Kategoriat
Ruoka & Reseptit Työ & Opiskelu

11 vinkkiä: Miten puolittaa ruokamenot?

ruokakulujen leikkaaminen

Meillä meni poikaystäväni kanssa viime vuonna rahaa ruokaan yhteensä n. 550e kuukaudessa. Suosimme paljon kotimaista ja luomua ja kokonaissummaan on laskettu myös ulkona syödyt ateriat. Siitäkin huolimatta summa on omasta mielestäni ihan liikaa kahdelta hengeltä.

Loppuvuotta kohden olimme säästeliäämpiä ruoan suhteen ja onnistuimme laskemaan ruoan kuukausikulutuksemme n. 450e kuukaudessa. Siihen vaikutti mm. seuraavat asiat:

 • punnitsimme uudemman kerran mitkä ruoat haluamme ostaa luomuna ja mitkä voimme ostaa ei-luomuna
 • suunnittelimme valmistamamme ateriamme kausituotteiden mukaan (tässä voittavat kaikki)
 • hyödynsimme enemmän ruoantähteitä ja suunnittelimme ateriamme sen mukaan mitä jääkaapissa jo valmiiksi löytyy ettei mitään joudu varmastikaan roskiin
 • korvasimme jotkut ”hifistelytuotteet” vastaaviin halvempiin merkkeihin

ruokakulujen leikkaaminen

Tavoitteenani on kuitenkin se että voimme seuraavien kuukausien aikana lähes puolittaa ruokamenot – niin että rahaa menisikin ruokaan yhteensä n. 300e kuukaudessa. Aikaisempien muutosten lisäksi suunnitelmaan kuuluu:

 • entistä tarkempaa ateriasuunnittelua
 • syödä enemmän kotona ja olla tilaamatta kertaakaan ruokaa kotiin koko vuoden aikana
 • syödä välipaloina valmispatukoiden ja -mehujen sijaan esim. hedelmiä
 • tehdä illalla aina niin paljon ruokaa, että sitä voi ottaa myös seuraavana päivänä töihin tai tehdä isompikin satsi ja pakastaa loppuviikoksi
 • suosia aina isoja ruokakauppoja, hyvin pieniä ostoksia lukuun ottamatta
 • tarkkailla tarjouksia (ottaen kuitenkin huomioon, että tarjoustuotteet eivät välttämättä ole ne edullisimmat)
 • pitää ruokarahat erillisessä paikassa niin että ne eivät sekoitu muiden rahojen kanssa ja jotta niitä olisi helpompi hallita

Tavoite on varmasti vaikea mutta realistinen saavuttaa. Onko siellä muita, jotka yrittävät leikata ruokakuluissa? Onko teillä jakaa toimivia vinkkejä?

SARANDA

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

32 vastausta aiheeseen “11 vinkkiä: Miten puolittaa ruokamenot?”

Kiitos, loistavia vinkkejä! Sekä kommenteissa että bloggauksessa 🙂 Täälläkin yksi säästökuurilainen!

Hei, todella mielenkiintoinen postaus! Siistiä, että mietitte budjetointia.
Olen huomannut muutamassa eri maassa asuessani, että Suomessa on jopa kalliimpi ruoka kuin esim Ruotsissa asuessa. Mutta Suomessa taas pääsee erittäin halvalla kännykkäliittymän kanssa, nopean ja rajattomalla netillä. Kanadassa asuessa huomannut, että halvin netitön prepaid maksaa noin 30€. Kotinetti hitaalla netillä maksaa 100-200€. Mutts ruoka on halvempaa. Joissakin asioissa säästää, mutta kaikessa ei aina voi. Pitää pohtia millä pärjää ja mikä on itselle tärkeintä. Onko se teidän perheessä ruoka ja yhdessä olo sitä kautta vai voisiko säästää muusta. Miettiä miksi pitää säästää ruuasta, jos säästää jo kännykkäliittymän ja kodin netin kanssa satoja Suomessa per kk 🙂 Pohdin tässä ääneen vaan 🙂 nyt tekisin Suomessa asuessa erilaisen budjetin itselleni, kun nähnyt miten muualla. Itsekin kannatan budjettia ruokaan (ihan kaikkeen) ja ehdottomasti sesonkituotuotteita. Hienoa juuri tarkastella omaa kulutusta ja testata, jos pärjäisi pienemmälläkin ruokabudjetilla.

Teidän nykyinen ruokameno kuulostaa ihan ok. Toki riippuu mihin tottunut ja haluaako säästää 🙂
Kannattaisiko miettiä kokonaisuutta vai oletteko säästämässä johonkin tiettyyn? Financial independence?

Vinkkejä pieneen ruokabudjettiin:
Kasvissyönti,
Lidl Suomessa ,
1-2 x max kaupassa käynti per vko ja miettii etukäteen ihan kaiken mitä syö. Ihan kaikista välipaloista lähtien.
Ei syö valittettavasti luomua tai kotimaista, jos se on kalliimpi kuin muut vastaavat tuotteet.
Omeletti kananmunasta ja tähteistä.
Letut eri täytteillä. (Suolaista myös).
Nuudelit vihanneksilla.
Kalapuikot. Tonnikala.
Satokauden vihanneksia.
Makaroonilaatikko.
Ei jälkiruokaa tai ulkona syömistä.
Eri tilille budjetti ruokaa varten.
Pakastepizzat pakkaseen varalle tai se on se ulkona syöty ruoka.
Kahvi pois.
Maitotuotteet pois.
Käykää dyykkaamassa roskiksilla.
Käykää syömässä sukulaisten luona.
Tehkää yhdessä porukalla ruokaa nyyttärimeiningillä.
Leipokaa leipä jne, jos tulee halvemmaksi.
Itse tehty hummus kotona.

Säästää voi monesta muustakin kuin ruuasta 😉
Säästän itse leikkaamalla / trimmaamalla hiukseni. Samoin en värjää tukkaa. Sitten voi tehdä itse kaikki hius- ja muut tuotteet. Kuten vartalovoiteet. Tulee erittäin halvaksi. Siivousaineet voi tehdä myös itse. Netistä löytyy ohjeita. Ei omista autoa. Kävelee tai pyöräilee kaikki matkat, jos on alle 5km esim kouluun/töihin.
Ei omista salikorttia tms. Tekee itse treenin kotona tai ulkona.

Mulla on alustavasti jostain syystä ollut aika hyvin hallussa säästäväinen ruokamenojen suhteen, ainoana poikkeuksena heikkous takeaway safkaan. Teen kerralla isoja satseja ruokaa, lähinnä koska oon töissä kiireinen enkä jaksa kokata joka päivä, ja alusta asti mulle on ollu itsestäänselvää lounaan tuonti kotoa. Tää säästää huimasti. En myöskään osta kurkkuja, tomaatteja yms jääkaappiin pyörimään koska tiedän, että ne jää syömättä, suunnittelen ruoat etukäteen ja ostan aineet sen mukaan. Kasviksina juurekset, säilykkeet, pakasteet ja ruokiin menevät veget, nää tulee myös halvimmaksi. Leipää joko teen itse tai ostan pakastimeen, välipalana hedelmiä. Lidl on silti suurin apu, joka kerta se vaan yllättää kuinka pieni lasku on. Tänään kävin kaupassa hakeen kolmen päivän ruokatarpeet (kasvissosekeitto, aamupalat ja välipalat) ja koko hommaan meni 24€. Helposti siis pärjätään viikot 50-80€ riippuen siitä millon ostetaan hygieniajuttuja myös.

Me yritämme mieheni kanssa vähentää ruokamenoja. Olemme huomanneet, että on toimiva tapa, kun laitamme molemmat 200€ yhteiselle ruokatilille ja sillä on kertakaikkiaan pärjättävä koko kuukausi, ei tekosyitä tai vippaskonsteja, kun rahaa on tietty määrä tilillä. Ruokien viikottainen suunnittelu kerralla vähensi myös ruokakulujamme huomattavasti, kun ei tule käytyä pikaisesti lähikaupassa hakemassa jotain(aina tarttuu mukaan ylimääräistäkin).

Mun vinkki on myöskin se, että ostaa hiukan sesongin mukaan vaihtelevalla ostoslistalla (perusjutut aina samat, jotkut listalla vain 2-3 viikon välein) KERRAN VIIKOSSA kaikki safkat. Paras aika on lauantaiaamu virkeänä. Ei tule heräteostoksia, stressaa vähemmän ja rahaa säästyy. Yhteen kauppareissuun uppoaa 90-140 e riippuen onko listalla kalliimpia ja harvemmin ostettavia juttuja, esim. hygituotteita.

Minusta leipä on yllättävän kallista ja sitä menee helposti vanhaksi. Kuivuneen leivän sijaan tekee aina mieli ostaa vain uutta tilalle. Joten nykyisin meillä syödään vain yhtä leipää, edullisinta ruisleipää pakastimen ja paahtimen kautta. Ostan paljon vastaleivottuja ruispaloja kerralla, erottelen puolikkaat ja pistän pakastimeen. Sieltä otan leipää kerrallaan vain niin monta palaa kuin syön, leivänpaahtimessa tulee tosi hyvää. Näin syömäni leipä on aina ”tuoreen” makuista, eikä sitä mene koskaan vanhaksi.

Hyviä vinkkejä jo tullut ylhäällä!

Meidän kahden hengen taloudessa ruokaan menee keskimäärin 50-70e vkossa. Tähän en laske ravintolareissuja, koska ne maksaa molemmat omasta pussistaan, mutta ehkä keskimäärin ulkona syömisiä kertyy 1-3 krt kuukaudessa.

Kauppalista on meillä käytössä, ja perheen ”ruokavastaavana” suunnittelen usein jo etukäteen viikon ruoat ja välipalat.

Aamupala on useimmiten kaura- tai tuorepuuroa, ja eri marjoilla/kookoksella/raakakaakaojauheella/itsetehdyllä myslillä siitä saa joka aamu vähän erilaisen, jolloin ei kyllästytä.

Lounaalla kumpikin ottaa omat eväät töihin, säästösyistä. Oi miten paljon houkuttelevia lounaspaikkoja työpaikan vieressä olisikin..

Päivälliseksi teen yleensä ison määrän kerralla jotain, mitä sitten syödään useampi päivä kerralla lounaalla + päivällisellä. Esimerkiksi härkislasagne/makaronilaatikko, erilaiset keitot ja linssi/herne padat kasviksilla eivät paljon kukkaroa kevennä. Parsakaalia ja salaatteja tietysti lautanen puolilleen, niin ruokaakin kestää pidempään, ja samalla tulee syötyä terveellisemmin 😉

Iltapalalla usein hurauttelen smoothiet tai jonkinlaisen jugurttikipon eri höysteillä. Pakkaseen kannattaa säilöä marjoja jos niitä innokas keräilemään, meillä ne on suuri menoerä päivittäin, ja kun pakkanen on syksyn tullen täynnä, riittää ne pitkälle talveen 🙂

Omia kompastuskiviäni ruokakaupassa on avocadot ja lidlin kaurasydämet, muuta leipää meillä ei syödäkkään, silloin kun sen aika on.

Toivottavasti tästä sepustuksesta sai jotain irti 🙂 Mutta rohkeasti kokkailemaan isompia määriä, siitä huolimatta voi valmistaa maistuvaa ruokaa!

Ei vitsi miten hyviä neuvoja! Kiitos hirveästi. 🙂 Otan useemman vinkin talteen ja varmasti moni muukin jota tätä lukee!

Ps. Mun uteliaisuus heräsi et miltä Lidlin kaurasydän maistuu. 😀 Pakko kokeilla!

Noi kaurasydämet on ihan naurettavan hyviä, näitä ennen kokeilin varmasti kaikki kaura-vaihtikset ja petyin. Vähän ruista parempi vaihtis vatsalle.

Niin ja kuten alla vinkattiin, toi pakastaminen on ehdoton, sulatuksen jälkeen maistuu ihan tuoreelta 🙂

Mulla myös aina mielessä, miten pienentää ruokamenoja, mutta ei ehkä vielä paniikkia, kun meillä 5-henkisessä perheessä menee aika lailla tuo 400-500€ kuussa vaippoineen päivineen 😀

Totta kai säästöä tulee helposti: ravintoloille ei, valmisateriat ym ei, aamupuuro joo jne. mutta on sitten eri asia, mistä oikeasti haluaa nipistää. Ja miksi haluaa nipistää.

Kulutustietoista uutta vuotta 😉

Kiitos kommenttistasi. 🙂 400-500e viisihenkisessä perheessä on tosi hyvä suoritus, hatunnoston paikka!

Pihistelen kovasti ja etenkin niinä viikkoina kun koko uusioperhe (7hklöä) on paikalla joutuu kovastikin miettimään mitä saa edulliseen hintaan bulkkina ostettua. Nyt on taas kovasti muita menoja kun ruoka, niin haluaisin kuulla ideoita edulliseen mutta terveelliseen ruokavalioonvähän tupannut luiskahtamaan lähiaikoina halpaan makarooni tai rasvaiseen lihalinjaan. T. Paulina

Ajattelin jakaa jatkossa terveellisiä mutta edullisia reseptejä blogissa. 🙂 Mutta en voi kuvitella millaiset haasteet iso perhe tuo ruokamenoissa. Kaikki propsit sulle! 🙂

Meillä menee poikaystävän kanssa n. 60€ viikossa ruoka- ja talousostoksiin (pyykinpesuaineet yms.) eli kuukaudessa 240€. Välillä viiko-ostokset paukkuu 80€, mutta silloin on tiedossa juhlat tai muuta spessua ja ruokaa kans riittää pidemmälle ajalle. Ollaan kuitenkin saatu ostoksien summa näin pieneksi vasta ajan kanssa, joten ei kannata ottaa paineita 😀

Asutaan keskustassa, mutta käydään aina isossa Prismassa about kerran viikossa. Se on vaan niin paljon helpompaa ja halvempaa enkä jaksais ravata ruokakaupassa joka päivä. Oon vegaani ja mies sekasyöjä, joten isoimmat menoerät on lihatuotteet, maitokorvikkeet (soija-/kaurakerma ja -jogurtti) ja marjat. Pihistellään perusjutuissa: tomaattimurska on Xtran, leipä Reissumiestä, levite ja ketsuppi Rainbown ja vihanneksia ostetaan paljon pakasteena. En huomaa näissä mitään eroa kalliimpiin, mutta toisaalta oon niin tottunu jo näihin tuotteisiin. Tällanen pihistely jättää kuitenkin pelivaraa pähkinöiden, hedelmien ja satunnaisten vegaanisten juustojen ostamiseen.

Yks iso helpottava tekijä on se, että teen aina kunnon satsin ruokaa, josta saan töihin eväät ja sitä riittää 4-5 päiväks. Teen tosi simppeleitä ruokia kaavalla riisiä/pastaa yms. + joku proteiinin lähde + pakastevihanneksia tai juureksia + kaurakermaa. Tykkään perunasta, porkkanasta ja parskaalista, jotka on onneks ympäri vuoden suht halpoja. Joku kyllästyy nopeesti samaan ruokaa, mutta ite oon oppinu tähän jo lapsuuden kodissa ja saatan syödä illalla töiden jälkeen jotain muuta.

Yks hyvä konkreettinen vinkki kauppareissuille on kilohinnan tsekkaaminen ihan millä tahansa osastolla. Aina kannattaa ostaa kilohinnan mukaan halvinta varsinkin jos tietää käyttävänsä tuotetta isoja määriä. Hevi-osastolla voi asettaa itelleen limitin, että ostaa vaan alle 2€ tai 3€ hintasia tuotteita. Oon esim. tehny tietosen päätöksen, etten osta tomaatteja tai kurkkua talvella, koska ne on niin törkeen hintasia, vaikka tomaatteja rakastankin yli kaiken. Oli myös pakko päättää, etten osta luomua tai avokadoja niin kauan, kun taloudellinen tilanne on heikoilla. Haluaisin tukea luomotuotantoa, mutten vaan pysty siihen tällä hetkellä ja se on ihan fine. Panostan siihen sitten tulevaisuudessa.

Olin ennen kova tuhlaamaan rahaa ruokaan ja haluisin edelleen ostaa kaikkia erikoistuotteita ylähyllyiltä, joten helppoa tää ei aina ollut ollut, mutta hitto, että oon meiän nykysestä budjetista ylpeä! Hirmusesti tsemppiä teille ja olitte kyllä jo tehny hyviä muutoksia 🙂 Mielelläni luen jatkossakin sun mietteitä tai raportteja tästä aiheesta.

Teidän tositarinat on niin voimaannuttavia, ihan oikeasti! 😀 Kiitos paljon kommenttista. 🙂 Voin kuvitella että kilohintojen rajoittaminen toimisi meilläkin.

Vielä kun saisin mieheni syömään samaa ruokaa pari kolme päivää… Itteäni se ei haittaa yhtään jos ruoka vain on maukasta. 🙂

Oon tosi ylpeä teidän budjetista myös! 🙂

Meidän nelihenkisen perheen ruokabudjetti on parhaimmillaan ollut noin 60€ viikossa, mutta tähän ei ole laskettu mukaan minun ja puolisoni mahdollisia lounaita, jotka maksamme omilta tileiltämme (lapset syö arkisin lounaan koulussa ja päiväkodissa). Myös meillä suositaan luomua ja syödään välillä ihania erikoisherkkuja, joten omista arvoista ja herkuista ei todellakaan tarvitse luopua kokonaan ruokalaskun pienentämiseksi. Pahimmillaan meidän perheellä on mennyt ruokakauppaan ja harvakseltaan ravintoloihin 800-900€ kuukaudessa, eli kehitystä on todellakin tapahtunut! Parhaita vinkkejä ruokamenoissa säästämiseen on suunnittelu, ruokahävikin välttäminen, ostosten tekeminen kerralla, satokausien seuraaminen, ruoan itse tekeminen (en tarkoita vain nouto/ravintola ruokaa, vaan myös eineksiä ja puolivalmisteita) ja kasvisruoan syöminen, josta kiittää lompakon lisäksi oma terveys ja luonto. Kannatta myös pitää kuukauden tai parin ajan tiukkaa kirjanpitoa siitä mihin rahat oikein menee, sillä tavalla voi löytyä yllättäviäkin rahareikiä, jotka on verrattain helppo eliminoida.

Ihailtavaa millaisen muutoksen ootte tehnyt! Tosi hyviä vinkkejä, kirjanpitokin otettu käyttöön. 🙂 Kiitos!

Meillä paras säästökeino on ostosten tilaus netistä. Vaikka palvelu maksaa jonkun verran olen vuosien mittaa todennut että palvelumaksu säästyy monikertaisesti, osin siksi että nettikaupassa hintojen vertailu ja tarjousten hyödyntäminen on tehokkaampaa, osin siksi että teemme tilauksen vain kerran kahdessa viikossa. Ruokalista suunnitellaan siten, että ekalla tilauksen jälkeisellä viikolla syödään tuoreisiin raaka-aineisiin perustuvia juttuja, tokalla viikolla raaka-aineet vaihtuvat pakasteisiin, juureksiin ja kuivattuihin/säilöttyihin (pavut, linssit) aineksiin. Sillon tällöin toisen viikon aineksia täydennetään torilta, varsinkin kesällä kun vihannekset ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Tosin meillä sitten budjetti tahtoo paukkua kotiin tilatun ravintolaruuan kohdalla… täytyykin tästä napata mukaan lupaus säästää näissä, vaikka ihan ilman tilausruokia mä en kyllä koko vuotta selviä 😀

Sä myit mulle nyt kyllä ton ruoan tilaamisen netistä! 🙂 Pakko kokeilla jos se olisi yksi tapa lisää säästää rahaa (ja helpottaa elämää noin niin kuin muutenkin?)

En tiedä miten usein tilaatte ravintolaruokaa kotiin mutta kannattaa varmaan asettaa omat aikatavoitteet. 🙂 Esim. tammikuun aikana tilaan vain kerran viikossa, helmikuussa vain joka toinen, maaliskuussa vaan kerran kuussa… Tai miten nyt kullekin toimii ja on kannattavaa! 🙂

Tää toki varmaan onkin jo teillä käytössä, mutta vain kerran-pari viikossa kaupassa käyminen. Meillä se onnistuu aina jonkin aikaa, mutta sitten lipsahtaa taas siihen, että käydään kerran päivässä. Sen tietää, että ruokamenoissa säästäisi ihan äärettömästi, jos ei ravaisi kaupassa yhtenään ja suunnittelisi safkat etukäteen, mutta siltikään ei saa itseään niskasta kiinni… Lisäksi tykkään käydä isossa kaupassa isoilla ruokaostoksilla ja turvallisuuden tunnetta lisää, kun jääkaappi on täynnä 🙂

Hei tää oli tosi hyvä pointti ja ansaitsisi kyllä ihan oman kohdan! 🙂 Toivottavasti lukijat nappaavat tästäkin kiinni. 🙂

Olen pohdiskellut ihan samaa asiaa! Ruokamenoja pitäisi vähentää tuntuvasti. Suurin puute lienee meillä tuo suunnittelemattomuus. Oman haasteen tuo myös suolistosairaus, jonka oireiden hallitseminen perustuu ruokavalioon. Aina ei vain voi valita sitä edullisinta, jos se sisältää jotakin oireita aiheuttavaa. Minulle myös luomu ja kotimaisuus on tärkeää, joten näistä lähtökohdista eniten varmasti vaikuttaisi se tarkka suunnittelu. Kiitos hyvistä vinkeistä tähän ajankohtaiseen asiaan. 🙂

Kiitos itsellesi kommenttista. 🙂 En voi käsittää millaiset haasteet suolistosairaus tuo ruoassa säästämiseen (tai edes allergiat). Toivottavasti löydät toimivan tavan säästää ja pitää huolta suolistosta samalla! <3

Kommentoi