Kategoriat
Vastuullisuus

Älä osta mitään (turhaa) -päivä

dsc_0248 (1).jpg

Black Friday on nimensäkin mukaisesti synkkä ja surullinen päivä. Yhteiskuntamme ja yritykset näyttävät todellisen luonteensa kun kannustavat ihmisiä kulutushysteriaan myymällä tuotteita jopa 98% alennuksella – ja tehden siitä silti ihmeen kaupalla voittoa, hmm. Mikäköhän sen tuotteen todellinen hinta on siis ollut ja keneltä se onkaan lopulta pois? Aivan, niiltä hikipajan minimipalkkaisilta, joskus jopa samoissa tehtaissa työskenteleviltä lapsilta.

Ja vaikka työolosuhteet olisivat eettiset ja reilut, tämä maailma ei todellakaan kaipaa hysteeristä kulutuspäivää ja siitä syntyvää tarpeetonta materiaa. Sen sijaan se tarvitsee kansainvälistä ja onneksi jo vakiintunutta Älä osta mitään -päivää, jota vietetään samoihin aikoihin. Ihan mainio vastapaino synkälle perjantaille.

Mun mielestä perjantain pitäisi olla Älä osta mitään turhaa -päivä. Ei mulla ole mitään alennuksia vastaan, mutta tahtoisin mahdollisimman monen ymmärtävän, että alennustuote on hyvä diili vain silloin jos olisit muutenkin ostamassa sen. Muuten häviää sekä ympäristö että lompakkosi.

DSC_0256.JPG

Mulla on puhelimessa ”Ostoslistalla” -muistio johon kirjoitan ylös tarvitsemiani tavaroita ja vaatteita, ja josta poikkean nykyään todella harvoin, tuskin kerran vuodessakaan. No viime viikolla poikkesin. Kerroin blogissa potevani raskausasukriisiä ja menin ostamaan äitiysfarkut. Ei tässä vielä mitään, farkut olivat kyseisellä ostoslistalla ensimmäisestä viikosta asti kun kuulin olevani raskaana, ja tiesin että joku päivä mä ne vielä ostan. Farkkuosaston vieressä roikkui kuitenkin samasta denimistä tehty äitiyspaita ja spontaanisti päädyin ostamaan senkin. Ja hitto vie, ei olisi pitänyt. 30 euroa turhasta paidasta koska se oli ihan söötti ja mulla ei nyt oo äitiyspaitoja (no ei ole ei, mutta on ainakin kymmenen muuta paitaa jota voi käyttää myös raskaana). Kolmekymmentä euroa jonka olisin voinut antaa kertalahjoituksena hyväntekeväisyyteen tai jolla olisin syönyt kolme lounasta ulkona.

DSC_0183.JPG

Suosittelen kaikille omaa Ostoslistalla -listaa, ja jos siellä on oikeasti jotain tarpeellista, selatkaa ihmeessä niitä Black Friday -tarjouksia. Mulla lukee tällä hetkellä siinä vain ”vastasyntyneen vauvan talvihaalari”, jonka aion ensisijaisesti etsiä käytettynä. Eli Black Friday ei sinäänsä hyödytä mua. Välillä mietin kuitenkin että Black Fridaytä voisi boikotoida ihan sen oman typeryytensä takia vaikka oikeasti tarvitsisikin jotain. Mutta ehkä se tekisi vain minustakin taloudellisesti typerän…

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

28 vastausta aiheeseen “Älä osta mitään (turhaa) -päivä”

Kaikkialta tunkevat Black friday – mainokset on kyllä ahdistaneet… Kaikkein eniten kuitenkin ärsyttää se, että joutuu itsekin tätä kulutushysteriaa tukemaan, kun ei ole vara ostaa täydellä hinnalla esim. joululahjoja, joiden ostamista on nyt lykännyt tähän alebuumiin. Kauppakeskusten täpötäydet parkkipaikat, hysteriaa lietsovat kuulutukset ja ihmisten seassa tunkeminen… Joku ehkä siitä syttyy, mutta itse kyllä vaan ahdistun :/

No mut en tuntisi tollasesta ollenkaan huonoa omatuntoa että jos muutenkin on ostamassa lahjoja. Kuten sanoin postauksessa, onhan se rahallisesti aika typerää jättää sama tuote x ostamatta halvemmalla vain pariaatteen takia. Toivottavasti löysit/löydät just niitä juttuja mitä tarvitsit! <3

Spot on! Alkaa ihan vatsaa vääntää kun edes ajattelee koko Black Friday konseptia tällaiseen maailmanaikaan!
Oman blogini lukijakunta on laajalti Briteistä ja USA:sta ja olen kauhulla seurannut sitä hypetystä, mikä tuolla muualla tähän päivään liittyy… Samalla kun bloggarit jakavat neuvoja miten kuluttaa kestävästi he myös markkinoivat kovalla rummutuksilla satojakin BF linkkejä/postaus, jotka yleensä ovat nettikauppoihin joista tavarat toimitetaan LENTOKONEELLA omaan maahan. Jos se ei ole omiin muroihin kusemista niin en tiedä mikä on.
Sen hypetyksen seuraaminen sai minut kirjoittamaan oman vastineen aiheelle, miksi minä EN osallistu kyseiseen kulutusjuhlaan, mutta valitettavasti aihe ei saa ihan samanlaista hyväksyntää muualla kuin se saa Suomessa. Postauksen voi lukaista täältä: https://outlandishblog.com/why-i-am-not-participating-on-black-friday/

”Jos se ei ole omiin muroihin kusemista niin en tiedä mikä on.” Jos tähän kommenttikenttään voisi lisätä aplodi-emojit, saisit niitä 10! Tästä lauseesta ja koko kommenttista.

Ja siitä että uskalsit kirjoittaa aiheesta vaikka lukijakuntaasi voisikin epäilyttää. Meen lukemaan sunnuntain (ja onneksi Black Weekendin päättymisen) ratoksi, kiitos kun linkkasit. <3

Juuri näin! Osasit pukea niin hyvin sanoiksi ajatukset tästä päivästä. 🙂

Täytyy myöntää, että olen vilkuillut joitain tarjouksia, sellaistenkin tuotteiden osalta, joita en välttämättä tarvitse. Yritän kuitenkin pitää kiinni tästä ajatuksesta, että en osta mitään sellaista, jota en muutenkin olisi ostamassa. Tuo ostoslista kuulostaa todella hyvältä idealta ja rajoittaa varmasti hyvin tällaisen tarjouspommituksen keskellä.

Varsinkin tänä vuonna olen huomannut myös sen, kuinka pitkälle tämä Black Friday -kampanjointi ulottuu. Tarjouksia on alkanut tulla jo vähintään viikon ennen varsinaista päivää, eli kyse on pikemminkin Black Friday -viikosta eikä vain yhdestä päivästä. Tässä tilanteessa juuri nämä postauksen neuvot ovatkin enemmän kuin hyödyllisiä.

Tuosta mainonnan voimakkuudesta vielä sen verran, että aikaisempina vuosina olen saattanut vasta varsinaisena päivänä huomata joistain tarjouksista, että nyt onkin tällainen päivä, mutta varsinkaan tänä vuonna päivän lähestymistä ei ole voinut olla huomaamatta, kun sitä on mainostettu jo pitkään etukäteen.

Hei niin hyvä pointti! Olisikohan ollut vielä kolme vuotta sitten kun töissä joku mainitsi ”tänään on muuten black friday, lentoliput ovat alennuksessa” ja mä en ollut edes tajunnut että koko päivä on tulossa, vaikka somessa olin silloinkin. Nyt oikeasti tuskin kukaan on välttynyt huomaamasta! Mitäköhän ensi vuonna, Black Friday alkaa jo marraskuun alussa? Kesällä???

Mukavaa viikon jatkoa sinne & toivottavasti löydät aleista just sitä mitä tarvitset. <3 🙂

Komppaan! Jos jotain tarpeellista on ostoslistalla, niin tietysti alennukset kannattaa hyödyntää, mutta turhat heräteostokset pyrkiä karsimaan pois. Yhdestä äitiyspaidasta en välttämättä tuntisi huonoa omaatuntoa, vatsahan kasvaa nimen omaan raskauden loppuvaiheessa niin huimaa vauhtia, että saattaa tulla vielä hyvinkin tarpeeseen. 🙂

Ainakin itseäni kauhistuttaa tämänhetkinen vaatetilanne, kun olen aina ollut pienikokoinen ja hoikka, mutta nyt raskaana ollessa SF-mitta onkin huidellut yläkäyrillä, ja kaikki vaatekappaleet paria poikkeusta lukuun ottamatta käyneet liian pieniksi. Edes mieheni vaatteita en pysty enää lainaamaan, ja alkusyksystä melko pienessä koossa hankitut pari äitiysvaatettakin puristavat jo ikävästi. Pakko ilmeisesti taipua shoppailemaan uusia vielä raskauden loppumetreillä. 😀

– K.

Tuntui jotenkin heti paljon paremmalta kun mainitsit tuon että loppua kohden vatsa kasvaa vielä enemmän, ja voi olla että silloin ”normipaidat” jotka nyt menevät 27. raskausviikolla päälle, eivät välttämättä mene enää viimeisillä viikoilla. Kiitos tästä. 🙂

Ja vitsi, kaikki sympatiat sinne! On tää raskaus ihanaa ja ”ihanaa” aikaa… 😀 Mä toivon että löydät hyviä löytöjä ja sellaisia jotka taipuvat sitten myös imetykseen ja joita voi mahdollisesti käyttää myös ensi raskaudessa tai myydä/antaa eteenpäin. Silloin ehkä se shoppailu tuntuu vähemmän pahalta. 🙂

Kivaa loppuodotusta sinne, tänne saa tulla aina jakamaan raskauskokemuksia jos siltä tuntuu. <3

Kiitos samoin, ihanaa viimeistä kolmannesta myös sinulle!

Vauvan talvivaatteiden osalta olen saanut paristakin suunnasta sellaisen vinkin, että ihan vastasyntyneelle toppahaalari kahdella lahkeella ei olisi lonkkien osalta kaikista ergonomisin vaihtoehto, koska se ohjaa jalkoja aukinaiseen asentoon. Olin ehtinyt jo katsella haalareita, mutta taidetaankin nyt päätyä hankkimaan ensimmäiseksi talveksi toppapussi, jonka alle voi pakkasilla pukea lämpimiä kerroksia, esim. villa- ja fleece-haalaria.

– K.

Tällaiset vinkit on oikeasti kultaakin arvokkaimpia! Kiitos kun jaoit tämän. Voin kuvitella että toppapussi on paljon käytännöllisempi ja helpompi pukea muutenkin, ja silti en ollut edes ajatellut että hankitaan sellaista. Me saatiin just Ipanaisilta lahjakortti joten luulen että meen nyt etsimään toppapussia, en -haalaria. 🙂 Kiitos kauheasti tästä neuvosta.

Niin samaa mieltä! Oikeasti Black Friday ja kaikki kulutushysteria muutenkin ahdistaa tänä vuonna niin paljon, että toivoisin voivani olla niin rikas, että voisin boikotoida koko päivää ihan kokonaan. Tiedän kuitenkin, että Adlibriksellä on huomenna alennusprosentti, joten tilaan huomenna sieltä joululahjakirjat koko perheelle. Mitään turhaa en osta: listan olen tehnyt jo lokakuussa.

Superhyvä tapa tehdä joululahjalistaa jo ajoissa ja hyödyntää alennuksia. 🙂 Ja tulevana kirjailijana haluan tietysti ajatella että kirjan ostaminen on harvemmin turhaa… 😀 Ihanaa päivää sinne!

Ihanaa, kun joku puki sanoiksi ajatukseni tästä päivästä! Koitan ostaa niin vähän, että sitten kun ostan niin voin tehdä ostopäätöksen ihan muilla perustein kuin halvan hinnan kautta. Koen, että se on suurempaa säästämistä kuin alennusten perässä juokseminen.

Pidemmän päälle tulee varmasti paljon halvemmaksi näin. 🙂 Kivaa päivää sinne!

Niin samaa mieltä! Miksi ostaa jotakin vain siksi, että se on halpaa, jos sitä ei oikeasti tarvitse. En ymmärrä! En myöskään jaksa ymmärtää, miksi tällainen kulutushysteriapäivä on pitänyt edes rantauttaa Amerikasta Suomeen, varsinkin, kun sen pahimmillaan lähtee käyntiin joissain yrityksissä jo maanantaina, jatkuen koko viikon sunnuntaihin asti. Ei mitään järkeä…

Sanos muuta. Nää on näitä ei niin hyviä vaikutteita Jenkkilästä -sarjaa… Ei voi ymmärtää ja ehkä hyvä niin!

Kirjoittelin juuri samankaltaista postausta omaan blogiin huomiselleeee ja niin samoja ajatuksia mulla tästä aiheesta! Musta on samaan aikaan niin surullista ja pelottavaa miten suuren suosion tämä päivä on saanut ja miten monet ei nää siinä mitään väärää. Mulla on ollut tapana ostaa black friday alennuksesta joululahjoja perheelle (jos oon tiennyt jo tässä vaiheessa) ja oon usein odottanut koko syksyn jonkun kalliimman asian ostamista, jos se tulisi alennuskeen. Viime vuonna odotin talvitakin oston tähän päivään ja tänä vuonna odotan josko se puhelin mihin haluaisin upgreidata tulisi alennukseen. Hajotin syyskuun alussa puhelimeni ja olen sitkutellut sillä tähän asti ”rangaistuskena” :–D Mä oon kanssa sitä mieltä ettei hyvässä tarjouksessa ole mitään vikaa, JOS sen ostaisi täyshintaisenakin. Mutta jos ostaa vain jotain sen vuoksi että se on alennuksessa, niin sitten on hyvä miettiä asiaa uudelleen. ja ps. eikö farkkupaidan palauttaminen onnistuisi vielä (paitsi jos oot oottanut laput irti tietenkin)?

Siis niin hyvä tapa vähän ”kärvistellä” että saa tuotteen jota oikeasti tarvitsee halvemmalla – mä luulen että tälleen myös arvostaa sitä tavaraa enemmän kun on joutunut olemaan vähän aikaa ilman. 🙂

Mä laitoin sen paidan heti seuraavana päivänä päälle yhteen tapaamiseen & oon muutenkin pitänyt sitä monta kertaa. Eli periaatteessa sille tulee kyllä käyttöä mutta ”ilmankin olisin pärjännyt”.

En malta odottaa että pääsen lukemaan sun postauksen huomenna. Tärkeä, tärkeä aihe!

niimpä! Enkä halua opettaa itseäni siihen, että jokainen mieliteko on heti toteuttettavissa (vaikka rahallisesti se olisikin mahdollista). Usein saattaa myös käydä niin, että sitä unohtaa sen haluamansa asian jos ostopäätöstä lykkää jonkin aikaa, mikä sitten tarkoittaa sitä että kyseessä oli juurikin mieliteko, eikä tarve!

Toi on vähän kinkkinen juttu, tiiän niin ton huonon omantunnon jonkun asian ostamisesta, vaikka se tuleekin aktiiviseen käyttöön MUTTA ilman olisi pärjännyt. Enkä oikein osaa antaa mitään hyvää neuvoa tähän haha. Yritän itselle muistuttaa, että jos ostettu vaate tulee oikeasti käyttöön niin silloin se on ok, muuten en voisi ostaa enää ikinä mitään itselle. Mikä ehkä olisi ihan hyvä(?). Mutta ainakin jos ostan jotain, otan asiakseni käyttää sitä ahkerasti todistaakseni itselle että se oli ”oikeutettu” ostos.

Usein saattaa myös käydä niin, että sitä unohtaa sen haluamansa asian jos ostopäätöstä lykkää jonkin aikaa, mikä sitten tarkoittaa sitä että kyseessä oli juurikin mieliteko, eikä tarve! Tämä! Mulle käy ajan myötä näin varmaan 80% niiden asioiden kanssa jotka listaan ostaavani ylös. Siksi odotan aina tovin ennen kuin ostan mitään vaikka ”tarvitsisin sitä”. 🙂 Ihan superduper hyvä pointti taas sulta. <3

Mun perjantaista tulee älä osta mitään -päivä sillä poikkeuksella, että jos en ehdi ruokakauppaan torstaina, niin menen sinne sitten perjantaina. En oikeasti tarvitse mitään sellaista, mikä olisi black friday -tarjousten selaamiseen tuhlaantuvan ajan arvoisesti alennuksessa.

Mulla on myös ostoslista puhelimessa, hullu lista-nainen kun olen 🙂 Tällä hetkellä siellä on: lepakkotuolin kangas (10 vuoden käytön jälkeen kangas repesi), pianonkuljetus ja -huolto sekä -viritys, toppapuku ja vuorelliset kumpparit kuopukselle sekä talvikengät esikoiselle.

Just hyvä, ja ruoka nyt on harvemmin turhaa. 🙂 Ja haha tykkään tosta hullu listanainen nimityksestä! Voidaanko jakaa tää titteli? 😀

Olen niin samaa mieltä. Jos todella tarvitsee jotain ja löytää sen perjantaina alessa, on todella hyvä tuuri. Mutta ostaminen vaan siksi kun on niin halpaa, on vaan turhaa. Mulle perjantaista taitaa muodostua älä osta mitään päivä, koska en oikeasti tarvii mitään, ja karkkipäiväherkutkin on jo hankittu :).

Heii mikä telepatia, JUST kommentoin sulle samaan aikaan! 😀 Ja mahtavaa että sulla on tuollainen tilanne ja asenne. 🙂

Kommentoi