Kategoriat
Raskaus & Synnytys

Äitiyspakkaus vai raha?

DSC_9785.JPG

Meiltä on paljon kysytty, otammeko Kelan äitiyspakkauksen. Korjaan: moni on olettanut, että tottakai otamme sen.

Kuten maailmallakin jo tiedetään, suomalainen ja Kelan myöntämä äitiyspakkaus on mieletön innovaatio ja tärkeä tukipaketti odottavalle vanhemmalle. Pakkauksessa on todella paljon hyödyllistä tavaraa ja vaatteita vauvalle. Pakkauksen vaihtoehtona on 170 euroa rahana maksettava äitiysavustus.

DSC_9787.JPG

Me valitsimme pakkauksen tilalle tuon rahan. Paketin sisältö on arvokkaampi kuin itse raha, mutta läheiselläni on hänen esikoisensa jäljiltä edellisvuoden äitiyspakkauksen sisältö vielä oikein hyvässä kunnossa. Hän antaa sen meille eteenpäin, elikä meillä ei ole tarvetta uudelle pakkaukselle ja sen uusille tavaroille.

Äitiyspakkaus ja äitiysavustus herättää ihmisissä paljon erilaisia kannanottoja. Moni ajattelee, että äitiyspakkausta ei saisi myydä eteenpäin koska se on saatu ilmaiseksi tai että äitiysavustusraha pitäisi käyttää sentilleen vain vauvan hakintoihin. Kummatkin on mun mielestä ihan höpöhöpöä. Kun äitiyspakkauksen on kerran saanut, mun puolesta sillä voi tehdä myöhemmin juuri sitä mitä itse kokee parhaimmaksi tehdä. Jos ottaisin äitiyspakkauksen, aivan varmasti antaisin sen eteenpäin vauvauoden jälkeen kaapeissa pölyttymisen sijaan.

DSC_9796.JPG

En ole vielä miettinyt mitä teen sillä 170 eurolla. Varmaan käytän sitä samalla tavalla kuin mitä tahansa muuta tuloani eli ostan ruokaa, laitan säästöön tai hankin vastasyntyneelle sen talvihaalarin. (Tai itse asiassa kommenteissa neuvottiin toppapussia, mahtavaa miten hyviä vinkkejä olen saanut raskauden aikana täällä blogissa. <3)

Eräs tuttuni kummasteli sitä, ettemme laita rahaa automaattisesti lapsen säästötilille. (Anteeksi mille? Miksi lapsen säästötilikin on nykyään ihan itsestäänselvä asia?). Eiköhän vauvan kuluihin uppoa kokonaisuudessaan ”pikkuisen” enemmän kuin se 170e. Eli käytänkö vauvan hankintoihin nimenomaan sitä Kelan myöntämää 170e vai myöhemmin muita tulojani, on kaikille täysin yhdentekevää.

DSC_9797.JPG

Mihin ratkaisuun muut odottavat ovat päätyneet? Oletteko ottaneet / otatteko äitiyspakkauksen vai äitiysavustuksen?

Lue myös:

Minimalistin isyyspakkaus

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

17 vastausta aiheeseen “Äitiyspakkaus vai raha?”

Pakko huikata tähän väliin, kun täällä on aiheesta keskustelua, että jos joku Helsingin alueella asuva haluaa ottaa uuden äitiyspakkauksen ja myydä sen meille 170e+(vähän ekstraa vaivanpalkaksi voidaan maksaa), niin täällä innokas ostaja! Me asumme ulkomailla emmekä ole Kelan piirissä, joten äitiyspakkausta ei ole tiedossa, mutta kovasti sellaisen haluaisin, koska ”perinteet” ja ”Suomalaisuus”.

Vaihtoehtoisesti jos joku osaa vinkata, missä netissä noita yleensä kaupitellaan, niin mielellään ottaisin vinkkejä vastaan! Ollaan varmaan tulossa Suomeen käymään helmikuun paikkeilla, joten vielä on pari kuukautta aikaa säätää asian suhteen.

Voi hitsi jos olisin tiennyt, oltaisiin voitu postittaa tai antaa se teille silloin helmikuussa, mutta ehdittiin jo valita raha, ja se tuli jo tilille. Toivottavasti joku näkee teidän viestin! Kannattaa muuten jakaa myös muualla somessa (tai Vauva2019-ryhmässä?). Pidän peukkuja että saatte paketin. <3

Ekalle otettiin mutta vaatteet oli meilläkin liian lyhyitä ja leveitä, lisäksi lopputalvesta syntyneelle talvivaatteet oli ihan armottoman isoja. Eli vähän vuodenajasta riippuen kannattaa varautua että joutuu kuitenkin ostamaan ulkovaatteita. Säästin kanssa toiselle sitten harjat ja sakset jne ja otin rahana avustuksen. Tän vuoden pakkaus olis kyllä ollut kuoseiltaan paljon mieluisampi kuin 2015 pakkaus!

Vitsi, pitääkin vähän mallailla sen käytetyn äitiyspakkauksen saamisen jälkeen että miten ne vaatteet menevät meidän helmikuussa syntyvälle. Tai, eihän sitä koskaan tiedä minkä kokoisena hän syntyy, hankalaa tää ennakoimattomuus. 😀 Hyvä kun toit tämän esiin!

Toivottavasti vuoden 2015 pakkaus miellytti edes osittain. 🙂 Ilmeisesti tämän vuoden pakkaus on saanut kyllä tosi paljon kehuja.

Meillä syntyi kans helmikuussa esikoinen ja tarvittiin kyllä pieni talvihaalari, vaikka meillä oli pitkä vauva. Se pakkauksen haalari on 74-kokoinen muistaakseni ja tosi reilu, oli käytössä sit seuraavana talvena. Samoin se pipo oli aika jättikokoinen, eli varautuisin pienemmillä! Ja ne kaukalopussit on käteviä jos liikkuu paljon autolla.

Nää vinkit on oikeasti kultaakin arvokkaampaa. Kiitos kauheasti kun jaoit, toimitaan tään mukaisesti! 🙂

Me otimme ensimmäisestä lapsesta äitiyspakkauksen, keväällä syntyvästä toisesta päätin että otetaan rahana. Olen säästänyt esikoisen pakkauksesta parhaat palat (toppapuku, villapuku, lakanat, kynsisakset jne), ne eivät yhden lapsen kohdalla ehtineet paljoa kulua. Vaatteet suurimmaksi osaksi menivät kiertoon, koska ne olivat hoikalle esikoiselle niin leveitä että melkein kaikki housut jäivät lyhyiksi ennen kuin pysyivät päällä, ja bodyt menivät selästä ihan ruttuun.

Kakkoselle ei oikeastaan ole muuta hankittavaa kuin sesonkivaatteita, eikä niistä vielä tiedä sopivaa kokoa, joten ajattelin hyödyntää tuon rahan vaippoihin ja muuhun kulutustavaraan 🙂

Hei tää on varmasti tosi fiksu ratkaisu jos on kaksi lasta. 🙂 Käsitinkö oikein että odotatte nyt toista lasta? Ihanaa, paljon onnea ja mukavaa odotousta! <3

Me otettiin äitiyspakkaukset. Ja kyllä mä annoin niitä eteenpäin. Toppahaalarit taisi joku jopa ihan ostaa!

Ja siis säästötili vauvalle? Eikö se ole rikkaiden juttuja? 😀 Meillä lapsilla on kyllä nykyään omat tilit. Ollaan lahjarahoja talletettu niille. Mutta joskus myös sieltä otettu rahaa kun lapsille on hankittu jotain suurempaa. Sitä varten sukulaiset on ne antaneetkin.

Tiedän myös joidenkin laittavan lapsilisät lasten omille tileille. Mutta kyllä meillä ainakin niillä rahoilla hankitaan ruokaa ja vaatteita. Lapset kasvaa koko ajan, mikä on hyvä juttu. Mutta se myös tarkoittaa vuosittaisia toppavaate, kenkä, luistin jne. hankintoja. Onneksi esikoiselta olen säästänyt paljon kaikkea, mikä käy nyt kuopukselle. 🙂

Hahah hymyilytti toi rikkaiden juttuja. 😀 Kai pienenkin summan säästäminen on mahdollista melkein tulotasosta riippumatta mutta tuossa äitiysloman budjettia laskiessa niin näyttää meilläkin kovasti siltä että jokainen euro menee ruokaan, vaippoihin ja vaatteisiin. Ja sitten lapsi saa ”nauttia” perheen yhteisestä säästötilistä jos jotain niillä rahoilla hankitaan. 😀

Tosi hyvä että esikoisesta voi kierrättää aina kuopukselle asti tavaroita. Tämä voi toimia aina pienenä motivaattorina jos joskus meinaa tehdä toisenkin lapsen. 😀

Me päädyimme ottamaan äitiyspakkauksen, sillä koin, että pääsen sen avulla paljon helpommalla kun ei tarvitse erikseen lähteä ostamaan niin paljon vaatteita. Jos joskus saamme toisen lapsen, emme välttämättä ota enää uutta pakkausta. Teidän tapauksessa ymmärrän hyvin, että päätitte ottaa äitiysavustuksen rahana, ehkä itsekin olisin tehnyt samoin 🙂 Toisaalta pitäisi olla itsestään selvyys, että jokainen tekee tämän(kin) asian suhteen juuri niin kuin itse haluaa, eikä sitä pitäisi tarvita perustella kenellekään. Meidänkin valintojamme vauvaan liittyvien päätöksien suhteen on ihmetelty ja jopa kyseenalaistettu, mikä on aika ärsyttävää. Me tehdään juuri niin kuin itse näemme parhaaksi, ja toivottavasti niin kaikki muutkin. 🙂

Tuo on tosi hyvä pointti että laadukkaan ja arvokkaan sisällön lisäksi äitiyspakkaus myös säästää tosi paljon aikaa kun niin moni tarpeellinen tavara löytyy jo sieltä. 🙂 Mut tosi ikävä kuulla jos teitä on arvosteltu lapsiin liittyvissä valinnoissa, menee iho ihan kananlihalle kun mietinkin… En ymmärrä mikä tarve muiden ihmisten on puuttua muiden perheiden ja vanhempien asioihin! Tsemppiä. <3

Meille on tulossa esikoinen joitakin viikkoja ennen teitä. Päädyttiin aika pienellä pohdinnalla valitsemaan äitiyspakkaus, ja ainakin vielä näin odotuksen loppuvaiheilla (kun tavarat eivät ole vielä päässeet käyttöön) valinta tuntuu oikein sopivalta meille. 🙂

Valinnassamme varmasti vaikutti se, että olemme esimerkiksi suvuistamme ensimmäinen perheellistyvä pariskunta melkein 20 vuoteen. Meillä ei siis ole aivan lähipiirissä tahoa, josta vastaavan kokonaisuuden (tai edes osan siitä) saisi kätevästi kierrätettynä, joten äitiyspakkauksen saaminen helpotti valmistautumista kummasti. Jo lapsia saaneilta ystäviltä olemme kyllä joitain muita vauva-ajan tarvikkeita saaneet / ostaneet, mutta niissä kyse on ollut enemmän joistakin yksittäisistä tavaroista, kuten vaikkapa pinnasängyn tekstiileistä.

Olen antanut itseni ymmärtää, että äitiyspakkausten tavaroita löytyy suhteellisen helposti esimerkiksi kirpputoreilta, joten varmasti olisimme voineet myös ottaa äitiysavustuksen rahana ja hankkia tarvitsemamme asiat suhteellisen helposti käytettynäkin. Tätä vaihtoehtoa olisin harkinnut todennäköisesti enemmän, jos tämän vuoden äitiyspakkaus ei olisi näyttänyt niin ”meille sopivalta”, omalta. Jos vaatteiden kuosit tms. olisivat näyttäneet omaan silmääni vierailta tai sellaisilta, etteivät ne meillä olisi käyttöön päätyneet, olisi rahavaihtoehto todennäköisesti ollut parempi ratkaisu. Turha tai täysin käyttämättä jäävä tavara kun on turhaa, vaikka siihen olisi oikeus. 🙂

Olen ihan samoilla linjoilla, että kukin perhe tehköön äitiysavustuksen suhteen niin kuin parhaaksi näkee! Olennaista on, että lapsi saa mahdollisimman hyvät olosuhteet ensi hetkiinsä ja koko perhe voi hyvin – käytettiinpä äitiysavustusrahat tai -tavarat millä tavalla tahansa. Tilanteet ja ihmiset ovat niin erilaisia, että toisille sopii toisenlaiset järjestelyt paremmin kuin toisille.

Ihan ensiksi paljon onnea raskaudesta. <3 🙂 Ja kiitos tosi hyvästä kommenttista. Oon iloinen että tykkäsitte tämän vuoden kuoseista, tuntuu että tosi moni on kehunut niitä ja kertonut että sisällöstä on tullut aikaisempiin vuosiin verrattuna paljon tyylikkäämpi. 😀 Go Kela!

”Turha tai täysin käyttämättä jäävä tavara kun on turhaa, vaikka siihen olisi oikeus.” Hei miten hyvin sanottu!

Ihanaa odotusta sinne! Parin kuukauden päästä teidän pieni on jo täällä!! 🙂

Esikoisen kohdalla otin äitiyspakkauksen, mutta kuopuksen kohdalla en. Syyt oli ihan samat kuin sinullakin, eli esikoista odottaessa ei ollut lähipiirissä ketään, jolta vauvatarvikkeita olisi saanut kierrätettynä ja kuopus puolestaan on serkussarjan viides, joten kaikki tarvittava oli jo saatavailla. Taisimme ostaa kuopukselle alkuun vain kantorepun ja lapsen synnyttyä vielä kantoliinan. Kantovälineet osoittautui meillä arjen pelastajiksi, kun kuopus ei suostunut olemaan vaunuissa lainkaan (esikoinen sen sijaan nukkui aikanaan vaunuissa piiitkiä unia) ja pääsimme päiväunille ja ulkoilemaan kantoliinan turvin vaunujen pölyttyessä eteisen tukkeena.

Ihan mahtava suku teillä kun tavaroita kierrätettiin/kierrätetään eteenpäin. 🙂 Ja edelleen jaksan hämmästellä miten teidän pienin ei tarvinnut vaunuja ollenkaan. 😀 Meilläkin on kantoreppu mutta ei -liinaa, katsotaan sitten kun lapsi syntyy jos sellaisellekin on tarvetta. 🙂

Kommentoi