Kategoriat
Uncategorized

Aineeton joulu

DSC_6778.JPG

Joulu on mun mielestä ihanaa aikaa, ja siitäkin voi yrittää tehdä ympäristölle kestävämmän. Sen lisäksi ettet hanki ylimäärisiä koristeita ja suosit kasvisruokaa joulupöydässä, on hyvä miettiä joululahjoja. Tarviiko niitä oikeasti hankkia ja täytyykö ne olla aineellisia?

Varsinkin aikuiset arvostavat usein materian sijaan yhteistä aikaa ja elämyksiä. Oletko harkinnut antavasi kaupasta ostetun tavaran sijaan seuraavia (vaikka itse tekemiä) lahjakortteja?

 

Lastenhoitoapua

Yhteinen brunssi ravintolassa tai kotona

Hieronta / hiustenleikkuu tai -värjäys / kylpylähoito

Leffailta teatterissa tai kotona

Lempiravintolaan vieminen tai lempiruoan kokkaaminen

Kodin siivoaminen toiselle

E-kirja

Studiokuvauas, valokuvaajan palkkaaminen tai itse kuvien ottaminen toiselle

Keikkaliput

DSC_5057.JPG

Sen lisäksi lukuisat järjestöt mahdollistavat lahjoituksen tekemisen ystävän nimellä. Esimerkiksi:

 

Unicefillä voit lahjoittaa poliorokotteita tai koripalloja pakolaisleireillä asuville lapsille

Planin kautta voit mm. lahjoittaa koulurepun tarvikkeineen tai vammaisen lapsen kuntoutuksen

WWF:llä voit valita joululahjaksi jääkarhun, saimaannorpan tai naalin suojelemisen

Kirkon ulkomaanavussa voit lahjoittaa ammattiinjohtavia koulutuksia tai lukutaidon

 

Parhaita lahjoja joita olen koskaan saanut ovat olleet mm. oma kummilapsi Keniasta ja se, kun minun nimeeni lahjoitettiin 1000 lapselle ateria katastrofialueelle. Ne ilahduttivat ja ilahduttavat edelleen enemmän kuin yksikään villapusero.

 

 

Hankitko sinä tänä vuonna aineettomia lahjoja?

 

 

SARANDA
  
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

 

10 vastausta aiheeseen “Aineeton joulu”

Muutaman aineettomankin aion antaa mutta oon tehny muutamana vuonna ruokalahjoja.Laitoin kesällä suolakurkut ja etikkapunajuuret purkkeihin,oon tehnyt mm.vadelmahilloa ja omenamehua myös syksyn mittaan ja teen (jos on aikaa) marmelaadeja ja maapähkinävoita myöskin.Lahjan saajien mieltymysten mukaan toki ettei ne syömättä jäis.Yleensä näistä on ilahduttu.

En yhtään ihmettele miksi on ilahduttu! Ihana ajatus! 🙂 Ja vaikla postauksen otsikko ja teema onkin aineeton joulu, mun mielestä ruokakin menee tähän kategoriaan. Ihmisen täytyy syödä. 🙂

Todella hyviä konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä aineeton joululahja voi olla! 🙂 Mielestäni voi antaa myös kierrätysperiaatteella joululahjan. Serkkuni lainasi minulta viime vuonna pariksi päiväksi villakagastakkia, ja ihastui siihen kovasti. Pyysi kertomaan, jos haluan myydä sen eteenpäin, sillä hän haluaisi ostaa sen. Tänä jouluna aion antaa kyseisen takin hänelle joululahjaksi. Ekoteko sinällään ettei osta mitään uutta, mutta voi myös ilahduttaa toista sellaisella, mitä ei itse enää tarvitse. 🙂

Meillä on nyt muutamien vuosien ajan tehty niin, että ostetaan paketteihin käärittävät lahjat vain lapsille. Tänä vuonna päätimme siskojeni kanssa jättää lahjomiset koko serkuskatraan sijaan vain kukin omille lapsilleen, kun nuo lapsoset muutenkin tuntuvat hukkuvan lahjapaljouteen jouluisin. Aikuiset saavat aineettomia lahjoja tai mukavaa yhdessäoloa. Isälleni olen tehnyt joka vuosi englantilaisen hedelmäkakun niin kauan kuin muistan ja teen vastakin. Tuosta kakusta pääsevät nauttimaan toki myös kaikki vanhempieni luona joulun aikaan vierailevat ystävät ja sukulaiset niin kauan kuin kakkua riittää. Myös luonto ja lompakko kiittää (ja itseään kiittää viimeistään tammikuussa), kun jättää ylenpalttisen kuluttamisen pois jouluperinteistään.

Kuulostaa niin hyvälle ja jotenkin omasta mielestäni terveelle suhtautumiselle! 🙂 Ihanaa että painotatte yhdessäoloa, aikaa ja itsetehtyjä asioita. Tästä voisi useampi ottaa mallia. <3

Tää on ollu mun perheessä perinne, kun omille vanhemmille on haastavaa keksiä lahjoja. Tosin tänä vuonna lahjarahat menevät suomalaisille skideille, MLL:ään ja lisäksi mun äidin hyväntekeväisyysjärjestöön, jonka avun kohteena on filippiiniläiset lapset ja niiden äidit, jotka on joutunu ihmiskaupan uhreiksi.

Aivan ihana perinne. <3 Ja hatunnosto teidän äidille tosi tärkeästä työstä!

Todennäköisesti annan, tai en ainakaan mitään tavaraa. Ollaan juuri muutettu ja löydettiin valtavasti varastoon säilöttyjä lahjaksi saatuja koriste-esineitä ja tauluja, joita on syyllisyydentunnossa raahattu asunnosta toiseen. Valitettavasti vaan on niin, että monet lahjaesineet eivät vastaa omaa makua eivätkä siten päädy käyttöönkään. Annan siis lahjaksi jotain, minkä voi käyttää, tai aineettoman lahjan, ja toivon samaa itsellenikin.

Hyvä pointti ja kiva teko! 🙂 Musta tuntuu että monet ostaa esim. synttäri- tai joululahjoja pienen ”apuaa nyt on pakko hankkia jotain” -paniikin alla, jolloin ne hutiostoksetkin on yleisimpiä. Mieluummin ei osta mitään jos ei just nyt keksi mikä se olisi ja sitten jos myöhemmin tulee mieleen jotain, ostaa sen sitten. 🙂 Vaikka synttärit tai joulu menisikin siinä vaiheessa ohi.

Kommentoi