Kategoriat
Uncategorized

Ekologisuus ja päivän asut – pahassa ristiriidassa?

DSC_6566 – kopio-001.JPG

Olen monta kertaa kirjoittanut blogiin ekologisesta kulutuskäyttäytymisestä ja vaatteiden kierrättämisestä. Samaan aikaan täällä on Päivän asu -tägin alla 181 postausta. Ovatko nämä asiat ristiriidassa keskenään? Kannustaako vaihtelevat asuni lukijan shoppailemaan?

Musta on tullut oikeasti ympäristötietoinen vasta puolentoista vuoden sisällä, ja blogi on ollut pystyssä reilu neljä vuotta. Välillä mua hävettää mun vanhat kirjoitukset materialismionnellisuudesta ja siitä miten viikonloppujuhliin pitäisi saada uusi toppi. Todellisuudessa kuitenkin suurin osa omistamista vaatteistani on ostettu käytettynä ja loput lähes poikkeuksetta ovat vuorollaan lainassa siskoillani tai kavereillani. Nykyään ostan jotakin uutta useamman kuukauden välein ja oikeasti harkitsen ja punnitsen, tarvitsenko kyseistä vaatetta/asustetta, ja vertailen materiaalien alkuperää ja ympäristöystävällisyyttä. Yritän pitää vaatteistani aidosti hyvää huolta, ja kun ostan jotakin uutta, arvostan sitä aikaisempaa eri tavalla.

Mulla on paljon opittavaa vaateteollisuudesta ja sen vaikutuksista luontoon, ja ehkä siksi en ota niihin asioihin liittyen blogissani hirveästi kantaa (verrattuna esimerkiksi siihen miten paljon olen postannut kasvisruokavalion tai luonnonkosmetiikan merkityksestä ympäristöön). Mä myös rakastan pukeutumista ja päivän asujen esittelyä blogissa. Usein päivän asu on jonkin syvällisemmän aiheen kuvituksena, jolloin en kerro itse asusta juurikaan mitään. Oikeasti mun vaatteilla on vaikka mitä kivoja tarinoita, mutta tuntuu tosi pinnalliselta jakaa niitä kun on ensin kirjoittanut masennuksesta tai ihmisoikeuksista. Sitten lukija voi saada sellaisen kuvan, että kaikki päälläolevat vaatteet ovat uusia ja pahimmillaan kannustan häntä marssimaan kauppaan ostamaan jotakin samantyylistä.

DSC_6591.JPG

DSC_6556.JPG

Siksi yritän jatkossa kirjoittaa edes yhden tai parin lauseen kappaleen aina kuvissa näkyvästä asusta, en vain kaupan nimeä josta vaate on hankittu. Näissä kuvissa päälläni olevat vaatteet ovat hyvin samanlaisia kuin tässä postauksessa esittelemäni – mummini ostamat kengät Kosovosta ja työkaverilta saadut, käytetyt farkut Gina Tricotista.

Villasukat ovat varmaan yläastevuosilta, eikä mulla ole mitään muistikuvaa mistä olen saanut ne (vai onko joku kenties tehnyt ne?). Villasukat ovat pysyneet hyvässä kunnossa kun olen pessyt ne alhaisessa lämpötilassa. Kaulahuivi on muutaman vuoden takainen ostos myös Gina Tricotista. Harmaa sopii kaiken kanssa, ja siksi toiselle kaulahuiville ei ole ollut tarvetta. Kevyt tekonahkarotsi on Amsterdamin käsityömarkkinoilta syksyltä 2013. Muina vuodenaikoina se toimii takkina mutta talvella neuleena.

Rannekellon sain lahjaksi kihlatultani hänen Euroopan roadtripistä kesällä kolme vuotta sitten. Kellon hihna on jo kerran rapistunut niin pahasti, että olen vaihtanut hihnan uuteen.

DSC_6599.JPG

 

Mitä mieltä te olette – onko tekopyhää saarnata ympäristöasioista ja jakaa silti eri asuja blogiin? Vai voivatko nämä kaksi asiaa parhaimmillaan tukea toisiaan?

 

 

 SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

22 vastausta aiheeseen “Ekologisuus ja päivän asut – pahassa ristiriidassa?”

Mä oon pohtinut tätä samaa dilemmaa paljon. Varsinkin kun mun blogi on juurikin muotiblogi ja keskittyy niihin asuihin ja vaatteisiin. Oon itse ratkaissut tätä asiaa niin, etten edes mainiste mistä mun vaatteet on (oli ne uusia tai vanhoja ja yleensähän ne on vanhoja!), en tee mitään uusien tuotteiden esittelyitä tai mitään toive-osto kollaaseja. Pyrin myös näyttämään sen, että miten voi eri vaatteita yhdistellä eri tavoin ja usein mun asuissa pyöriikin samat vaatteet! Tavoite mulla on just se, että mun vuoksi kukaan ei ostaisi mitään uutta, vaan ehkä miettisi miten voi omilla vaatteilla luoda samanlaisen tyylin tms. Tän vuoksi en just merkkaa vaatteiden alkuperää, koska silloin ei tule houkutusta ostaa just sitä tiettyä villapaitaa tai housua. Ja tärkeinhän on tietenkin mun oma kulutuskäyttäytyminen, mikä sitten heijastuu tietenkin asuihin ja blogiin paljonkin. Yritän kannustaa juurikin kirppistelemään ja myös siihen, että monia vaatteita voi käyttää moniin eri asuihin eri tavoin.

Mutta eihän tää helppo asia ole! Mun kulutustottumukset ei todellakaan ole parhaimmasta päästä, mutta yritän aina tehdä parhaani ja rakastaa ja hoitaa niitä vaatteita mitä ostan niin hyvin kuin voin ja käyttää niitä rakkaudella :—)) Mutta tää on aihe mistä pitää puhua enemmän ja mua usein ahdistaakin monien muotiblogien kertakäyttö-muoti-kulutus keskeisyys.

Kiitos Reetta kommenttista! Mun pitää ajan kanssa tutustua sun blogiin – sun ajatusmaailma ja suhtautuminen muotiin kuulostaa niin ihanalle ja samaistuttavalle. 🙂 Kukaan meistä ei ole täydellinen mutta mun mielestä sekin on jo tosi iso ja arvostettava asia että kannustat lukijasi kierrättämään ja ”monistamaan” tapojaan käyttää vaatteita. Tällaisia blogeja ja tyyppejä tarvitaan ehdottomasti lisää!

Hyvää pohdintaa!
Musta on just kiva nähdä vanhoja, menneiden sesonkien tai vintagevaatteita asupostauksissa, niistä saa paljonkin inspistä vaikkei nyt ihan samaa pääsiskään mistään hankkimaan 🙂

Mielettömän ihana kuulla että moni ajattelee näin! <3 Tulee vahvistusta ja itsevarmuuta omalle tekemiselle. 🙂

Haa, sattupa sopiva aihe silmiin, tässä kun välttelen huomiseen tenttiin lukemista kestävästä kehityksestä ja liiketoimintamalleista vaatetuksen näkökulmasta 😀 Mun mielestä kuluttajan näkökulmasta ”kestävintä” mitä voi tehdä on: ostaa vähän (se että ostaa ekotuotteita ei pelkästään ratkaise vaan se, että kulutusta vähennetään ylipäätään. Tietenkin on hyvä että panostaa laatuun, koska sillä tavoin tuote on todennäköisesti sitten kierrossakin pidempään), osta laadukasta ja mieti miten huollat vaatteitasi (esim. voisko jotain vaatteita pestä vähän harvemmin tai alhaisemmassa pesulämpötilassa). Ekologisuus on aika monimutkainen asia, mutta noilla pääsee jo pitkälle jos asia kiinnostaa.

Tosi, tosi hyviä vinkkejä! Käytännöllisiä ohjeita joita jokainen voisi noudattaa enemmän. 🙂 Kiitos paljon kommenttista ja onnea tenttiin!! Hyvin se menee! 🙂

Mä luen aina vain sun tekstit, en analysoi kuvia tai vaatteita <3 uppouduin sun juttuihin niin hyvin, joten ei herätä ristiriitaa. Teksteistä kyllä välittyy kuitenkin asiat mitä ajattelen, että olet ja siksi seuraan sinua :) kuitenkin on kiva, että otat asian esille. Kivaa viikkoa! <3

Voi Kata!! <3 En kestä mikä kommentti! Kiitos tuhannesti! Mä toivon että sullakin on mahtava loppuviikko ja että joku piristää sua samalla tavalla kuten sä mua nyt! <3

Musta ei ole tekopyhää puhua ympäristöasioista ja jakaa asukuvia, jos kuitenkin suosii pääosin kestäviä ja ekologisia vaihtoehtoja pukeutumisessaan eikä osta koko ajan uutta 🙂 Ihan tavallisia ihmisiä musta tässä ollaan, eikä mitään pyhiä esikuvia tai tilivelvollisia 😉 Oon miettinyt itse ihan samaa oman blogini osalta, vaikka aika harvoin tulee julkaistua asukuvia. Mulle kestävä kulutus, vegaanius ja ympäristöasiat on tosi tärkeitä, mutta rakastan silti pukeutua mielestäni nätisti, inspiroitua toisten asukuvista ja kikkailla erityylisillä vaatteilla. Yritän vaan suurimmaksi osaksi löytää sen ekologisimman vaihtoehdon pukeutumisessa. Viime aikoina olen haeskellut lisäksi vegaanisia vaihtoehtoja, mutta en ole näissä jutuissa ehdoton. Kukaan meistä ei ole täydellinen, eikä tarttekaan olla<3 Ihanaa viikonloppua!

Kiitos kommenttista! Ihailen tota ”kultainen keskitie” -asennetta jossa aina kuitenkin pyritään kehittymään. 🙂 Parasta viikonloppua myös sinne! <3

Löysin vasta blogiisi, mutta sait minusta uuden seuraajan!:) Omasta mielestäni ei tosiaankaan ole tekopyhää jakaa asukuvia, silloin kun niillä ei usuteta kaupoille ja sitähän postauksesi ei kyllä ainakaan omasta mielestäni tehnyt. Olen huomannut omalla kohdallani tässä blogeja seuratessa, että bloggareiden vanhojen vaatteiden yhdistely inspiroi enemmän, kuin ne uusin huutoa olevat muotikappaleet. En toki ole puolueeton, kun yritän itsekin pitää ympäristötietoista blogia, jossa ehkä tulevaisuudessa tulee asujakin enempi näkymään…

Oi miten kiva, tervetuloa lukemaan! <3 🙂 Mutta hei tässähän on ”markkinarako” – ekomuotiblogi! Jos haluat siis painottaa ympäristöystävällisyyttä ja jakaa päivän asuja. 😉 Ekomuotiblogit voi olla tulevaisuuden juttu!

Youtuben ekomuotivloggaajat kuvaa haulternativeja eli videoita, joissa esittelevät kirppislöytöjään yms. Eniten tykkään kapselivaatekaappi-tyylisistä videoista ja postauksista, joissa ihmiset yhdistelee olemassaolevia vaatteita uusilla tavoilla. Niistä on helpompi napata ideoita omaan pukeutumiseen kuin uusien vaatteiden esittelyistä.

Ai vitsi pitää katsoa enemmän tuollaisia videoita. 🙂 Oon vaan joskus miettinyt että onko se lukijaystävällistä jos itse kirjoittaisin vastaavan postauksen kun lukija ei kuitenkaan voi mennä kirpparille ostamaan niitä samoja tuotteita? Vai onko kyse enemmänkin siitä että lukija huomaa että vau, kirppariltakin saa vaikka mitä kivaa? 🙂

Kirppisshoppailun ydin on just siinä, ettei tarvi juuri samoja tuotteita vaan oppii rakentamaan vastaavan tyylin samantyyppisistä tuotteista. Tarviiko tiettyyn tyyliin just tietyn merkkisen valkoisen palmikkoneuleen vai kelpaisko jonkin muun merkkinen valkoinen palmikkoneule kirppikseltä? Itse lähden kirppikselle yleensä väljän ostoslistan kanssa: ”tyköistuva kauluspaita, oversize neule”. Yleensä löydän mitä haluan. Toki kirppikseltä kannattaa joskus bongailla myös merkkejä, jos tietää ne laadukkaiksi, mutta ei kannata lähteä shoppailemaan sillä ajatuksella, että nyt täytyy löytyä Gantin kauluspaita. Jos sellainen löytyy, se on mukava bonus, mutta ennen kaikkea ostoslistalla on vain kauluspaita. Joitakin statement piece-tyylisiä hankintoja, joiden haluaa olevan nimenomaan tiettyä merkkiä, on sitten helppo ostaa tavallisesta kaupasta, mutta kirppisvaatteilla saa tosi hyvän pohjan rakennettua, kun käyttää vähän mielikuvitusta ja miettii, mitä lisäarvoa se tietyn merkin lappu vaatteessa oikeen tuo. Youtubessa esim. My Green Closet-kanavalla on tosi hyviä videoita, joissa kanavan pitäjä luo uudestaan tavallisten muotibloggaajien tyylejä ekomuodilla tai kirppistuotteilla.

Aivan. 🙂 Näin mäkin ajattelin mut pohdiskelin miten lukijat/katsojat suhtautuvat kun ei saa ”JUST” tota. Mut selvensit tosi hyvin ja noi on just sellasia perusteluja mitä vois ite käyttää jos tekee vastaavia postauksia! Kiitos kommenttista ja My Green Closet -kanavan vinkkaamisesta. 🙂 Täytyy ilman muuta mennä tsekkaamaan!

Ei tietenkään ole, mikäli ekologisuus on todella messissä. Jos saarnaa asiasta, jota edesauttaa kulutuksella, niin tottakai se on tekopyhää 😉

Itsekin kuvitan lähes poikkeuksetta kaikki postaukseni pärställäni ja asuillani, mutta en ole kyllä nykyisen blogin aikana kertonut mitä on päällä ja mistä. Tilanteesta tekee hankalan se, että tieto lisää tuskaa, kun pitää pahimmillaan lähteä selittelemään vaatetuksensa alkuperää, syitä ja seurauksia, vaikka olisikin ns. puhtaat jauhot pussissa. Toisaalta, itse ostan suurimman osan vaatteistani käytettynä ja tekisi usein mieli näyttää, että katsokaa nyt ihmiset mitä kirppariltakin voi saada hiluilla. Tuntuu välillä vaan vähän siltä, että joku kokee kuitenkin oikeudekseen tentata asoista johtopäätöksiensä perusteella(saan mm. ajoittain vastailla siihen, miksi vegaanilla on nahkatuotteita) ja siihen väsyy aika nopeasti. Kaksiteräinen miekka! 😀

Tuo on muuten totta, jotkut seuraajat ottavat tehtäväkseen arvostella jokaista (vaate)valintaa… Loppujen lopuksi se ei kuulu kellekään paitsi pukeutujalle/bloggarille itselleen. Ymmärrän kuitenkin jos jotkut asiat herättävät ristiriitaisia tunteita mutta niistä on ehkä lukijaystävällisyyden vuoksi hyvä puhua. 🙂

Ihanaa viikonjatkoa sulle. <3

”Ymmärrän kuitenkin jos jotkut asiat herättävät ristiriitaisia tunteita mutta niistä on ehkä lukijaystävällisyyden vuoksi hyvä puhua. :)” <–totta, hyvä pointti! 🙂 ja ristiriitaisten tunteiden lisäksi saattaa aiheuttaa hämmennystä, jos kirjoittajan kulutustottumukset näyttäytyy jotenkin ristiriitaisilta blogissa, vaikka blogiinhan aina päätyy vaan murto-osa oikeasta elämästä 🙂 oli ehkä vähän sekvasti selostettu 😀

Se olisi tekopyhää, JOS jakaisit kuvia aina vain uusista ja uusista vaatteista, kauden must have tuotteista ja pikamuodin helmistä, joita ei enää kuvissa näkyisi koskaan uudelleen, vaikka niitä olisi uusiksi suosikeiksi kuvailtu. Siulla kuitenkin näkyy kuvissa samoja asusteita ja vaatteita, joita puet aina uudella tavalla. Mielestäni on paljon ekologisempaa ja eettisempää tuoda esille erilaisia tapoja pukea niitä vanhoja vaatteita, jolloin ne saavat lisää aikaa elinkaareensa, kuin esitellä joka kerta vaikka jokin uusi kirpputorilöytö.

Saan ainakin itse paljon enemmän asuinspiraatioita ja lisäideoita omille vaatteille, kun näen miten muut sekoittelevat vaatekaappinsa aarteita, kuin pelkkien uutuusmuotituotteiden tuijottamisesta. Jatka samaan malliin, sulla on ihana tyyli niin kirjoittaa kuin pukeutuakin! ❤

Kiitos kommenttistasi! Mielipiteesi merkitsee mulle todella paljon. 🙂 Mäkin kyllä innostun aina kun näen muotibloggarilla jokin vanha vaate yhdistettynä uudella tavalla.

Kommentoi