Kategoriat
Uutiset & Yhteiskunta

Epäsuositut mielipiteeni (mm. lapsilisistä ja nykyajan teineistä)

DSC_9214.JPG

Moikka! Ajattelin osallistua tänään ensimmäisen kerran jo pitkään pyörineeseen Epäsuositut mielipiteet -haasteeseen. Kun julkisesti kirjoittaa tuhansille ihmisille, on aina vähän varpaillaan näiden asioiden kanssa. Tulkitseeko joku minut tai sanojani väärin, suuttuuko joku eri mieltä oleva silmittömästi? Loukkaanko jotakin vahingossa? Entä jos mielipiteeni muuttuvat vuosien varrella tai ehkä kenties jo komenttivuoropuhelun aikana – onko se noloa ja käytetäänkö sitä mua vastaan?

No, riskeistä huolimatta annetaan palaa vaan! Mielipiteet voivat todellakin muuttua (myös bloggaajilla…). Muistetaan myös että pelkät mielipiteet eivät ole koskaan faktoja.

Epäsuositut mielipiteeni

Saa erota ”liian helposti”. En ymmärrä, miksi monet saarnaavat sitä, että ihmiset eroavat nykyään liian helposti tai liian kevein perustein. Eroon on aina syy, eikä toisen kanssa tarvitse olla vain siksi koska ennen vanhaa oltiin pidempään yhdessä tai erottiin harvemmin. Se, että meillä on nykyään enemmän valinnanvaraa ja joustoa elämässä koskettaa luonnollisesti myös ihmissuhteita. Miksi toisen kanssa täytyy olla väkisin jos ei tunnu siltä?

On itsekästä olla seuraamatta uutisia. Ymmärrän, että jotkut ahdistuvat uutisista. Mutta mun mielestä länsimaalaisina etuoikeutettuina ihmisinä meillä on velvollisuus tietää mitä muualla maailmalla tapahtuu. Ja ihan täällä Suomessakin! Ärsyttää kun ihmsiset argumentoivat jonkun asian puolesta ottamatta asioista selvää, vain huhupuheen tai joidenkin satunnaisten otsikoiden perusteella. Ärsyttää vähän myös sellaiset ihmiset jotka ovat kiinnostuneita vain omasta elämästä.

Tiedän, että media usein myös vääristää asioita ja korostaa tai vaihtoehtoisesti jättää kokonaisia tapahtumia, kriisejä ja sotia pois lööpeistä. Mutta medialukutaito ei ainakaan parane uutisiin ja mediaan perehtymättä.

DSC_9162.JPG

Huutaminen ei ole koskaan OK. Ei puolisolle, eikä lapsille. Mulla ei ole vielä lapsia eli en puhu omasta kokemuksesta enkä tuomitse vanhempia, jotka joskus suuttuvat lapsilleen ja huutavat. Mä oon kuitenkin sitä mieltä, että kaikkia tunteita, myös suuttumista, voi ilmaista ääntä korottamatta. En oikeasti ole huutanut koko meidän parisuhteen aikana kertaakaan mun miehelle ja ollaan joka tapauksessa aina pystytty ratkaisemaan asiat ja riidat. Eli ollaan riidelty, mutta ei huudettu. Tiedän, että tässä on myös temperamenttisia eroja, mutta sitten kun meidän lapsi syntyy, mulle on oikeasti tosi tärkeää, ettei hänelle huudeta. Ei vanhempien eikä kenenkään muunkaan toimesta. Omasta mielestäni huutaminen ei ole koskaan OK.

Raskaana saa syödä tai juoda juuri sitä mitä haluaa. Mua ärsyttää ihmiset, jotka puuttuvat toisen raskausajan syömiseen. Suomessa on lista suosituksia, mitä juomia ja ruokia kannattaa välttää, ja on jokaisen oma asia kuinka niitä noudattaa. Vältettävien ruoka-aineiden listalla on sellaisiakin ruokia jotka voivat aiheuttaa sikiölle vaaraa yhtä todennäköisesti kuin se, että joudut kolariin tai tukehdut johonkin ”sallittuun” ruokaan.

Niin paljon kuin olenkin kiintynyt omaan sikiööni, rationaalisesti ajattelen, että sillä ei ole vielä mitään oikeuksia eikä lain silmissä raskauden tule rajoittaa naista millään tavalla. Ehkä tämä menee samaan kategorian sen kanssa mitä ajattelen abortista: se on OK eikä millään tavalla ihmiselämän riistämistä. Uskon, että suurin osa äideistä haluaa pysyä kaukana ns. sikiölle mahdollisesti vaaraa aiheuttavista ruoka-aineista ja esimerkiksi alkoholista ja tupakasta, ihan siksi koska monelle etenkin raskautta toivoneelle sikiö on jo tässä vaiheessa niin älyttömän tärkeä ja rakas ja sitä haluaa suojella kaikin keinoin. Ja juuri siitä syystä symppaankin heitä, jotka siitä huolimatta jatkavat esimerkiksi alkoholin käyttöä – usein silloin taustalla on riippuvuus eikä mikään tahallinen tarkoitus vahingoittaa sikiötä. Ollaanhan armollisia (muita) odottavia äitejä kohtaan?

DSC_9241.JPG

Lapsilisä ei kuulu kaikille. Jos vielä lapsiaiheisilla voidaan jatkaa, ajattelen, että kaikki eivät tarvitse lapsilisiä. Tai sanotaan mieluummin näin päin: oikeasti hyvätuloiset perheet, jossa lapsella on molemmat vanhemmat elättämässä, eikä heillä ole millään tavalla tiukkaa rahasta, tuskin tarvitsevat sitä 94e/kk. Tiedän monia, jotka pistävät sen suoraan lapsen korkoa kasvattavalle säästötilille johon lapsi pääsee käsiksi täytettyään 18 – n. 20 000e ihmiselle, joka on todennäköisesti saanut jo koko ikänsä kaiken tarvitsemaansa ja ylikin. Versus vaikka pienituloiset yksinhuoltajat, jotka joutuvat oikeasti käyttämään saman summan (yksinhuoltajakorotuksella, mutta sekin on pieni) vaippoihin ja ruokaan eikä se läheskään aina riitä. Voisiko lapsilisääkin maksaa suhteessa tuloihin? (Muut näkemykset ovat tervetulleita, olisi mielenkiintoista jutella aiheesta lisää.)

Teinit ovat fiksuja. Mun kokemus tämänhetkisistä teineistä: he ovat fiksuja ja esimerkiksi yllättävän ympäristötietoisia tyyppejä. Mitä olen keskustellut omien nuorempieni serkkujeni kanssa (ja kyttäillyt demi.fi:tä, haha), teinit puoltavat sukupuolineutraalisuutta, monikulttuurisuutta ja kasvisruokaa. Mua ei yhtään pelota jättää tulevaisuus heidän käsiinsä!

DSC_9250.JPG

Oletteko samaa vai eri mieltä? Onko teillä omia epäsuosittuja mielipiteitä?

Kuvat: Hanna Kärppä / Sunday Blondie (editointi minä)

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

50 vastausta aiheeseen “Epäsuositut mielipiteeni (mm. lapsilisistä ja nykyajan teineistä)”

Ihanaa että täällä osataan keskustella fiksusti ja rakentavasti, mikä tuntuu olevan blogien kommenttibokseissa harvinaista! 🙂
Tuossa raskausajan alkoholinkäytössä komppaan aiemmin kommenteissa esiintynyttä linjaa; kun lapsi on päätetty pitää, tulee huomioida myös lapsen oikeudet. Ei äiti saa mielestäni aiheuttaa lapselle pysyvää haittaa, jos se kuitekin on estettävissä.. Lisäksi vielä yhteiskunnallisena pointtina se, että verorahoistahan varmasti kustannetaan erilaisia fas-lasten tukitoimia (mahdollisesti tarvittavia avusajia, hoitoja jne), joten jollain tapaa olisi kohtuullista, että asiaan puututtaisiin senkin takia, että nämä verovarat voitaisiin kohdistaa johonkin muuhun.

Musta huutaminen on joskus ok. Se on vähän näitä ”hyvä renki, huono isäntä” -asioita. Eli on tilanteita, joissa äänen korottaminen auttaa viestimään siitä, että nyt olen muuten tosissani. (Kyllä esim. huusin just siskon lapsille, kun olivat karkaamassa ravintolan pihalta ja juoksemassa Aurajokeen.) Mutta tämä keino on sitä tehokkaampi, mitä harvemmin sitä käyttää. Jatkuvasti huutaminen on rasittavaa ja herättää vain ärtymystä ja pelkoa lähimmäisissä.

Tämä on varmaan aika kulttuurisidonnainen asia, mutta Suomessa minusta paljon isompi ongelma on, että huutamisen sijasta vinoillaan tai ollaan muuten passiivisaggressiivisia. Tästä tuli just vastaan uutinenkin: https://www.meillakotona.fi/artikkelit/saa-huutaa-osaatko-purkaa-vihaasi-oikein

”Tiedän monia, jotka pistävät sen suoraan lapsen korkoa kasvattavalle säästötilille johon lapsi pääsee käsiksi täytettyään 18 – n. 20 000e ihmiselle, joka on todennäköisesti saanut jo koko ikänsä kaiken tarvitsemaansa ja ylikin.”

Vaikka sinänsä olenkin samaa mieltä siitä, että lapsilisät voisivat olla tarveharkintaisia (tai pikemmin osa muita tukimuotoja), niin tämä perustelu on musta aina ontunut. Eihän se lapsilisä ole mitään korvamerkittyä rahaa 🙂 Yhtä hyvin voidaan ajatella, että ko. perheet ovat lapsilisän käyttäneet lapsen elatukseen, mutta säästävät sitten muista tuloistaan lapselle. Et säkään varmasti ihan sitä mieltä ole, että jos perhe pystyy säästämään satasen kuussa, niin he eivät enää tarvitse lapsilisiä?

Pakko myöntää että mahtava huomio. Ainoa miten ton voisi kumota on se, että lapsilisä myönnettäisiin niille jolla on 0e säästöissä ja sehän olisi ihan naurettavaa. Kiitos tästä. 🙂 (Mahtavaa että täällä on näin fiksuja tyyppejä, just tätä tarkotin kun sanoin että mun mielipide tai jotkut perustelut voi muuttua jo vuoropuhelun aikana.)

Olen samaa mieltä lähes kaikesta. Erityisesti ilahduttaa, että nostit esiin huutamisen. Puolisolle ja varsinkin lapsille huutamista valitettavasti normalisoidaan osana perhe-elämää. Lapsuuden perheessä huudettiin paljon ja se oli todella ahdistavaa. Omassa perheessäni ei huudeta koskaan. Riidellään kyllä joskus, mutta keskustellen ja toista arvostaen. Jos loukataan, pyydetään anteeksi. Uskon myös että lapset heijastavat vanhempien käytöstä.

Ihanaa ja ihailtavaa! Tuntuu tosi hyvältä kuulla että toi on ihan mahdollista perhearjessa. 🙂 Tuli sellainen fiilis että kyllä mekin tullaan sitten pystymään siihen. Kaikkea hyvää koko teidän perheelle. <3

Jos epäilee raskaana olevan naisen käyttävän päihteitä voi tehdä ennakoivan lastensuojeluilmoituksen, eli siinä aletaan selvittämään asiaa. Toki äiti voi näistä kieltäytyä mutta mikäli ongelmaa on ja syntymättömästä lapsesa huoli on siinä vaiheessa sosiaalitoimi synnärillä ottamassa lapsen kiireellisesti huostaan. Itsestäni on he*vetin väärin syntymätöntä lasta kohtaan tehdö tuollaista vääryyttä joiden vaikutus voi tulla ilmi vasta vuosia myöhemmin. Ihmisen täytyisi pystyä huolehtimaan ensin itsestään ennenkuin alkaa lasta hankkimaan ja joo on näitä ”vahinko” raskauksia joita ne ei oikeasti ole, käyttäis ehkäsyä.. asiat ei tosin oli noin mustavalkoisia, taustoja ja tilanteita miljoonia.. täytyis enemmän miettiä seurauksia. Ei se lapsi pyytäny päihdevanhempia..

Onneksi on lastensuojelu! Mutta en tiennyt että he voi etukäteen jo raskauden aikan päättää huosaanotosta? Vähän epäilen ettei tää pidä paikkaansa mutta oon viimeksi opiskellut näitä vuosia sitten niin on voinut unohtua tai muuttua. 🙂 Mutta siis ihan mahtavaa että meillä on lastensuojelu ja neuvolat, ne auttaa sekä lapsia että vanhempia. Toivon että jokainen perheellinen tai odottava päihteitä väärinkäyttävä saa oikeasti apua jommasta kummasta.

Ja joo on näitä ”vahinko” raskauksia joita ne ei oikeasti ole, käyttäis ehkäsyä.. Noh, noh, kuten sanoit, ei ole todellakaan aina niin mustavalkoista. 🙂 Ehkäisy pettää ja globaalissa mittakaavassa surullisen iso osa naisista joutuu raskaaksi raiskauksen, ehkäisyn puutteen, miehen raskauspainostuksen tai aborttikiellon takia.

Ei voi päättää huostaanotosta ennen kuin lapsi on syntynyt mutta jos huoli on aletaan perheen kanssa miettimään miten mahdollisesti saataisiin autettua perhettä JO ennen kuin lapsi syntyy, ensin tietty eri keinoin avohuollon kautta, ensikodit ym. Viimeinen on sitten huostaanotto joka tosiiaan voidaan tehdä vasta kum lapsi on syntynyt. Mutta jos on kamapäissään synnyttämässä tai alkoholin vaikutuksen alaisena ei se sitä lasta kotiin saa ja siitä se kiirrellinen huostaanotto ja lastensuojeluasiakkuus alkaa tai jos on syytä epäillä niin kyllähän ne tutkii äidin.. tämä vain yksi esimerkki taustalla voi olla vaikka masennusta tai mitä tahansa muuta

Ja joo ehkäisy voi pettää ja apteekista saa jälkiehkäisy pillerin, raiskaus tapauksissa se annetaan heti uhrille kun menee tutkimuksiin.
Maailmalla se on tietty erilaista, ehkäisyä ei ole samalla lailla tarjolla ja abortti kielletty mutta riskit tiedetään kuitenkin ja mitä miehen raskauspainostukseen tulee niin silloinhan se on kyllä tietoista ei tosin toivottu.
Mutta vahinko se lapsi ei silti koskaan ole, paremmin voisi sanoa ei ollut suunniteltu.
Vielä mainitakseni niin joo TIEDÄN muutaman tapauksen kun nainen ei ole edes tiennyt olevansa raskaana. Mutta silti olen sitä mieltä että lapsi ei ole vahinko. Aina on riski tulla raskaaksi vaikka olisi mikä ehkäisy käytössä. Selibaatti ainoa 100%

Enemmänkin minua häiritsee että lapsia sanotaan vahingoksi varsinkin kun on paljon sellaisia ihmisiä joita ei vain kiinnosta käyttää ehkäisyä tai tekevät abortin sen takia että ei jaksanut tai muistanut ehkäisyä.

Mut toivon et kaikki saa tarvitsemansa tuen ja toivon et ihmiset ei tuomitsis kevein perustein ihmisiä kun ei taustoja tiedetä. Kuitenkin pitää muistaa että jokaisella ihmisellä täytyy olla oikeus omaan kehoonsa vaikka kuka olisikin mitä mieltä.. kaikki erilaisia kaikki samanarvoisia.

Aina kiva kuulla erilaisia mielipiteitä perusteluineen. 🙂 Itse puollan kyllä täysillä Norjan (?) mallia, jossa päihteitä käyttävät raskaana olevat naiset voidaan määrätä pakkohoitoon. FAS ja muut alkoholin aiheuttamat vauriot ovat pahimmillaan lapselle hyvin tuskallisia, eikä alkoholin juomista raskausaikana voi puoltaa mielestäni mitenkään, kun käytön turvarajaakaan ei ole onnistuttu määrittelemään. Saa tehdä mitä haluaa, kunhan ei vahingoita toista.

Kuulin tästä Norjan mallista ensimmäisen kerran täällä kommenttiboksissa, kiitos kun jaoitte! Pitää perehtyä asiaan enemmän. Jos malli on toiminut ja sikiön/vauvan lisäksi äiditkin ovat kokeneet hoidon auttavan pakosta huolimatta, sehän on ihan mahtava juttu.

Aika rohkeaa tekstiä, mahtavaa! Monesta asiasta samaa mieltä, mutta kyllä mun mielestä sikiö tulee ensin ja sitten äiti. Niin kuin omassa elämässäni tyttöni tulee ensin, sitten minä. Ja näin se on alusta saakka.  En näe tota ajatusmaailmaa ihan samana, mutta ymmärrän pointtisi <3 Ja sitten pakko puuttua alkoholiin 😉 Mä en esimerkiksi tarjoilijahommia tehdessä välttämättä haluaisi tarjoilla alkoholia raskaana olevalle ja mietinkin silloin kun olin anniskelupaikassa töissä, että voiko siitä kieltäytyä. Mutta ei varmaan voi. Mä kyllä koitan esimerkiksi puuttua, jos nään päihtyneitä äitejä lapsen kanssa, jos se vaan on mahdollista ja mielestäni niin kuuluisi jokaisen tehdä. Tiedän, ettet puhu tässä varmastikkaan päihtymyksestä ja tiedostat riskit. Mutta en myöskään ymmärrä sitä, että miksi jonkun tarvitsisi juoda raskaana alkoholia? Tai miksei siihen saisi puuttua. Mun mielestä nimenomaan Suomessa liian moni lapsi ei ole oikeutettu turvalliseen, selvään ilmapiiriin ja liian vähän täällä välitetään muutenkin lähimmäisistä ja etenkin lapsista. Ehkä juuri sen takia herkemmin otan puolustavan ja mustavalkoisen kannan, kun yhdistetään päihteet ja lapset. Mulle on aivan sama onko lapsi sikiövaiheessa tai taaperoiässä, niin toivoisin että sitä suojeltaisiin yhtä paljon. Silloin etenkin kun lapsi on toivottu. Abortin sallin kyllä ja jos on paha päihderiippuuvuus niin silloin mieluummin abortti kuin vaihtoehtoisesti tuhota jonkun elämä.

Kiitos kommenttistasi ja ymmärrän suakin kyl tosi hyvin. 🙂 Tosi hyvin perustelit näkökulmaasi. Ja toi on muuten tosi kinkkinen asia jos joutuu omassa ammatissaan rikkomaan omia periaatteita ja arvoja. Varmasti tosi hankala tilanne. Toivottavasti et joudu kauhean monelle tai kellekään raskaana olevalle tarjoamaan. Toivon että alkoholia käyttäviä odottajia on mahdollisimman vähän tai tietysti ei ollenkaan Suomessa. Tsemppiä! <3

Kiitos <3 ja mä ymmärrän sun pointin myös ehdottomasti! Tsemppiä sinnekkin kaikkeen mahdolliseen 🙂

Pakko kommentoida tota lapsilisä-asiaa sen verran, että kuuntelin joku aika sitten jotain politiikkaan liittyvää podcastia (en kuollaksenikaan muista mitä!) ja siinä tuotiin esille sellainen näkökulma, että hyvinvointiyhteiskunta toimii paremmin, jos kaikki sen jäsenet kokee saavansa siltä jotain. Eli jos osa kokee olevansa vain maksajia, niin luotto hyvinvointiyhteiskuntaan rapisee ja aiheuttaa siten ongelmia yhteiskunnassa. Kun taas hyvätuloisetkin saavat tuon (melko pienen) lapsilisän, niin hekin kokevat hyötyvänsä tällaisesta pohjoismaalaisesta hyvinvointiyhteiskuntamallista ja maksavat edelleen mielellään korkeitakin veroja. Musta toi oli hyvä pointti, mitä en ainakaan itse ollut tullut aiemmin ajatelleeksi! Vaikka todellista tarvetta lapsilisälle ei kaikilla välttämättä olisikaan.

Tosta pelkästään itseensä keskittymisestä olen samaa mieltä; välillä tuntuu tosi hurjalta kaikki se keskustelu siitä, miten itsestä ja omasta elämästä saadaan tehtyä parempia versioita. Mä aina ajattelen esim. katsoessani jotain hirveää dokumenttia, että jos jotkut ihmiset on joutuneet tämän kokemaan, niin mun on kyllä pystyttävä vähintään katsomaan tämä.

Kiitos hyvästä blogista!

Kiitos kommenttistasi ja tosi arvokkaasta näkökulmasta! Kaikella järjellä tään on pakko pitää paikkaansa. Eli loppujen lopuksi aika pieni summa maksettavaksi jos ihmiset maksaa veroja mielellään myös jatkossa. 🙂

Ja tästä haluan erityisesti nostaa hattua sulle: Mä aina ajattelen esim. katsoessani jotain hirveää dokumenttia, että jos jotkut ihmiset on joutuneet tämän kokemaan, niin mun on kyllä pystyttävä vähintään katsomaan tämä. Näin just sen pitäiskin olla!! Aamen!!

Ja apua unohdin kiittää tosta loppukommenttistasi – kiitos sulle ihanasta palautteesta. <3 Tuli mielettömän hyvä mieli. 🙂

Olin tätä samaa tulossa sanomaan. Katsokaas miten työttömyystulolle on käynyt – kaikki kun eivät saa sitä, vain ne jotka niska limassa sen ansaitsevat. Jos lapsilisää lakattaisiin antamasta varakkaille, se olisi portin avaamista sille, että alettaisiin keksiä kaikkia muitakin perusteita sille, miksi sitä ei pitäisi saada. Suomesta kun on tullut sellainen maa, jossa hyvätuloiset kadehtivat köyhempiään.

Lapsilisä on ensisijaisesti tulonsiirtoa lapsettomilta henkilöiltä lapsellisille, ei siis köyhältä yksinhuoltajaäidiltä rikkaalle pariskunnalle. Jos Suomen valtio haluaa, että lisäännytään, niin tätä on mielestäni hyvä kannustaa kaikin tavoin kaikissa tuloluokissa. Hyvä kirjoitus, komppaan kaikkia muita kohtia! 🙂

Lapsilisään kommenttina, että jos siihen laitettaisiin tuloraja niin muodostettaisiin todennäköisesti jälleen yksi kannustinloukku lisää.

Hmm, totta, ihan hyvä pointti! Tai riippuu varmaan miten paljon sitä nostettaisiin. Toi 94e/kk ei kauhean montaa varmaan kannusta joten en ollut ajatellutkaan tosta näkökulmasta. 🙂 Kiitos siis!

Yhden lapsen lapsilisä ei yksinään varmasti olekaan mikään kannustinloukku (jos olisi siis jokin tuloraja), mutta jos perheessä on useampi lapsi + muut tuet (vuokratuki, alennettu päivähoitomaksu ym.) niin yhdessä pahentaisivat kannustinloukkua.

Oon samaa mieltä kaikesta, haha! Ilmankos olenkin epäsuosittu heheh 🙂 Hyvä postaus! Ja ennen kaikkea, olet aivan ihana näissä kuvissa. Siis ihailen sun tyyliä ja kaikkia ihania mekkoja, joita sulla on! <3

Ilmankos olenkin epäsuosittu heheh. Nauroin tälle ääneen. :D:D Höpöhöpö, et tajuukaan miten paljon ihmiset tykkää susta! <3

Ja KIITOS!! 🙂 Ihana ihana sinä!

En itsekään hyväksy muiden kommentteja siitä mitä raskaana saisin tai en saisi syödä. Vältän lähes kaikkea mitä kiellettyjen listalla on, tosin pari kuppia kahvia menee päivässä, joskus enemmänkin. Kuitenkin tää on mun asia eikä kenenkään muun. Siskoni joi raskaana silloin tällöin punaviiniä ruoan kanssa eikä ollut mun paikka tuomita sitä. Kauhean tosissaan kaikkea otetaan!

Jaiks. Paljon fiksujakin mielipiteitä mutta en kyllä ole samoilla linjoilla heitosta päihdekäytöstä raskaana olevilla… Norjassa esim huumeriippuvaiset odottajat pistetään väkisin katkolle, mikä on mielestäni aivan oikein. Tunsin kauan sitten liudan saman äidin fas-lapsia, eikä mikään, ei edes riippuvuus oikeuta toisen elämän pilaamista. Yksi näistä vaikeasti vammasista fas-lapsista tappoi myöhemmin oman mummonsa, ja joutui valvottuun hoitoon loppuiäksi. Joten äidin alkoholinkäyttö pilasi useita elämiä. Mielestäni hieman ehkä asiaan perehtymätön ajattelutapa, anteeksi vaan. Ja tämä että ei ennenkään pelätty esim savulohia raskaana-ajattelu on myös hieman hassua, sillä kalat käsiteltiin eri tavalla ennen. Vakupakattuja tuotteita ei ollut, eikä näin ollen sikiölle hengenvaarallista botuliittia. Yleensä tieto menee eteenpäin, ja äitimme eivät olleet fiksumpia. Sikiökuolleisuus on maailman matalinta luokkaa suomessa, kiitos hyvän tutkimustyön ja loistavan neuvolasysteemin. Jos eilen ei tiedetty salmiakin olevan pahasta, niin hienoahan se on että nyt tiedetään:). <3 Paulina

Kiitos kommenttistasi! Kai mun mielipide perustuu siihen oikeusajatteluun että raskaana nainen tulee ensin, sitten lapsi. (Näinhän ne oikeudet on tällä hetkellä Suomessa kun esim. raskausajan pakkokatkoa ei ole). Ehkä jos täällä olisi muunlainen järjestelmä, omakin ajatusmaailmani olisi erilainen.

Oon tosi pahoillani sun FAS-lapsituttujen puolesta. <3

Ja mitä vastasin tohon savulohikommenttiin: ”Mutta toisaalta silloin tiedettiin vähemmän riskeistä eli en yhtään tietenkään ihmettele miksi lista on kasvanut.” Eli tottakai ajattelen että nyt tiedetään riskeistä ja vaaroista paljon enemmän ja ollaan fiksuimpia. 🙂

niinpä, juu huomasin kommenttisi heti tuon kommenttini julkaisun perään… voi olla että oma arvomaailma muuttui siinä kohtaa kun sai lapsen. Kannatan aborttioikeutta, mutta siinä vaiheessa kun lapsi on päätetty syystä tai toisesta saattaa maailmaan niin mielestäni lapsen etu pitäisi laittaa etusijalle. Lapsi kun ei voi pitää sieltäkäsin puoliaan jos joku tuhoaa hänet tavalla tai toisella. Äidille siitä taas ei ole mitään haittaa, päinvastoin hyötyä, jos hänet vaikka jopa pakkokeinoin saatettaisiin päihteettömäksi. Rohkea julkaisu non the less! Tsemiä tämän puhetulvan kanssa 😀 <3 Paulina

Totta, tuokin on tosi hyvä näkökulma. 🙂 Että tavallaan siinä vaiheessa kun raskauden keskeytys ei ole lain mukaan mahdollista (viikko 12 jos sikiö tai äiti ei ole vaarassa) niin silloinhan sikiölle tulee tavallaan tietyt oikeudet ja silloin ei olekaan pelkästään odottajan asia. Tätä jään miettimään, kiitos!

Komppaan tätä manicfatmomin kommenttia 100%. Jos lapsi on päätetty pitää ja ollaan 12 viikon raja ylitetty, niin siinä vaiheessa myös sikiön hyviönvointia pitäisi ajatella koska siitä hyvin varmasti kehittyy elävä lapsi. Suomessa on laitonta myydä alkoholituotteita alaikäisille ja tupakoida autossa jos kyydissä on lapsia. Enkä usko et kelleen tulisi mieleen enää nykypäivänä antaa pientä tilkkaa viiniä vauvalle tai tupakoida pinnasängyn vieressä. Se että olisi kuitenkin ok altistaa sikiö näille samoille aineille vaikka Suomen laki ei sitä kiellä on hieman nurinkurista. Että aiheutetaan vahinkoa nyt kun on vielä laillista? Menee mun moraalikäsitystä vastaan.

Tämä aihe on muuten ollut esillä viime vuosina kun tutkimus osoitti että tupakointi raskausaikana Suomessa ei ole vähentynyt vaikka tieto haitoista on lisääntynyt. Se että miten päihderiippuvaisia voisi paremmin tukea on asia jota mun mielestä olisi syytä kartoittaa. En itse usko syyllistämiseen varsinkin kun kyseessä on vaikeasti päihderiippuva ihminen. Odottava äiti tietää varmasti itsekin riskit, mutta isot elämänmuutokset on aivan järkyttävän vaikeita tehdä. Mutta raskausajan päihdekäytön normalisoiminen tällaisella ”äidin oma valinta” retoriikalla tai vetoaminen siihen että lain silmissä raskauden ei tulisi rajoittaa naista on mun mielestä vähän kyseenalaista. Mikä on oikeus ja kohtuus ja mitä laissa on säädetty kun ei aina kulje käsikädessä.

Täytyy vielä loppuun sanoa että Sarandan vastaus ja tämä koko ketju sai mut tosi hyvälle mielelle! Tosi virkistävää että asiasta voidaan keskustella ilman että kaivaudutaan entistä syvemmälle omiin poteroihin. 

 

Ihania, ja niin totta joka sana! Lapsilisäjutusta: Oon kuullut sellasta argumentaatiota, että noin pienessä lisässä se tulojen tarkistaminen jne. veisi enemmän resursseja, kuin toisi säästöjä. Sinänsä ymmärrän, sinänsä en.
Ja lisäksi: ”En ymmärrä, miksi monet saarnaavat sitä, että ihmiset eroavat nykyään liian helposti tai liian kevein perustein. Eroon on aina syy, eikä toisen kanssa tarvitse olla vain siksi koska ennen vanhaa oltiin pidempään yhdessä tai erottiin harvemmin. Se, että meillä on nykyään enemmän valinnanvaraa ja joustoa elämässä koskettaa luonnollisesti myös ihmissuhteita. Miksi toisen kanssa täytyy olla väkisin jos ei tunnu siltä?” AAMEN. Erosin, koska ei enää ollut kivaa. Tadaa. Mun mielestä avioerojen määrän kasvu kertoo vaan naisten valinnanvapauden kasvusta ja siitä, että enää ei ole maailmanloppu olla itsenäinen nainen. Ja se on hyvä juttu se <3
Oot ihana <3

Hei ihan mahtavaa että teit sen päätöksen! <3 Ja oon samaa mieltä että avioerotilastot kertoo myös lisääntyneistä naisten oikeuksista. 🙂

Ja hyvä pointti varmaan toi että tulojen tarkistaminen olisi aikaavievää. En ollut ajatellutkaan!

Ihanaa viikonjatkoa sinne ja kiitos kommenttistasi. <3 🙂

Hmm…tämä on varsin hauska ja mielenkiintoinen näkökulma – siis että avioerotilastot kertoisivat lisääntyneistä naisten oikeuksista.
Tokihan enemmistö avioeroista on naisten hakemia, mutta en oikein saa asiaa yhdistettyä lisääntyneisiin naisten oikeuksiin 😀

No ennen naiset oli aika riippuvaisia miesten tuloista, ja harvempi oli taloudellisesti itsenäinen, johtuen niin perinteestä, naisten pienestä palkkatasosta ja olemattomasta/pienemmästä hyvinvointivaltiosta. Jos ei ole omaa rahaa ja mahdollisuus elättää itseään omilla tuloillaan, niin milläs otetaan avioero? Mitä pidemmälle tasa-arvo etenee, sitä helpommin voi lähteä – onneksi.

Ihanko oikeasti olet sitä mieltä että raskaana voi käyttää alkoholia? Oletko koskaan kysynyt FAS-lapsen mielipidettä asiaan?

Just tätä Saranda varmaan tarkoitti kun sanoi että häntä tulkitaan väärin. ”Usein silloin taustalla on riippuvuus eikä mikään tahallinen tarkoitus vahingoittaa sikiötä.” Eli ei varmaan ole ok mutta asia ei olekaan niin yksiselitteinen..

Uskon 100% että alkoholilla voi olla tosi suuriakin haittavaikutuksia sikiölle ja vauvalle myöhemminkin mutta uskon myös siihen että raskausajan ruokavalio ja alkoholinkäyttö on jokaisen oma asia silloin kun odottajalle on kerrottu nämä vaarat. Eihän neuvola tai lastensuojelu puutu tähän raskausaikana (ellei odottaja halua apua), miksi muidenkaan pitäisi?

(Näkökulmani oli siis se, etten ymmärrä muita ihmisiä jotka puuttuvat toisten raskausajan syömiseen. Toivottavasti se tuli riittävän selvästi esille!)

Kyllä neuvola ja lastensuojelu varmasti puuttuu raskaana olevan päihteidenkäyttöön!

Millä tavalla? Oon käsittänyt että apua tarjotaan mutta eihän raskaana olevaa voi viedä pakkohoitoon tai etukäteen tehdä mitään päätöksiä lasten huostaanotosta ennen syntymää. Korjaa toki jos olen väärässä!

Oon Saranda sun kanssa ihan samaa mieltä! Olen myös lukenut, että esim. tupakkaa polttava odottava äiti ei saa jyrkästi lopettaa röökin polttoa sillä sikiölle saattaa koitua siitä enemmän haittaa kuin hyötyä samoin alkoholin ja huumeiden kanssa. En missään nimessä sano että on ok huoletta poltella lapsi mahassa jne. mutta tulee ottaa huomioon myös nämä seikat.

Valitettavasti neuvola tai lastensuojelu eivät aina puutu eivätkä ikävä kyllä aina esim. läheisetkään. Tätä alkoholinkäyttö- mielipidettä kun on raskaana kannattaisi miettiä hiukan tarkemmin.

Ah, ihanan freesiä lukea tällaisia mielipiteitä. Tuntuu, että aina tuodaan vain ne nimenomaan päinvastaiset ajatukset esille ja niitä oikein tuputetaan, mutta itse kyllä kallistun sinun kanssasi samaan suuntaan näissä asioissa. Erityisesti kun on kyse nykynuorista (hitto kun olisi itse ollut niin fiksu niihin aikoihin…) ja noista raskaana olevien ”hyväksytyt suuhun laitettavat”-listasta.
Äitini meinasi kuolla nauruun kun kerroin ensimmäisen raskaaksi tulleen ystäväni saaneen tämän kyseisen listan. Kummasti minusta ja veljestäni sekä kaikista serkuistamme on tullut täysterveitä, (suhtkoht) normaaleja ihmisyksilöitä siitä huolimatta, että äiti veti kahvia ihan niinkuin ennen raskaaksi tulemista, söi kalaa, juustoa ja ai kauhee salmiakkia. En tiedä onko tämä muuttunut, mutta parasta tuossa listassa oli ”Alkoholi: ei suositeltu”…. MITÄ?! 😀

Haha munkin äiti sanoi jotain tämäntyyppistä: ”Ainoo syy miksi en syönyt raakaa kalaa oli se kun se oli niin kallista.” 😀 Mutta toisaalta silloin tiedettiin vähemmän riskeistä eli en yhtään tietenkään ihmettele miksi lista on kasvanut. 🙂

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: