTAKIN, MISTÄ EN TIEDÄ MITÄÄN. Välillä mukavuusalueen ja maailmankuvan laajentamiseksi parasta on mennä jonnekin, jossa ei ole ennen ollut tai opiskella jotain, mistä en tiedä vielä mitään. Vierailla museossa, jonka aihe ei etukäteen kiinnosta tai lukea tiedelehteä.

5. TEEN JOTAIN MUUTA LUOVAA. Menen sinne museoon, kuuntelen musiikkia, laulan, teen jotakin muuta luovaa kuin sitä mitä ”pitäisi” sillä hetkellä tehdä.

6. MENEN LUONTOON. Luonnossa saan parhaat ideani. Luulen, että siinä yhdistyy kohdat 1. ja 3. Metsä ei ole Pinterest, se on oikeasti paljon parempaa.

7. ALOITAN KUITENKIN. Kun kohdat 1-7 eivät toimi (tai niihin ei ole aikaa), aloitan joka tapauksessa. Joskus lopputulos on yhtä kuraa, mutta mitä useimmiten inspiraatio seuraa tekemisestä.

Mitkä keinot toimii sulla?

Kuvat: Netta Koskela / Destination Happiness

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

2 vastausta aiheeseen “Mistä haen inspiraatiota – 7 vinkkiä”

Tosi hyviä vinkkejä, näitä käytän itsekin. Luonnossa liikkuminen ja kuvaaminen saa yleensä ajatukset hyrräämään. Joskus myös luovan työn kanssa katson mm. katumuotia, muotinäytöksiä, taidenäyttelyitä ja selailen muotikirjoja tai lehtiä. Ompelen siis työkseni vaatteita asiakkaille, joten on vähän pakko pysyä luovana ja joskus idea syntyy ihan vain kankaiden tai muiden tarvikkeiden kautta. 🙂

Kuulostaapa hyvältä ja toimivalta. 🙂 Tsemppiä töihin ja uusiin ideoihin ja mukavaa marraskuuta!

Vastaa

Kommentoi