Kategoriat
Uncategorized

10 + 1 kohteliasta tapaa

 

7.jpg

Kohteliaisuus on mielestäni yksi ihmisen seksikkäimpiä piirteitä. Hyvät käytöstavat, tilannetaju ja muiden huomioon ottaminen ovat asioita, joita kiinnitän ihmisen luonteessa ensimmäisenä huomiota. Listasin alle muutaman tärkeän kohteliaan tavan, joita on hyvä palauttaa aina toisinaan itselleenkin mieleen.

1. Mennessäsi kylään tai juhliin, tarjoudu aina tuomaan jotakin juotavaa / syötävää

2. Katso aina silmiin kun kiität tai pyydät anteeksi

3. Kun annat tai saat lahjan, ojenna tai ota se kaksin käsin

4. Kiitä aina kun on aihetta kiittää

5. Palauta lainattu vaate pestynä ja lainattu kulkuneuvo tankattuna

6. Ilmoita aina kun saavut myöhässä, vaikka kyseessä olisikin vain muutamasta minuutista

7. Jos tarjoilet seurassa, jossa on huomattavasti vanhempia henkilöitä, aloita heistä

8. Jos olet seurassa ja sinulla on jotain syötävää mukana, tarjoa muillekin

9. Jos sinusta tuntuu että jollakin henkilöllä ei ole kaikki hyvin, kysy sitä häneltä

10. Jos huomaat tehneesi virheen, toimi heti sen korjaamiseksi

+ Jos olet seurassa ja puhelimesi soi, anna toisen sanoa sanottavansa loppuun ennen kuin vastaat puhelimeen

 

4.jpg

Mitä mieltä olette tästä pienestä luettelosta? Oletteko joidenkin kohtien kanssa selvästi eri mieltä? Entä onko teillä omia ”kohteliaisuuden nyrkkisääntöjä”? 🙂

 

SARANDA

 

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

16 vastausta aiheeseen “10 + 1 kohteliasta tapaa”

Todella aiheellinen kirjoitus. Sitä aina välistä unohtaa ottaa muut huomioon ja hukkuu arkipäiviin ja rutiineihin, niin että jopa kiittäminen voi unohtua. Yksi hyvä lisäys listaan olisi : Kun olet toisen ihmisen seurassa, ole läsnä (nimim. paljon kokemusta tapaamisissa joissa toisella on enemmän kommunikaatiota puhelimitse/viesteitse kolmannelle osapuolelle).

Yksi oikeesti elämän tärkeimmistä neuvoista!! Jokasella ois tossa opittavaa 🙂

Erinomaisia vinkkejä!

Itse lisäisin, että on kohteliasta vastata sähköposteihin / tekstareihin / Facebook-viesteihin kohtuullisessa ajassa. On turhauttavaa miettiä, onkohan toinen lukenut viestiä, ja varsinkin on tympeää joutua kyselemään perään. Olisi mukavaa saada ainakin ”Näin viestisi, en ehdi tehdä asiaa x nyt mutta palaan asiaan silloin ja sillon” -tyylinen vastaus, jos asia on tärkeä.

Just näin! On kohteliasta ilmoittaa että on noteeranut edes ja että vastaa mitä pikimmiten. Varsinkin kun nykyään on helppo nähdä eri sovelluksien kautta että ihminen on oikeasti lukenut sen viestin ja silti, ei mitään vastausta!

Hyviä tapoja!

Itse lisäisin vielä sen, että ainakin juhlissa kännykkä kokonaisvaltaisesti pysyisi pois käytöstä – ellei nyt puoliso ole kotona viimeisillään raskaana ja lähtö synnärille odotettavissa (ja miksi edes siinä tilanteessa olisi muualla kuin siellä puolison luona?).
Keskitytään siihen mikä on tässä ja nyt sekä paikalla oleviin ihmisiin eikä selata puhelimesta jotain muuta viihdykettä tai viesteillä toisiin bileisiin..

Naulan kantaan! Juhliin pitäisi yleistyä joku puhelinnurkkaus johon kaikki vieraat jättää puhelimet aina ennen juhliin astumista. 😀 (hymyilin muuten tolle synnytysesimerkille haha!)

Onko lahjan antaminen ja vastaanottaminen kahdella kädellä kovinkin yleistä käytöstapatietoutta? Itse en näin 25 ikävuoteen mennessä ollut tuosta ennen kuullut.

Halusin laittaa jonkun ”persoonallisemman” tavan tuohon jota ite teen / toivoisin tekeväni useammin. 🙂 Olen juuriltani eteläeurooppalainen, jossa tuollainen on yleisempää ja siksi pidän sitä itse kohteliaana.

Hyvä lista! Itse pidän myöhästelyä erityisen epäkohteliaana, ja olen samaa mieltä, että vähäisestäkin myöhästymisestä on syytä ilmoittaa. Lisäisin listaan: kuuntele enemmän kuin puhut. Puheliaana ihmisenä joudun varsin usein muistuttamaan itseäni tästä. Onneksi parempaa käytöstäkin on mahdollista oppia, kun omat huonot tavat tiedostaa… 🙂

 

 

Mä oon samaa mieltä tästä, myöhästymisestä tulisi aina ilmoittaa! Ja tuo kuuntele enemmän kuin puhut on myös hyvä neuvo. Itse olen ennemminkin kuuntelija-tyyppiä, mutta kyllä minuakin ärsyttää se, jos en saa edes halutessani suunvuoroa. Ja tähän liittyen: älä puhu päälle/keskeytä kesken lauseen. Jos olen sanomassa jotain ja minut keskeytetään, en aina jaksa vaivautua toistamaan tai jatkamaan asiaani, jos sitä ei koettu tarpeeksi tärkeäksi ensimmäisellä kerrallakaan. Eli toisin sanoen, ole kiinnostunut myös toisesta ja siitä, mitä hänellä on sanottavanaan. 🙂

Näin on! Puheen keskeyttäminen on niiiin rasittavaa (ja silti, hävettää myöntää että teen sitä joskus itekin..) Tämäkin asia syytä ottaa omassa käyttäytymisessä tarkasteluun. Kiitos kommentista! 🙂

Olet aivan oikeassa! 🙂 Tykkään sanonnasta olet saanut yhden suun mutta kaksi korvaa syystä.

Itse olen tästä eri mieltä! Sosiaaliset tilanteet ovat usein erittäin vaivaannuttavia, jos keskustelu ei solju ja on hiljaisia välejä, kun kukaan ei sano mitään. Tällaiset tilanteet todellakin kaipaavat ainakin yhtä ekstroverttia, joka saa rakennettua keskustelua. Jotta juttu lähtee sujuvasti rullaamaan, se joskus vaatii useamman hiljaisuuden täyttämistä omalla puheenvuorollaan. Tämä on tosin vain minun mielipide, tuntuu, että joillekin suomalaisille hiljaisuus todella on kultaa.

Ymmärrän tuonkin! Varsinkin isommassa seurassa tai puolestaan sellaisen henkilön kanssa joka ei välttis ole läheisimpiä ystäviä. Tuntuu vaan et yhä useampi (minä mukaan lukien usein) keskittyy keskustelussa paljon enemmän oman näkökulman sanomiseen kun toisen näkökulman kuuntelemiseen. 🙂

Mä lisäisin vielä:

– Pese aina vessassa käytyä, ulkoa tultua tai ennen vieraille tarjottavan ruuan käsittelyä kädet kunnolla saippuan kanssa. (Hämmentävän monet nimittäin ei tee tätä!)

– Kun joku haluaa keskustella kanssasi, älä selaa samalla Facebookia tai mitään muutakaan millään älylaitteella. Jos on pakko tarkistaa joku asia, pyydä anteeksi ja sulje laite heti sen jälkeen. 

Kommentoi