Olin alunperin ajatellut olla kirjoittamatta mitään syyskaamoksesta, sillä sellainen ei ole meikäläiselle iskenyt vielä. Sitten hoksasin – sehän tarkoittaa sitä, että teen ehkä jotakin elämässä oikein, kun en ole kokenut lamaannuttavaa väsymystä, jatkuvaa päiväunen tarvetta tai alakuloisuutta. Ehkä juuri silloin kannattaakin jakaa vinkki jos toinenkin.
Tässä neljä ohjenuoraa, jonka kautta selvitään sinne maaliskuuhun asti!
RAVINTO
Tasainen ateriarytmi, sopivat annoskoot, hedelmiä (etenkin sellaisia, joista saa c-vitamiinia kuten marjat ja sitrushedelmät), tarpeeksi proteiinia ja runsaasti vettä. Nyt on myös otollinen aika napsia D-vitamiinia suoraan purkista.
Oma kokemus: kirjoitan aina seuraavan päivän ateriat ylös puhelimeni muistioon kellonaikoineen. Se ei ole mikään sellainen sääntöluettelo, josta ei voi poiketa, vaan tapa pitää ateriavälit tasaisina ja välttää sellaisia ”mistäköhän saan välipalapatukan tähän väliin? Nooh, tossa on Mäkkäri” -tilanteita. Mietin aina edellisenä iltana seuraavan päivän ohjelmaa ja pakkaan eväät sen mukaan tai mietin lounaspaikat edes vähän etukäteen valmiiksi.
Aamuisin syön muutaman tabletin spiruliinaa ja otan yhden D-vitamiinipillerin. Juon n. 3-4l vettä päivän aikana, ja kannan aina vesipulloa mukana.
LIIKUNTA
Alussa voi olla vaikeaa uskoa, että työpäivän jälkeiseen väsymykseen auttaa mikään muu kuin makuuasento olohuoneen sohvalla. Jos sen sijaan lähtisi kuitenkin reippaalle lenkille tai kuntosalille hikoilemaan, voi tuntea olonsa energisemmäksi kuin koko päivänä.
Liikuntaan on tosin hyvä kiinnittää huomiota jo työpaikalla – voiko siellä tehdä jotakin, jolla kroppa pysyisi vetreänä ja mieli skarppina? Muuttaa työasentoa ergonomisemmaksi? Verrytellä jäseniään silloin tällöin? Miten olisi 10 punnerrusta ennen kahvitaukoa tai sähköpostin lähettämisen sijaan käveleminen työkaverin toimistolle?
Salaisuus piilee siinä, että löytää itsellleen sopivan ajankohdan päivästä, kun liikunnasta saa parhaimman hyödyn irti ja tuntee itse, kuinka se nostaa energiatasoja. Suosittelen ajoittamaan liikunnan ennen töitä tai suoraan töiden jälkeen. Jos esimerkiksi aamuvuoron ja iltasalin väliin tulee liian monta tuntia, on ihminen väsyneempi, ja innostus lähteä salille alhainen. Raskas urheilusuoritus juuri ennen nukkumaanmenoa voi myös vaikeuttaa unensaantia.
Oma kokemus: kirjoitan jokaista edeltävää viikkoa ylös seuraavan viikon treenit kellonaikoineen. Olen vahvasti aamutreenaaja, ja pyrin ajoittamaan liikunnan ennen koulua, mutta jos se ei jostain syystä onnistu, lähden liikkumaan suoraan koulun jälkeen. Tunnen itseni ja ”lepään tässä muutaman tunnin ennen kuin lähden salille” ei ikinä toimi omalla kohdallani. Tapahtumat elävät päivien mukaan, ja lipsahduksia tapahtuu aina silloin tällöin, mutta kun pitäydyn suurimmaksi osaksi suunnitelmassa, homma toimii ja se on kivaa!
Energiatasoni ovat suoraan verrannollisia harrastamani liikuntaan, ja siksi tiedän sen olevan paras lääke väsymykseen tiettyyn pisteeseen saakka.
LEPO
Pyhä kolmion kolmas kärki, jota ilman oikeanlainen ravinto ja riittävä liikunta valuvat kaivosta alas. Pimeään aikaan ihmisen unentarve kasvaa ja pää saattaa mennä vuorokauden ajoista ihan sekaisin. Unen määrän lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota unenlaatuun – sänkyyn ja petivaatteisiin, jossa nukut, makuuhuonen tuuletukseen ja siihen, mitä syöt tai juot ennen nukkumaanmenoa.
Oma kokemus: nukun joka yö n. 7 tuntia ja koen sen juuri täydelliseksi omalle kohdalleni. Vaikka joku päivä tiedän, että minulla on mahdollisuus nukkua enemmän, pitäydyn silti tuossa määrässä. Säännöllinen uniriytmi ja aikaiset herätykset ovat iso henkireikä minulle, ja nykyään on tosi harvoja öitä kun nukun huonosti. Liian pitkillä yöunilla on minulle ihan samat negatiiviset vaikutukset kuin liian lyhyilläkin – tunnen oloni seuraavana päivänä pökertyneeksi, väsyneeksi ja sokerinhimo on vahvempi.
VALOA JA ENERGIAA OMALLA ASENTEELLA
Klisee mutta totta. Suosittelen keksimään omassa arjessa, työpaikalla ja vapaa-ajalla asioita, joista mieli jaksaa toistuvasti innostua.
Oma kokemus: tällä hetkellä mieleni pitää virkeänä mm. blogi, joulunodotus, ystävät ja aamulenkit. 🙂
Kuvat: Ferhat Yasa, editointi minä
SARANDA
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN
6 vastausta aiheeseen “4 ohjetta kaamosta vastaan + omat kokemukset”
Sulla on ihanat hiukset!
Noista spirulina-tableteista, minkä merkkisiä syöt? Jääkö niistä jotain makua suuhun tms ”sivuvaikutuksia”? Kiinnostaisi itseäkin kokeilla, toistaiseksi oon käyttäny ainoona lisäravinteena tuota D-vitamiinia.
Aww kiitos! 🙂
Olen aina syönyt CocoVin spirulinatabletteja, n. 6-7 pilleriä päivässä. Ne ei maistu mun mielestä yhtään millekään enkä ole huomannut mitään sivuvaikutuksia. Päinvastoin, tuntuu että aina kun muistan ottaa niitä säännöllisesti väsymys ja flunssapöpöt pysyy loitompana, ja aineenvaihdunta toimii paremmin. 🙂
Mutta siis viime perjantaina sain kuitenkin Voimaruoan spirulinatabletteja käyttöön, joita olen syönyt nyt ensimmäistä kertaa, ja niissä maistan piikkuriikkisen ”jauhemaisen” maun. Menee silti hyvin alas eikä ole ainakaan näiden muutaman päivän sisällä mitään sivuoireilua näkynyt!
Suosittelen siis! 🙂
Eipä liity aiheeseen mut aika hyvä idea laittaa yksiosaisen haalarin päälle paita, en oo keksinykkää ite aikasemmin 🙂 Kivoja kuvia nyt muutenkin
Haha niimpä, pakko käyttää mielikuvitusta kun vaatteet alkaa loppumaan kesken. 😀 Kiitos ja ihanaa viikonloppua tai sitä mitä siitä on jäljellä!
Ohjenuorta?
Oho typo :DDD (nyt kun luin löysin n. sata muutakin)