Kategoriat
Hyvinvointi

Antaminen ei köyhdytä

Isoäidilläni on nyrkkisääntö, joka on kirjaimellisesti nyrkkisääntö. Kun laitat käden nyrkkiin, et voi ojentaa mitään. Mutta silloin sinne ei myöskään tule mitään.

Kuulen mielessäni isoäitini äänen kun mietin tuota lausetta. En pidä itseäni pihinä ihmisenä, mutta mullakin on ollut hetkeni kun huonommassa taloudellisessa tilanteessa olen toiminut rahan säästäminen edellä. Jossa on tehnyt pahaa tarjota toiselle kahvi tai ostaa synttärilahja.

Vaikka palvelus palaa kyllä aina takaisin. Palvelus on kyllä huono sana. Sanotaan mieluummin hyvä. Hyvä palaa aina takaisin. Se on joko siltä samalta ihmiseltä tai joltain toiselta. Seuraavana päivänä tai monta vuotta myöhemmin.

Kun olin vanhainkodissa töissä, silloinen työkaverini kertoi perheensä pakomatkasta Somaliasta Suomeen. Laivalla oli ollut sairas mies, jolle työkaverini isä oli antanut vettä viimeisestä varastostaan. Vuosia myöhemmin työkaverini isä sairastui ja meni lääkärille, sattumalta juuri tämän laivalla sairastaneen miehen vastaanotolle.

Moni meistä on vieraillut köyhemmissä maissa ja ihmetellyt, miten vieraanvaraisia ja anteliaita paikalliset ovat, vaikka heillä itsellään ei olisi paljon. Olen huomannut sen niin matkustellessa kuin täällä Suomessakin, että rahan määrä ei korreloi suoraan avokätisyyden kanssa. Piheimmät tuntemani ihmiset eivät ole olleet työttömiä eivätkä anteliammat parhaiten palkatuissa ammateissa.

Tässä kuvassa minulla on Iidan antama imetysmekko (Melli Ecodesign). Iida on antanut ihan hirveästi tavaraa meille ihanan Eemin jäljiltä. Kuvat on otettu ystäväni Minnan kotona, jossa hän teki meille kauralatet ja jossa kuukausia aikaisemmin hän ojensi minulle kassillisen Marimekko-vaatteita puettavaksi raskaana. Mulla on todella ihania ystäviä, jotka ovat selvästi ymmärtäneet, ettei antaminen köyhdytä vaan parhaimmillaan rikastaa, ihan kaikkien elämää.

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Yksi vastaus aiheeseen “Antaminen ei köyhdytä”

Vitsit, miten hieno tuo teidän isoäidin viisaus <3 Tämä koko postaus on kyllä niin timanttia, olen aivan samaa mieltä! Ja ehkä tärkeintä on se, että antaa antamisen ilosta – ei siksi, että on pakko.

Kommentoi