Kategoriat
Raskaus & Synnytys

”Älä eroa vauvavuonna” – vauvavuosi isän näkökulmasta

Mikä yllätti lapsen saannissa ja isäksi tulemisessa, hyvässä ja pahassa?

Hyvässä ainakin se miten hyvin vauvamme Ela nukkuu. Kaikki aina pelotteli sillä, että lapsi valvottaa ja itkee joka yö. Ehkä meille kävi vain hyvä tuuri tai ehkä koska olin muutenkin tottunut valvomaan pitkään niin mikään ei oikeastaan muuttunut. Alkuun ehkä nukuin jopa paremmin vauvan syntymän jälkeen kuin ennen lasta.

Huonossa yllätti hoidettavien ja muistettavien asioiden määrä. Oon aina ottanut aika rennosti enkä helposti stressaa asioita. Vauvan kanssa se ei nyt oikein oo mahdollista. Koko ajan täytyy muistaa ja tehdä asioita, joista ei aikaisemmin ole ollut hajuakaan.

Mikä tuntui erityisen raskaalta?

Alkuun varmaankin oman ajan puute. Jos on tottunut siihen, että teet just sitä mitä haluut, silloin kun haluut vauvan kanssa voit sanoo hyvästit sille tottumukselle. Pari ensimmäistä kuukautta oli todella raskaita. Syyteltiin Sarandan kanssa koko ajan toisiamme ja riideltiin melkein päivittäin siitä, että toinen ei tee tarpeeksi. Kaikkeen kuitenkin tottuu ja vauvan kanssa ne pakolliset asiat alkaakin tuntumaan hauskoilta. Sitä jopa odottaa, että pääsee kylvettämään ja nukuttamaan.

Millaista oli tukea synnytyksen jälkeistä äitiä esim. hormonimuutosten ja imetyksen keskellä?

Välillä helppoa ja välillä vähän vaikeeta. Sarandan imetystaistelua oli välillä vähän surullista seurata, sillä hän olisi halunnut täysimettää. Muuten ei tuntunut mitenkään erityisen raskaalta. Sitä vaan yrittää auttaa parhaansa mukaan. Tehdä enemmän kotitöitä ja osallistua vauvan hoitamiseen mahdollisimman paljon.

Mikä oli vauvavuoden kivoin tai helpoin vaihe? Entä vaikein?

Kivoin vaihe alkaa varmaankin 4-5-kuisena. Kun vauva kehittyy ja kasvaa kunnolla. Se kehityksen tahti on ihan uskomatonta. Vauvan oppimat pienet ja yksinkertaisetkin asiat saa aina hymyn kasvoille ja rakastumaan häneen enemmän ja enemmän. Mikään ei voita sitä kun oma lapsi kikattaa sulle.

Vaikein vaihe oli ne ensimmäiset kuukaudet. Pitää oppia tosi paljon uutta lyhyessä ajassa. Ensimmäisen lapsen kanssa voi helposti stressata ja pelätä, että tekeekö kaiken oikein. Onko varmasti kaikki tarvittava hankittu? Onko lapsella nälkä? Sattuuko sitä johonkin? Kun vauva on vielä pieni, häntä ei osaa tulkita aina oikein.

Mitä ajatuksia uusi raskaus ja toinen lapsi herättää?

Oon todella iloinen. Halusin toisen lapsen ja nimenomaan pienen ikäeron lasten välillä. Pakko kuitenkin myöntää, että toista raskautta ei tule mietittyä yhtä paljon kun ensimmäistä. Kai se vaan johtuu sitä, kun ensimmäiset kerrat on aina jännittävämpiä. Tällä kertaa on paljon itsevarmempi olo. Tiedän millainen isä olen. Tiedän millainen äiti lapsellamme tulee olemaan ja tiedän millainen isosisko hänellä tulee olemaan. Tulevalla lapsellamme on jo nyt rakastava perhe ja hän on niin lämpimästi tervetullut.

Mitä vinkkejä on antaa tuleville isille?

Ottakaa päivä kerrallaan. Ensimmäinen vuosi menee niin nopeesti ettei sitä oikeesti edes tajua. Nauttikaa niistä hyvistä hetkistä ja vaikeissa hetkissä muistakaa, että ne on ohimeneviä. Ja älkää erotko kumppaneistanne vauvavuotena. 😀

Lue myös:

Synnytys miehen näkökulmasta

Elan ihana mekko on saatu Polarn O. Pyretiltä

Seuraa: INSTAGRAM / FACEBOOK

Yhteydenotot: tyhjaajatus@live.fi

7 vastausta aiheeseen “”Älä eroa vauvavuonna” – vauvavuosi isän näkökulmasta”

Siis mä en kestä miten ihan kirjoitus!! 😭😭 Te ootte niin upea tiimi Ferhatin ja Elan kanssa, upea perhe <3 Mun sydän sulaa, kun mietin, miten rakastavaan ja huolehtivaan perheeseen uusi lapsi syntyy <3

Kiitos tästä kirjoituksesta, oli kivaa lukea Ferhatin ajatuksia isyydestä ja vauvavuodesta! Näitä miesten ajatuksia kun pääsee lukemaan harvemmin.

Kiva postaus, mielenkiintoista lukea isänkin ajatuksia kun on päässyt seuraamaan teidän vauvavuotta äidin näkökulmasta.

By the way, oltiin tänään samassa metrossa. Kovasti teki mieli tulla moikkaamaan ja esittelemään yksi tuokiokuva lapsista 1 v 9 kk ikäerolla kun ei ollut mikään tilanne päällä, mutta jotenkin en sit kuitenkaan ”kehdannut” tulla häiritsemään.

Kiitos! 🙂

Ja hei OISIT tullut! Se olisi ollut kohtaloa koska unohdin kuulokkeet kotiin ja se ärsytti niin paljon! 😀 Et arvaakaan kuinka paljon seura ois piristänyt. <3 Ensi kerralla tuut (vaikka oiskin kuulokkeet, TOTTAKAI. :D), se olisi niin mukavaa!

Vastaa

Toi neuvo on hyvä. 😀

Meidän neuvolantäti aikoinaan sanoi, että hänen mielestään ilman todella hyvää syytä, ei alle 3-vuotiaiden vanhemmat sais saada eroa. 😀

Mun on pakko myöntää että mä oon teidän neuvolahoitajan ja Ferhatinkin kanssa eri mieltä haha. 😀 Mun mielestä ei ole ”riittävän hyvää syytä” eroon, eli kaikki syyt ja ajankohdat on riittävän hyviä. Mutta toisaalta, kyllähän me kohdeltiin toisiamme paljon huonommin vauvavuonna kuin yleensä joten en tiedä… 😀 Vähän kinkkinen juttu!

Vastaa

Mä ajattelen sen lähinnä kai niin, että jos ollaan esimerkiksi väsymyksen takia pihalla ku seinäkellot, niin ei kannata tehdä radikaaleja ratkaisuja. 😂

Kommentoi